Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Lecţia de sănătate

Mens sana in corpore sano, versiunea bavareză

Permalink to Lecţia de sănătate
luni, 8 iunie 2020, 10:09

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

Bayern le-a învins în deplasare pe Borussia şi Bayer Leverkusen şi a făcut din ziua de 3 noiembrie 2019 (data despărţirii de antrenorul Niko Kovač după un 1-5 cu Eintracht) o poveste dintr-un alt timp şi dintr-o altă lume.

Un pedagog de şcoală sobră

Hans-Dieter Flick, alintat „Hansi” chiar şi de cei care nu-l cunosc, fiindcă aşa ne şade bine, familiari, e un exemplu de om potrivit la locul potrivit. Flick nu iese în evidenţă, nu se înfoaie şi nu-şi ia colegii la pumni de bucurie, cum face colegul dumisale Streich. E cumpătat, priceput şi eficient. Nu e nevoie de mai mult, mai ales în Germania, pentru un succes de nepus la îndoială.

Flick ştie că spectacolul trebuie să vină de pe teren. Nu de pe bancă şi nu de pe bandă – de pe cea sonoră care ţine acum loc de public în Bundesliga. Iar spectacolul vine. Nu cu artificii sud-americane, dar vine. E un spectacol de forţă, valoare, siguranţă de sine, rezistenţă şi maturitate.

Adversari cu mâinile sus

Bineînţeles că Flick nu e singura explicaţie a succesului. Din ce se vede azi, Bayern a trecut mai bine decât celelalte echipe din Germania peste lunile fără fotbal. Şi nici nu are infirmeria ocupată, ca Borussia Dortmund. Semnele ei vitale par aceleaşi din toamnă şi din iarnă. Bayern ştie să calce deopotrivă apăsat şi sprinten, ceea ce în mod normal n-ar trebui să se poată.

Nu e un monstru, nu e un balaur, nu e o sperietoare. E pur şi simplu o echipă în faţa căreia te predai. O echipă care îşi atacă propriile recorduri de eficacitate, înarmată cu golgeterul la zi al Ligii Campionilor (Lewandowski) şi cu cel mai bun pasator din campionatul intern (Thomas Müller).

Meciuri cu final aşteptat

Nu e nimic haotic în jocul lui Bayern. Singurul reproş care i se face astăzi, în campionat, e deznodământul previzibil. În rest, ai tot mai des impresia că meciurile lui Bayern sunt lecţii de sănătate. Fizică şi psihică. Pe lângă asta, Bayern are un lot care-i permite variante de joc la care alţii se uită cu jind. Sâmbătă la Leverkusen, Flick i-a avut pe bancă pe Perišić, Thiago Alcántara, Javi Martínez, Odriozola şi Lucas Hernández.

Cu o sâmbătă mai devreme, când Fortuna a avut ghinionul să joace la München, a trimis pe teren trei puşti: Cuisance, Batista Meier şi Zirkzee. Spre a nu mai spune că pe stânga circulă Alphonso Davies, un canadian cu sprint de atlet, îndârjire de pitbull şi tehnică de atacant. La nouăsprezece ani şi jumătate.

Aici e-aici

Marele test al lui Bayern va fi Champions League, fie şi în varianta de avarie. Acolo se va vedea dacă echipa are sau nu fisuri. Şi dacă perechea de fundaşi centrali e sau nu punctul (totuşi) vulnerabil. Bayern a măturat cu Steaua Roşie (6-0), cu Tottenham (7-2 la Londra) şi cu Chelsea (3-0 în turul optimilor). Vine însă vremea când până şi nemţii recurg la înţelepciunea franceză. Mai precis, la vorba mamei lui Napoleon: „Pourvu que ça dure”.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

JFM (14 comentarii)  •  8 iunie 2020, 10:28

Ce-a fost asta? Cred ca ati confundat autorul. Nu e deloc stilul "Radu Paraschivescu"

Sorinacio (2 comentarii)  •  8 iunie 2020, 11:58

Încheierea cam nepotrivită. Asocieri și referințe culturale și de război Intr o zona in care un războinic bavarez rezerva, cu jambiere și viziera anti Covid câștigă mai mult stand degeaba pe banca decât toată prada lui Napoleon de razboi. Este bine că mai învață și ceilalți editorialiști cate ceva dar nu se potrivește aici. A mon humble avis. Aștept ziua când Chivorchian sau Chivulete sa prezinte emisiunea " omul care aduce cartea". Atunci s ar face dreptate.

mg (227 comentarii)  •  8 iunie 2020, 12:37

..Bayern domină cu autoritate Bundesliga. Este un deja vu care nu trebuie să îngrijoreze. Nu e nici semnul instalării unei epilepsii, nu e nici sindromul ochiului dominant așa cum nu e nici din cauza oboselii, sau a unei minți împrăștiate. Pur și simplu s-a mai întâmplat(și nu o dată..) Așa cum domina coana mare-Williams tenisul feminin, înainte să devină excesiv de mare(și plângăcioasă..) Un DJ priceput ar putea mixa aplauzele alea de pe bandă și cu niscai râsete care să acompanieze inerentele gafe din teren..

Sanatate (1 comentarii)  •  8 iunie 2020, 13:33

Domnu' Parschivescu, umorul matale lasa de dorit, nu inteleg de ce te incapatanezi sa perseverezi intr-o greseala care tinde sa devina altceva. Delecteaza-ne cu articole literare in care esti mester, lasa poantele astea rasuflate, gen balaiul din Glimboca lu' Corut, pa' cinstea mea! Hai sanatate, pe curand!

Gura Humorului (1 comentarii)  •  8 iunie 2020, 13:50

Mens sana in versiune bavareza, da' inchei cu mama lui Napoleon. E ca si rima din bancul lui Bula: "Foaie verde barabula, stau in apa pan' la brau". "Bine, da' unde-i rima?"- intreaba altii. "Sub apa", raspunde Bula. Ihiihiihi, uaileu, ce-am mai ras, penibilescu umor.

Observator (243 comentarii)  •  8 iunie 2020, 14:43

Bayern a fost mereu port-drapelul Germaniei; din cand in cand, Monchengladbach, Hamburg, Werder si Dortmund le-au mai incurcat socotelile, dar pe plan international lucrurile sunt inca si mai clare, Hamburg si Dortmund dobandind doar cate o "urecheata", cum se scrie pe acest site cateodata! In schimb, Leipzig este intr-o forma care n-o recomanda pentru "sferturile" Ligii Campionilor"; de asemenea, cei din Dortmund s-au intrecut in greseli in meciul de sambata, dupa ce au demolat pe deja retrogradatii din Paderborn in urma cu o saptamana! Favorita mea, Monchengladbach, se pastreaza pe loc de Liga Campionilor, dar a pierdut prosteste (Neuhaus a deviat o minge ce se indrepta spre gol, desi se afla in afara jocului, mostra de imponderabilitate mentala, de care pana si pragmaticii "teutoni" nu scapa) niste puncte cu Leverkusen si cu Freiburg. O.

Caragiale (2 comentarii)  •  8 iunie 2020, 15:12

Nenea Paraschivescu, familia lui Napoleon vorbeau intre ei in italiana, deci fraza ar fi sunat "Spero che duri". In ultima vreme iti lipseste inspiratia cu care ne-ai obisnuit.

Lectia de istorie (1 comentarii)  •  8 iunie 2020, 15:51

@ Caragiale Mama lui Napoleon se incapatana sa vorbeasca italiana, se mandrea cu originile sale, ca si batranele din Sudul Italiei, pe care nu le scoti din dialectul lor, nici sa le pici cu ceara. De altfel, Napoleoana senioare vorbea prost franceza, limba pe care o evita pe cat posibil, asta domnul Paraschivescu nu spune (nu stie?). Se mai intampla si la case mari.

Sorinacio (2 comentarii)  •  8 iunie 2020, 16:43

Trebuie să înțelegeți că oamenii trebuie sa umple niste spatii editoriale. Au normă si simbrie pentru asta. In comparație cu ceilalți foști UTC isti acum redactori, domnul Radu vine din lumea literară autentică. Este sănătos un strop de literaritate in platitudinea ioanițoizată a presei sportive. Dar aici nu era cazul. După principiul vechi: scrieți băieți, orice, numai scrieți!

motanul incaltat (65 comentarii)  •  8 iunie 2020, 17:17

Ca va Durer.....

the_gunner (145 comentarii)  •  9 iunie 2020, 1:46

Bayern,stindardul fotbalului german și,câteodată,întreaga naționala .De la acel 8-0 cu Ajax ,la retragerea regretatului Johan Cruyff ,Bayernul a trecut pe locul 1 in lista cluburilor antipatice .Lista mea,bineînțeles .A fost și este încă echipa sublima uneori,iar citeodata ridicola .La ultima categorisire sa ne amintim cum a fost eliminată de Steaua Roșie .Cu autogolul acela UNIC al lui Augenthaler .Cum a pierdut UCL cu ManU și cum a ratat finala cu Interul lui Mourinho.

laur (2 comentarii)  •  9 iunie 2020, 14:24

Nenea.......R....escu...Ai uitat sa povestesti cu ce fel de steroizi ( poate ...)se ;,racoresc,: ...... oferite de celebrul sponsor al echipei .

Observator (243 comentarii)  •  9 iunie 2020, 16:31

@ the_gunner Imi amintesc si de ultima "dubla" cu Arsenal, terminata cu un scor general zdrobitor pentru bavarezi; in al doilea meci, la Londra, munchenezilor li s-a acordat usor un penalty si Kos. a fost si eliminat. A fost ca in primul meci, 1-5 (si 2-10 la "general"). Chiar era nevoie sa-i umileasca din nou pe favoritii nostri, in conditiile in care calificarea era transata? In plus, arbitrajul a fost in favoarea lor! In prima "dubla" din Liga, londonezii au livrat un meci foarte bun la Munchen, fiind la un pas de rasturnarea situatiei din tur (2-0, dupa ce pe Emirat a fost 3-1 pentru germani)! Iata si alte motive sa nu-i simpatizam! O.

Cosmo (22 comentarii)  •  9 iunie 2020, 19:34

Oricum, e mult peste platitudinile ioanitoaiste servite cu regularitate pe blogspirtul asta. RP chiar spune ceva, la fiecare editorial.

Observator (243 comentarii)  •  10 iunie 2020, 13:06

@ Cosmo Nu ma raportez la materialul de pe acest blog, ci la ultimul al domnului Ioanitoaia: ce vi se pare in neregula la/cu el (sper ca l-ati citit)? Unii, cateodata, scriu doar ca sa se afle in treaba! O.

Ilie (86 comentarii)  •  12 iunie 2020, 0:18

Mama lui Napoleon vorbea in franceza, la modul obisnuit ? Ça m'étonnerait, *** vorbesc corsicana (nu italiana, cum am citit mai sus)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (243 comentarii)  •  14 iunie 2020, 11:54

Diferenta dintre Bayern si celelalte echipe care lupta pentru o prezenta in grupele Ligii este clara, chiar si in conditiile in care au lipsit golgheterul si principalul marcator, iar Gnabry, Kimmich si alti munchenezi n-au fost in cea mai buna forma. Pe Perisic nu l-am mai pus la socoteala, pentru ca omul nu joaca nimic dupa reluarea campionatului si mi-e greu sa cred ca va fi pastrat in lor pentru sezonul viitor. Si pe Allianz Arena si la Dusseldorf am vazut destule greseli si ratari imense, pentru care ai nostri ar fi aspru criticati. Dortmund a castigat pe nedrept 3 puncte, care nu-i servesc la nimic; in schimb, celor de la Fortuna le-ar fi fost util si un punct, dar zeita al carei nume il poarta si-a intors fata de la ei! O.

Observator (243 comentarii)  •  14 iunie 2020, 18:38

Prinicipalul păsător, scuze!

dan puscaciu (1 comentarii)  •  15 iunie 2020, 20:13

...Letitia, ultima varianta; ''purvu che sa dure''!...

Comentează