Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cifre, nume, chipuri

Pe lângă gloria sportivă, Mondialul rusesc înseamnă milioane de pungi cu seminţe, milioane de sticle de bere, sute de milioane de telespectatori şi o ţară care va rămâne de neînţeles

Permalink to Cifre, nume, chipuri
luni, 16 iulie 2018, 12:13

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au privit meciul reprezintă 99,6 la sută dintre toţi islandezii care se uitau la televizor în acel moment. E un procent istoric şi greu de egalat. Poate dacă se califică Andorra sau Feroe, cine ştie.

Pe marginea Mondialului rusesc, s-a dezbătut despre audienţe, în scădere pe unele porţiuni, faţă de ediţia din 2014. Dar cifrele sunt nedrepte. 18,6 milioane de mexicani s-au uitat la meciul de deschidere, cu Rusia, scor 2-1. Mai puţini cu câteva sute de mii decât la primul meci de acum patru ani. Dar n-a fost o problemă de entuziasm, ci de fus orar.

Cartierul chinezesc
Şi-apoi, oricâtă dragoste ar avea pentru culori, croaţii tot 4,1 milioane rămân. La semifinala cu Anglia, aproape nici n-au contat, în statistici, de vreme ce s-au uitat 26,6 milioane de englezi. Record absolut pentru ITV: 84 la sută dintre televizoarele din Albion erau deschise pe Mondial. Şi nu s-au uitat doar englezii, şi la TVR semifinala a doua a fost cel mai vizionat meci. Mai ales în fazele eliminatorii, turneele finale nu trăiesc doar din devotamentul suporterilor, ci şi din spectacol.

Ca dovadă, în jur de 100.000 de chinezi au venit în Rusia de plăcere. Chinezii, e drept, sunt printre puţinii pământeni în stare de asta. Au cheltuit fiecare în jur de 7.000 de euro, conform presei de la Beijing, 40.000 dintre ei au cumpărat bilete pe site-ul FIFA. N-au venit să echilibreze balanţa şi să strige pentru croaţi sau pentru islandezi. Chinezii ţin cu brandurile tradiţionale din Vest, cu Spania, cu Germania, cu Anglia.

Cei peste un miliard de chinezi rămaşi acasă şi-au făcut provizii de meci. 18 milioane de sticle de bere şi, iată o cifră care să ne dea de gândit, pe stadioanele noastre, 1,7 milioane de pungi de seminţe de floarea-soarelui. Atât a vândut un mare furnizor online. De ce să ne dea de gândit? Pentru că la sportul ăsta suntem pe locul doi în lume, spargem 15.000 de tone de seminţe pe an, nu pe lună. Şi cum campionatul românesc nu e prea încurajator, o să ne ronţăie medalia chinezii.

Berea după bere nu e vodcă
Nu contează cine se uită la Mondial, contează cât consumă. Ruşii au rămas fără bere, deşi asta nu e neapărat o tragedie naţională. Barmanul de la Gogol, din Moscova, a declarat pentru Reuters că fanii englezi au dat gata 800 de litri de bere în trei zile. Nu e chiar o cantitate ameţitoare. Nu se ştie cum s-au descurcat omologii lui de la barurile Tolstoi, Puşkin şi de la restaurantul cu specific subteran Dostoievski, Ciudat a fost, pentru ospătarii ruşi, să le dea clienţilor doar bere.

Preţurile de cazare au crescut, în unele oraşe-gazdă, şi cu 18.000 la sută. O cameră de 20 de euro a ajuns să coste peste 3.100 de euro şi să se numească „apartament superior”, scrie The Independent. Alternativa era cortul, 63 de euro bucata.

Astea sunt numerele, care vor fi uitate imediat după ce a căzut cortina de mătase. Chipurile Mondialului rusesc vor rezista un pic mai mult. Nu chipul palid, de „naţională” al lui Messi, ci chipul lui Maradona, cu toate expresiile faciale posibile, pe care nu s-a şters încă răbdarea cu care-şi aşteaptă urmaşul. Bucuria de-a dreptul fioroasă a lui Akinfeev, după ce a oprit două şuturi de la 11 metri ale spaniolilor. Chipul lui Kante, descris de Lineker: „jucătorul în serviciul celorlalţi”. Încruntarea antrenorului croat, aruncându-le mănuşa marilor cluburi.

Şi chipurile necunoscute ale refugiaţilor, din Africa, din Orientul Mijlociu, care au jucat finala lor, fotbal în cinci, pe zi, într-un parc de lângă Piaţa Roşie. Autorităţile au promis că nu-i vor controla la acte, îi vor lăsa în pace, pe durata turneului. Din 6.000 de sirieni care caută azil în Rusia, doi l-au obţinut.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  16 iulie 2018, 12:42

Mondialul a ajuns un fel de Carnaval, Targ de Vanzari, Showroom, Talk Show cu spectatori(ca la Gadea).... Sa dureze cat mai mult, sa participe cat mai multe tari din cat mai multe zone ale globului, sa se cheltuie cat mai multi bani, sa se plateasca cat mai multa publicitate, sa ofere capital electoral cat mai multor lideri politici... OK, dar fotbalul? Cu fotbalul cum ramane, nu-i facem si lui loc pe undeva?!? Pe asta il folosim doar ca ceva de umplutura intre pauzele publicitare?

rammstein (18 comentarii)  •  16 iulie 2018, 14:35

iarmaroc.....interesant ca Franta a devenit campioana ***..!!!!!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (87 comentarii)  •  16 iulie 2018, 16:12

..popularizarea fotbalului e doar o abureală care ascunde exact asta : cât mai multe ţări, să se cheltuie cât mai mulţi bani.. De dragul banilor (la vedere sau nu..) se diluează o competiţie de tradiţie. Să joace toţi la Campionatul Mondial, că şi ei au două picioare.. Dar există Cupa Africii, Copa America şi se poate relua Cupa Balcanică, care-i baiul ? FIFA însă, moşteneşte "omul nou" de tip Blatter..

MZM (101 comentarii)  •  17 iulie 2018, 12:46

Ultima fraza a acestui articol spune multe despre Rusia lui Putin, care este impilicata in conflictul din Siria alaturi de Bashar al Assad, cel care isi macelareste poporul, inclusiv cu arme chimice, obligandu-l sa ia drumul pribegiei. Deci, in timp ce tarile democrate din Europa acorda zilnic azil politic la zeci de mii de refugiati, Kremlinul primeste doar 2 din 6000, adica 0,0003%!! Cam acesta este si procentul democratiei permis in Rusia de azi!

Observator (19 comentarii)  •  18 iulie 2018, 14:50

@ mg Copa America este o mare competitie, care va acapara atentia lumii intregi, mai abitir decat WC! Aceasta competitie, cu cele 10 tari din continentul sud-amierican si cu unii invitati de mai la nord, este, in opoinia dvs. si a mentorului dvs., o alternativa mai buna decat competitia suprema, chiar si cu 48 participante! o.

alex (345 comentarii)  •  18 iulie 2018, 17:58

O analiza succinta a evenimentelor si poate cea mai interesanta si obiectiva de la caderea cortinei peste aceasta editie de mondial, cu cifre, date si statistici mai mult decat fascinante si interesante de informare a publicului larg, dornic sa descopere sau sa cunoasca cat mai multe realitati din preajma unei competitii de asemenea anvergura si traditie la nivel de interes global.

Olimpicul adormit (1 comentarii)  •  19 iulie 2018, 11:48

Maria, de fapt ce vrei sa ne spui?

Karnivol (1 comentarii)  •  19 iulie 2018, 12:00

@mg și in Europa exista campionatul european. Explicația ta nu are nici o logica. Tocmai din cauza asta se numește "mondial" și tre sa participe echipe din toate continentele. La european participa doar echipe europene cum îți dorești tu

Mihai (2 comentarii)  •  19 iulie 2018, 12:43

Maria, imi placi din ce in mai mult.

Vali Ionescu (10 comentarii)  •  19 iulie 2018, 12:59

Meciul Rusia - Arabia Saudita, 5-0, s-a jucat in deschiderea C.M. !

popescu (4 comentarii)  •  19 iulie 2018, 18:14

Mari , apropo de background-ul afisat pentru editorial, as vrea sa invit pe toata lumea sa urmareasca pe YouTube un genial clip al :: Comedy Central --Trevor is answering the letter ( criticism ) from the french ambassador !!! It's a must watch !!! Raspunde cu suflet , dar si plin de umor, la aceasta poveste cu " les bleus " !!!

di livio (22 comentarii)  •  19 iulie 2018, 21:00

foarte bun titlu...cifre, nume, chipuri...am ramas cu niste chipuri si prim-planuri...da parca mai mult Perisic decit Modric...si mai mult Griezmann decit Mbappe

ticbis (126 comentarii)  •  19 iulie 2018, 22:37

Foarte bun articolul; in mod evident fotbalului s-a transformat intr-o afacere comerciala la nivel nivel mondial; atrage ca aspiratorul bani, audiente, interes, publicitate, spectatori, sponsori, televiziuni, corporatii multinationale. Nu neaparat in folosul sportului rege - asta trece pe planul doi - ci al banului, al profitului. Vedem asta de cativa ani si in competitiile UCL sau EL, transformate intr-o adevarata industrie, pe bani grei. Fanii s-au adaptat; si ei vad altceva decat ar trebui, dar merg inainte din inertie fara sa-si dea seama ca nu mai e chiar ce-a fost; parca nici mingea nu mai sare la fel. De fapt, programul bagat pe gat exact asta a creat: o dependenta totala, nu fata de fenomen, ci fata de spectacol, de show mediatic. Asa ca avem spectacol din plin, fotbal mai putin. Nu intamplator se organizeaza astfel de manifestari in tari "inchise", unde banul nu "se numara", unde se speculeaza "mandria" de a fi desemnat ca tara gazda, cu atat mai mult cu cat ai un fotbal "mic". Doar, n-asa, te vede toata lumea!!! Din motivul asta au fost alese in ultima decada tari gazda ca Africa de Sud, Coreea de Sud si Japonia, acum Rusia. In 2022 va fi in Qatar; se va desfasura iarna, in decembrie, in vacanta de Craiun! Cred ca va sparge toate recordurile de audienta in lume! Vorbind despre audiente, nu-i de mirare ca islandezii, croatii, belgienii sau suedezii (tari cu populatie mica) au stat toti cu ochii in televizoare, pentru ca la nivelul lor era o premiera, un fel de ciudatenie ce li s-a intamplat fara sa stie de ce, o atractie cum a fost la noi pe vremuri, prin 1935, exodul intregului popor in pelerinaj mistic ca sa vada "Minunea de la Maglavit" :))). La fel; ca englezii, nemtii, brazilienii, argentinienii, spaniolii sau portughezii au stat si ei cu milioanele pe posturile tv ce transmiteau meciurile din Rusia, e cat se poate de firesc, au fotbalul in sange si asta fac de o suta de ani. Despre romani nu discut aici; s-au obisnuit deja de vreo 60 de ani sa-si orienteze antenele catre bulgari si sarbi ca sa vada fotbal international, deci a intrat in ADN-ul lor, indiferent ce meci se transmite. Cred ca ar fi mult mai relevant sa aflam care a fost audienta acestui turneu final de CM din Rusia in randul cetatenilor din Statele Unite, Coreea de Sud, Africa de Sud, sau Italia; am enumerat tarile care au organizat acest campionat in precedentele editii. Mai mult, care a fost audienta acestui turneu final in randul cetatenilor din Qatar, tara ce va organiza in ajunul Craciunului din 2022 viitoarea Cupa Mondiala la fotbal? Chestia asta cu audienta e normala, produce bani, dar depinde de conjuncturi ce nu prea au legatura cu fotbalul, asta e ideea de la care ar trebui sa incepem cand evaluam audientele sau profiturile !

daniel (40 comentarii)  •  20 iulie 2018, 14:32

meci de deschidere Mexico - rusia 2-1 ?????

Qytzu (30 comentarii)  •  24 iulie 2018, 5:12

Pentru MZM.sa știi ca in tara noastră e orice numai democratie NU. Când majoritatea uriașă votează dintr-un fel si reprezentantii puterii fac exact invers desi opțiunea respectiva nici nu aparea in referendum, cum se poate numi asta decât bătaie de joc la adresa poporului roman. Si m-am exprimat blând ca un bunic. Când se iau cele mai aberante masuri împotriva poporului fara a fi consultat asta nu are cum se numi democrație. In rest da, rușii croații, si oricare echipa de la mondial, ii poate da echipei noastre naționale lecții de fotbal, tocmai datorita infiltrariielementelor politice in distrugerea fotbalului din Romania .

nica fara frica ! (18 comentarii)  •  26 iulie 2018, 2:33

"Şi chipurile necunoscute ale refugiaţilor, din Africa, din Orientul Mijlociu, care au jucat finala lor, fotbal în cinci, pe zi, într-un parc de lângă Piaţa Roşie. Autorităţile au promis că nu-i vor controla la acte, îi vor lăsa în pace, pe durata turneului. Din 6.000 de sirieni care caută azil în Rusia, doi l-au obţinut."...Rusii sunt destepti nu ca toanta de ....merkel !!!......africanii si arabii nu au ce sa caute in Europa !!!!....sa-si caute refugiu in tarile vecine !!!

Basilio (2 comentarii)  •  1 octombrie 2018, 6:08

Mari, ce mai faci ? De ce nu mai scrii ?! Ai aproape trei luni de cind nu ai mai venit cu ceva.... Esti bine ?? Totul e in regula , sau te--au afectat schimbarile cu Ringier...?? Semnalizeaza intr-un fel....

BN (1 comentarii)  •  19 octombrie 2018, 14:41

Maria, unde esti ? Intoarce-te odata, ca n-am ce citi pe site-ul asta.

zona magheru (63 comentarii)  •  5 noiembrie 2018, 6:24

Sper ca nu ai vreo problema personala s-au si mai rau sa fi bolnava ! Sper sa iti mai citesc articolele chiar daca nu mi-au placut toate . Unele articole sunt "de pus in rama"!

Mihai (2 comentarii)  •  16 februarie 2019, 16:04

Măriuca...nu mai scrii?

Cici (1 comentarii)  •  10 aprilie 2019, 16:49

Maria eu te iubesc. Cum scrii...

dana (1 comentarii)  •  10 mai 2019, 8:40

Buna dimineata, ma tot uit dupa texte marca "Maria Andries" in Gazeta si nu mai gasesc. Ei bine..... imi lipsesc!

catalin (1 comentarii)  •  7 iunie 2019, 22:17

*** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cititor trist (2 comentarii)  •  21 iulie 2019, 9:36

A trecut un an de la acest articol, am intrat special aici sa ma pling. Unde va mai citim?

gintonic (44 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 12:26

Unde esti tu, Marie??... ne este dor de tine, de verbul tau, de ironia ta inteligenta, de articolele tale !!! Cand revii?

adrian (5 comentarii)  •  26 iunie 2020, 14:57

Mario, cand mai bagi si tu un articol, ca mi-e dor de verbul tau...ce astepti, invitatie speciala ? invitatie la cina ? hai, treci la treaba, te rog !!

Comentează