Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

Permalink to Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase
vineri, 14 mai 2021, 2:52

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei si doctor in oncologie, membru ESMO, ESPEN, MASCC, parte din echipa de editori a jurnalului stiintific Advances in Nutrition, publicat de American Society of Nutrition.

Diana spune ca „Dacă te-ai săturat până peste cap de diete și nu vrei să faci parte din statisticile de obezitate, în cartea “Dieta cu ciocolată” descoperi cum poți slăbi mâncând cea mai delicioasă mâncare de pe planetă ca parte a planului tau de nutriție de slăbit. Plan pe care îl poți respecta pentru totdeauna pentru că e superpersonalizat chiar de tine pentru tine”.

Numărul persoanelor supraponderale și obeze a crescut de la 857 milioane în 1980 la 2,1 miliarde în 2013 și se așteaptă ca numărul să se dubleze până în 2030. Pe langa alimentatie, cartea are un capitol dedicat practicarii sportului, cum si cat trebuie.

Pe siteul sau, www.artenediana.com, a mai publicat de-a lungul timpului articole cu sfaturi foarte utile pentru practicarea corecta a sportului, sfaturi de mare ajutor in dorinta noastra de a avea o viata cat mai sanatoasa: https://www.artenediana.com/de-ce-nu-recomand-mai-mult-sport/

I-am pus Dianei 3 intrebari despre carte, pentru cititorii blogsport.gsp.ro:

1. Ai publicat aceasta carte in urma cu 6 ani in limba engleza. Acum editia este revizuita. Ce propune cartea oamenilor si care este elementul cel mai important care a aparut ca noutate in acesti 6 ani?

Am dezvoltat si structurat mai clar impactul stresului asupra metabolismului si comportamentului alimentar, si am adaugat exercitii de comportament alimentar eficiente pentru a constientiza si redresa acest impact.

2. De ce Dieta cu ciocolata?
Pentru ca nimeni sanatos la cap nu ia pastile amare pe termen lung, iar dietele functioneaza doar atat cat le tii, majoritatea ajungand la aceeasi greutate sau la o greutate mai mare dupa ce s-au lasat de diete la un interval de timp echivalent cu durata dietei. Ideea de baza a cartii este autonomia si libertatea de ati ajuta singur propriul corp sa traiasca la greutatea si compozitia corporala optima. Pentru asta este important sa nu te apuci vreodata de o dieta pe care crezi azi ca nu o poti tine toata viata. Iar in carte inveti pas cu pas cum sa iti construiesti singur aceasta dieta superpersonalizata chiar de tine pentru tine. 

3. Tu iesi din tiparele nutritionistilor standard si raportezi lucrurile la nivelul organismului, hormonal si neurologic. Esti impotriva dietelor lelea, care ar fi 2 principii sanatoase de la care oamenii nu ar trebui sa se abata, indiferent daca sunt supra sau normo-ponderali?

Scopul nutritiei este sa ajute oamenii sa aiba o viata cat mai normala posibil nu sa ii zapaceasca de creieri cu restrictii. Dieta cu ciocolata este un ghid de nutritie esential pentru a cei care vor sa invete sa slabeasca fara sa mai tina diete vreodata.

Povestea cartii este scrisa foarte fain chiar de autoare:

„Încă îmi amintesc cu stupoare cum mama m-a informat calmă – după ce am mâncat – că tocana pentru care tocmai o lăudasem a fost făcută cu carnea puiului meu… Puiul meu, cadou de la bunica mea dragă, pui pe care am avut grija să îl cresc de mic gălbior pufos, în balcon, la etajul 7! Animalul meu de companie propriu și personal nu numai că fusese pur și simplu ucis, dar eu tocmai fusesem servită cu tocana făcută din carnea lui! Mama mi-a ucis puiul și drept răspuns am devenit vegan.

Doar că, după trei ani de broccolism pe care copilul din mine i-a folosit să o pedepsească, am devenit treptat din ce în ce mai obosită, anemică, suuuuuper irascibilă, m-am îngrășat, și a trebuit să fac ceva să rezolv toate astea…

Am fost de când mă știu, sunt și voi fi mereu o adevărată gurmandă. Deci, când am decis să slăbesc, am căutat o dietă care să îmi permită să-mi consum alimentele preferate și nu am găsit una. Așa că mi-am creat una. Vechea mea dietă cu ciocolată a fost cel mai gustos și cât se putea de sănătos plan de slăbit pe care am fost în stare să mi-l fac la vârsta de 17 ani, cu informația nutrițională disponibilă în 1997. Evident, ciocolata era pe lista alimentelor premise de mine pentru mine, zi de zi, de zi. Iar lipsa de restricții la capitolul plăcere de a mânca a făcut această “dietă” o plimbare în parc.

Totuși, după ani și ani de nutriție, când am decis să scriu The Old Chocolate Diet, am descoperit câteva greșeli – și nu mă refer la consumul zilnic de ciocolată, pe care încă îl recomand și azi oricui vrea să slăbească și îi place ciocolata.

Inițial, am rupt de rusine vechile foi pentru ca pe atunci cântăream mâncarea, beam sucuri răcoritoare fără zahăr și consumam lactate degresate. Apoi am lipit bucatele de hartie la loc si am decis să scriu cartea pentru toti care au obosit sa devină din ce în ce mai grași ținând diete după diete.

După licență, master, doctorat în nutritie și lucrat cu mii de pacienti de la simpla nutriție de slăbit la complicata nutriție oncologică, azi știu că ideile populare pentru slăbit acum 24 de ani – multe încă la modă – înclină balanța spre obezitate, nu spre slăbit grăsime. Pierzi apă chioară și încrederea că poți să manânci normal, devii din ce în ce mai gras(ă) în timp ce organismul tău supraviețuiește pe bază de tocăniță de mușchi. Ai tăi.

În ciuda nenumăratelor diete de slăbit care mai de care mai ingenioase și mai crețe la cap, numărul persoanelor supraponderale și obeze a crescut de la 857 milioane în 1980 la 2,1 miliarde în 2013 și se așteaptă ca numărul să se dubleze până în 2030.

Dacă te-ai săturat până peste cap de diete și nu vrei să faci parte din statisticile de obezitate de mai sus, în cartea “Dieta cu ciocolată” descoperi cum poți slăbi mâncând cea mai delicioasă mâncare de pe planetă ca parte a planului tau de nutriție de slăbit. Plan pe care îl poți respecta pentru totdeauna pentru că e superpersonalizat chiar de tine pentru tine. Pură autonomie”.

Diana Artene a mai publicat 4 carti pana in prezent: 5 Gears Diet, Nutrition Guide for Mums, The Old Chocolate Diet și Cancerul mamar nu e roz. Ea pledează întotdeauna pentru o alimentație echilibrată, sănătoasă pentru trup și minte deopotrivă, invitând cu ficare ocazie firescul în rutina alimentară.

Nu uitati, de marti, 18 mai 2021, Dieta cu ciocolata va fi pe piata la editura Bookzone.

Comentează