Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Mario, talibanul emoției

Taliban nu prin înfățișare (deși nu e departe), ci doar pentru că respinge cu vehemență VAR-ul, militând pentru prezervarea fiorului ancestral al fotbalului

Permalink to Mario, talibanul emoției
sâmbătă, 6 martie 2021, 9:23

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. Cu toate că e cam greu să faci confuzii între unul care a împărțit vestiarul cu Cristiano Ronaldo și altul care a șoricărit prin birourile cluburilor conduse la limita legii (uneori dincolo de ea) de răposatul Florian Walter.

Un bătrân de 36 de ani
Nu va urma o analiză a activității de director sportiv la Dinamo, deși ar fi câte ceva de spus despre transferurile din toate colțurile lumii făcute în ultima vreme, echivalente cu așezarea minuțioasă pe apa sâmbetei a banilor strânși cu atâta trudă de DDB. Am mai vorbit nu demult despre asta. Mai interesantă e opinia personajului despre introducerea mult-așteptatului arbitraj video. Începându-și filipica negaționistă cu dezvăluirea propriei sale vârste, doar 36 de ani, adică un tip eminamente tânăr și presupus vizionar, oficialul dinamovist neagă cu vehemență utilitatea VAR-ului, imaginându-și-l ca pe o brutală imixtiune a contemporaneității în tradițiile idilice și arhaice ale fotbalului. Zice că apelându-se la tehnologia modernă s-ar pierde din emoția unui meci. Înduioșătoare pledoarie pentru puritatea senzațiilor, care riscă să fie zdrobite de năvalnicul atac al noului!

VAR-ul te încurcă, VAR-ul te ajută
Dincolo de emoție, Marius Nicolae are ceva dreptate că tehnologia video e uneori prea puțin lucrativă, ba chiar încurcă. De pildă, nu demult, la meciul cu Gaz Metan, VAR-ul ar fi anulat golul victoriei dinamoviste, atunci când Bejan s-a prăbușit cu goal-keeper-ul advers cu tot în poarta medieșeană. Și nu numai atunci, ci și în destule alte situații în care echipa sa a primit bezele de la arbitri. Dar oare cum ar reacționa oficialul dacă, de exemplu, evitarea barajului sau poate chiar calificarea în finala Cupei ar fi judecate în defavoarea lui Dinamo, la capătul unor faze la care VAR-ul le-ar fi dat dreptate „cîinilor”?

N-a zis ce-a zis
Perorația directorului sportiv despre puritate și emoție avusese loc înaintea candidului meci de Cupă de la Călărași. La finalul acestuia, cu pânzele umflate de tonifianta calificare în semifinale, Nicolae a încercat s-o dea la întors, să spună că de fapt n-a zis ce-a zis. A argumentat că marasmul dinamovist nu permite alocarea unor fonduri pentru implementarea acestei tehnologii, prioritățile clubului fiind altele. Și că acești bani mai bine s-ar folosi la copii și juniori. Ce suav! Ce nobil! De fiecare dată când vrem să fim gravi, facem ochii mici, clipim des pe sub gene și invocăm copiii și juniorii, ca să înțeleagă lumea că noi nu suntem preocupați de fleacuri, ci de problemele reale cu care se confruntă omenirea. Însă, în finalul alocuțiunii sale despre VAR, vorbitorul n-a uitat să adauge și acele accente despre emoția fotbalului, reîmprospătând apelul la candoare enunțat în primă instanță.

Focuri, din deal în deal
E tușant să observăm că în plin mileniu trei, un om tânăr mai are sertare afective libere, în care să așeze atent nostalgia inițiatică a fotbalului. Dar e la fel de paradoxal ca același om tânăr să nu înțeleagă că în epoca modernă a fotbalului lumea s-a lepădat de arhaisme, precum mingea cu șiret, barele pătrate, pista de zgură din jurul terenului, cașcavalul pane cu ceapă servit decenii la rând la cina jucătorilor și multe altele. Probabil că în viața de toate zilele M.N. folosește un telefon inteligent, aplicații milenariste gen WhatsApp și Instagram, conduce o mașină pe injecție, poate chiar hybrid, și nu-și închipuie că ar putea trăi fără Internet. Sau poate că lucrurile nu stau așa, și nu e exclus ca să apară poze cu respectivul spălându-și rufele la rău, aruncând cărbuni în soba de teracotă, suflând în jiclorul Daciei, gătindu-și la tuci și așteptând ca DDB să aprindă focuri din deal în deal ca să-i dea de veste că s-a mai plătit un salariu.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

tindala (2 comentarii)  •  6 martie 2021, 10:43

Ptiu!Am trait sa o vad si p-asta!Ca Dinamo ar fi echipa favorizata de arbitri!Esti vreun comic?Sau in corul diavolului cu matanii?

Ilie (57 comentarii)  •  6 martie 2021, 11:16

De ce taliban în înfățișare și nu călugăr? După înfățișare, nici tu nu arăți altfel decât un băiat rămas bătrân care joacă la Loto, nefiind în stare să înțeleagă cum se joacă la pariuri. Iar despre individul în speță trebuie spus că a adus pe bani mulți, pe care Dinamo nu îi are, jucători slabi. Măcar spaniolii au adus niște jucători mai valoroși. Dar tot pe bani inexistenți. Cam ca capacitatea intelectuală a semnatarului articolului de mai sus. ( Cacofonia este intenționată).

Iulian (1 comentarii)  •  6 martie 2021, 12:43

Asta e o gluma cu Dinamo ajutata de arbitrii? Colegii dvs. de la gazeta au facut statistici si Dinamo era cea mai dezavantaja echipa anul trecut. Mi se pare penibil sa ne legam de infatisarea unui om. Asta e presa din ziua de azi. Normal ca si Dinamo e de acord, dar nu sa plateasca pentru instruirea arbitrilor. Cum de altfel, doar Fcsb si Botosani au zis ca dau bani. Mereu se scot lucrurile rele in fata despre Dinamo, desi acum au ajuns cu banii la zi si se incearca gasirea altor lucruri de care sa ne legam.

Ali Bec (23 comentarii)  •  6 martie 2021, 13:05

Când am văzut Mario și taliban am crezut un moment ca e vorba de Iorgulescu. Apropo: ce se mai aude de beizadeaua lepefistă?

george (15 comentarii)  •  6 martie 2021, 15:19

Aline, parerea lui Mario o impartasesc si alti oameni de fotbal. Cu multa, multa experienta in fotbal (Intreruperea meciului). In al doilea rand, in nici o tara nu pun bani cluburile pentru finantarea Varului. Mai citeste si tu in presa si poate iti schimbi parerea si nu mai intri cu crampoanele, in pozitia despre VAR, a altor persoane.

Mario Forever (56 comentarii)  •  6 martie 2021, 17:06

"militând pentru prezervarea fiorului ancestral al fotbalului"... Oare putem să-i spunem PREZERVATIV? ...cum li se spune și E-urilor băgate în alimente, pentru conservare... Oare e o "chestie" intenționată să fie (printre altele) sărită autoritatea administrativă legală a clubului, de către o minoritate gălăgioasă din afara lui numită "DDB", ce nu prea are evidență juridică, SPECIAL pentru a putea (să zicem, eufemistic) "sensibiliza" - cu ajutorul COTIZAȚIILOR adunate organizat într-un anumit minister și manevrate neclar, ca BANI NEGRI ca la "fondul clasei și fondul școlii", în afara lui - arbitrii delegați la meciurile echipei? ...pentru a putea da justificări DNA-lei impotente, ca instituția zeificată ca "Anti-corupția" să poată spune că nu a reușit să găsească ceva legat de corupție la club pentru că nu poate investiga o gașcă numită "DDB"? ...o gașcă condusă din umbră de un ger(e)aNT fost vice-prim PeNaL?!

andipanda (6 comentarii)  •  6 martie 2021, 17:55

Bine si frumos scris.

Radu (1 comentarii)  •  6 martie 2021, 19:31

Ce ma? Domnul asta insinueaza asa putin de departe ca Dinamo e ajutata de arbitri ?? dupa ce a fost efectiv macelarita de vreo 3 sezoane incoace? cat de rupt de realitate sa fii?? ***

Stefan (1 comentarii)  •  6 martie 2021, 20:30

Pai cum sa vrea VAR când Dinamo a fost ajutata și este în continuare ajutata de arbitri,de federatie? Dinamo trebuia sa fie în liga doua anul asta dar federația a găsit soluția sa nui retrogradeze.Si anul acesta se va întâmpla la fel,ba vor modifica regulamentul de licențiere,ba vor ajuta cu arbitrii iar dacă nu vor reuși vor mari iar nr de echipe. Sper sa nu se întâmple asa și anul asta sa dea dzeu ca Dinamo sa retrogradeze în liga doua.

Cristian (7 comentarii)  •  7 martie 2021, 4:32

Dacă tăceai, filozof rămâneai, spune o vorba înțeleapta și se aplica foarte tare in cazul articolului scris de tine. Știm cu toții ca ești un mare fan al echipei care are pe stema un leu dar e condusă și antrenata de pisici pletoase. Asculta bine, nu DINAMO v-a luat 14 jucatori de la echipa , ci Nețoiu, un “investitor” pe care de altfel pana la momentul fugii din Bănie era idolul vostru. Ca sa revin la articol, Mario Gnomul de grădina sau Rasputin e un nimeni și el nu reprezintă Dinamo decât printr-o conjunctura nefericita pentru noi și fericita pentru el. Poate ai aflat ca Dinamo este ținuta in viața de 14-15000 de suporteri, nu de primărie și nici de vreun mare filantrop, deci Dinamo nu își permite la ora actuala sa dea bani pentru VAR, pentru ca nu are de unde!!!!! Un ziarist adevărat, profesionist și echidistant, pune in balanța toate fazele litigioase, pro și contra, atunci când face o analiza sau scrie despre un anumit subiect. Articolul scris de tine demonstrează încă o data ca Neamțul ăla expirat a avut dreptate și chiar a fost îngăduitor atunci când a spus de gazeta sporturilor ***. Îmi doresc ca Dinamo sa scape de lipitorile spaniole, sa se salveze de la retrogradare și sa ajungă in finala cupei României, pe care sa o câștige in fata pisicuțelor din Bănie. Sa vezi atunci venin și flăcări.

ADEVARU GOLUT (3 comentarii)  •  7 martie 2021, 4:54

*** drace credeam ca aveti vesti de mario iorgulescu! vad ca nu mai intereseaza pe nimeni. oameni morti degeaba in urma unor abuzuri facute de niste cretini. dar de baiatul lui plesu mai stiti ceva? pai daca mamuca este cu grade la secu cum sa se mai afle. da catrinel plesu este secure. ma intrebam domnilor daca era omorit fiul sau fica d-voastra ce faceati? tot asa? nu pasa nimanui de niste amariti. asa si cu carmen paunescu sau masonul de huidu.
sint atit de fericit ca am pleat din tara cu multi , multi ani. chiar cu dosare la secu impotriva lui nea nicu. ce naiv am fost… nu meritati o mare parte din cei din tara nimic. jurnalistica aduce bani si loc linistiti in fata unui computer. dar nu uitati ca mai vin cutremure. nu se poate asa unii la bal altii la spital.
atit.

Lucian (1 comentarii)  •  7 martie 2021, 9:29

Dupa ani intregi de abonamente la gazeta si prosport, dupa alte mii de ziare cumparate de la chioscuri, dupa 30 de ani de urmarit indeaproape fotbalul de la noi dar si jurnalistii care il comenteaza, imi permit sa am si eu o parere: esti cel mai slab pregatit jurnalist din presa sportiva de la noi! Sunt sute de editoriale memorabile, de la vochin la paraschivescu, de la ioanitoaia la tolontan, dar tu prietene, esti total pe langa. N-am inteles niciodata de ce primesti bani pe card la sfarsit de luna pentru *** pe care le scrii. Daca tu o vezi pe Dinamo ca una dintre privilegiatele campionatului dpdv al arbitrajului si daca tu ai impresia ca la Dinamo se terminasera toate problemele de rezolvat si nu stiau conducatorii ce sa mai faca cu vreo 100k euro, chiar nu am ce sa mai comentez. Poate doar ca poli iasi, spre exemplu, care e platita gras de primarie pt rezultatele meritorii obtinute, e tot impotriva VAR. Si acolo poate scrie oricand un cec dl Chirica, la cati bani s-au cheltuit aiurea din banii contribuabililor, asta ar fi ultima problema.

zorrozabal (2 comentarii)  •  7 martie 2021, 12:37

Trecand peste stridentza„stirii”ca fcsb e...furata de arbitri(!)tocmai ea...Trebuie sa discernem: ce vrea Becali?Buun!Vrea VAR!Poa sa zica cineva ceva?Daa,dar ceva nu„se pupa”!Pentru ca stim cu totii ca la VAR sunt tot...arbitri!Chiar daca li se mai zice si„judecatori”!Ee,aici e aici:Dar pe aia cine-i deleaga?Si cu asta parca,parca incepem sa ne dumirim de CE VREA BECALI?De ce se ofera el-si cooperativa lui-sa suporte chiar si costurile introducerii VAR?Ghici ciuperca ce-i!Pai mai fratilor,tot nu e clar?Pai ca sa-i delege cica...„reprezentantii cluburilor”,ma!D-aia!Nu toti,nuu!Prin „delegati”!Adica delegatii... cooperativei lui!E,acum v-ati prins de „IDEE”?Nu-i asa ca-i merge mintea?Dar cei care nu sunt in cooperativa ce sa faca?Pai fiind in minoritate, au doua variante:1.-Sa se retraga din Liga!2.-Sa intre si ei in cooperativa lui!Ca altfel,numai Dumnezeu poate sa intervina!Sau...serviciile, sa fie pe faza!

Baronu (1 comentarii)  •  7 martie 2021, 15:31

Incă o şansă ratată să ne laşi in dubiu despre inteligența ta. Ne‐ai lămurit!

Mihnea (6 comentarii)  •  7 martie 2021, 15:52

Dinamo favorizata de arbitrii? Hmmm buna. Atunci ce sa mai spunem de CFR si FCSB. Ne trebuie VAR. Fara discutie.

Daca (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 4:14

Cand vreodata nu a fost Dinamo ajutata de arbitrii, mai ales acum cand trebuie salvata iar de la retrogradare si faliment.

emil (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 10:55

Daca e sustinut de DDB,inseamna ca are calitati.Lasati tanarul sa si faca treaba.Ce legatura are aspectul fizic cu mintea.Numai un fraier poate sa faca o asemenea legatura.Iar tu Buza,ti ai demonstrat calatile de manader la Branesti.

Maxentiu (42 comentarii)  •  8 martie 2021, 11:07

Am venit pentru doza (aproape) zilnică de rîs cu Buzărin. Mai întîi, tipul face glume legate de înfățișarea cuiva. LOL. Te-ai uitat recent în oglindă ***? Apoi, încearcă o glumă pe seama numelui tipului. Din nou, te-ai uitat în buletin? Se pare că proverbul „Rîde ciob de oală spartă” n-a ajuns la urechile talentatului jurnalist. Gluma finală, aia cu Dinamo ajutată de arbitri, a fost taxată deja de antevorbitorii mei, așa că nu mai insist.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

leonte (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 13:20

@Lucian, subscriu la părerea ta. Acest Buzărin nu e nimic mai mult decât un golănaș needucat, care e lăsat liber să scrie, deși n-are cu ce. În toți anii de când citesc Gazeta m-am tot întrebat cum oare de e păstrat. Realmente, omul n-a dat niciodată un rând cât de cât interesant, doar platitudini agresive, înșiruiri de clișee, fraze abia duse la capăt. Mă rog, treaba Gazetei, dar dacă tot ți-ai exprimat tu părerea asta, am simțit nevoia s-o dublez.

testamentul infractorului gunoier ‘walter’? (56 comentarii)  •  8 martie 2021, 20:51

Instituțiile statului să ia notă de amenințările de azi proferate de gașca de *** DDB-milițianul Gerea, împotriva unui "grup de ”binevoitori” din Granada și Alba Iulia" (apropo: Alba-Iulia se p și e și e și șă pe DB și pe DDB!), ce au ca scop timorarea magistraților care vor judeca în 18 cauza administrării clubului! Se pune în aplicare milițienească (versiunea Secția 16) proverbul "bate șaua ca să priceapă iapa"... Legile statului să fie aplicate contra lor, și să fie destructurat grupul infracțional organizat ce și-a luat numele "DDB". Ne-am săturat de "Clanul Sportivilor", de bande de bătăuși costumați în negru în tribune la meciuri, de mărgăritești cu mașini de lux furate, de Ministerul Afacerilor ***, etc.

Maxentiu (42 comentarii)  •  8 martie 2021, 23:04

Iar, ca gluma să fie completă, vajnicii activiști responsabili cu cenzura pe blogurile astea consideră că o comparație cu simpaticul personaj de desene animate Shrek reprezintă „limbaj vulgar sau jignitor”. Sărmanii, pe ei i-au crescut părinții cu Scooby Doo.

Marko (1 comentarii)  •  10 martie 2021, 11:06

Doamne ocroteste i pe romani... De unde stii tu ce facea var ul la meciu cu medias bai scriitorule de basme... Iti dau exemplu la atletico real unde un hent clar ca lumina zilei in careul de 16 m a lui atm a fost dat ca involuntar desi nu era jenat de nimeni etc. Tu ai fi dat penalty acolo? 9999 din 10000 ar fi dat. Bai Aline.. Iti dicteaza cineva ce sa scrii?

Comentează