Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

Toată lumea face bășcălie de Mourinho, puțini observă că au fost și croații prin peisaj

Permalink to Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”
sâmbătă, 20 martie 2021, 10:15

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de joc.

Nu e cea mai reușită poantă, însă dacă nu apelăm la umor, mai avem altfel prilejul de a-l compara pe Bălgrădean cu Lloris, pe Deac cu Dele Alli sau pe Debeljuh cu Harry Kane?

Sau mai putem să spunem că Golofca a apucat să rateze contra croaților un penalty de departajare, ipostază în care Gareth Bale n-a mai ajuns, fiindcă Spurs au primit golul decisiv în „extra-time”?

Glumim și noi, dar numai în pauza de masă, cum se spunea acum o jumătate de veac, în scheciul cu Toma Caragiu…

Doar „The Special”?

S-a zaharisit marele Mourinho? Are doar 58 de ani și deja se comportă mult mai părintește decât Mircea Lucescu, de exemplu, care e cu aproape 18 ani mai în vârstă.

Poveștile cu mersul în vestiarul adversarului pentru a-l felicita țin, firește, de fair play, dar și de o anumită tușă de senectute în comportament. Când încărunțești, devii mai pacifist și mai pilduitor, îți place ca totul să se termine nițel melodramatic, altfel riști să ți se înfunde glandele lacrimale, dacă nu le folosești.

Mai adaugi la coadă că atitudinea alor tăi n-a fost cea care trebuie, de parcă nu tu, ci altcineva ar fi trebuit să le insufle acea atitudine.

Ca să ajungi să vorbești așa nici nu e nevoie să fi luat Liga cu trei echipe diferite (Porto, Real, Inter). Sunt suficiente conspecte după logosurile unor antrenori români care n-au câștigat nimic în cariera lor, și nici n-o vor face.

Circumstanțe speciale

Ceea ce echipele din partea noastră de continent mai izbuteau uneori, adică acest gen de scoatere din competiție a unui colos occidental, așa cum a reușit Dinamo Zagreb, e din ce în ce mai rar întâlnit.

Știți povestea, diferența de nivel financiar, de nivel fotbalistic, de orice fel de nivel. Când mai pleci și de la 0-2 în tur, lucrurile par de-a dreptul imposibile.

În plus, în săptămâna scursă între tur și retur, antrenorul care se pupase cu Mourinho la Londra joia trecută, masivul Zoran Mamici, intră în pușcărie (împreună cu fratele său, președintele clubului) pentru niște potlogării mai vechi, iar pe bancă stă secundul Damir Krznar, despre care, căutând amănunte, afli că a fost mereu secund, până la frageda vârstă de aproape 49 de ani!

Vorbe de clacă

Orice echipă „neoccidentală” care a pierdut turul cu Tottenham cu 2-0 și căreia i-au ajuns și șefii după gratii între cele două manșe (pe la noi, prin Est, se mai întâmplă!) își confecționează acel discurs-șablon, pliat pe teoria figurii frumoase.

Ce înseamnă „figură frumoasă” atunci când joci contra lui Kane, Bale, Alli, Dier, Winks, Moura, Sissoko și a celorlalți? Înseamnă în primul rând să nu-ți rupă spinarea cu vreun scor de maidan, să nu pierzi mai rău decât în tur.

Poate însemna și un egal, pe care apoi ți-l agăți în piept și umbli cu el la vedere chiar și după ce se ofilește. Victoria de palmares, neaducătoare de calificare, e deja un vis frumos, din care dacă te trezești, te culci la loc ca să-l termini.

De calificare n-ai curajul să aduci vorba, să nu râdă lumea de tine.

Croații, mai „altfel”

Dinamo Zagreb s-a calificat tocmai pentru că n-a rostit acele fraze tipice de șezătoare fotbalistică, gen „figură frumoasă”.

A făcut 2-0, a dus meciul în prelungiri și s-a calificat încă înaintea penaltyurilor din motive care pot ține de o oarecare valoare fotbalistică (vorbim totuși de cea mai bună echipă din țara vicecampioanei mondiale, Croația), de structură interioară, de gena sârbo-croată, poate de apropierea geografică de Occident.

Dar Zagrebul a trecut de Tottenham în primul rând pentru că n-a dat doi bani pe acel discurs-șablon al săracilor care aduc aminte la aproape fiecare frază de alungarea lor de la masa bogaților. 

Comentarii (12)Adaugă comentariu

dc (7 comentarii)  •  20 martie 2021, 10:52

hai sa ne aflam in treaba; chair esti platit pentru asta?

Ilie (57 comentarii)  •  20 martie 2021, 12:03

Iar esti plin de comentarii!!! Felicitări!!! Mai bine un ziarist prost decât un inginer prost. Ca ziarist nu strici nimic. E adevărat că ,la interviul de angajare , te-a trimis nea Ovidiu să aduci o găleată de curent?

dan man (12 comentarii)  •  20 martie 2021, 12:16

Articol nul .De tara blaturilor care e croatia si de mafia mondiala a pariurilor croato sarba ,si de suspecta prietenie a lui mou cu MAFIOTUL GIOVANNI ???nimic ???

Deșteptu lu pește (7 comentarii)  •  20 martie 2021, 13:11

Țin minte meciul dintre Zagreb și Cfr în care clujenii au fost dominați fizic și tehnico-tactic în superioritate numerică, mai bine de o repriză și în prelungiri. Noroc că Golofca a făcut o "figură frumoasă" la penaltiuri și echipa mai frumoasă și mai valoroasă s-a calificat mai departe. Alt microbist ține minte că ratarea lui Golofca a fost cauza înfrângerii "nedrepte" a CFR-ului, doar atât. Am fost uimit că antrenorul lui Zagreb a fost secund până la vârsta de 49 de ani. Și sunt perplex când aud exprimările antrenorilor emeriți autotohtoni și principali de la vârste fragede de parcă toți sunt născuți în zodia geniului prematur: Rădoi, Mutu, Pancu, Stoican, Alexa, Dică, Bratu ... s.a.m.d.

Octavian (1 comentarii)  •  20 martie 2021, 13:47

Mie mi-a placut articolul. Cei care comenteaza negativ poate ar trebui sa se faca si ei ziaristi.

Sibelius (14 comentarii)  •  20 martie 2021, 15:47

Noi reducem totul la "figura frumoasa" si "a facut X puncte in grupe". Nu conteaza ca cele X puncte i-au adus locul 3 sau 4, conteaza punctele, de parca intereseaza pe cineva care echipa are mai multe puncte cand retrogradeaza.

Sorin (1 comentarii)  •  20 martie 2021, 17:28

Jose mourinho nu a luat liga campionilor cu trei echipe diferite,real ,porto si inter ,ci doar cu porto si inter ,asa cum scrii tu

vik (1 comentarii)  •  20 martie 2021, 17:58

In ce an a castigat Mourinho UCL cu Real? Din cate stiu eu, Real a castigat liga cu Ancelotti, imediat dupa plecarea portughezului

Daniel (1 comentarii)  •  20 martie 2021, 19:28

Mou a luat Liga doar cu Porto si Inter, nu si cu Real!

Steafan (2 comentarii)  •  20 martie 2021, 19:33

In afara faptului ca The Special One a luat UCL doar cu Porto si Inter, restul articolului e cat se poate de real in ceea ce priveste mentalitatea antrenorilor si jucatorilor de pe plaiurile mioritice.

Ali Bec (23 comentarii)  •  21 martie 2021, 13:03

Nenea Buzarin se pricepe la palmarese la fel de “bine” ca la limbi străine. Ioanitoaia poate fi mândru!

Cristian (29 comentarii)  •  21 martie 2021, 16:42

Buna ziua! pentru mine a fost bomba nucleara, nu am vazut nici un meci in direct joi seara, dar cand am auzit a doua zi rezultatele nu-mi venea sa cred...vorbeam singur pe strada, cum naiba sa întoarca descultii aia, blatiștii aia (nu uit in viata mea cand s-au lasat batuti cu 7-0 sau cât naiba a fost în grupele UCL). Bravo lor, rusine englezilor, cât despre Mourinho, îl cred ce spune referitor la atitudine, dar ca la orice echipă antrenorul e primul arătat cu degetul și eventual demis. Sănătate, mă bucur să citesc un articol referitor la acest meci deoarece efectiv m-a bulversat știrea (fiind fan Gareth Bale & Mou)

Comentează