Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Epilog la cazul Colțescu

Cazul Colțescu s-a clasat: UEFA a constatat că olteanul n-a fost rasist când striga “ăla negru”. Voia să indice, nu să jignească. Cuvântul românesc “negru” nu e ofensatorul “negro”

Permalink to Epilog la cazul Colțescu
sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:47

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

Pământenii sunt cu nervii la pământ, rasismul e o problemă nerezolvată, discuțiile despre rasism deschid alte probleme nerezolvate. Și, în general, într-o seară frumoasă cu meci de Liga Campionilor la Paris nu e tocmai înțelept să nu ai și câteva cuvinte mai dichisite în vocabular.

Așadar, avem mai întâi o problemă de vocabular. Și poate că se ignoră injust vocabularul precar al celor care roiesc în jurul jocului de fotbal, la care cască gura milioane.

Lorzi? Nu!

Pe de altă parte, e absurd să te aștepți de la arbitri să fie lorzi când arată cu degetul. De data aceasta, adevărul nu mai e la mijloc. E mai simplu de atât: e voie, poate chiar indicat, la fotbal să fii abrupt în exclamații, dar nu e voie să ai apucături rasiste sau altele la fel de rele, care trădează o înapoiere a gândirii. Nu e tocmai complicat. Există o graniță, iar ea e tot mai subțire și nu e nimic inteligent în a dansa, fără rost, pe sârmă deasupra unui cazan care dă în clocot. Colțescu și-a bătut singur un cui în talpă și un vechi proverb românesc spune că astfel de momente se plătesc.

Îmblânzirea limbajului și o bătaie în obraz

E aceasta o problemă de corectitudine politică? Doar dacă reducem corectitudinea politică la chestiunile de vocabular. Corectitudinea politică ar fi trebuit să îmblânzească limbajul, dată fiind legătura dintre limbaj, gândire și fapte. Dar a sfârșit prin a deveni o altă formă de exces. Sunt atâtea derapaje pe panta aceasta încât pare că sapiensul, nu prea înțelept, a înlocuit o formă violentă de prostie cu o altă prostie.

Pe de altă parte, procurorii libertății de a fi gratuit bădăran comit totuși, în chip vădit, o măgărie. Și nu e nevoie decât de bun-simț pentru a li se bate obrazul. Cândva, să-ți bată cineva obrazul era suficient pentru a ști că ai trecut o graniță și, dacă aveai obraz, prezentai o scuză, strângeai o mână și viața chiar mergea mai departe.

Nu se va întoarce epoca murdară a lui „Lavatevi”

În anii în care Maradona lua Napoli pe umeri și o înălța la cer, pe stadioanele din nord tronau acele cearșafuri murdare de jegul cuvintelor „Spălați-vă”. Ele au dispărut, e mai puțină mojicie astăzi în fotbal, se moare mai puțin pe stadioane, e mai puțin rasism și poate chiar mai puțină ură și viitorul cu siguranță nu este al celor care aruncă banane la colț și se bat cu pumnii în piept, ca gorilele. Căci asta spune mai multe despre ei decât despre cei cărora li se adresează pe limba de dinainte de civilizație.

Să ai grijă cum vorbești

Colțescu n-a fost rasist, a fost inadecvat și oricum a plătit deja cât nu făcea. Dar e o lecție aici, o lecție din care avem de învățat destul de multe. Să ai grijă cum vorbești nu înseamnă musai că te așteaptă cenzorii să-ți castreze libertatea de exprimare. Înseamnă pur și simplu ceva mai vechi și perfect ignorat: să nu vorbească gura fără tine.

N-a spus nimeni că e o lecție ușoară.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Toader (29 comentarii)  •  13 februarie 2021, 14:32

Războiul e pace! (1984) Schimbarea înțelesului cuvintelor merge-nainte. După ce au schmbat (editat) cu evreu, țigan cu rrom, popă cu preot acum schimbă negru cu...cu ce? De culoare? African? Dar ce te faci că toți oamenii pămîntului sînt de-o culoare, nuanță, iar în Africa sînt mai multe culori, nuanțe, rase?

JFM (19 comentarii)  •  13 februarie 2021, 14:37

Foarte corect, a fost neinspirat. A lasat sa se inteleaga ca este rasist. Pe moment asta s-a inteles si asta s-a imprastiat in toata lumea prin intermediul televiziunilor. Era meci de UCL, nu o restanta din Liga I. Am mai spus, pana sa demonstreze avocatii, ziaristii ca el a indicat nu a jignit raul fusese facut. Pentru Romania si romani. Nu pentru Coltescu. Toti avocatii lui Coltescu, mai ales cei din presa nu se ocupa de acest aspect, cel mai important. La domniile lor totul se reduce la "e sau nu arbitrul Coltescu rasist?" Da, in plan personal, pentru viitorul lui conteaza, doar atat. Poate ca FRF ar fi trebuit sa organizeze o pregatire speciala cu aceste brigazi care ne reprezinta afara. Psihologi, sociologi, lingvisti, juristi. Cateva seminarii, nu masi mult. Coltescu si altii ca el nu-s pregatiti sa treaca la un niverl de UCL, ei sunt baieti de pe maidanele Craiovitei, tot ei cred ca asta le e suficient, n-au un imbold al emanciparii, al perfectionarii comportamentale... Nici macar cand merg in UCL, unde este o altfel de lume, dincolo de dreptunghiul verde. Trebuie sa recunoastem ca educatia lor nu este una completa, adusa la zi, este loc si de mai bine. Mai multe nu-s de spus, daca fiecare si-ar face treaba la nivelul lui ne-ar fi tuturor mult mai bine. Poate aude si FRF acest lucru, ar fi de dorit ca pe viitor sa nu se mai repete astfel de episoade nefericit.

Birlic (3 comentarii)  •  13 februarie 2021, 15:55

Este prima data cand comentez pe blogul d-lui Andrei Craciun si simt nevoia sa fac o remarca la articolul dumnealui. Consider ca daca ar fi cazul sa-i facem o evaluare profesionala lui Coltescu ca arbitru cred ca ar fi incadrat ca mediocru cel mult mediu, probabil ca asa si la caracter sau educatie. Dar ce nu pot sa accept este lipsa de empatie si gandire critica al celor care judecă cu mult exces de zel ceea ce ar fi trebuit sa fac acest arbitru mediocru într-o fractiune de secunda, într-un moment cand poate subconstientul lui ii dadea linistea ca se afla intr-o discutie privata, in limba materna si mi-e greu sa cred ca altcineva, oricine de acelasi nivel intelectual, mai mare sau mai mic ar fi avut inspiratia sa fie ''inspirat'' și să evite un astfel de moment. Intamplarea a fost ca in acel moment sa fie acolo Coltescu si cuvantul folosit in lb rom sa fie unul asemanator cu termeni din limba franceza sau engleza care au conotatie rasista si usor de inteles de un camerunez. Mi se pare o ipocrizie imensa a tuturor celor care judeca acum (după atata timp) la rece acel moment in care putea fi oricine și care putea sa se intample sub orice alta forma si context si sa faci analize pe toate partile cum ar fi trebuit si ce ar fi trebuit ipotetic sa faca sau sa nu faca Coltescu atunci. Asa ca, domnilor jurnalisti, aparatori falsi ai moralitatii, educatiei, corectitudinii politice etc, mai lasati masca aceasta a neprihanirii și incercati sa ganditi critic si corect, punandu-va in postura respectiva, intr-o fractiune de secunda , sub presiunea fabuloasa a staff-ului echipei turce care ascundea interese foarte meschine si intrebati-va in forul dvs interior daca ati fi fost capabil sa fiti atunci, in acel click, mai buni decat arbitru mediocru Coltescu... Asta evident daca aveti un pic de constinta morala.

DJ Thrror (5 comentarii)  •  13 februarie 2021, 20:34

@Birlic, deciziile NU se iau acolo, in premiera, pe loc. Ele sunt ca niste proceduri, le inveti de acasa, te duci cu ele invatate, ce va e atat de greu sa acceptati acest lucru. E vorba ca s-au dus nepregatiti, dupa ureche, la ciupeala "lasa ca ne descurcam noi". La Bucuresti trebuiau instruiti, vorbiti limba oficiala UEFA, nu folositi cuvantul "negru" cand faceti referire la cineva de culoare, ar putea sa se interpreteze ca rasism pentru ca seamana cu etichetele "...." sau "...." des folosite in acest scop si neacceptate pe arenele mondiale. Nu inventezi tu acolo ce si cum sa spui. Daca nu esti in stare de asta nu mai arbitrezi la acel nivel. Mai ales ca esti arbitru de rezerva si te aud ambele banci. Tu vrei sa spui"haide bai, oameni suntem, nu si-a dat seama, atunci, la cald". Da, oameni sunbtem, ne-a dat Dumnezeu creiere ca sa invatam niste lucruri, sa deviona automatisme, reprezentam acolo o tara, Romania, asta ar putea sa ne oblige la mai mult. Vad ca grija voastra e sa-i tot cautati scuze lui Coltescu. Stai linistit ca n-o sa pateasca nimic, o sa iasa la spalat. Prejudiciul s-a consumat atuinci, acolo, in acele ore de dupa. L-a suportat Romania, l-am suportat noi toti. incearca sa pricepi treaba asta, lasa-l pe Coltescu.

Mircea Nicola (1 comentarii)  •  13 februarie 2021, 21:40

Desi nu il simpatizez deloc pentru ceea ce face in Romania, la Paris Coltescu a fost nevinovat si a cazut ca un fraier in plasa intansa de asa-zisul turc.

johnny (1 comentarii)  •  14 februarie 2021, 2:01

Aiurea in tramvai , nu Coltescu a fost neispirat ,ala de culoare a fost nesimtit si tupeist si trebuia pedepsit pentru acuzatii nefondate si harasment. Daca as fi in locul lui Coltescu l-as da in judecata pe ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Birlic (3 comentarii)  •  14 februarie 2021, 2:25

DJ Thrror (4 comentarii) Cu respect , nu stiu daca ai citit atent comentariul meu, am spus '' Intamplarea a fost ca in acel moment sa fie acolo Coltescu si cuvantul folosit in lb rom sa fie unul asemanator cu termeni din limba franceza sau engleza care au conotatie rasista si usor de inteles de un camerunez''. Coltescu chiar nu ma intereseaza, problema mea este ipocrizia de care dau dovada ziariștii și alți lupi moraliști și generalizarile excesive pe care le facem noi ca români fără să analizăm și contextul în care s-au petrecut anumite evenimente. Colțescu este doar un caz punctual care în câteva zile este uitat, însă fățărnicia unora dintre noi, punerea de etichete și spiritul ăsta justițiar care apare mereu pentru faptele făcute de alți,i la noi sunt obiceiuri naționale și nu cred că vom scăpa de ele curând. Și am spus, Colțescu este un personaj mediocru (cel puțin ca arbitru pentru că asta cunosc) , dar ceea ce a făcut el nu a fost rasism. Că este incompetent și că nu a fost instruit sau nu a priceput ceea ce trebuia să facă în astfel de situații nu are nimic de-a face cu rasismul. Problema combatuta de mine este ipocrizia și faptul ca ne vrem mai catolici decât Papa acolo unde nu este cazul (vezi un Craciunescu ceea ce a spus cand s-a produs evenimentul și ceea ce sustine acum după ce UEFA a dat un verdict că nu a fost rasism). Restul este can-can.

sorin (1 comentarii)  •  14 februarie 2021, 11:21

nu!!! cea mai mare marsavie ar fi sa schimbam noi romanii cuvinte din vocabularul nostru doar pentru a satisface vestul si a nu i ofensa. ar insemna sa admitem ca noi , cultura noastra si mai ales vocabularul nostru sunt mai prejos decat al lor , vesticilor. asta sustii tu cand spui sa fim mai inspirati in champios league. romanii foloseau cuvantul negru inainte ca americanii sa inventeze termenii rasisti pentru africani!!! daca trebuie cineva sa se adapteze atunci aceia sunt ei caci nu noi am avut sclavi negri ci ei. uefa sa se adapteze culturii fiecarei tari iar tu sa iti pui bazele unui dram de integritate si un pic de coloana vertebrala. suntem romani , suntem cu bune si mai ales cu rele dar fii si tu mai nationalist un pic , arata ca iti pasa de ai tai si nu esti un slugarnic ce nu iese din vorba stapanilor din vest

pacific ionel (1 comentarii)  •  14 februarie 2021, 14:43

DJ Thrror (4 comentarii) Din explicatia ta data cu oarecare superioritate lui Birlic inteleg ca pregatirea anterioara unor meciuri trebuia sa prevada ca folosirea cuvantului in limba romana ''negru'' se poate interpreta si da acea conotatie rasista și ca va da nastere la acel scandal artificial creat de echipa din Turcia. Cu alte cuvinte înseamna ca FIFA/UEFA trebuie sa prevada toate situatiile asemanatoare posibile care se pot intampla intr-un viitor si sa intocmeasca o lista de situatii ipotetice care ar putea fi judecate diferit de cineva care, tot ipotetic, ar putea sa se simta ofensat. Cam complicat, inseamna ca toti ar trebui sa fim niste fantastici sau mici Nostradamus si sa previzionam cam ce ar putea să-l deranjeze pe interlocutor chiar daca cuvintele sau frazele nu sunt considerate rasiste, dar ar putea fi interpretate ca rasiste. Totuși nu credeti ca ar fi mai simplu sa admitem ca astfel de oameni care cauta spectacolul ieftin și din agresor se dau victima ar trebui trasi la raspundere si descurajati sa mai caute rasism acolo unde nu este cazul? Si mai cred, ca ar fi foarte just ca multe persoane de bine ca jurnalistii, pseudojurnalisti, oameni politici, pseudopoliticieni, oameni ai falsei dreptati (pe care vad ca-i sustineti cu ardoare) ar admite adevarul asa cum este el ca in cazul Coltescu nu a fost rasism si ar renunta la aceasta gandire deziderativa pe care o adopta acum si nu ar mai cauta justificari de tot soiul vopsind adevarul in favoarea interpretarii initiale gresite ca acolo, la Paris ar fi fost rasism.

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  15 februarie 2021, 13:41

In-Decizia UEFA nu este o victorie ci o jignire la adresa romanilor --- @Birlic, nu ma asteptam, te credeam bine educat. „Ala negru“ ? In calitate oficiala UEFA – unde sint reguli clare ! - , la Paris ? Nu putea spune „secundul turc“, nu cunosteau staful turc ? - daca cei din brigada Hategan erau pregatiti trebuiau sa cunoasca si numele antrenorilor ! De ce-o fi avind in franceza, spaniola, engleza … „culoarea“ pielii, cu care romanii deosebesc oamenii, o tenta rasista, dar nu in romanime ? Draga Birlic, nu stiu in ce ani ai studiat, dar dupa superficialitatea si superioritatea afisata banuiesc ca a fost o perioada in care ai avut multi colegi africani si ai putea sa-ti imaginezi cum ar fi fost sa fi fost TU „ala negru“, luat la gramada, fara nume, fara orice identitate, tot ce-ar fi „stiut“ colegii despre tine ai fi avut in pantaloni, un tun imens care lasa pe sternutul alb urme violete – desigur o timpenie, prejudecta luata aici de la titlul unei carti erotice cu mult umor. Doar stii ca negrii au avut mult de suferit, nici azi nu sint pe deplin intrati pe deplin in rindul oamenilor, se confrunta peste tot cu prejudecati. „Ghici cine vine la cina ?“ - ce-ai zice sa-ti faca fica ta surpriza ? Tu tata ai zice – mai bine un rus, un grec de moda veche, orice. Mama romanca deja si-ar imagina ca nu mai iese liliacul din asternut, ca o sa-i puta toata casa a ceapa si uleiuri. Altul, care a mutat Magheru in State, studiat de moda veche care posteaza si el mereu ca un intelectual, sustinea acum doi ani ca „negrii“ n-au contribuit cu nimic la progresul omenirii de azi, ca „negrii“ s-au evidentiat doar in muzica, actorie si politica, … Observi, „negrii“ luati la gramada dupa culoarea pielii, fara a tine cont ca pina de curind n-au avut drept de vot ori de a studia alaturi de albi ! ----- Nu-i nici o victorie faptul ca UEFA a clasat cazul. Probabil in ideea ca „cu ramanii n-ai ce sa faci, n-ai cum sa le explici, nu vor sa inteleaga, apoi pe cine deacu ar interesa o disputa cu postii astia“ … de romani. Te simti jignit ? Pai nu spui si tu ca au fost prosti ? De fapt e o in-Decizie a UEFA care trebuie considerata ca o jignire. Am spus si eu imediat ca daca ai nostri tantosi romani nu tineau mortis sa vorbeasca romaneste isi alegeau alte cuvinte deci e vorba doar de lipsa de pregatire, mandrie aroganta si mai ales prostie. Ai nostri vorbesc si inteleg alte limbi, cunosc tenta „culorii“ negru din alte limbi, deci Prostia e cu atit mai mare. Errare humanum est, perseverare diabolicum: pai romanii au perseverat in greseala, in toate rapoartele au tinut sa arate ca romanii sint altfel, ca negru e in romana o culoare … pai mai dai la dreacu pe romani ! Tata Birlic, asta a fost rationamentul UEFA – te pui cu prostii ? CE sa faca UEFA, sa-i acuze in general pe romani de rasism, sa le ceara sa nu mai deosebeasca oamenii dupa culoarea pielii ? Sa le dea ocazia sa urle ca nu sint tratati la fel ca altii ? Sa se vaite Sumudica, nea Mircea … ca sintem mici. Cind, din contra, UEFA i-a ales sa arbitreze starurile la Paris. ----- PS stiu, lupul moralst. Las-o ca recunosc. Te-am prins si pe tine. Noi n-avem calitate … oficiala. Altii au. I-am transmis de zeci de ori lui M² sa ne lase noua jignirile si arogantele la adresa adversarilor, dar n-ai ce face nici cu prostul asta, efectiv nu-si da seama ca face rau echipei. Mai „glumesc“ caci altfel n-ar citi nimeni: sint si blond, nu atrag priviri ca romanii care sint in general mai „bronzati“, probabil doar din cauza bronzului considerati ca „negrii“ Europei. Chiar ei se cred mici. Te simti jignit ? Pai e doar o culoare. Spre deosebire de brigada Hategan, eu evit sa vorbesc afara limba romana, cea ce ii cer mereu si sotiei care se scapa mereu, … da tata, lumea mai are si afara prejudecati iar eu prefer sa nu fiu bagat in aceeasi oala cu „negrii“. Iti place „gluma“ ?

Marin Raducanu (1 comentarii)  •  15 februarie 2021, 15:22

Nea Craciun, in loc de “Epilog la cazul Coltescu”, ar fi trebuit scris “Epilogul cazului Coltescu”; asta pentru ca ai un subtitlu intitulat “O problema de vocabular”. Suna mai bine varianta sugerata, esti de acord? Din pacate, scrii deseori ce iti trece prin cap, fara coerenta, este o adevarata revolutie in capul matale. Rica din Obor este de vina, in mod precis, neaparat, fara indoiala.

Cand te-am cunoscut Cristina! (1 comentarii)  •  15 februarie 2021, 15:47

@Marin Raducanu Nu sunt de acord cu mesajul tau. Vine Rica din Obor cu martisor pentru fetili ca se apropie cu pas leganat intaiul martie. Vine, vine primavara!

George Banica (1 comentarii)  •  15 februarie 2021, 16:32

Care primavara nenea care o cunoaste pe Cristina, ca afara ie frig de crapa petrele de frig. Iati gandul de la Rica din Obor ca se incalzeste cu o tuica la Chilia in port. Nu cre ca se trezeste pana la “intaiul” martie da macar pe optul martie sa ajunga cu flori la cine trebue.

Birlic (3 comentarii)  •  15 februarie 2021, 17:24

17 Nentori Tirana (38 comentarii) Am incercat sa urmaresc firul logic al umorului tau trist, dar, in cele din urma am renuntat , dată fiind și lungimea comentariului tău mai mare chiar decât articolul fad al domnului Crăciun. Recunosc ești mult prea profund pentru ceea ce pot să duc și nu am putut fi atât de perspicace ca să pot urmări înșiruirea ilogică (pentru mine) a unor chestii aiuritoare, care (poate fi de la educatia mea de care ai făcut vorbire ) mi se par lipsite de sens și continut. Te asigur că superioritatea de care faci tu vorbire că ar exista în comentariile mele nu mă caracterizează, dar dacă asta am dat de înțeles îmi cer scuze pentru că nu asta am urmarit, dar, cred ca mai degrabă poate fi regasita printre rândurile absurde (aproape toate) creionate de tine. Cât despre educație, ce să facem fiecare a mers la școală cât a putut și cum a putut, iar părerea ta despre mine, chiar nu contează. Dacă tu te consideri mai educat să fie într-un ceas bun. Cât despre opiniile mele, astea sunt, cred că trăim într-o țară liberă și există dreptul fundamental la liberă exprimare (cel puțin oficial). Cui nu-i place poate băga capul între urechi și merge mai departe. În final, nu mi-o lua în nume de rău, dar trebuie s-o spun, vrei să pari spiritual folosind un sarcasm pe care tu probabil îl consideri de bună calitate, dar, gluma la tine devine manifestarea perfectă a eliberării conflictului tău intern, plin de stări de frustrare și neîmpliniri care poate fi conţinut cu greu. Acesta este ultimul raspuns indiferent de elucubratiile pe care le vei mai debita. Ura și la gară.

Gicu Anghel (1 comentarii)  •  15 februarie 2021, 19:13

Cred ca cea mai buna solutie este ca Rica din Obor s-o cunoasca pe Cristina si totul o sa fie minunat, cum spunea Tora Vasilescu in filmul “Sobolanii rosii”.

Dilema mare (1 comentarii)  •  15 februarie 2021, 19:40

@Gicu Anghel Daca Tora Vasilescu vrea sa-l cunoasca inaintea Cristinei pe Rica din Obor, nu iese scandal?

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  16 februarie 2021, 9:59

@Birlic, al tau nu-i raspuns, e un autodenunt al surerficialitatii si arogantei tale, esti romanul intelectual asa cum e el vazut in strainatate, un arogant pe care il „caracterizeaza superioritatea“, dar el nu mai poate invata nimic, nu poate asculta, renunta sa urmareasca opinia critica a celuilalt – doar ai marturisit ca ai renuntat sa mai citesti. N-ai raspuns la nici o intrebare, n-ai atacat nici o tema, ai compus insa un cerceaf cu flori de liliac (esti negru deci ce iese din capul tau trebuie sa fie mult si violet) intreg plin cu jigniri la persoana. Cred ca am studiat impreuna ingineria caci poti descoperi de unde provin la mine „înșiruirea ilogică a unor chestii aiuritoare“ ca fiind rezultatul „conflictului tău (meu) intern, plin de stări de frustrare și neîmpliniri care poate fi conţinut cu greu.“ - bravo ba, bine ca n-ai descoperit ca de mic m-au tot prins vasluienii pe aratura. Sfaturile tale catre romani : „nu-ti place, băga capul între urechi și merge mai departe“. Sfat urmat de vecinii lui Dinca, politie, de intreg aparatul de stat oltenesc si mitic. Uite ca PSG Nu si-a "bagat capul intre urechi", s-a solidarizat cu echipa turca, la initiativa PSG !, care s-a pus de acord cu echipa turca, ambele echipe au parasit terenul si i-au lasat pe ghiolbanii romani singuri la Paris !!! ---- Ai ceva, te-am citit mereu, am vrut sa te cistig, nu apelez la oricine. Scriu mai mult la temele care ma intereseaza, cum ar fi educatia. Nu intelegi ca ai sansa nesperata de a fi european ? In loc sa-i ajuti pe vecini sa se civilizeze tu te iei de UEFA, de staful turc care ar fi venit montat, mai vrei si scuze de la UEFA !!! - dupa ce TU ai intrerupt un meci de CL provocind un scandal imens. Apoi perseverezi, TU dai in judecata UEFA, TU n-ai gresit, aperi dreptul la ignoranta, nepregatire si prostie al romanilor, la a spune „ala negru“, ca si cum nu i-ai cunoaste OMULUI numele, functia si legitimatia. La nea Ovi mai inteleg sa incurce borcanele, dar la inaintare mai iese si Pop, e si asta prins nepregatit, si spune textual ca „negru este o culoare.“ Ei bine, „a fi negru“ nu se refera in nici o limba din lume la culoarea pielii ci la apartenenta la un grup social, o RASA, o etnie, are mereu o tenta rasista in „constiinta“ celui care eticheteaza astfel un om. Tocmai de aceea este oriunde subliniat ca „negru“ nu se refera la culoarea pielii, nu este adjectiv, nea Ovi ar trebui sa stie ca in germana a fi negru se scrie cu litera mare, Schwarz. Este si recomandarea A I cu privire la tema sensibila a rasismului. ---- Eu am ajuns cu argumentele la Z, se pare insa nici Pop nu vrea sa inteleaga, nici daca ii scrie Amnesty International. Poti sa-l acuzi de rasism ? Nu, de prostie, dar aparind dreptul romanilor la ingnoranta, nepregatire, plagiat si impostura, AURel Pop, Presedintere Academiei, apara in fapt interesele ALTORA ! ----- Draga Birlic, nu-i mai bine sa te pregatesti, sa respecti legi europene si sa incerci sa fi considerat european ? Decit sa insisti ca tu esti roman si trebuie sa asculte altii romaneste. Nu era mai bine ca brigada noastra sa vorbeasca franceza la Paris, caci o vorbesc toti, sa arate ca sint civilizati, educati ? - decit sa-si apere pina in pinzele violete dreptul de a spune „ala negru“ ? Ar trebui sa te agati de sansa oferita de a fi european. Caci roman nu esti, ai furat identitatea, ai falsificat istoria, ai fost legat de glie, ai avut citiva ani pamint si proprietate apoi au venit razboaiele iar apoi bolsevicii ti-au luat iar totul, deci mai esti si de compatimit mai ceva ca un negru. E si comic, tocmai TU te dai superior: „ala negru“.

Pancu (2 comentarii)  •  16 februarie 2021, 12:19

@Dilema Mare pai sa-l lasam pe Gicu din Obor sa decida, dar cred ca o alege pe Cristina, saraca Tora Vasilescu este deja in varsta a treia.

Radu Almasanu (1 comentarii)  •  16 februarie 2021, 20:49

@Pancu Cred ca numele lui era Rica, dar cine stie, poate are vreun var Gicu din Obor.

Ilie Golombioschi (4 comentarii)  •  20 februarie 2021, 9:18

@ 17 Nentorii Tirana. Mai taci ba, ca prea te da tupeul afara din casa.

Comentează