Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Gripa vrajbei noastre

Despre farmecul siderant al enormităţii

Permalink to Gripa vrajbei noastre
luni, 15 iunie 2020, 9:16

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi alte fiinţe, inclusiv trestia gânditoare pe nume om.

Din minunile sfântului Covidie Marketatorul

Marketingul e sinonim cu promovarea şi are ca scop vânzarea cât mai bună a unui produs, fie el maşină de spălat, băutură răcoritoare, cremă antirid sau carte pentru copii. Când faci marketing, te aştepţi la rezultate bune. Nimeni, cu excepţia masochiştilor abisali, nu face marketing pentru consecinţe catastrofale. Promovarea isteaţă a produsului îţi aduce profit: bani, credibilitate, prestigiu etc. Pandemia despre care „se exagerează mult”, în cuvintele expertului Vintilă, are deja urmări. Cât sunt ele de bune – altfel spus, cât de eficient e marketingul – decide fiecare dintre noi. Dacă te uiţi pe tabelul de actualizare a datelor pus la dispoziţie de Worldometers, constaţi că duminică, 14 iunie, la ora 11:45, în lume sunt peste 7,8 milioane de cazuri de COVID-19. Şi peste 430.000 de morţi. SUA are peste 117.000, Brazilia peste 42.000, Anglia peste 41.600 şi tot aşa.

Risc de entorsă şi de bramburire

O altă consecinţă măreaţă a acestui tip de marketing e bramburirea totală a fotbalului în care activează, printre alţii, însuşi Bogdan Vintilă. Franţa şi Belgia au tăiat nodul gordian prin măsuri deja criticate. În alte ţări se desfăşoară campionate în curs de comprimare, cu urmări uşor de bănuit: risc sporit de accidentări, reintrare anevoioasă în ritm, calendar dat peste cap şi supus mereu modificărilor. Meciurile se vor programa din trei în trei zile şi peste toate va pluti impresia unei enorme improvizaţii. Faptul că publicul nu are voie în tribune e, fireşte, tot o consecinţă a marketingului remarcabil de care se bucură „gripa”. Cluburile sunt şi ele în extaz, câtă vreme pierd sprijinul fanilor şi mărunţişul aferent. La rândul lor, suporterii exultă după ce află că, deşi au plătit abonamentul, trebuie să stea acasă şi să „audă voci” de pe bandă

Campionatul Eurondial şi Şocurile Olimpice

Marketingul foarte bun se simte şi după ce ieşi din corsetul clubului sau al competiţiei interne. Excelent promovată, „gripa” a dus la împingerea lui Euro 2020 în 2021 şi la reconfigurarea calendarului pentru cupele europene. La un an după noul Euro va veni CM din Qatar, dacă nu cumva – încă o splendidă mişcare de marketing – se va muta şi el sau va fuziona cu recentul vecin de calendar. Fapt şocant pentru unii, se mută până şi Jocurile Olimpice, semn că în clipa când marketingul îşi pune ceva în cap, nu se lasă până nu epuizează urmările bune.

Între voce şi portavoce

Sigur, există exemple de tip Serbia sau Bulgaria, unde, vorba lui Dem Rădulescu dintr-un scheci de pe timpuri, „nunta decurge normal”. O altă privire aruncată pe tabelul actualizat arată însă că în Serbia sunt 253 de morţi, iar în Bulgaria 172. România tocmai trece de 1400, fiind, e adevărat, mai mare decât vecinele. O fi ştiind Bogdan Vintilă lucrurile astea? E inutilă întrebarea, câtă vreme doar cuvintele sunt ale lui, nu şi părerea.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

the_gunner (145 comentarii)  •  26 iunie 2020, 13:19

Chiar acum am aflat de decesul lui Ionuț Popa .Cel mai carismatic om din fotbal ! Fie-i tarina ușoară .RIP !

mg (227 comentarii)  •  27 iunie 2020, 12:41

..acum că s-a mai potolit vrajba, vreau să le spun celor care-au cenzurat (***), că e vorba de trupa britanică Emerson *** and Palmer. Keith și Greg au trecut la cele veșnice în 2016, căzând pe sărmanul Carl misiunea de a oferi vechilor amici "Lucky man" și berea cuvenită. "C'est la vie"..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

the_gunner (145 comentarii)  •  28 iunie 2020, 4:17

@mg . Am un LP cu Emerson,*** & Palmer .Trupa s-a făcut celebra numai fiindcă au fost primii care au folosit sintetizatorul .In rest nu prea au avut piese de “rezistența”,iar acum eforturile lor de atunci par obsolete.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (227 comentarii)  •  29 iunie 2020, 12:38

@the_gunner - de acord, au totuși câteva piese de mare rafinament. Câteva dar bune, ca Doru Stănculescu. În clasamentul meu, după Lucky man vine From the beginning. Fanii trupei vor sări ca arși spunând că Pictures at an Exhibition..că Mussorsgsky..etc Și în plus, rezonez cu vocea lui Greg ***, un nume care "încalcă" regulile acestui site..!? :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (243 comentarii)  •  29 iunie 2020, 13:03

@ the_gunner S-au obtinut 2 victorii importante, dar ar trebui sa ne temperam entuziasmul! N-ar trebuie ca rezultatul si, mai ales, marcatorii de la Southampton sa-l determine pe Arteta sa dea credit prea mare celor 4 jucatori foarte tineri pe care-i divinizeaza! Doua concluzii relative la Nketiah: marcheaza din situatii simple si este egoist. Spre deosebire de Aubameyang, care dovedeste altruism, favoritul lui Arteta a avut faze in care n-a pasat unor jucatori mai bine pozitionati. In sfarsit, lentul Ceballos a facut o faza demna de cluburile pe la care a jucat, evitand niste prelungiri care cine stie ce consecinte ar fi avut! In afara de slabiciunile pentru anumiti jucatori, Arteta mai are un defect: retrage echipa dupa asigurarea unui avantaj minim, de cele mai multe ori cu efecte nefaste pe tabela video! Inca ceva despre aceasta pandemie: dupa ce i-am luat toti "la ochi" pe cei care apar frecvent prin presa cu previziunile lor pesimiste, au fost adusi/readusi altii in prim-plan, care ne tot cearta si ameninta. Asa se face ca exagerarile de la noi ne ... promoveaza pe o lista a tarilor care nu primesc turisti romani in aceasta perioada! Totul este programt si controlat astfel incat sa fim sacrificatii din aceasta perioada ai Europei! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  4 iulie 2020, 1:53

@Observator .Leno - Bellerin , Mari, Saliba,Thierny- Ceballos ,Partey,Saka - Pepe ,Martinelli,Aubameyang . Nu arată rău ,nu-i așa ?Plus cei zece negri mititei .Sa nu mai vorbim de “rezervele “ Xhaka,Guendo,Luiz,Socratis,Mustafi ,Holding,Martinez ,Cedric .Orice antrenor bun ar face ceva cu lotul asta .Chiar și Dyke ,ori Nuno Sfintul Duh a cărui munca la Wolves e demnă de toată lauda.Care e problema ca batem pasul pe loc la mijlocul tabelei ?

Observator (243 comentarii)  •  4 iulie 2020, 10:37

@ the_gunner In "11"-le mentionat de dvs. sunt cativa jucatori care nu reprezinta o garantie a succesului; ma refer la cei noi, daca vor fi adusi, ca si la Ceballos (n-am retinut in dreptul lui decat acel gol de la Sheffield), daca va fi pastrat. Doar dvs. il luati in calcul pe Martinelli, nu insa si Arteta, care-i prefera pe Nelson si, mai ales, pe egoistul Nketiah! Schimband echipa la fiecare meci nu poti pretinde sa castigi in mod constant, ar trebui sa stie si acest manager cu idei fixe! O.

Comentează