Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

Ies și Great

Pe Balaci l-am văzut prima dată jucând printre capetele și mâinile ridicate ale unor bărbați care se uitau la un meci al naționalei în holul unui hotel de pe Litoral.

Permalink to Ies și Great
luni, 22 octombrie 2018, 1:53

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți turiști că îl cunoscuse pe Balaci, la el la muncă, la fabrica Electronica. Fotbalistul venise personal să își cumpere ceea ce atunci reprezenta o minune a tehnicii. Un televizor color. De fapt, Balaci, la fel ca toți fotbaliștii de valoare din timpul regimului, beneficia de anumite avantaje ce par acum niște suveniruri, în comparație cu salariile pe care unii fotbaliști, mult mai puțin titrați, le primesc, în ziua de azi.

E drept, nu orice român avea pe atunci acces la un televizor color, dar faptul că fotbaliștii nu erau lăsați să joace la echipele din străinătate ce le dădeau târcoale, astfel de privilegii, precum un video ori un televizor color, le mai îndulceau amarul.

L-am întrebat atunci pe taică-meu de ce noi nu avem televizor color, nu poate să cumpere unul pur și simplu de la șeful lui? Doar lucrează la fabrică! Prin fumul de Snagov, BT, Kent și Carpați am auzit râsetele celor din jur. Taică-meu m-a ciufulit în cap, zâmbind, pentru ca imediat un bărbat să sune adunarea de pe terasa hotelului: începea repriza a doua.

Din locul unde stăteam, între terasă și hol, părea că și valurile uitau să se mai spargă atunci când Țopescu comenta acțiunile lui Balaci.

Balaci a fost eroul suporterilor cu pantaloni evazați care își lăsau jos sifoanele cu capsule ca să povestească un dribling de efect, a fost idolul microbiștilor cu favoriții lungi care analizau jocul său, la o cozile la portocale, la unt, ori la carne.

După meci, în liftul care ne ducea în cameră, taică-meu încerca să lege două vorbe cu un nene care avea o plasă pe care scria „Shop Romania”. Era un străin, din țările cu mașini și bomboane gustoase. Trei etaje, atât cât a durat călătoria comună cu liftul, taică-meu îi dădea într-una cu „Ies, Ies, Balaci!” iar nenea îi răspundea doar cu „Great! Great!”. Apoi străinul a coborât, iar butonul cu numărul 8 al etajului nostru s-a aprins, ca prin minune.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Emil (1 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 14:32

Foarte fain scris, asa erau vremurile atunci...

17 Nentori Tirana (1 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 21:06

Asa e. Totusi cam ciudate RIP-uri, nici Geambi n-a gasit melodia. Stii ce-ar trebui analizat ? Ieri inca traia „uite ba si asta“, azi „asta“ este deja Brancusi. Ceva nu-i in regula cu noi. Ce ? ------------------ Iar aici draga simpaticule … nu-i mult pina la: „lasa ba c-a dus-o bine, semna fisa de lucru si pleca cu coloru, iar tatii nostri muncea saracii si statea saracii doar la etaju 8 la Mamaia … dupa ce statea la coada la lapte … FC Olt, Dinamo, o fi iesit si militian … “ Hai tata, cine-si gasea loc la Internationalu nu cred ca statea la coada. Apoi 1. cei tineri nu stiu de cozi si lipsa acuta de alimente din magazine si restaurante, mai rau e ca nici nu-si pot inchipui asa ceva. Eu am frunzarit doar cartea Ioanei Parvulescu caci nu m-au convins nici pozele, nu stiu de unde le-a luat, nu m-ar mira sa fie unele din Cuba ori Duoniescc ca cam asa se numea metropola unde a muncit altu care e azi militian. Maine o fi Eminescu ? Apoi 2. Stucan nici nu l-a vazut pe Balaci jucind. Exista si inregistrari dar cine are timp de trecutul care deja a trecut. Apoi 3. multi profita: Ionnis a gasit ocazia sa mormaie si el ceva si sa se puna bine Craiolguta iar Clona psd-ista profita din plin ca si cum Balaci ar fi avut ceva cu clona asta comunista. ---------------------- Va spun si eu un RIP. Romania ataca, mingea ajunge la Balaci in stinga careului dar sar deja doi pe el … Balaci !, gooool !!! Balaci arunca mingea peste cel mai apropiat adversar, care nici nu mai stie unde e mingea, apoi suteaza liftat cu interiorul in vinclul drept. Daca am visat e din cauza lui Balaci. Daca n-am visat e la fel doar ca … faceti si voi ba fotbalistilor asa ceva si apoi mai vorbim. In doua minute ar vedea Coman, Morutan, Man … ce inseamna un fotbalist pur singe.

Che Guevara (10 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 22:03

Nu exista intrebarea "cine a fost mai mare?" Exista numai Ilie Balaci - nr.1 si pe urma ceilalti. Puneti voi pe cine vreti.

Bibicul (2 comentarii)  •  23 octombrie 2018, 19:12

Cred ca v-a furat condeiul cand ati scris: "astfel de privilegii, precum un video ori un televizor color, le mai îndulceau amarul.". Vai ce amarati erau bietii fotbaleatori in comparatie cu poporul de rand... Nu am nimic cu Balaci. Mi-aduc aminte de un meci Steaua- Viitorul Scornicesti pe Ghencea. Ilie i-a dat urechi lui Stoica, Stoica a inceput sa-l vaneze pe tot terenul si la un moment dat asistam la scene de cascadorii rasului: Cei de la Steaua ii inghesuiau pe cei de la Scornicest in careu cu tot efectivul in timp ce Ilie ii tot explica ceva lui Boloni pe la mijlocul terenului. Si tot meciul, Boloni a avut grija ca Balaci sa nu se intalneasca cu Stoica. Este adevarat ca Arezanov l-a rupt insa cum ar fi fost daca Ilie nu-si spargea ghipsul intr-o noapte ca sa fuga pe geam la mare? Asa umbla vorba pe atunci. Daca imi pare rau de ceva este ca Balaci nu a ajuns sa fie antrenor la nationala.

VLAD (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2018, 7:45

Sifoanele cu capsula au aparut dupa ce Balaci s-a retras. Dar asa vrem sa parem interesanti. Nici evazati nu prea se mai purtau. Apareau pantalonii bufanti. Si favoritii erau inlocuiti cu tunsoarea cu chica. Cam ca a lui Buzarin, ca el e mai de la Branesti. In sensul rau al cuvantului.

Comentează