Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Primăvara românilor

De la Lucescu la Kiev până la Hagi la Glasgow, ici, colo, câțiva dintre ai noștri au reușit performanțe peste care riscăm să trecem, din nou, prea ușor, fără să le înțelegem însemnătatea.

Permalink to Primăvara românilor
luni, 1 martie 2021, 9:13

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm să rămânem fără nimic. Și nici Drăgușin nu este altceva decât o speranță pentru Pirlo.

Eternul Lucescu
În Europa League însă, nu stăm nici așa, nici altminteri. Deasupra tuturor, ca atât de des în ultima jumătate de secol, se află Mircea Lucescu.

La aproape șaptezeci și șase de ani, nu-și vede de strănepoți, ci dă încă lecții de bun fotbal european. Succesul lui Dinamo Kiev, care are șanse reale să treacă și de Villarreal, nu e o întâmplare. E strict consecința felului chibzuit, matur, înțelept în care Mircea Lucescu pregătește fiecare meci în parte și mai ales viitorul.

În Spania, nu. Deocamdată
Seniorul face ce a făcut o viață: promovează tineri, le insuflă mentalitatea învingătorilor, îi duce spre victorii. E un mare noroc pentru Tudor Băluță că a ajuns în acest anturaj.

Din păcate, accidentările l-au împiedicat să progreseze și încă o fac. La Villarreal îl avem pe Rațiu, un fotbalist interesant, care a atras câteva priviri în Olanda și a ridicat unele sprâncene a mirare și încântare. În Spania, deocamdată nu.

Primăvară și la Praga
Dar avem primăvară și la Praga. Nicușor Stanciu este deja o certitudine. Vi se pare puțin lucru să o elimini pe Leicester? Leicester e o echipă pe care nu ești sigur că o învingi nici dacă te cheamă Guardiola.

Oriunde ne-am uita, la răsărit, cum și la apus, cu atât mai puțin la noi în ogradă, nu există trei fotbaliști români la această oră care să fie deasupra lui Stanciu ca experiență, realizări și formă.

Ianis devenind un Hagi
Și veștile bune continuă și la Glasgow, unde Ianis Hagi adună tot mai multe meciuri excelente și goluri care scot pălării și bascul de pe capul proletarilor scoțieni.

Glasgow Rangers chiar arată ca o echipă care, la o adică, poate chiar să câștige această cupă europeană, ce, fără să fie Champions League, este totuși o întrecere redutabilă, demnă de un Gerrard.

Fiind dat exemplu ca etică a muncii, fără să prindem de veste măcar, Ianis tocmai devine un Hagi. Poate că asta e totuși o știre.

Cam astea sunt steagurile, coane Fănică!
Iar la AC Milan, Tătărușanu așteaptă, cu o răbdare atipică nouă, ocazii să-și facă bine meseria. De câte ori a intrat nu l-a făcut uitat pe Gianluigi Donnarumma, nici n-ar avea cum, Gigio e un fenomen. Dar nici nu și-a lăsat echipa în drum. E un fotbalist pe care te poți baza chiar și în fazele superioare ale unei competiții europene. Câți cunoașteți?

Că, două la prefectură, două la școala de fete, coane Fănică, cam aici ne sunt toate steagurile.

Dați la o parte cancanul și gargara, cu ce rămânem? O mână de profesioniști cu rezultate. Toți români, se înțelege, dar toți lucrând departe de casă.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Toader (29 comentarii)  •  1 martie 2021, 10:20

Cînd copiii, chiar daca-ar ieșii afară sau i-ar lăsa părinții speriați de bombe, n-au unde bate mingea (vine poliția chemată de vecini sau primărie, școlile au lacăt și bodigard, nu intră oricine) iar cei ce plătesc fac două trei antrenamente pe săptămână și acelea vai de capul lor, departe, la msma dracului, ce vreți? Era să uit, mulți copii de bani gata, furați sau împrumutați, stau la case cu garduri înalte, au câini mari și răi, au plătit amenajare peisagistică plus piscina, zona nu are trotuare, ei bine, ăștia sînt pierduți pt sport.

itu52 (15 comentarii)  •  1 martie 2021, 10:36

Și de data asta ne-a salvat veșnica „o speranță pierdută” într-ale fotbalului mare, rămânem la „dacă nu curge, pică” sau mai bine zis „cu o floare nu se face primăvară”. În autohton pomul în care cresc „goluri” este sterp, bruma prostiei pârjolește mugurii de rod.

Bate vant de primavara (1 comentarii)  •  2 martie 2021, 20:12

Tovarase Puzderie, matale scrii luni dimineata, atunci cand esti inca mahmur mahmureala dupa chiolhanurile din weekend, de aceea scrii tot ce iti trece prin cap, de la Rica din Obor, pana la conul Fanica, de la primavara de la Praga, pana la gargara ieftina. Bravo, tovarase Puzderie, continua!

Comentează