Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Handbaliatorii

Ne-a bătut Kosovo. Bine că nu jucăm cu Kiribati!

Permalink to Handbaliatorii
luni, 15 martie 2021, 5:42

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, veritabilă, făcută din nostalgie, umor trist şi un strop de senectute.

Dar în seara de duminică, la Digi, a mai fost ceva. În vocea lui se citeau spaima unui abis şi o zdravănă incapacitate de a înţelege cum, la 60 de ani şi două zile de la primul titlu mondial la handbal de băieţi, naţionala României a putut fi învinsă, acasă, în Polivalentă de echipa unei ţări care pentru noi, oficial, nici nu există. Kosovo, un bumb pe hartă, izvorât din războaiele iugoslave, are doar 13 ani vechime şi acum o victimă de lux la cingătoare.

Mai jos, mai slab, mai lent

De lux? De lux e numele. Corpul e o umbră. Handbalul nostru masculin e ca un zgârie-nori lăsat de izbelişte, degradându-se de decenii, un schelet care îşi lasă la vedere măruntaiele ruginite şi din care, duminică, s-a mai prăbuşit o faţadă. Şi nici măcar n-a fost prea multă lume care să se îngrozească de asta.

Ştirea a navigat aproape artificial, cuvintele mari, „şoc”, „umilinţă”, „ruşine”, au sunat gol, forţat. A fost doar un fapt divers, precum actriţa care s-a dezbrăcat la Premiile Cesar, te uluieşti şi treci la altceva. Poate că asta e cea mai mare dramă: insignifianţa. După atâtea dezastre, handbalul nostru şi-a pierdut capacitatea de a şoca. Dacă asta nu e un fel de moarte, nu ştiu ce e.

Baciul kosovărean

„Nu putem avea sincope şi trebuie să fim concentraţi toate cele 60 de minute pentru că cei din Kosovo sunt luptători. Momentele în care te crezi superior sunt cele mai periculoase şi de aceea ne trebuie atenţie maximă”. Rareş Fortuneanu, antrenorul, înainte de meciul tur de la Priştina. Rezultatul: „tricolorii” abia au smuls un egal în ultimele secunde! O măciucă în moalele capului.

În plus, selecţia lui Fortuneanu e puternic combătută, iar chemarea fiului preşedintelui FRH, rezervă la clubul lui, intens criticată. Dar, staţi, venea revanşa! În retur, avertizaţi, românii i-au luat repede pe adversari. Trei minute, trei goluri, pam, pam! După care, somn.

Cum se spune Mioriţa în kosovară? Toată speranţa născută după victoria la scor cu Muntenegru s-a topit. Am avut în faţa ochilor o echipă fără nicio noimă împotriva uneia cu proiect. Uruguay, stat creat tot cu probleme, s-a impus lumii prin fotbal. Probabil că aşa vor să facă şi cei din Kosovo, dar prin handbal. Au un ţel, ceva pentru care să lupte.

Cu burta plină

Ai noştri, pricepem, au cam încheiat bătălia care contează, aia pentru bani. De când cluburilor li s-a impus a avea un număr minim de jucători români în lot şi pe teren, a crescut până la cer cota celor cu niscaiva talent. Aşa au ajuns la salarii de fotbalişti la FCSB, Craiova sau CFR. Fenomenul loveşte mare parte din sportul nostru: conducătorii, antrenorii, sportivii devin un soi de funcţionari ocupaţi doar să-şi perpetueze poziţia şi lefurile, cu aceleaşi performanţe precum ale multor feţe plictisite de la ghişee. În ochii kosovarilor am văzut foame. Ai noştri arătau bine dospiţi.

Decoloranţii

Centrele de excelenţă care excelează prin invizibilitatea rezultatelor? Promisiunile despre ridicarea nivelului de cunoştinţe prin inserţii de know-how străin care au făcut „pleosc”? Când e despre haltere, ne pasă mai puţin, acolo ne-om mai înfiora când va exploda cineva de atâtea substanţe interzise. Însă cu handbalul am crescut mulţi, era parte din ceea ce suntem ca naţie sportivă, o moştenire, un loc în care să ne recunoaştem.

Prăbuşirea acestui sport nu provoacă doar nopţi albe lui Birtalan. Intrarea lui în nefiinţa performanţei şi în cartea recordurilor negre declanşează încă o explozie malignă în tot acest spaţiu girat de trei culori tot mai palide. Lui Dedu, preşedintele FRH, i se cere demisia. E normal să fie cerută o demisie. Întrebarea e cum şi cu cine am putea intra în remisie?

 

.

FOTO: Președinte al Federației Române de Handbal la al doilea mandat, Alexandru Dedu este contestat de generația campionilor mondiali. Și nu numai (📸 Cristi Preda)

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Adrian (1 comentarii)  •  15 martie 2021, 18:42

Din pacate acest Dedu a influentat in mod negativ tot handbalul ,de la amenintari la adresa unor cluburi ,la arbitri care au fost trimisi cu o anumita tema la unle meciuri ,cu suspendari total ciudate si cu tot felul de siretlicuri prin care este consacrat in handbalul de la noi !!!! Din pacate dupa venirea lui handbalul de la noi a luat-o rau in jos la nivel de nationala ,iar din pacate am ajuns sa traim doar prin doua cluburi care cum ,necum sunt impinse de la spate de cei de la FRH !!!!

viorel (20 comentarii)  •  15 martie 2021, 18:53

Nicio surpriza. Doar inca o confirmare. Avem un sport ruinat, prabusit, impins spre periferia clasamentelor mondiale la toate disciplinele. La handbal doare cel mai tare (la fel ca la gimnastica) pentru ca acolo am fost cei mai buni, iar acum am devenit o gluma proasta. La 32 de ani cde la revolutie sportul Romaniei, tara UE si NATO acum, se desfasoara haotic, continuand sa sa fie concentrat in cele doua sinistre cazarmi sportive sovietice CSA si CS Dinamo, care au un buget de peste 50 milioane euro anual si echipe la mai toate disciplinele sportive. Campioana tarii este echipa MAI, adica Dinamo la care sunt o multime de straine angajati ai politiei roamne, inclusiv de prin Iran. Nici marele moralist, principial, spirit liber si critic, R Naum nu are curajul sa pronunte o vorba impotriva anomaliilor sportive militarizate CSA si CS Dinamo care mai exista exclusiv in Romania. Este conjuratia tacerii, complictatea presei este inacceptabila, ridicola, profund daunatoare. Cei 50 de milioane euro anual bine directionati spre sport poate ar produce rezultate, dar asa sunt cheltuiti de structurile parazite ale ofiterasilor din MApN si MAI! Presa este complice si in niciun caz prin omisie, altfel cum este posibil ca o presa care se pretinde libera, intr-o tara UE, sa nu prezinte zilnic situatia intolerabila in care se afla Romania, singura tara care mai mentine cazematele sportive sovietoide, ale armatei si militiei.

Ilie (27 comentarii)  •  15 martie 2021, 18:54

Vorbe. Pentru clicuri. Altfel, gsp.ro îl laudă pe Petrache, cel care a distrus rugby--ul. Niște măscărici: și Dedu, dar și ziariștii de doi bani. Păcat, pentru că aveam speranțe de la tine. Am vorbit acum mulți ani, când ai prezentat lansarea Daciei Logan la MNAC.

Dan (1 comentarii)  •  15 martie 2021, 20:02

Daca FRH era ca o multinationala care se bazeaza strict pe rezultate,Dedu era trimis sa fie manipulant pe o masina care cara marfa ...un gropar...exact ca Petrache de la Rugby...2 tristi

Marian Boeangiu (14 comentarii)  •  15 martie 2021, 20:06

Ca să aflăm ce trebuie si cum trebuie facut avem nevoie de parerea celor care au descoperit si antrenat campionii mondiali nu a campionilor. Jocheul si antrenorul sunt cheia succesului nu calul!!! Cat timp dam credit " campionilor" dezastrul este sigur si nu reprezinta decat o problemă de timp.Profesorii de sport cu carte la zi (nu cei cu diplome servite pe merite sportive )sunt cheia rezolvarii problemelor. Valabil in toate sporturile. Exemple? Fotbalul olandez a avut cu ceva timp in urma o cadere uluitoare dupa ungerea fostelor glorii in tot felul de functii executive. Bayern cu Flick, Klopp, Mou, Pep, ZZ(da,da), sunt exemple despre cum cartea bate "experienta". Dupa plecarea antrenorului de la juniori Silviu Bogdan (profesor de sport) , Craiova are probleme uriase la finalizare. A fost nevoie sa vina un grec ca sa se schimbe ceva.

Dan Z (1 comentarii)  •  15 martie 2021, 21:18

Sunt multe de spus. Cele clasice,lipsa infrastructurii ,a juniorilor, a antrenorilor performanți și a banilor...Ce s-a întamplat? 1.Fortuneanu nu a făcut cea mai bună echipă. .2.Kosovo provenind din spațiul ex Iugoslav e mult mai bună ..Dar simt că toate sunt vorbe.Nici măcar nu ne mai este rușine. ..

cn (1 comentarii)  •  15 martie 2021, 21:40

Bate unul campii aici cu CSA si Dinamo... de asta s-a ales praful din sportul romanesc, ca doua ministere sustin cate un club? Nu zic ca e bine, dar e un punct de vedere extrem de ingust. CUm ai zice ca e poluare in Romania din cauza ca nea Vasile de la trei nu recicleaza. A, si cum ramane cu clubul sportiv Olimpia, club de stat? Acolo e ok, nu? Baza Olimpia e capusata la greu, dar nu mai scrie nimeni nimic. Deci sa vedem cauzele sistemice, prabusirea morala in Romania, asaltul nulitatilor nimite politic la toate nivelurile, exodul de talente catre strainatate, intoarcerea masiva la bigotism medieval samd.

Olteanul Sfios (1 comentarii)  •  15 martie 2021, 23:39

Am văzut lotul României, jumătate sunt supraponderali (10+ kg), iar unul avea vreo 30 kg peste. Aia sunt sportivi? Păi să se uite cum arăta Vasile Stângă, la 2m și 90 kg, de-aia eram campioni mondiali. Ăștia sunt reclame vii la shaorma cu de toate...

Oscar (1 comentarii)  •  16 martie 2021, 6:47

Ne furam caciula ca pe vremea campionului mondial sanctionat pentru coruptie, cu federatie si antrenor principal cu tot. Cat timp gasim vinovati si cauze aiurea, repetam surprizele neplacute. Avem antrenori romani afara? Nix! Avem buget comparabil macar cu Ungaria? Nix! Sa vina lautarii...

Deșteptu lu pește (2 comentarii)  •  16 martie 2021, 6:48

“Bigotismul medieval” îl regăsești din plin la sportivii profesioniști angajați la ministere militarizate. Sportivi care își câștigă existența primind solda lunară. Handbaliști, halterofili, cei de la scrimă, rugbiști, gimnaști, etc... toți cadre militare care îi privesc pe civili cu compătimire și cu superioritate. Sportul de masă și cel profesionist ar trebui să fie exclusiv al civililor, al celor care nu au legătură cu structurile militarizate ale unei societăți. În România anilor 2020-2021 este “normal" să le spui unor legende sportive ‘colonelul Cornel Dinu’, generalii Ilie Năstase și Anghel Iordănescu’, ‘ofițerul Marian Drăgulescu’ - ( nu știu ce grad are), ș. a.m.d. Cum ar fi ca pe alte meleaguri transatlantice sportivii de acolo să fie complimentați ca în România, generalul Babe Ruth, colonelul Larry Bird, generalul de brigadă Muhamad Ali, Michael Jordan sublocotenent. Unii români sunt obsedați de ‘ ‘militarism’, dacă nu ai grad militar nu ești om realizat în societate. Noroc că structurile militarizate din prostocrația societății românești fac parte din structura euro-atlantică a democrațiilor avansate ale planetei, iar pe acele democrații avansate nu le afectează, câtuși de puțin, ce se întâmplâ cu Romània, o democrație a absurdului.

Birsan (1 comentarii)  •  16 martie 2021, 9:44

D-le cn n-ai prea înțeles cu ce se mănâncă cele scrise de Viorel.Acesta invocă singularitatea existenței vechilor structuri comuniste în sportul românesc,spre deosebire de cele ale statelor din rândul cărora pretindem că facem parte și noi. Asta se face cu acordul conducătorilor nației,presa,girându-le prin neimplicare deciziile. Nu există un program coerent de relansare a sportului românesc! De ce n-ar încerca presa să-l lanseze și să-l susțină?

viorel (20 comentarii)  •  16 martie 2021, 12:35

Felicitari Desteptu lu peste! Este o mare placere sa vezi ca mai exista si oameni rationali, europeni normali, printre cei care posteaza pe articolele de sport, nu doar exaltati, radicalizati, talibanizati, care apara cu fanatism si disperare cele doua structuri sovietice parazite CSA si CS Dinamo si amestecul abuziv, brutal, al armatei si militiei in sportul de performanta al unei tari democratice. Cele doua cazarmi sinistre au cheltuit in perioada 1990-2021, cand ar fi trebuit sa nu mai existe, peste 1,6 miliarde euro! intr-o tara saraca, la periferia UE si din cauza asta printre multe altele! Felicitari Desteptu lu peste!

pandele (1 comentarii)  •  16 martie 2021, 12:45

Conform dex cuvantul handbaliatori nu exista... Ca si tine

Cristian (2 comentarii)  •  16 martie 2021, 12:52

sa stii ca trebuie in calcul, pe praful asta, ceea ce comenta un domn ieri despre faptul ca a fost la pariuri 2 pauza, 2 final, cota 25... in rest, vedem ce facem cum il da cineva pe Dedu jos, cred ca doar politicul o va face ... in rest, derbiul cu Italia si Israel care ne bat de ne rup la juniori se apropie...

Anonim (1 comentarii)  •  16 martie 2021, 13:11

Demisia Dedule , ai fost un handbalist emblematic și ești un manager problematic ,tu și toată echipa să vă dați demisia ! Apropo cândse face un audit extern și la FRH ?!

Adi (1 comentarii)  •  16 martie 2021, 14:16

Audit a facut Dedu cand a luat FRH in primire. Gloria s-a obtinut cu generatii care stateau 6 luni in cantonamente, cand Liga Campionilor avea 8 echipe cu totul si nu investea mai nimeni in handbal. Comparam numarul de sali de handbal de 5,000 + de locuri in Romania si restul Europei, cu care vrem sa ne comparam? Stadioane, piste de atletism, patinoare, bazine olimpice? Cand Dedu vroia limitarea numarului de straini, i-a sarit lumea in cap ca da in Dinamo, ca distruge concurenta sanatoasa... Nu ca ar fi nevinovat, dar hai sa ne hotaram, Xavi Pascual nu era bun, ca era strain, romanii nu sunt buni, ca n-au mentalitate, Fortuneanu ca nu stie sistemul, ca selectia e gresita... Care ar fi cei neselectionati, mai buni ca lotul cu Kosovo? Probleme de atitudine, de caracter, viclenii, pacaleli...

emanuel (2 comentarii)  •  16 martie 2021, 15:51

Rar mi-a fost dat sa văd atât tupeu purulent , precum cel pe care-l emană prin toți porii Alexandru Dedu , președintele FRH . Într-un moment dificil pentru handbalul masculin romanesc , cauzat de infrângerea rușinoasa , încasată de echipa națională de la omologii din Kosovo ,derapaj caracterizat de mai toată lumea , dar mai ales de catre marile glorii ale handbalului romanesc, drept o umilință istorică , mai marele federației a gasit de cuviință sa declare ritos , ca nu e nicio umilință , ci doar o înfrângere care doare . Ba mai mult , în încercarea de a da cu tifla celor care , pe bună dreptate , au spus ca dezonoarea este cu atât mai mare , cu cât eșecul a fost cauzat de o echipa a carei federație este în scutece , fiind în primii ani de existență , același Alexandru Dedu a replicat că , ce , și federația din Croația a fost infiițată în 1995 , iar în 1996 , echipa masculină câștiga titlul olimpic . Care-i problema? Așa a înțeles el sa compare lucrurile , evitând sa spună ca , la acel moment , jucatorii croați erau cei mai buni și mai numeroși din fosta Iugoslavie . Atât l-a dus mintea , analogia sa fiind cam aceași lucru cu a-l asemui pe Napoleon cu interlopul autohton Spartacus , cumva și el un fel de împarat , dar peste două strazi din București . Aceste reacții revoltatoare ale președintelui FRH nu fac altceva decât să-i dezvăluie caracterul diform , dovedit , de altfel și cu multe alte prilejuri , dar și ferocitatea de care dă dovadă în lupta pentru păstrarea tronul , indiferent cum . Impostura , în sens explicativ , reprezintă și situația în care se află cineva care vrea să înșele buna-credință a altora , adică exact ce a făcut Alexandru Dedu , cu ocazia ambelor candidaturi la șefia FRH . De fiecare data a prezentat programe pompoase , care vor duce handbalul romanesc pe noi culmi și , acum , la ceas de bilanț , vedem cu nimic din ce a promis nu s-a realizat . Ba mai mult , totul s-a dus de râpă . De curând , Gheorghe Tadici a afirmat că la juniori suntem în lumea a doua a handbalului , dar același lucru este valabil și pentru fete , unde am încasat o altă umilință în mandatul Dedu , cu echipa feminină de junioare , care a retrogradat din elită în anul 2019 , exact în lumea a doua a acestui sport . Acest lucru nu este intâmplător , nu a fost un accident , ci o consecință a modului cum au fost gestionate descoperirea și formarea tinerilor jucători , numirile nepotrivite de selecționeri în handbalul juvenil , dublate de slabele performanțe ale centrelor de excelență , care nu au produs nimic de valoare pentru echipa națională , mai ales la fete , din anul 2014 . Din acest punct de vedere , putem să-l numim pe Alexandru Dedu ca fiind președintele zero , acesta fiind numarul jucătoarelor care joaca la echipa națională acum , provenite din centrele federale . Sunt curios daca același personaj ar fi păstorit și handbalul di Rusia , Franța sau Norvegia , le-am mai fi vazut jucand astazi pe Mihailicenko , Nokandi sau Reistad . Încă o data se dovedește , ca și în cazul Steluței Luca sau Gabrielei Szabo, că nu este suficient sa fii un bun sportiv , în cazul lui Dedu sau meritorii în situația celor două , pentru a conduce entitați publice sau de interes public . Mai trebuie caracter , pricepere și bună credință , pentru ca altfel totul se năruie și așa se ajunge să pui pe butuci un sport , în care excelam cândva sau sa faci dintr-o campioană europeană , o echipă de duzină , într-o clipă .

cristian007 (22 comentarii)  •  16 martie 2021, 17:33

Cand o sa ne intre in cap ca sportul institutionalizat nu produce ....... trebuie descentralizare, privatizare in adevaratul sens de la cluburi pana la federatii. Si daca statul doreste sa bage bani in sport sa bage la nivel de copii si amatori iar profesionisti sa primeasca in functie de rezultate. La rugby primesc o gramada de bani de la stat si aproape au pierdut cu Portugalia(au pierdut cu Rusia iar Georgia e superputere fata de noi), la handbal alta gramada de bani de la stat si au pierdut cu Kosovo. Stop irosirii banilor de la buget. Inchideti robinetul, platiti doar rezultatul. Nimeni nu trebuie platit doar ca exista.....

gotic (3 comentarii)  •  17 martie 2021, 12:48

Ce-am fost și ce-am ajuns,zece ani am fost spaima lumii handbalistice și am ajuns să ne bată Kosovo,un teritoriu cât un județ,că țară nu este !

gotic (3 comentarii)  •  17 martie 2021, 12:51

Ce-am fost și ce-am ajuns,zece ani am fost spaima lumii handbalistice și acum luăm bătaie de la Kosovo,un teritoriu cât un județ,că țară nu este !

Comentează