Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Cum așteptăm nemții

Starea națiunii fotbalistice înainte de meciurile cu Macedonia de Nord și Germania nu este liniștitoare

Permalink to Cum așteptăm nemții
luni, 15 martie 2021, 10:13

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de adormit 

Din fericire, spectatorii au lipsit, altfel ar fi putut manifesta efecte adverse severe. Plictiselilor epocale li se spune acum „meci anost”. Meci anost, așadar, la Clinceni, pe un teren catastrofal, și el o constantă în acest sezon. Academica gafează în lupta pentru play-off, Tamaș rămâne, în anii lui, unul dintre marii jucători de nivel românesc, a inventat o pasă lungă până la Betancor (nicio legătură cu uruguayanul, nu e cazul), care a reușit un lob decent. Și cam asta e tot ce se poate spune despre această formidabilă mașinărie de adormit nevinovați care e fotbalul ilfovean.

Jocul, somniferul, bătaia de joc

Creșterea acestuia (concomitent cu dispariția echipelor tradiționale) – iată un început de explicație pentru fotbalul modest jucat pe prima noastră scenă. Mai țineți minte prima noastră scenă acum douăzeci sau douăzeci și cinci sau treizeci de ani? Chiar și cel mai aprig blat din epoca funestă a Cooperativei era mai generos în spectacol. Cum s-a ajuns aici? Unde sunt frumoasele noastre duminici, cu fotbalul minut cu minut, unde sunt chiar și sâmbetele de altădată? Așteptăm un joc în dreptunghi și primim în schimb un somnifer sau o bătaie de joc.

Unde ne sunt dulăii de altădată?
Și nici din străinătate nu ne vin cele mai bune vești. Mai pâlpâie speranța prin Hagi și Stanciu. Nicușor merită mai multă atenție. A trecut deja un deceniu de când s-a impus la Vaslui, sub comanda „Dulăului” Hizo.

Nu mai există astăzi antrenori ca „Dulăul”. Cum striga „Dulăul” la harnicul, talentatul și exasperantul Mike Temwanjera din Zimbabwe: „Băi Mike! Băi Mike!”… În strigătul acela e înghesuită toată drama dispariției vârfului român, înlocuit de fotbaliști de pripas, nu toți la fel de izbutiți ca Temwanjera. Și cine mai e astăzi ca Hizo? Cine mai dă astăzi un Stanciu? Cine mai ajunge de la Vaslui la Praga?

Azi, antrenorii sunt toți tineri (veteran e Napoli, de la „lanterna” Iași – apropo, temeți-vă de sezoanele de după anii electorali, când perdeaua de fum nu mai e necesară). Dar îndrăznesc să cred că nu sunt trei tehnicieni care să fie în stare să-l învingă pe „Dulău” într-un duel direct cu privire la cât fotbal știe fiecare.

Repetenții și scuzele

Și mai e și caricaturala echipă din Groapă, care a angajat toți repetenții fotbalului la zi până a ajuns la Magaye Gueye, acest tăvălit prin făină care poate funcționa ca jucător de primă ligă în România, doar dacă România are prima ligă mai slabă decât Gibraltarul sau Samoa Americană. Și atunci, de unde să fie altceva decât material pentru scuze și la reprezentativă? Chiar așa, just cuvânt: reprezentativă.

Și germanii au tot două picioare. Dar au și cap

În timp ce juniorii români au dispărut odată cu maidanele sau au răsărit din întâmplare în academii efemere sau au fost băgați cinci minute, ca să se bifeze o formă fără fond, echipele ni s-au umplut de mercenari de mâna a șaptea. Nu doar că fotbalul românesc n-a progresat, dar îl alintăm și dacă îi spunem că mai există.

Desigur, așa cum vom constata înspre sfârșitul lunii, și nemții au tot două picioare. Ei beneficiază însă de avantajul de a avea și cap.

Tarabagii cu marfă contrafăcută

Uneori cu capul se poate gândi o strategie care să ducă undeva, poate chiar la liman. Dacă nu, nu. Adică rămâne la fel, cum ne place, fiindcă nu ne obligă la nimic: rămânem la tarabagiii cu marfă contrafăcută, meciuri de fotbal seducătoare ca o congestie cerebrală, câteva artificii ici și colo, o campioană care ar fi mai bine să se numească „Deficiența” și așteptarea eternei reîntoarceri a lui Budescu, cel mai bun fotbalist român și dacă ar alerga cu un frigider în cârcă.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

tindala (3 comentarii)  •  15 martie 2021, 10:46

Domnu Craciun?Ce ne iei cu vechea cooperativa a „lordului”Jean Padureanu de la Bistritza-Dumnezeu sa-l ierte-care era„iubit”de TOATE echipele,pentru ca dupa propria sa declaratie ducea o politica„de echilibru”- ca Romania intre marile puteri-adica „cotiza” si la Steaua si la Dinamo!Pai meciul dintre Clinceni si Voluntari-adica dintre echipa lu nepotu Vasi si echipa lu finu Pandele-a fost unul obisnuit ...din cadrul noii cooperative, infiintzata cu multa rabdare-si cu multi bani-de catre„binefacatorul fotbalului romanesc”-cum il lingusea unul din vasali-Iftime de la Botosani!

Umila generatie (11 comentarii)  •  15 martie 2021, 11:01

Draga Andrei, problema sportului romanesc este aceeasi existenta in Romania post decembrista: nea Nelu si acolitii sai ne-au promis democratie de tip suedez, poti fi sigur ca-si vor duce misiunea la capat. “Iubesc tradarea, dar urasc pe tradator”- vechiul dicton este actual, cozile de topor lucreaza cu sarg la distrugerea tarii din punct de vedere economic, politic, social, sportiv. Dupa trei decenii de munca “asiduua” se intrevede la orizont anihilarea completa. Acolo unde nu s-a reusit prin distrugere, rapt, se realizeaza prin scaderea natalitatii in mod dramatic, ireversibil si mai cu seama prin emigrarea masiva a romanilor, siliti sa paraseasca glia stramoseasca pentru ca “Romania este frumoasa, pacat ca este locuita”. Traducere pentru neajutoratii care n-au inteles: Tara va fi depopulata de romani si repopulata cu alte rase de venetici, docili, fara istorie si continuitate pe aceste meleaguri. Atunci cand renunti la comparatii deplasate si ironii de periferie, scrii articole interesante. Bravo, continua pe aceasta linie!

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  15 martie 2021, 12:18

In orice caz dinamovistii asteapta sa ia masa cu nea Mircea Luceafaru, cum astepta si Goga sa faca dus. Ca suflet bun le transmit nevinovatilor sa aiba grije la tramvaie iar daca ajung la Gala fara sa-si rupa ceva trebuie sa aiba grije *** ! Sa nu se binocleze prea mult la maistru ca se poate intimpla orice, chiar sa le cada acasa pisica de pe acoperis. ------ Asteptam noi Germania, ori RaDoi si Impie-Dica-tul ? Bine ca nu asteptam Kosovo – observ ca marea „surpriza“ din handbal e ascunsa ! - ori Albania. Hagi si Becali ar face bine sa nu mai lase nici un stelist la nationala astora doi. Cineva trebuie sa inceapa sa protesteze. Deci faci praf Steaua, te da afara Argesul, nu contezi cu pescarii, nu bati practic pe nimeni caci joci practic cu loazerii lui PiTurca si Contra si mai ai neobrazarea sa fi selectioner ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu K (5 comentarii)  •  15 martie 2021, 12:35

Strainii de mana a 7-a, ca strainii de mana a 7-a... Esenta degradarii fotbalului romanesc e alta: e clanul *** Becali care au un singur scop - banii facuti rapid! Acest clan, cu prieteniile lor (alti puscariasi sau viitori puscariasi), cu slugile lor din federatie, liga si presa au dus nivelul extrem de jos! Niciun investitor sau sponsor serios nu s-ar baga in asa cloaca! Cum sa stai, tu om cu educatie si respectabil, la aceeasi masa cu niste giboni de ultima speta?? Inteleg ca va plateste clanul de aproape 30 ani, dar daca mai aveti o farama de demnitate si mai doriti sa mai existe acest sport la un nivel inalt, ati face bine si ati "intoarce armele" impotriva clanului albanez si a celorlalti puscariasi!

zapacila (3 comentarii)  •  15 martie 2021, 12:49

@17 Nentori-domnu Viorel,lasa-i bre pe Dinamo in durerea lor!Chiar,nu stiu ce tot ai cu ei-cu toate ca ai facut scoala din Baneasa!Dar de ce ii faci(si tu), loby lui Becali?Poate pentru ca si el se ocupa-in tinerete-tot cu„promovarea cooperarii economice”?

tindala (3 comentarii)  •  15 martie 2021, 16:36

@17 Nentori- Vad ca ai strecurat in„opera ta literara”si o fraza ciudata- catre„nevinovati”-prin care ii ameninti„sa aiba grije”„sa nu se mai binocleze prea mult la maistru(la tine?!),ca se poate intampla orice”„sa aiba grije la tramvaie”„chiar sa le cada acasa pisica de pe acoperis”!Daca ameninti-pentru consultarea unor acte PUBLICATE pe internet e grav,e foarte grav-iar daca doar delirezi,iar e grav!Oricum ar fi,te pui singur in offside!

Deșteptu lu pește (1 comentarii)  •  20 martie 2021, 9:50

Meciul test al fotbalului românesc va fi cu Liechtenstein, nu cu Germania. Cetățenii din Liechtenstein, semi-profesioniști sau amatori, au și ei două picioare și cap. O să vedem cine o să aibă capul mai mare, românii sau ospătarii din Liechtenstein. Așa zisa performanță a naționalei de tineret de acum doi ani a fost doar un rigor mortis al României fotbalistice. O serie de meciuri de tipul 6-6 norocoase la un joc de table în care un începâtor câștigă o linie dar pierde lamentabil partida. Dar și ziariștii contribuie pe deplin la starea lamentabilă a fotbalului. Să presupunem că în Coasta de fildeș există un fotbalist de valoare mediocră aceeași cu cea a lui Ianis Hagi, Octavian Popescu, Mihăilă, Denis Man...nu cred că ziariștii din acea țară africană se vor prosterna să ridice elogii sau laude la astfel de fotbaliști mediocrii și submediocrii care n-au dovedit nimic în fotbal. Ziariștii ca și antrenorii din liga 1 trebuie să fie agreați de un anumit Dâncu de la Cluj, mare psd-ist și prieten la cataramă cu Băsescu și Johannis, acum mare consultant al FRF-ului lui Burleanu.

Comentează