Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Ţara „nu cumva”-urilor

Fiecare echipă îşi vede interesul. Dar şi pe ale altora

Permalink to Ţara „nu cumva”-urilor
luni, 20 iulie 2020, 2:15

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în (relativă) normalitate şi încheiat în pandemie, haos şi soluţii proaste”.

Organul bănuielii şi mantra neîncrederii

Vechile noastre boli de sistem – scenareea, suspicionita şi duplicitoza – scot capul din nou şi muşcă la întâmplare. Hrana e asigurată, indiferent de râvna sau de lenea vânătorului. La felul cum arătăm, suntem meniul preferat al urgiilor. Slabi, fără sisteme de apărare, gata să răspândim orice, de la zvon la virus, avem totuşi semeţia de-a ne crede omnicompetenţi şi de a-i considera proşti tocmai pe cei care refuză să spună prostii. În plus, dispunem de un organ al bănuielii care se activează ca sub acţiunea unui radar nevăzut. Şi care face să se audă o mantră a neîncrederii compusă din două cuvinte: „nu cumva…?”.

Premiul pentru cel mai bun scenariu

Liga 1 e, de o lună încoace, amfiteatrul în care „nu cumva”-urile se aud la fiecare întâmplare care iese din traseul firescului. Nu cumva infectaţii de la Dinamo sunt de ochii lumii? Nu cumva infectatul de la Cluj n-are de fapt nimic? Nu cumva federaţia e împotriva unora şi în favoarea altora? Nu cumva campionatul nu mai înseamnă un număr de meciuri, ci un concurs de talente scenaristice? Nu cumva totul e manevră şi praf în ochi? E greu să funcţionezi într-un asemenea cadru. E la fel de greu să-ţi câştigi pâinea într-un loc unde lumea refuză evidenţa şi dă crezare fanteziilor conspiraţioniste. Şi e la fel de greu să-ţi duci zilele printre oameni care resping argumentul logic şi preferă sforăria.

„Viforul” şi cadrilul

Va veni la un moment dat şi ziua când vom avea mai multe restanţe decât meciuri jucate. Poate chiar în ediţia viitoare. Şi chiar dacă se vor schimba multe, apetitul pentru ipoteze nedemne va rămâne la cote înalte. Nu e de mirare. Campionatul înţesat de bănuieli pe care-l avem astăzi e rezultanta trecutelor ediţii în care unii sau alţii au păcălit, au forţat regulamentul, au primit ajutoare camuflate sau au comis abuzuri. Liga 1 a căzut în propria ei capcană. „Cine pândeşte a mai pândit”, spune un personaj din „Viforul” lui Delavrancea. Cine bănuieşte a mai bănuit.

Sila, discreditarea

De ce? Fiindcă a crescut într-un mediu care a favorizat lăturişul. Şi fiindcă a făcut el însuşi lucruri care au trezit bănuieli. Suntem prinşi într-un cadril delirant, a cărui consecinţă finală ar putea fi discreditarea. Nu e exclus ca după ultima etapă nimeni să nu mai simtă nimic altceva decât silă, câtă vreme bucuria de-a fi campion şi uşurarea de-a fi evitat retrogradarea nu vor fi întregi. Fiindcă nu vor avea cum să fie.

Pharma Chameleon şi sclavii

Campionatul de fotbal nu e singur pe tărâmul „nu cumva”-urilor, fără ca asta să îl (şi să ne) consoleze. Uitaţi-vă în jur. Nu cumva toată treaba cu virusul e o făcătură? Nu cumva „ăia” vor să pună mâna pe tot? Nu cumva Big Pharma? Nu cumva Gates? Nu cumva 5G? Nu cumva microcipare? Nu cumva sclavie perpetuă şi botniţă? Iar acum reveniţi în Liga 1. Nu cumva, astăzi mai mult ca oricând, ea seamănă până la suprapunere cu restul ţării?

Comentarii (44)Adaugă comentariu

the_gunner (145 comentarii)  •  20 iulie 2020, 3:17

Am bănuit eu,dar acest articol este dovada certa ca bănuielile mele sint adevărate ! D-l Radu Paraschivescu este un Maestru in ale scrisului !I-a dat D-zeu talentul rar de a se putea exprima clar ,fără bilbe in așa fel incit sa-l înțeleagă toată suflarea cititoare .Intotdeauna cuvintele sint puse deștept pe țintar și nu lasă puncte neacoperite .Dupa spusele dinsului,acesta ar fi ultimul articol pt aceasta publicație .Pacat ! După ce ca n-are cine știe ce talente ,aceasta publicație își pierde și omul care o făcea cit de cit interesantă .La multă sănătate și împliniri maestre !

motanul incaltat (65 comentarii)  •  20 iulie 2020, 6:34

Se nasc suspiciunii datorita minciunilor si inselatoriilor in care traim.... Normal Craiova si Cluj despartite de 1 punct inaintea etapei trebuiau puse sa joace in aceeasi zi. Normal Craiova trebuie sa bata tot ---dar acum are 4 puncte si deci Cluj nu trebuie sa piarda la FCSB -se naste deci suspiciunea ca va cumpara meciul cu Fcsb sa se aproprie iar la un punct.....Ar mai fi o etapa pina la meciul direct.... Puneti-le sa joace in aceeasi zi.....Stiu nu se putea ca nu vor televiziuniile poate care dau o gramada de bani la un campionat penibil de jalnic....Asta ar fi in play-off. In play-out e si mai complicat----Dinamo va avea atitea cazuri de coronavirus ca sa-i ramina cit mai multe restante numai ei sa-si faca calcule daca trebuie sa mituiasca si cit sa bata toate restantele ca sa evite retrogradarea.... Ce mizerie---- sau sa se mearga pe varianta sa nu retrogradeze anul asta nici o echipa ca sa scape Dinamo----alta mizerie. Sunt suspiciuni. Sunt adevaruri???? Timpul ne va spune in 2-3 saptamini.

aciduzzo (101 comentarii)  •  20 iulie 2020, 8:16

Ohoooooooo.....ce frumos!!!! Ce frumos!!! Lista poate continua domnule Paraschivescu! Mult....nu stiu daca la infinit, ca-n gluma aceea sinistra de altfel cu Putin, dar se mai pot adauga multe intrebari care sa inceapa cu acest ,,Nu cumva...". Eu ma opresc la doua ,,nu cumva-uri''.......oarecum doua nu cumva-uri la extreme.... 1. Sper ca nu cumva acest titlu sa fie ,,oferit'' Craiovei ca o reparatie (aici cliseul standard este ,,morala'), ca si in 91 tot asa s-a procedat si considerat...ca doar n-am uitat cum a fost tinut carul TVR la intrarea in Craiova tocmai ca sa nu se transmita un meci decisiv la tv , meci de altfel castigat la Craiova lui Cartu la acea vreme....cu marel Agaliu in primul 11!!! Si aici vine si o intrebare ...retorica de altfel pe langa atatea altele care ar putea fi puse: ce l-o fi apucat aseara pe Chindris??? Chiar!! Ce l-o fi apucat?? Cine cunoaste nitel fotbal, stie de ce si in ce fel se pune aceasta intrebare!! Si.... 2. Nu cumvaaaa.....diriguitorii fotbalului de pe plaiurile mioritice se gandesc ei acum la o combinatie ,,democratica'' de altfel, sa scape Dinamo de retrogradare....pentru ca altfel...daca s-ar juca fotbal pe bune...Dinamo ar retrograda fluierand!! Si nu ma pot abtine sa nu-mi amintesc meciul cu Clinceni...care a mirosit uraaaaaat...uraaaaat de tot!! Si nu in ultimul rand....sunt satul de acest fotbal romanesc pana peste cap...din ce punct de vedere?? Pai macar din acela ca in ultimii 25 de ani cred....nu stiu cum se face ca Romania a avut intotdeauna doua campioane!!!!................. UNA OFICIALA....SI UNA MORALA!!!!!! Si lucrul acesta mi-a provocat o silaaaaaa....... P.S. Cica la capitolul ,,campioana morala" Rapidul conduce detasat!!!!!

Ipocrizia lui domn Escu (7 comentarii)  •  20 iulie 2020, 8:41

Nu cumva de vreo decenii se joacă în Romania, ca și pe pămănt, de altfel, o farsă din care ăia mulți, pomeniți de Lăpușneanu au fost excluși? Nu cumva trăim vremurile descrise în romanele “Noi” de Zamyatin , “1984” de Orwell, sau filmul “They live” de John Carpenter? Nuuuuu, sunt numai cumva-urile ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

DJ Thrror (2 comentarii)  •  20 iulie 2020, 8:49

Daca lui Becali si Cartu li s-a facut placerea sa se reia campionatul atunci cand CFR era prima in clasament si mai erau 8 etape n-o sa se inghete competitia acum cand mai sunt doua. Desi Craiova a solicitat asta scotand la suprafata o trasatura deloc onorabila a caracterului oltenesc, sa speculeze cat pot de mult, sa nu aiba jena de nimic, sa calce onoarea(daca o au) in picioare daca le iese ceva. Neamuri proaste, tot asa cum au facut si atunci cand au promovat politic. Remember F.C. Scornicesti.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  20 iulie 2020, 9:23

Tata, astea nu sint banuieli, invirtelile de bilci, „ajutorul“ prietenesc si intre vecini sint o marca pe care ar trebui s-o inregistrezi, ca palinca din nord cu tricolor, ca salamul de Sibiu cu tricolor, ca bancile si cosurile de gunoi vopsite in tricolor din parcurile Clujului !!! --- Colegul Naum, care te invita cam des la el acasa, a banuit de la inceput ca titlul va iesi din eprubeta. Apoi mai sint Chivuletii, Birsanii, Petrestii. Atit ca Naum stie unde traieste si nu se plinge in fiecare articol, anume intr-o tara minunata daca ar fi nelocuita. Ar ramine si curata. Te si intrebi de ce nu arata ca Austria si Elvetia. Mie mi se rupe inima doar de Transilvania cind vad ca seamana din ce in ce mai mult cu Vaslui, Bragadiru si Craiova. Emigranti needucati, neobisnuiti cu civilizatia europeana, care se mai si cred stapini pe pamint strain, au distrus o tara curata si civilizata. Ar fi cazul sa va uniti si cu Bulgaria, caci acum sint acolo deja romanii majoritari. Sa faca Olguta – ca oricum e bulgaroaica vopsita - un miting la Sofia, sa duca acolo cu autobuzele psd galeriile U Cluj, Dinamo, Craiova si sa decreteze „unirea“ - de fapt luarea in stapinire – a Bulgariei, macar ajungi tata vecin cu alti „preteni“ la care macar ai unde si ce minca, bine si cit de cit civilizat. --- PS Tata, nu te supara, pari vesnic nemultumit in Patria ta a "nu cumva-urilor". Ori din Suedia, Norvegia, de oriunde, chiar ca Mos Gerila ori ca Pom de Iarna intr-un supermarket, o sa ai mai mult timp de scris si vezi doar fete zimbitoare – bine, de noi tot nu scapi, mergem si noi la cumparaturi. Te recunoastem, vai, Domnul Radu Petrescu, imi dati si mie un autograf, apoi catre Vaslica care impinge cosul si „pretenu“ din Handy, ba, tu stii cine era asta, ba ce rau a ajuns, sta si da ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

andrei (1 comentarii)  •  20 iulie 2020, 9:43

Radu,poate te razgandesti si vei scrie in continuare....i-al exemplu pe Ioanitoaia.acesta va scrie si de pe ,,lumea cealalta,,..))))))))))

Ipocrizia lui domn Escu (4 comentarii)  •  20 iulie 2020, 10:14

Cateva decenii…Cuvantul cenzurat descrie persoanele care denunta comploturi “inexistente”. Ma includ in acest NUMEROS grup. Succese, domn Escu!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 iulie 2020, 10:16

@ the_gunner Vă mulţumesc pentru aprecieri şi pentru contribuţia pe care aţi avut-o la viaţa acestui blog. Simt nevoia unei pauze, a unei distanţări, e adevărat. Am câteva motive care mă fac să mă decuplez de la actualitatea "Gazetei". Nu le detaliez, nu interesează. Vă doresc succes şi ani luminoşi. R.P.

tindala (4 comentarii)  •  20 iulie 2020, 11:14

@motane incaltat! Oi fi tu incaltat si gigist-dar cu logica...Cea mai neverosimila miorlaiala e aia ca fcsb sa-i vanda meciul lui CFR!!!Cand palmaresul fcsb-ului cu Craiova zice ca...Ce zice?Ca ambele fac parte din cooperativa!Cooperativa lui Becali!Si ca surprinzatoarea victorie a Craiovei -si mult mai surprinzatorul curaj al arbitrului Barsan de a dicta penalty impotriva fcsb-au fost convenite in cadrul cooperativei!Mai bine sa ia titlul o echipa din cadrul cooperativei,decat ungurii aia-cu ghilimelele de rigoare-care indraznesc sa nu se supuna si ei baskan-ului din Pipera!Ca doar el baaga baani si ei ii fura titluu!Iar miorlaiala aialalta- ca Dinamo ar avea bani sa mituiasca...nici nu merita comentata!Zat!

mg (227 comentarii)  •  20 iulie 2020, 11:18

..domnule Paraschivescu, mă gândeam la o vorbă bună, acum că v-ați hotărât să-nchideți ușa asta(și fereastra, ca să nu ne vină idei.. pentru cei care suntem pe windows..) Ceva care să vă emoționeze cumva.. Dar în loc de un kil de banalități expirate, prefer să apelez la un tip care știa cum se face. Patetic dar cu clasă(pour toujours), Jean Gabin cu "Maintenant je sais" = https://www.youtube.com/watch?v=xUC42A1nRbc Iar ca bonus pentru întreaga carieră jurnalistică, deși veți continua probabil în alte formule, Nina Simone cu "Backlash blues" = https://www.youtube.com/watch?v=H0W7K8tYK-Y. Toate cele bune.

Urod (17 comentarii)  •  20 iulie 2020, 11:46

Acest ,, nu cumva " reflecta perfect societatea românească din ultimii 30 de ani. Nu este fotbalul vinovat de cum suntem noi. Indiferent dacă vorbim de fotbal sau de viata de zi cu zi suntem bănuitori, pt ca știm cit putem fi de incorecti ca oameni, ca nație. ACEASTA ESTE CAUZA PENTRU CARE AM ESUAT IN TOATE, INDIFERENT DACA VORBIM DE FOTBAL, POLITICA....ETC

Andrei F (62 comentarii)  •  20 iulie 2020, 12:41

Poate o sa va deranjeze comentariul meu dar ...incerc.Eu va rog sa va intrebati daca nu este mai bine ca din contra sa ramaneti sa scrieti in ,,Gazeta,, tocmai pentru ca vedeti altfel actualitatile din,, Gazeta,,....De exemplu astazi am citit ca a fost foarte gresit ca Emeric Jenei s-a alaturat onorific unei galerii pentru ca marele antrenor are dreptul la liniste desi E,J, spune ca tine cu toti care se revendica de la ,,Steaua,, si a cerut,,civilizatie,,de la Becali...Desigur ca gesepistii au bagat ei batul prin gard si au uitat de liniste cand au introdus pe Emeric Jenei in disputa...----Tot astazi citesc despre Craiova-italiana dar nimic despre faptul ca se aduna a patra echipa din play off care are penalty cu Craiova si nu se acorda!!!Gesepistii au devenit pe fata suporterii oltenilor .Desigur ca nu este neaparat ceva rau dar presa trebuie sa redea realitatea in toate aspectele sale..,.----Se poate sa nu rezonati cu ce ma deranjeaza pe mine dar opozitia se spune ca este sanatoasa daca se face pe principii corecte!!!Si sa redati ,,actualitatea,,...?!

Maxentiu (17 comentarii)  •  20 iulie 2020, 13:44

Oamenii sînt suspicioși pe bună dreptate, au fost păcăliți și mințiți constant încît acum suflă și-n iaurt. Ce nu înțeleg e vigilența asta selectivă pe care-o observ la unii care puneau la îndoială orice decizie luată și orice leu cheltuit de guvernele PSD (pe bună dreptate, repet), iar acum aplaudă necondiționat toate deciziile guvernului PNL. Li se par normale carantina, internarea forțată a asimptomaticilor, amendarea celor care nu-și completau cum trebuie declarația de ieșit din casă, agresarea celor care nu poartă masca „cum trebuie”, achizițiile netransparente, atribuirile directe de miliarde către firme fantomă, cenzura și persecuțiile la adresa celor care pun întrebări... 40.000 de euro ne costă un sejur de 7 zile al unui asimptomatic care nu necesită tratament și gașca #rezist tace. Poate au dreptate ăștia cu conspirațiile lor, poate purtatul măștii chiar afectează oxigenarea creierului...

me (1 comentarii)  •  20 iulie 2020, 14:28

Dle Paraschivescu, excelent articol! Aceasta continua neincredere are o cauza si un efect asa cum ati remarcat, e un fel de "hotii striga hotii" si foarte multe "prietenii" inclusiv cu arbitrii, unii recunoscuti ca fiind de casa ai anumitor echipe. Concluzia trista este ca efectul va fi ca suporterii si fotbalul romanesc in sine si odata cu el si ziarele, televiziunile, telespectatorii sa aiba foarte mult de pierdut din dorinta de a aduce stiri si declaratii "senzationale" care atrag in prima instanta dar apoi distrag atentia de la fotbal, precum stirile cu neveste de fotbalisti ca tot sunt la moda acum. Felicitari si mult succes in continuare!

Cristian B (2 comentarii)  •  20 iulie 2020, 15:01

Domnule Radu Paraschivescu, V-am urmărit in emisiunile de la Digi și sunteți cam singurel in ultima vreme și cred ca e normal sa vreți sa luați o “pauza”. Din păcate acest ziar( cu foarte putine excepții) nici măcar pentru *** nu e indicat, la fel și emisiunile Digi, care vorbesc mai mult de culisele fotbalului decât despre sportul propriu zis. Cred ca vina aparține și Ziariștilor in mare parte din moment ce presa e a 4 a putere in stat , o putere care ar trebui sa vegheze asupra bunei funcționari a celorlalte 3. Presa trebuie sa spună adevarul, sa educe și sa vina cu soluții, nu sa se implice părtinitor in jocurile murdare ale societății. Sper ca urmand modelul DDB, suporterii romani din toată lumea și ai tuturor echipelor și sporturilor sa cotizeze spre înființarea unui ziar de sport condus, de ce nu de dumneavoastră și de cei care încă au mâinile curate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (40 comentarii)  •  20 iulie 2020, 15:04

Pardon, de când lumea și pământul „nu cumva” este o alternativă, este motorul cercetării, și de ce nu, stă la temelia democrației lăsând loc părerilor de tot felul. Teoria conspirației(mai de grabă constipației, în sensul vehiculat la noi), este o contraargumentare seacă a alternativelor ce nu convin puterii și acoaliților ei, este puiul din care se nasc regimurile impuse, în general dictatoriale. Cu ce sunt eu de vină că aud și văd la tembeliziuni una, iar strada îmi arta alta? Nu văd gropi comune, văd mai puțini morți în cimitire și culmea(stau lângă spitale) văd mai puține ambulanțe decât în vremurile „bune” (au pierdut abonații serviciilor de urgență care speriați de infecții nasocominale și viruși au ajuns la concluzia că sunt mai sănătoși decât credeau). Cum să nu bag în seamă că emisiunile pro si contra unei situații alternează, o fac pentru a crea în mase tabere de dispută, și mai grav, de păruială. Nu cumva, din nou acest „nu cumva”, suntem victimele virtualului? Fiind așa mici, nu cumva virușii umblă pe „unde” și prin „biți” ca la ei acasă? Sar din televizor, te pișcă de creier apoi o zbughesc pe unde au venit. Zic și eu nu dau cu bota. Atenție la neatenție! De multe ori în capcana răspândacilor cad(voluntar) și minți luminate. Sunt cărăușii perfecți(naturali și zeloși) pe care artizanii îi folosesc fără jenă. Sănătate și să auzim numai de bine!

mg (227 comentarii)  •  20 iulie 2020, 15:35

@Maxentiu - stai liniștit, un sondaj recent arată că 80% dintre români înțeleg gravitatea situației și sunt de acord cu măsurile luate. Desigur există și Bolsonarienii, pentru care totul e o farsă sau pretext pentru bișniță cu măști și halate. Majoritatea sunt PSD-iști(cu mască sau fără..) După ciomăgirea și gazarea demostranților din 10 august, PSD-ul a devenit apărătorul drepturilor cetățenești. Nu a fost suficient gestul de prietenie față de infractori și violatori, acum cu sprijinul CCR și al avocatului poporului(PSD-ist..) trimit în stradă bolnavii contagioși, pe motiv că le sunt lezate drepturile în carantină. Păi să desființeze și institutul Marius Nasta și spitalele TBC din țară, precum și leprozeria de la Tichilești. Ce dacă bacilul Koch și bacilul lui Hansen se transmit prin aerul respirat? Să fim solidari, să ne îmbolnăvim cu to(n)ții.. PSD-ul vroia pandemie cu cifre mari, că se apropie alegerile. Ce mai contează că asta îi va afecta în primul rând pe vârstnicii care îi votează? Iar la capitolul afaceri.. cine se poate lua la trântă cu Dragnea și Sorina Pintea?

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  20 iulie 2020, 17:00

Scuze Domnule Radu „Petrescu“ pe cuvintul meu daca credeam ca o sa apara comentariul, nu din cauza Transilvaniei unde gsp, nu stiu de ce, inca nu mi-a taiat nimic. Multumesc, Respect ! Eu v-am mai scris de multe ori doar in speranta ca o sa cititi, unele comentarii erau chiar unofensive dar cu putzen omor, asa cum va place, dar de mult n-a mai aparut nimic. Ii citesc insa in continuare cu mare placere pe Obiectiv si prietenii lui din Anglia, Australia si … Tanganica, ca in Las Fierbinti si in Bulgaria, viitorul tinut romanesc, unde s-au si descoperit doua pietre care atesta ca Roma a dat si bulgarii, eu nu cred ca arsenalii astia nu au prieteni cu care sa poata discuta. --- Eu sper ca stiti cit va respect, sinteti cel mai european roman, scuze inca odata.

middlesbrough (1 comentarii)  •  20 iulie 2020, 17:42

Felicitari pentru acest articol dar nu in ultimul rand felicitari pentru corectitudinea jurnalistica! Am sa va urmaresc in continuare in emisiunile DIGI Sport si va inteleg perfect diplomatia din emisiune!

Observator (243 comentarii)  •  20 iulie 2020, 19:35

Finalul acesta de campionat este tocmai consecința vremurilor tulburi pe care le trăim, vremuri care lasă loc abuzurilor de tot felul. Dar numai la noi, pentru ca vrem sa fim și acum originali! Acest virus mai mult demoralizeaza decât omoară, dar nu direct, ci în mod insidios, picătură cu picătură, dacă ai proasta inspirație sa urmărești în fiecare zi presa. Oriunde ai fi (în Transilvania, în S, în SE), observi ca cei mai mulți oameni respecta regulile, chiar dacă cei nevoiasi n-au primit măștile ce li se promisesera; cu toate acestea, știrile sunt apocaliptice, cu scenarii de un pesimism greu de descris! Cum sa crezi ca la un nr de testări ce depășește cifra de 8000 rezulta vreo 8-9 procente îmbolnăviri?!! Cred ca vom ajunge "ciumatii" Europei, pentru ca asa doresc cei ce ne conduc! Suntem în rand cu statele de peste 100000 mil. locuitori la nr. de cazuri și ne dorim, culmea, mai mult! Cum putea fotbalul nostru sa nu se... alinieze, dacă au făcut-o deja unele "vedete" (pe bani, desigur)? Culmea, nu s-au îmbolnăvit tocmai mincinosii/politicienii, care au ignorat fără scrupule regulile! Printre aceștia se numără și un pseudojurnalist și pseudopolitician din Transilvania, un demagog și ipocrit notoriu! Îmi pare rău, în acest moment doar astfel pot sa scriu, fie ca ma raportez la fotbal, fie la ce se întâmplă în societate! O.

Marco (1 comentarii)  •  20 iulie 2020, 20:15

M-am oprit la " E la fel de greu să-ţi câştigi pâinea într-un loc unde lumea refuză evidenţa şi dă crezare fanteziilor conspiraţioniste"...Dle Paraschivescu, a luat si angajatorul dvs, GSP, o parte din cei 40 milioane de euro dati de guvernul "meu" pt promovarea covidului? Sau si asta-i "conspiratie"?

Observator (243 comentarii)  •  20 iulie 2020, 20:59

100 milioane locuitori, scuze!

robertino2 (8 comentarii)  •  20 iulie 2020, 21:16

Pacat ca organul banuielii nu este afectat de covid 19.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 iulie 2020, 22:17

@ Marco Angajatorul meu e Editura Humanitas. Plimbare plăcută în continuare. R.P.

Cristian B (2 comentarii)  •  21 iulie 2020, 0:07

Nu știam ca împachetat peste e considerat limbaj vulgar!

tindala (4 comentarii)  •  21 iulie 2020, 8:55

@17 Nentori Esti caz clinic!Cand delirezi tu de cat de superiori sunteti voi-mancatorii de slana-din Ardeal, fata de amaratii de moldoveni si de romani din sudul tarii,care dupa mintea ta aia de CSONGO-cuvant dispretuitor prin care ungurii ii numesc pe corcituri-ar fi imigranti pe pamant strain!!!Nu cumva-ungurii tocmai asa va socotesc pe voi,cei pe care va numesc...budosz olah?Pana la imparatul austriac Iosif al II-lea-adica la 1780- valahii din Ardeal nu aveau dreptul sa intre in orase si nici macar...sa poarte palarie!Pana v-am eliberat noi astia-pe care ii dispretuieste unul de nationalitate incerta ca tine-cu pretul a 800 de mii de morti si raniti-o zecime din populatie-si pentru care am platit 15 miliarde franci aur Frantei-ca sa recunoasca Unirea-si inca 300 de milioane de dolari aur catre URSS, ca sa ne dea inapoi Ardealul de nord!D-aia suntem saraci si d-aia am ajuns sa le fie rusine cu noi, la d-astia ca tine!Sunt convins ca majoritatea romanilor din nord vestul tarii sunt...romani,dar e suficient un *** la un butoi de miere!

mg (227 comentarii)  •  21 iulie 2020, 11:48

..da, cei 3R.. ranchiuna-răzbunarea-răutatea, deșeurile reciclabile ale sufletului.. și tomberoane pline peste tot, chiar și dincolo de cordoanele sanitare.. Ecce homo.. Sad but true.

tindala (4 comentarii)  •  21 iulie 2020, 13:02

Domnule Paraschivescu!S-a mirat pana si acest asa zis 17 Nentori, ca nu i-ai cenzurat primul comentariu, in care- acest cica civilizat mancator de slana din Ardeal-ne face ultimii oameni,pe locuitorii din sudul si estul tarii!Ce ii da lui dreptul sa ne insulte asa?Si de ce credeti dvs.ca noi trebuie sa-i intindem si obrazul celalalt?

Observator (243 comentarii)  •  21 iulie 2020, 18:50

Tot n-am înțeles de ce n-a fost corectat acel dezacord din materialul despre ce se întâmplă în prezent! Acel dezacord era: "SUA are..."; deși l-am reperat și am scris despre el, nu a fost niciodată corectat, deși sarea "în ochi"! Relativ la ce a scris cineva mai sus, pot spune ca n-am vreun complex de inferioritate pentru ca m-am născut în SE tarii!

Cosmo (22 comentarii)  •  21 iulie 2020, 21:33

Nu-mi rămâne decât să-mi exprim regretul, în cazul în care RP se retrage, într-adevăr, de aici.

xstelu (17 comentarii)  •  22 iulie 2020, 21:35

@Maxentiu,desigur o pardalnicacretorica ma incearca, atunci când ți ai depus icrele gândirii aveai masca, nu-i asa? Iar când ideea de "acceptare a licitațiilor trucate" a venit pe neasteptate, desigur ca ți-ai lăsat - o putintel, dincolo de nas, și creierul s-a oxigenat... Acuma un alt consort într-ale prostiei colosale-Andrei F-un pesedeu și beheheu fanatic piperean, a intervenit, desigur cu durerea veșnică legata de destinul Fcsb, ba nu, al Stelei, zice distinsul, fără nicio conotație la articolul d-lui Paraschivescu!

xstelu (17 comentarii)  •  22 iulie 2020, 21:40

Observator, nu cumva te'ai uitat la emisiunea cu același nume? Ca stranie coincidenta, se pupa rău între ele.. 😉

Observator (243 comentarii)  •  23 iulie 2020, 7:51

Ce am scris n-are nicio legătură cu numita emisiune, s-a înțeles, domnule @ xtelu?

Răzvan (1 comentarii)  •  25 iulie 2020, 13:45

Bună ziua! Domnule Radu, mă puteți ajuta cu o carte pe care aș vrea s-o citesc?

Strul (3 comentarii)  •  26 iulie 2020, 11:36

Cine pîndeste bănuiește a mai ... Totuși , nu au existat o pîndă și o bănuială primordială ? Desigur că da ! Deci , mai ușor cu pianul . Apoi , nu cumva? Dar nu care cumva voi ziariștii ați sădit și cultivați zi de zi , ceas de ceas și în proporție de masă această obsedantă suspiciune , nesiguranță , otrăvind oamenii de 30 de ani cu imaginația voastră bolnavă ? Rușine să vă fie , amăgiți lumea cu sentențiozitatea voastră !

Alex D (1 comentarii)  •  27 iulie 2020, 21:48

Din pacate multe din "nu cumva"-urile astea sunt sadite de insasi asa-zisa presa sportiva , tot timpul pe speculatii si scandal. Pare cateodata ca doar asta mai aduce ceva +rating

isac ana (1 comentarii)  •  30 iulie 2020, 1:27

Buna seara d-le Radu Paraschivescu, Va solicit prin acest mesaj sa faceti un un pustiu de bine, respectiv sa predati niste lectii de pronuntie fonetica jurnalistilor si moderatorilor Tv, pentru bunastarea noastra mentala si memoria noastra auditiva! Fie-va mila de nervii nostrii auditivi, intrucat pun aiurea accentul pe silabe, ... ! Multumiri anticipate, in speranta ca sunteti de acord sa ne indepliniti aceasta solicitare in emisiunile d-voastra Tv, ... ! Isac Ana

tindala (4 comentarii)  •  30 iulie 2020, 20:47

@Isac Ana Doamna de ce va mirati?Acum vreo 15 ani,un tanar reporter la o cunoscuta televiziune de stiri, imi zicea ca toti reporterii primesc lectii de dictie de la o profesoara specializata...in Germania!Nu in Romania si nici macar intr-o tara de limba romanica!Limba romana care a rezistat miraculos o mie cinci sute de ani- intr-un teritoriu supus multor opresiuni straine- este distrusa intr-un ritm alarmant, dupa asa zisa revolutie!Eu imi amintesc ca atunci-imediat dupa decembrie 1989-priveam amuzati stupefiati, la tv.un serial religios intitulat... Cartea cartilor intr-o limba romana tradusa din special english,cu accentele...va inchipuiti!Au urmat reclamele,iarasi intr-o romana tradusa-de data asta din germana!Mi-amintesc de... Chemati oamenii de la Minolta sau de...Fructele IUBESC Gramini!Vechiul verb romanesc imi place, fiind inlocuit sistematic cu...iubesc!Iubesc sa mananc,Iubesc sa ma plimb,iubesc sa dansez!Dupa care si-a facut intrarea brutala, in limba romana, Andreea Esca de la PRO TV!Cu o limba mitraliata,cu accent parca din poloneza,topica si sintaxa... vraiste!O limba tradusa,neromaneasca!Invidioase pe succesul comercial al PRO TV-cu odioasele Stiri de la ora 5-celelalte televiziuni s-au grabit sa-i imite!Si uite asa pierdem singura avere care ne mai ramasese:limba romana!

Andrei F (62 comentarii)  •  3 august 2020, 11:11

Aseara am vazut cum si dv. va alaturati presarilor care intrebau de ce FRF ramane in culpa pentru ca nu raspunde in cazuri ca Falup sau acum mai nou Bancu...Tot ieri am citit ca oltenii nu au respectat indicatia FRF ca clubul care are bolnavi sa se testeze la o saptamana si nu la doua dupa ce apare un bolnav....Va reamintesc cazul Otelul-Vaslui cand o comisie FRF daduse drept de joc lui Paraschiv dar alta comisie si TAS au spus ca Otelul pierde meciul cu 3-0 pentru ca au folosit jucatorul...Pe 9 iulie chiar GSP primise o informare FRF ca Vlad a avut drept de joc cu Dinamo dar toata lumea se face ca nu exista acel comunicat....Deci avand toate acestea in vedere ce rost mai are ca FRF sa mai dea indicatii-comunicate ?Se vede clar cum Craiova a respectat indicatiile FRF dupa interes si presa face la fel....Indicatia cu testarea Craiova nu a respectat-o dar ar vrea o comunicare cum ca Bancu este bun de joc astazi...Sa-si asume folosirea lui Bancu la fel cum si-au asumat sa nu testeze jucatorii...

Dravale (1 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 10:19

Fară legătură cu articolul de mai sus: D-le Paraschivescu,abandonați cât mai repede colaborarea cu digisport1(acceptînd pierderile materiale probabile),alături de r.naum(și alți câțiva,nu toți !) altfel... vă pierdeți ”ștaiful” pe care l-ați dobândit prin munca de o viață ca pedagog,scriitor,comentator al societății românesti contemporane...

Teacher12 (56 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 0:26

Nu cumva se doreşte ca cineva anume să câştige campionatul? Nu cumva se doreşte ca cineva anume să NU câştige campionatul? Şi pentru ce? Pentru a nu intra în UEFA CL sau EL la anul? Pentru a plânge după Cupa UEFA Intertoto? Zicea unu' Shakespeare, much ado about nothing. Nu cumva facem mult zgomot pentru Nimic?

Cristy Iasi (1 comentarii)  •  10 februarie 2021, 18:17

Domnule Radu Paraschivescu eu vă înțeleg foarte bine motivele "ieșirii" dar am o întrebare (retorică)... Pe noi...cui ne lăsați? Vă doresc toate cele bune... Mulțumesc.

Comentează