Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

Sezonul prost al lui Liverpool ne învață câte ceva despre cum se poate alege, atât de ușor, praful. Pentru cine bat deci kloppotele?

Permalink to Unde a dispărut zâmbetul?
luni, 8 martie 2021, 10:31

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, de oriunde ne-am uita, echipe mult mai bune. Cum s-a ajuns aici?

Ce s-a schimbat?

Anul trecut, Liverpool câștiga titlul, după o pauză de treizeci de ani, jucând un fotbal superb. În 2019, aceeași minunată echipă din Liverpool devenea campioana Europei, după ce cu un an înainte pierdea, pe mâna lui Karius, mai degrabă nedrept, o finală cu Real Madrid. Ce s-a schimbat de atunci? De ce nu se regăsește niciunul dintre marile staruri din Liverpool? De ce Salah nu mai e Salah, de ce Mané a ajuns un oarecare, un oarecare cumsecade, dar tot un oarecare?

Gravele probleme ale domnului Klopp

Să începem de la cap. Capul e Klopp. Are atât de multe probleme încât e greu de înțeles cum de le duce pe toate: la serviciu îi merge rău, a rămas orfan de mamă (nu există vârstă de la care nu poți rămâne orfan de mamă), veștile din Anglia sunt că nici cu dragostea nu mai stă bine.

Klopp are deci o criză, are grave probleme personale, umane, Klopp fiind cel mai uman dintre marii antrenori ai timpului prezent. Din zâmbetul de odinioară a rămas doar nervozitatea fundașului mediocru de la Mainz. Mai rău: Klopp a început să emită banalități, nu mai e convingător nici în fața gazetarilor. E puțin probabil să mai aibă cuvânt în fața unor vedete obosite de glorie și pline de bani.

Klopp a făcut o echipă, iar acum o vede dispărând. Înțelegeți dimensiunea acestei tragedii omenești?

Lecțiile uitate ale lui Sir Alex

De ce nu a reușit Liverpool să rămână două sezoane la rând campioana Angliei – aceasta e o poveste mai complexă. Răspunsul ține de cultură și de psihologie. Liverpool a așteptat atât de mult un trofeu încât naturală a devenit așteptarea. Ce mai e de făcut după ce urci Everestul?

Legenda spune că după ce mai lua un titlu, Sir Alex Ferguson de la Manchester United obișnuia să facă noi angajări de psihologi, întrebând: „Am câștigat titlul, cum pot să mai câștig încă unul?”. Cel care răspundea „Trebuie să te gândești și să te antrenezi ca și cum ai veni de pe locul doi” era angajat pe loc.

Un Anfield care nu e plin e ca un om fără inimă

Klopp era tot un entuziasm. Pierzând entuziasmul, se fisurează și rațiunea. Nu e o simplă pasă proastă. E sfârșitul unei epoci. Numele viitorului antrenor e deja cunoscut și cândva, probabil mai devreme, va deveni realitate: Steven Gerrard. Celelalte întâmplări vin să împlinească destinul: un VAR potrivnic, o catastrofă cu Villa în octombrie, accidentările lui Virgil, lipsa cronică de formă a lui Firmino (Liverpool are nevoie disperată de un vârf adevărat, de un număr 9) și mai ales absența fanilor. Să joci pe Anfield fără un stadion plin e ca și cum ai vrea să trăiești fără inimă.

Echipa care nu poate merge singură

Dintre toate echipele din lume, Liverpool a suferit cel mai mult cât fotbalul a fost lăsat fără public. Liverpool nu poate merge singură.

E o prăbușire colosală, cea mai însemnată din fotbalul mondial la zi.

Dar mai e ceva, care ține tot de cultura locului: Liverpool va învia, cândva tribunele vor fi din nou pline, echipa va fi purtată din nou pe brațe deasupra tuturor. Și abia atunci vom ști, de fapt, că s-a întors fotbalul. Dar va fi târziu și Klopp nu va mai zâmbi din marginea terenului. Între timp, ceva, ceva important, s-a pierdut.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Ilie (9 comentarii)  •  8 martie 2021, 11:38

Trimite-le o poză de-a ta. Vor apărea râsetele, nu zâmbetele . Dar să le spui că ești clovn, nu ziarist. Oricum nu o să creadă nimeni că scrii la ziar.

Umila generatie (11 comentarii)  •  8 martie 2021, 12:59

Klopp este demotivat, victoria in Champions League si mai ales succesul in campionat i-au potolit foamea de trofee. Nici macar rezervele financiare nelimitate de care dispune Manchester City nu poate instaura in Premier monopolul din era Ferguson. Randamentul echipei este net inferior sezoanelelor precedente. Salah a redevenit un atacant banal, Firmino dispare adeseori din jocul echipei, singurul jucator de referinta ramane Mane. Lista indisponibilitatilor si-a pus dramatic amprenta pe actualul sezon. Se impune redimensionarea visurilor de glorie din toamna, obiectivul principal a devenit locul patru in Premier League. Quo Vadis, Klopp? Postul de selectioner al Germaniei il atrage mai mult ca niciodata. Dupa multa vreme ai scris un editorial decent. Felicitari!

Unu (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 13:06

Poate că zâmbetul a dispărut la echipa și a apărut la casele de pariuri? Daca ne aducem aminte aceași problema o avea și Borussia Dortmund in ultimul an cu Klopp la echipa. Bătea de rupea in Champions si manca bataie in Bundesliga de ajunsese ultima clasată.

Observator (81 comentarii)  •  8 martie 2021, 15:10

Se poate si mai rau, dar reculul vine dupa niste ani foarte buni, cu 2 finale de Ch. League, dupa un titlu! Nu e vina lui Klopp, dar pe la alte cluburi board-ul si managerii sunt de vina pentru mediocritatea in care se zbat echipe cu fotbalisti unu si unu!

Geomate (3 comentarii)  •  8 martie 2021, 18:56

Ilie, mare *** ce esti, cand ai de gand sa comentezi un articol? In toate postarile esti acelasi *** care ataca ziaristii. La altceva nu te duce capul, doar arunci cu noroi. Du-te si spala-te pe maini si pe gura si eventual fă-ți si rost de putin bun simț de undeva. La toate postarile, vrei, nu vrei, dai de ilie care isi da cu parerea despre ziaristi. Buni, slabi, sunt ziaristi, traiesc din asta, pe cand tu esti un nimeni frustrat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sad (4 comentarii)  •  8 martie 2021, 21:11

Totul e legat de " vitaminizare". Dupa 2-3 ani fabulosi apar accidentari horror si "caderi inexplicabile" la toate forțele continentale. Sa nu uitam căderile din luna februarie a lui Arsenal din era Wenger si toate căderile de dupa meciurile importante duse cu o forta si cadenta inumane. Pep maschează situația cu un lot uriaș dar care ii asigura succes numai în campionat ,la fel Atleti. "Supa de broasca testoasa" e servita pe rand de combatanți!!!

Comentează