Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Fuga înainte de toate

Cu Elveția am jucat mai prost ca în meciul de deschidere și pentru că am alergat cu 4 kilometri mai puțin

Permalink to Fuga înainte de toate
vineri, 17 iunie 2016, 5:37

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, pe cel care depune un efort imens, dar nu are și realizări. Țin minte cum un fotbalist de genul lui Bănel Nicoliță era de multe ori luat peste picior la prima centrare prin spatele porții, fără să se țină cont și de cantitatea de energie pe care o livra echipei, adevărat combustibil pentru un rezultat bun.

Cu cei peste 13 kilometri alergați în meciul de debut de la Euro 2008, Bănel a fost liderul fazei grupelor la volumul de efort. Cel mai bun din cei peste 200 de jucători de la acel turneu final. Experți DolceSport azi, doi dintre colegii lui de atunci, Rădoi și Contra, au redeschis discuția în timp ce ne uitam la unul dintre meciurile de seară de la acest European. Practic, cei trei au format triunghiul defensiv din dreapta, acolo unde, grație structurii de maratonist a lui Nicoliță, Mirel și „Guriță” au putut să-i transforme în anonimi pe Benzema, Malouda sau Abidal.

Istoria s-a repetat cumva peste 8 ani. Jocul bun făcut de băieții noștri în meciul de deschidere a avut un fundament solid. Până să fi scos în evidență ocaziile create, curajul de a ataca, execuțiile tehnice și gândirea tactică, trebuie evidențiat efortul. Statistica vine să confirme: 105,7 km alergați, mai mult ca echipa gazdă, care ne-a rămas în urmă la acest capitol. Am fost prezenți, puternici, determinați. Ăsta e motivul pentru care tabloul general a arătat bine, iar lumea a apreciat asta, în ciuda înfrângerii. Am jucat bine, pentru că am alergat bine.

Nu același lucru se poate spune după meciul cu Elveția. Rezultatul e mult mai bun ca jocul, deşi în apărarea noastră aș aduce ghinionul de a ni se fi accidentat jucători devreme, ceea ce a perturbat serios planul tactic al modificărilor ulterioare. Am arătat prost în special în repriza secundă pentru că am alergat mult mai puțin decât la debut. Cu numai 102 Km acumulați, am rămas mult în spatele elvețienilor. Ca să vă imaginați distanța, e ca și cum echipa noastră abia ajungea la Piața Unirii, când adversarul mărșăluia pe la Victoriei. Noroc cu Tătărușanu că a oprit coloana helvetă la stop.
Pentru cei care mai cred că în acest joc totul e doar o chestiune de talent știrea proastă e că activitatea aceea nu mai e demult fotbal, ci cel mult circ. Azi toți cei sosiți la Euro arată a atleți, sunt în primul rând puternici fizic și mental. Rar mai găsim vreo execuție a la Platini, Figo, Hagi. În schimb, peste tot întâlnim alergătură. De la Guzics la Sightorson și de la De Rossi la Toni Kroos. Azi e despre muncă înainte de toate, despre capacitatea de a alerga mai înainte de cea de a jongla. Cu și, mai ales, fără minge.

Despre asta va fi vorba și duminică, la ora meciului cu Albania. Cu cât vom alerga mai mult cu atât ne vom putea apropia de visul nostru de a ajunge în optimi. Iar alergând până la capăt nu avem cum să nu ne atingem scopul. Că, la talentul cu care ne-a hărăzit Dumnezeu, sigur vom da și lapte!

P.S. Italienii au alergat ieri 114 km ca să-i bată pe suedezi în ultimul minut. Noi, cu Elveția, doar 102…

Comentarii (79)Adaugă comentariu

ovidiup. (1 comentarii)  •  8 iulie 2016, 6:44

sincere felicitari! jos palaria pt. daum. p.s. il comparati pe lucescu cu daum. lucescu ca cel mai bun al nostru, nu este nici la genunchii lui daum. SA FII ANTRENOR BUN INSEAMNA SA AI CONTINUITATE 7-8 IN ANGLIA, GERMANIA, SPANIA SAU ITALIA. SA REZISTI ACOLO IN CUSCA CU LEI. SA FII ANTRENOR MARE INSEAMNA SA CASTIGI ACOLO TROFEE. restul shaktar, steaua, zenit, brescia, lisabona, monaco, al ahli, dubai, plaja, soare e ce vreti voi, dar nu marele fotbal.

aldo_m (5 comentarii)  •  10 iulie 2016, 17:53

eu despre fotbalisti am spus ca sant o mana de oamnei cam needucati care TREBUIE BINE INDRUMATI sant niste reguli elementare care marii nostri antrenori NU LE APLICA ,adica daca fundasul advers urca in atac varful nostru trebuie sa vina cu el - la noi nu se face asa ceva sau SE UITA ,sau cand mijlocasii lor urca ai nostri RAMAN IN TERENUL ADVERS ce e GREU sa inveti niste baieti fara carte ACESTE REGULI DE AUR vedem mereu ca santem surprinsi DECI PROSTII LOR SANT MAI DASTEPTI DECAT PROSTOVANII NOSTRI ce e greu domnuile sa disciplinezi niste baieti fara carte dar care au fite si personalitate ,personal cred ca un tip care n=a jucat fotbal dar care e patimas poate fi mai bun decat ioredanescu sau decat hagi ,personal eu sant mai bun decat andone asta sarcul ataca cu toata echipa si se apara doar cu fundasii are -2-0 la pauza si pierde cu 3=2 pt ca N=ARE MINTE DOMNULE ANDONE ARE LIPSA NISTE GENE ALE INTELIGENTEI ALE STRTEGIEI nu e facut sa fie antrenor el poate fi un bun profesor de sport -FELICITARI PT NEAMT -AVEM NEVOIE DE O ALTA MENTALITATE ,NEMTUL A FACUT CEVA IN VIATA =prunea al invata pe penescu sa dea spaga ,dinu e un mare istoric care minte fotbalistii ca e antrenor iar dragomir e singurul conducator de liga fara salariu DAR CEL MAI BOGAT PRESEDINTE DE LIGA cred di europa despre gigi sa-l judece crucea si prostimea care=l iubeste

dan (2 comentarii)  •  26 iulie 2016, 16:10

f bun comentariul lui aldo_m...si cine sa i educe? V Hizo, Ionut Popa si alti pitecantropi? trebuie inceput de jos si cu fotbalistii si cu antrenorii.apropo mai e agramatul ala de M Radulescu la scoala de antrenori? a distrus multe cariere... in rest succes dle Vochin

Cri (1 comentarii)  •  28 iulie 2016, 18:16

Puteti va rog sa i transmiteti domnului Mironica faptul ca piesa Tache, Ianche si Cadir nu a fost scris de Caragiale? Am citit acum blogul dumnealui .E mare rusine sa confunzi pe Caragiale cu Victor Ion Pop. E gresit fata de amandoi si rusinos ptr domnul Mironica .Vai de capul nostru domnule Mironica.Doar gura e de dvs ,in rest numai ceata

vasco (7 comentarii)  •  30 iulie 2016, 13:35

Ce sa-i ceara cineva lui Mironica sa stie cine a scris "Tache,Ianche si Cadar",cand el nu stie sa vorbeasca despre ceeace vede toata lumea la TV,o da numai in balarii,mai ceva decat baiatul d-nei Hossu Longin....si decat baiatul de Digi ,ala care zbiara la goooooool de zici ca-l taie careva,incercand ,vezi Doamne,sa imite comentatorii spanioli pe care ii aude in casti.Numai penibili ,angajati pe pile,ca de obicei la noi.Si ne mai miram ca nu mai apare un Cristian Topescu!

mal. (2 comentarii)  •  6 august 2016, 18:10

Vă scriu așa, pentru că nu aveți o adresă de e-mail vizibilă (sau nu o știu eu...). Vă apreciez mult munca și faptul că faceți un efort mare (inclusiv acceptați riscul de a vă strica imaginea!)... Cred că sunteți un bun cunoscător al acestui sport și ale regulilor sale și vă apreciez ca pe un om deschis intelectual. Ăsta este motivul pentru care îmi permit să vă împărtășesc una din marile mele uimiri cu privire la regulile campionatului de fotbal. Dacă Timișoara nu câștigă nici un punct în sezonul regulat, va începe play-out-ul cu -7? Adică VA PRIMI 7 puncte! Frumoasă înjumătățire! Asta este rezultatul "reglementărilor" făcute în grabă, fără analiza tuturor implicațiilor... Personal, sunt adeptul unui campionat curat, chiar dacă ar trebui să joace 6-8-10 echipe în Liga 1 și tot atâtea în Liga 2. Azi s-a înregistrat 16-0 în Liga 2... Despre ce campionat vorbim? Mai bine puțin și bune în loc de multe... Sigur că micșorarea numărului are consecințe multiple, de la reducerea posturilor de magazioneri până la scăderea influenței "păpușarilor"! Ceva trebuie făcut... Nu vă e teamă de aspecte ne-etice din unele meciuri ale Timișoarei care pot să apară? Pentru ei, diferența între "mort" și "mort de tot" nu este importantă... Toate gândurile bune de la mine!

Sorin (2 comentarii)  •  7 august 2016, 19:11

Dle vochin ne puteti spune de ce o echipa retrogradata anul trecut joaca tot in prima liga ? Este vorba despre Timisoara.

cristian (1 comentarii)  •  22 august 2016, 14:16

DL Vochin aveti onoarea sa renuntati la functia dumneavostra din federatie. Sunteti o echipa care nu ne face onoare noua romanilaor. Rusine,rusine,........ Demisia daca mai avem si oameni cvu onoare in aceasta tara.

haideusicfr (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2016, 15:35

Domnul Vochin nu trebuie nici o demisie.Doar sa explice de ce echipa CFR mai trebuie odata penalizata.Dupa ce a plecat din start cu 6 puncte mai putin . Altfel ,toata aceata potlogarie da impresia ca Steaua trebuie protejata. La masa verde.

Jos_cenzura (2 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 23:45

Cu mentalitatea asta încrâncenată, cu fotbalul văzut ca amestec de chin cu atletism, veți îndepărta lumea de fotbal. Noi mergem (sau mai degrabă mergeam) la stadion să vedem fotbal (sau circ, cum îl numiți), nu atletism. Este o foarte mare greșeală să concepeți un produs fără să țineți seama de ceea ce dorește consumatorul. Și să dați lecții clientului. Așa veți rămâne cu stadioanele goale.

Daniel (1 comentarii)  •  22 decembrie 2016, 17:14

Problema Steaua-Armata De ce au luat cei de la armata atatia bani de la Becali(chirie pe Ghence, le-a platit nocturna), din banii acestia a trait si Talpan si Boroi si alti generali atunci era bun, acum dupa 13 ani zice Talpan si Tudorel Stoica sa plateasca Becali si Steaua e a lui, deci asta ii intereseaza pe ei sa le plateasca Becali, am si eu o intrebare ce vor sa faca ei cu acesti bani, sa cumpere tancuri? Lacatus cand era platit de Becali(ca antrenor, presedinte...), nu mai zicea ca asta nu e Steaua lui, acum s-a sucit. La Dinamo nu e aceeasi problema, si ei s-au separat si la ei e echipa de fotbal CS Dinamo. Pacat, asa se indeparteaza lumea de la fotbal si toti avem de pierdut, inclusiv ziaristii si televiziunile, ar trebui sa faceti si voi ceva.

bravo.n (1 comentarii)  •  27 decembrie 2016, 9:52

Bună ziua Referitor la cele de mai sus am apreciat întotdeauna spiritul de echipă indiferent ca țineam cu Sportul, Dinamo, U. Craiova ori Steaua....... Față de oamenii care scriu la gsp sau comentează la tv ori în alte publicații doresc să fac următoarele precizări: -nu există reguli nici de scriere nici de vorbit, unde este problema? -nu există răspundere nici pentru fotbaliști nici pentru antrenori, fiecare raspunde de un contract bun, etapizat ... -faceți-vă timp să nu mai răscoliți trecutul unuia sau altuia deoarece risipiți energie umană, folositoare în alt scop.... -vă rog să apreciați mai bine un fotbalist bun, așa cum l-a făcut mama lui, decât să-l transferați la o echipă mare, din vest: (sunt prea mulți tipi care își dau cu părerea). -vă rog să apreciați un antrenor bun după rezultatele prezente (de ex. măcar după un sezon de Ligă), nu după rezultatele interne de la noi de acum câțiva zeci de ani. -comentatorii tv să-și pună în valoare talentul la ceva, nu la strigat cum am înțeles mai sus, să descrie jucătorul / jucătorii la ce face atunci în teren și nu la ce a facut în nu știu ce campionat acum câțiva ani....până la apreciat jucătorul/ jucătorii dacă a fost bun când era junior. -FRF să urmărească bine cine dintre jucători pune osul la alergat, la presing , dacă știu ce înseamnă ,, om la om,, pâna la a face remarci pe sprănceană ori discuții subiectiviste de se plictisesc ,, privitorii,, de la tv. - în general trebuie tot acest nucleu de vorbe de mai sus și bune și rele să se spele în public o dată pentru totdeauna și să facem împreună ca fotbalul de la noi să ajungă acolo unde îi este locul......., să ne bucurăm cu toții de echipe bune puternice, de top european, iar noi să nu mai aruncăm cu vorbe și în stânga și în dreapta. -îl apreciez pe Dl. Vochin pentru obiectivitatea sa asupra fenomenului fotbalistic, mai am cîțiva pa care deocamdată mă abțin ,iar D.lui Cristi G. i-aș recomanda să critice fenomenul fotbalistic numai la modul viitor și ar fi cel mai bun gazetar. -doresc emisiuni tv obiective, fără bârfe gazetărești, comentariile să fie pe ce face jucătorul NU pe ce a făcut jucătorul în afara stadionului, gen ,,jucătorul X este în echipă cu alți jucători mai experientați și nu are randament, unde a mai jucat și cu cine este însurat, ori nu știu ce jucător a mai dat goluri și ieri, dar alaltăieri nu a marcat, ce să faca antrenorul..... -comentatorii tv sunt formatori de opinie, trebuie să promoveze literatură sportivă de speciaitate fotbalistică, așa cum ne dorim lume multă pe stadioane și responsabilitate creată de organizatori care ar trebui apreciați și răsplătiți măcar cu interviuri la tv, adică încurajați cei din lumea bună a fenomenului fotbalistic............................

Web Hosting (1 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 22:44

Dar nimeni nu este autorizat sa o aleaga inainte de a se fi exercitat in discernamant si ascultare, inainte de a fi in stare sa se conduca pe sine insusi fara riscul iluziilor.

Doru (1 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 21:23

@ovidiup....Lucescu e mare...dacă s-ar fi născut într-o tara occidentala era la nivelul lui Arsene și alții...trebuie sa înțelegi ca antrenorii adevărați sun cei care știu sa crească copiii , nu cei care cumpără cu sute de milioane...prin faptul ca n-a fost occidental și venea dintr-o tara din est , astea au cântărit greu în cariera lui....chiar dacă Daum vine de unde vine, nu este nici pe departe la nivelul lui Lucescu....Dar dacă nu ma înșel Lucescu a fost contemporan în Turcia cu Daum și i-a dat lecții. .

jhjhdklssd (1 comentarii)  •  18 mai 2017, 15:05

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nello Milano (1 comentarii)  •  31 mai 2017, 15:46

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Flaviu (7 comentarii)  •  6 iulie 2017, 18:00

Apropo de comentariul meu din Iulie 2016.. D-le Vochin , puteți răspunde in fata fanilor naționalei României pt decizia de a-l , consilia" pe Burleanu in alegerea lui Daum ? Sau stati la FRF , așa pt CV ? Iar replica pe care i-ați dat -o lui Rednic este penibila.. Nea Mircea nu v-a jignit cu nimic, spunea ca nu aveți nici o treaba cu conducerea FRF , ceea ce e adevărat . Sunteți un ziarist f bun , spune si Rednic asta, dar n-aveți nici o treaba cu funcția de consilier al președintelui FRF .. Mai mult , îl jigniti pe Rednic cu expresia antrenor -impresar .. Nea Mircea are niște performante in România , ca jucător si ca antrenor iar dvs nu cred ca sunteți in măsura sa apreciati ce face el.. Ca ziarist da , ca si conducator sunteți varza .... Complet varza..

Adu (3 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 21:27

Cât timp FRF și LPF nu îi declară „persona non-grata” în fotbal pe toți cei care au făcut pușcărie pentru infracțiuni în fotbal, și îi lasă să influențeze și campionatul, și presa sportivă, avem un fotbal mafiot, dirijat de mafioți, deci lipsit de șanse de performanță reală. Adică, ei sunt capabili să declare „persona non-grata” pe cine le deranjează afacerile, dar pe cine le aranjează, îl iubesc chiar și dacă a revenit din pușcărie, că i-au fost complici înainte și îi plătește și azi… Daum e doar țapul lor ispășitor, fiindcă nu sunt capabili să creeze fotbal performant, doar marfă de vânzare…

Flaviu (7 comentarii)  •  5 septembrie 2017, 6:11

Domnule Vochin a-ti putea reciti acum comentariul meu din 7 iulie 2016? Sincer eu nu cred ca aveti puterea sa va asumati esecul [dezastrul] nu neaparat al campaniei de calificare ,cat al intregii strategii fotbalistice la toate nivelele.. Pacat de fotbalul pe care spune-ti ca-l iubiti, pe care l-ati slujit cu talent din postura de gazetar si pe care l-ati zgariat serios din cea de conducator... P.S. : sa vedem cand , un jucator provenind din Centrele de Excelenta gandite de dvs, va ajunge un titular constant al echipei nationale.. macar unul..

Flaviu (7 comentarii)  •  5 septembrie 2017, 6:16

Parca dupa debarcarea lui Sandu si a sistemului sau mafiot, ne-am fii asteptat, toti iubitorii fotbalului, la altceva.. nu la impostura si lipsa crasa de cunoastere a resorturilor de conducere a fotbalului... [ iar cu omul acesta , cu Daum , a-ti dat-o, previzibil , nu in bara, ci rau de tot afara..]

Gelea (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 18:06

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=392761021140568&id=100012200205431

sundance kid (1 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 23:48

Sandu asa contestat cum era el de multime si de intelectualii demagogi a avut niste realizari . Voi nimic . Iar de acum inainte numai nimic va fi indiferent pe cine aduceti selectioner/ antrenor ! Recunosc. Voi ati fost cireasa de pe tortul stricat al democratiei dambovitene . Sper totusi sa nu castigati la alegeri ! Nu ma intereseaza ce oportunist vine in locul lui burleanu important e sa nu fie demagog !

valentin (1 comentarii)  •  18 septembrie 2017, 3:02

În principiu dacă alergi după minge cu colegii tăi, ai șanse s-o prinzi. Meciul cu Franța a distrus orice atlet. Să-l vezi pe Desailly cum mătură banda dreaptă, pe Griezmann, care i-a spus lui Chiricheș că Napoli este satul inventat de Maradona, pfoai!!!

Bovin (3 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 10:00

Asa e... Ai dat bir cu fugitii. Nu te mai poti opri din fuga (penibilitate) nici tu si nici Burleanu.

lucian (1 comentarii)  •  17 februarie 2018, 23:02

rusine gsp nu ar trebui sa mai publice un OM de nimic ca vochin

Tănăsuică Adrian (1 comentarii)  •  26 mai 2019, 14:16

Domnul să ne binecuvîteze..românii au rupt azi secțiile de votare....caută mă Dl. Andrei să avem o șansă la Euro U21, sunt o persoană cu frică de Cel de Sus, pot să vă ajut în Italia, decizia este în terenul tău acum, sănătate...

cosmina (1 comentarii)  •  28 septembrie 2019, 11:59

Domilor de la GSP... va rugam frumos!!! De cate ori sa va mai scriem pe unde apucam...??? Poate nu mai faceti discriminari, si, o data si odata, ve-ti da un link la meciurile si articolele despre Academica Clinceni  cand dam "click" pe SIGLA ECHIPEI FAVORITE!!! ASA CUM SE INTAMPLA LA TOATE CELELALTE ECHIPE DIN LIGA 1... sa vedem si noi articolele unde se scrie despre ei...!!! De ce noi nu putem vedea "live text" sau articolele recente cand dam pe site-ul dvs. pe Academica Clinceni??? De ce faceti asfel de discriminari?? O fi o echipa mica, dar are aceleasi drepturi ca si celelalte din Liga 1!!! De ce ne nedreptatiti si umiliti in halul asta??? PS. este a nu stiu cata RUGAMINTE PE CARE VI-O ADRESAM!!! POATE.. POATE..

catalin (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 14:16

Forta ***, nu Steaua! Stiu ce zic

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Coco (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 13:38

Felicitari Domnului UDREA pentru curaj si rusine FRF ,ar mai exista articole despre așa zisi antrenori români care sânt depasiti total de footbalul european ,nu este adevărat spune radulescu?! FAPTELE VORBESC tov radulescu ,unde este footbalul romanesc actual este de cîțiva ani în cadere liberă, noroc cu CFR . SE MAI POATE VORBI DE ARBITRAJ CU 2 ARBITRI HATEGAN SI KOVACI ÎN REST SANT CATASTROFALE ARBITRAJELE LOR ,UITATIVA CUM SE ARBITREAZA IN FOTBALUL MARE GERMANIA ,ANGLIA SPANIA ETC ...ARBITRI AJUTĂ FOOTBALUL PRIN MODUL CUM ARBITREAZA . ÎN REST SA AUZIM DE BINE P.S.AM UITAT SĂ VA SPUN ARBITRILOR STIM PE CINE VRETI SĂ O FACETI CAMPIOANĂ, DUPĂ CUM ARBITRATI NU ÎI AȘA TOV.DEACONU ?!

Comentează