Neuberții și paligorii
Ar fi rezistat CFR până la final dacă nu rămânea în 10? Probabil că nu. Gafele lui Chipciu și Camora, puse de Stelian Stancu pe seama oboselii fizice și mentale, s-ar fi putut produce și în 11, în condițiile unui pressing feroce al FCSB
“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în vârstă, nu de acolo se face diferența asta evidentă. Asta o face un preparator fizic bun”, a spus Stelian Stancu la finalul meciului FCSB-CFR 3-0, în direct la GSP Live.
În paralel, la Look Sport, Dan Alexa declara că “acum se vede mâna lui Neubert, cel mai important transfer al Stelei. Nu e întâmplător că Moruțan, Olaru sau Tănase sunt mult peste ce au fost sezonul trecut”
Dumitru Dragomir a vorbit și el despre diferența fizică din derby: “Domn’e, au jucat de parcă erau injectați cuuuu…”. Și s-a oprit. Întrebat cu ce ar fi putut fi injectați, fostul șef al Ligii a început să râdă: “Cu putere de muncă”.
FCSB – CFR 3-0 a arătat ca o execuție în direct. Campioana ultimilor trei ani a fost alergată, sufocată, pasată și bătută într-o manieră atât de categorică încât antrenorul ei suspendat, Edward Iordănescu, s-a afundat după pauză sub căciulă și glugă, privind resemnat terenul.
Într-un fotbal modern în care se presupune că diferența dintre echipele mari se face la micile detalii – o fază norocoasă, o greșeală de arbitraj, o gafă de plasament de câțiva centimetri – , diferența fizică dintre FCSB și CFR a fost pur și simplu înspăimântătoare. Ce au simțit clujenii aseară a simțit și Marius Șumudică acum fix cinci ani, când FCSB o lăsa fără aer pe Astra, la Pitești (2-0):
“Niciodată în viața mea nu am văzut atâta putere la o echipă. Aveau mintea limpede tot timpul. Au alergat non-stop și ajungeau în poziții în care noi nu eram în stare să ajungem. Dacă avea două variante de pasă, orice jucător de la ei o alegea pe cea mai bună, lucru foarte greu de reușit într-un fotbal jucat la intensitate maximă”.
Practic, cam ce a fost aseară.
FCSB, facturi de ozonoterapie
În martie 2016, cu cinci zile înainte de meciul respectiv cu Astra, 18 jucători de la FCSB făcuseră ozonoterapie, iar factura pentru aceste servicii medicale a fost descoperită de reporterii Gazetei în baza de date Football Leaks, doi ani mai târziu. Tot acolo, exista și factura de achiziție pentru un aparat modern și portabil de ozonoterapie, cumpărat exact în acea perioadă de FCSB cu 6.650 de euro din Germania, la recomandarea lui Thomas Neubert și a doctorului Radu Paligora.
Aparatul a fost folosit, lucru admis de președintele Valeriu Argăseală în 2018 în răspunsul oficial la întrebările Gazetei, dar clubul a susținut că metodele de tratament n-au încălcat regulamentul antidoping: “Jucătorii au făcut doar saună cu ozon, injecții subcutanate și insuflații rectale cu gaz”.
Ozonosan e proiectat în mod special pentru autohemoterapie majoră, cea mai eficientă metodă de ozonoterapie. Sângele pacientului este scos din sistemul circulator, introdus într-un recipient în care este amestecat cu anticoagulant, oxigen medical și ozon, apoi reintrodus în venă. Metoda este interzisă în sport, dar lasă atât de puține urme încât specialiștii în doping recunosc că le e imposibil să o dovedească în urma controalelor antidoping. “Sportivul trebuie prins cu acul în venă”, a explicat șeful Agenției Naționale Antidoping, Cristi Balaj, într-o emisiune TV.
“Eu nu fac niciodată autohemoterapie majoră sportivilor. E doping! Mulți sportivi mi-au cerut-o, în special cei care joacă afară, dar eu nu o fac. Nu vă dau nume”
– Dr. Ștefan Tiron, președintele Federației Internaționale de Ozonoterapie
În intimitatea unei baze sportive, un aparat precum Ozonosan poate face minuni, dar nu pe termen nelimitat. Într-un studio TV, Victor Pițurcă recunoștea că și el a practicat-o la echipele lui, dar că “după o perioadă nu-și mai face efectul. Corpul se obișnuiește cu asta. De aceea, trebuie să schimbi lotul, să aduci noi jucători”.
În culisele fotbalului românesc, ozonoterapia a început să fie folosită tot mai des, dar subiectul rămâne un tabu. Când Gazeta l-a contactat pe doctorul Ștefan Tiron – președintele Federației Internaționale de Ozonoterapie a cărui firmă a importat pentru FCSB aparatul Ozonosan – , acesta a dezvăluit că prietenul său Radu Paligora a cumpărat un aparat similar când lucra ca doctor la Ludogoreț: “Le merge foarte bine după ce îl folosesc”.
Acum, doctorul Radu Paligora lucrează pentru Edward Iordănescu la CFR, iar aseară și-a măsurat puterile cu fostul său coleg de staff de la FCSB și Al Hilal, Thomas Neubert.
Ce a ieșit din duelul lor științific s-a văzut.
Faza cheie a meciului
Fizic, CFR a pierdut meciul din primele minute, deși Iordănescu a încercat să reducă mult spațiile și consumul de energie, jucând sus, cu fundașii la 35-40 de metri de poartă și cu echipa comprimată. Dominată energetic, CFR avea șanse infime să reziste fotbalistic, iar absența unui vârf experimentat a lăsat o gaură din care s-a născut faza cheie a meciului.
La 0-0, în minutul 40, Deac a încercat să salveze o minge din tușă, trimițând-o, cu un efort generos, puternic pe spate înapoi în teren. Faza se disputa la 30 de metri de poarta FCSB, fără vreun pericol pentru Arlauskis.
Balonul înalt a fost urmărit de Carnat – atacantul care până atunci nu reușise deloc să țină posesia și jocul sus – și de fundașul stânga improvizat Ovidiu Popescu. Moale, dominat fizic de mult mai puternicul adversar, Carnat a încercat să scoată un fault și a căzut teatral. Hațegan l-a ignorat. Popescu și-a văzut de treabă, a preluat, a ridicat privirea și l-a văzut pe Octavian Popescu gonind peste linia de centru. Pasa lui strategică, facilitată și de pasivitatea lui Bordeianu, a prins apărarea CFR-ului dezorganizată și desfăcută la mijlocul terenului, cu Vinicius static, mult în spatele lui Burcă.
Forfecarea liniei a fost un fleac, astfel că salvarea CFR-ului a rămas în Arlauskis, dar lituanianul a ajuns târziu la minge și, implicit, mai devreme la vestiare.
Ar fi rezistat CFR până la final dacă nu rămânea în 10? Probabil că nu. Gafele lui Chipciu și Camora, puse de Stelian Stancu pe seama oboselii fizice și mentale, s-ar fi putut produce și în 11, în condițiile unui pressing feroce al FCSB.
E FCSB marea favorită la titlu după acest meci? Categoric, nu.
Experiența din 2016, când FCSB a zdrobit-o pe Astra fizic la Pitești, arată că echipele pregătite fizic de Neubert pot avea și căderi de formă. La un lună după meciul în urma căruia Șumudică era siderat de potența fizică a rivalei la titlu, Astra a învins cu 2-0 la Giurgiu și a câștigat titlul. Varela a făcut două greșeli similare celor comise de clujeni aseară, semn că “neuberții” – vorba colegului Remus Răureanu în cronica partidei FCSB – CFR 3-0 – nu sunt niște supraoameni cu mințile oxigenate nonstop.