Căciula lui Rădoi
Așadar, Mirel Rădoi este noul antrenor al naționalei, tehnicianul de 38 de ani (împliniți pe 22 martie) fiind propus de Comisia Tehnică a FRF și aprobat în unanimitate de Comitetul Executiv. Opțiunea a aparținut însă, hai să nu facem pe […]

Așadar, Mirel Rădoi este noul antrenor al naționalei, tehnicianul de 38 de ani (împliniți pe 22 martie) fiind propus de Comisia Tehnică a FRF și aprobat în unanimitate de Comitetul Executiv. Opțiunea a aparținut însă, hai să nu facem pe naivii!, conducerii federale, în frunte cu președintele Burleanu.
Odată cu ratarea calificării din preliminarii, Răzvan Burleanu a dispărut din peisaj. S-a ascuns de opinia publică. A tăcut ca peștele. Nu l-a mai văzut și nu l-a mai auzit nimeni dintr-un motiv ușor de dedus. A evitat să-și asume în vreun fel, fie și tangențial, eșecul suferit de Contra. Cum procedase și când predecesorul acestuia, neamțul Daum, a prăbușit echipa tricoloră de pe locul 25 pe 47 în ierarhia FIFA.
Ieri, foarte bine a scris pe această temă Cătălin Țepelin pe GSP.ro, așa că nu mai revin. Observ însă, pentru că sare în ochi, că Burleanu nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Toți sunt vinovați că naționala s-a împotmolit iarăși, numai el nu. El nu-și asumă nimic, n-are nicio răspundere, doar profită și încearcă să-i păcălească pe fraieri. Să le vândă o imagine falsă.
Nu-i momentul să dezvoltăm subiectul despre componența și rolul Comisiei Tehnice, organismul care, formal, a ales numele selecționerului. Între cei 20 de membri ai săi figurează tehnicieni cu vechi state de servicii și merite, Țiți Dumitriu, Stoichiță, Țicleanu și alții. Sunt însă majoritari cei care, deși foști jucători de top, internaționali reputați, n-au lucrat deloc sau au lucrat pasager ca antrenori. De pildă, Cămătaru, Belodedici, Vlădoiu și alții.
Ca să aibă anvergură și credibilitate, o asemenea comisie ar trebui să-i includă neapărat pe Ienei și pe Mircea Lucescu, pe A. Iordănescu, pe Hagi și pe Pițurcă, nu angajați ai FRF obișnuiți să stea drepți în fața unui președinte căruia îi place să fie înconjurat de yesmeni. Înconjurat și, firește, aplaudat.
Privind desemnarea lui Rădoi, n-o contest, dar gândesc că Burleanu și curtenii lui au apelat la această soluție din două considerente. Era cea mai la îndemână și cea mai ieftină. De ce la îndemână se știe, nu mai explic. Cea mai ieftină, deoarece Rădoi va primi 240.000 de euro anual, sub ce a luat Contra (390.000) și mai puțin de jumătate din suma încasată de Daum! Creșterea e însă spectaculoasă pentru Rădoi, plătit la U21 cu numai 60.000 anual. În cazul în care ar fi fost solicitați, probabil că niciunul dintre posibilii contracandidați, M. Lucescu, Hagi, Dan Petrescu sau Șumudică, n-ar fi acceptat contracte derizorii. Oricum, nu i-a întrebat nimeni dacă i-ar interesa ori nu postul.
Pe Rădoi l-au recomandat, argumente solide, calificarea la CE de tineret și frumoasa comportare de la turneul final a reprezentativei U21. Acestea ar fi atuurile lui. Pe de altă parte însă, cu toată prietenia, Mirel e foarte tânăr pentru funcția respectivă, ceea ce presupune lipsa experienței la nivel înalt. De unde și temerea unora că naționala ar putea fi o căciulă prea mare pentru el.
Concret, dacă România se va califica din play-off-ul Ligii Națiunilor, selecționerul ei ar fi cu 5 ani mai mic decât cel mai tânăr dintre colegii săi de la turneul final (Șevcenko, 43 de ani). Cei mai mulți dintre tehnicienii prezenți la CE, circa 20, au peste 50 de ani: Guneș 65, Hareide 66, Santos 65, Low 59, R. Koeman 56 ș.a. În sfârșit, experiența de antrenor a lui Mirel înseamnă doar 44 de meciuri, 29 la FCSB și 15 la U21, terminate cu 21 de victorii și 12 înfrângeri. Mai degrabă puțin, de acord?
Cum e vorba despre un început de drum, normal e să ne păstrăm optimismul. Adică să fim alături de Rădoi. Mai departe însă, Doamne ajută și păzește!