Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Gripa vrajbei noastre

Despre farmecul siderant al enormităţii

Permalink to Gripa vrajbei noastre
luni, 15 iunie 2020, 9:16

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi alte fiinţe, inclusiv trestia gânditoare pe nume om.

Din minunile sfântului Covidie Marketatorul

Marketingul e sinonim cu promovarea şi are ca scop vânzarea cât mai bună a unui produs, fie el maşină de spălat, băutură răcoritoare, cremă antirid sau carte pentru copii. Când faci marketing, te aştepţi la rezultate bune. Nimeni, cu excepţia masochiştilor abisali, nu face marketing pentru consecinţe catastrofale. Promovarea isteaţă a produsului îţi aduce profit: bani, credibilitate, prestigiu etc. Pandemia despre care „se exagerează mult”, în cuvintele expertului Vintilă, are deja urmări. Cât sunt ele de bune – altfel spus, cât de eficient e marketingul – decide fiecare dintre noi. Dacă te uiţi pe tabelul de actualizare a datelor pus la dispoziţie de Worldometers, constaţi că duminică, 14 iunie, la ora 11:45, în lume sunt peste 7,8 milioane de cazuri de COVID-19. Şi peste 430.000 de morţi. SUA are peste 117.000, Brazilia peste 42.000, Anglia peste 41.600 şi tot aşa.

Risc de entorsă şi de bramburire

O altă consecinţă măreaţă a acestui tip de marketing e bramburirea totală a fotbalului în care activează, printre alţii, însuşi Bogdan Vintilă. Franţa şi Belgia au tăiat nodul gordian prin măsuri deja criticate. În alte ţări se desfăşoară campionate în curs de comprimare, cu urmări uşor de bănuit: risc sporit de accidentări, reintrare anevoioasă în ritm, calendar dat peste cap şi supus mereu modificărilor. Meciurile se vor programa din trei în trei zile şi peste toate va pluti impresia unei enorme improvizaţii. Faptul că publicul nu are voie în tribune e, fireşte, tot o consecinţă a marketingului remarcabil de care se bucură „gripa”. Cluburile sunt şi ele în extaz, câtă vreme pierd sprijinul fanilor şi mărunţişul aferent. La rândul lor, suporterii exultă după ce află că, deşi au plătit abonamentul, trebuie să stea acasă şi să „audă voci” de pe bandă

Campionatul Eurondial şi Şocurile Olimpice

Marketingul foarte bun se simte şi după ce ieşi din corsetul clubului sau al competiţiei interne. Excelent promovată, „gripa” a dus la împingerea lui Euro 2020 în 2021 şi la reconfigurarea calendarului pentru cupele europene. La un an după noul Euro va veni CM din Qatar, dacă nu cumva – încă o splendidă mişcare de marketing – se va muta şi el sau va fuziona cu recentul vecin de calendar. Fapt şocant pentru unii, se mută până şi Jocurile Olimpice, semn că în clipa când marketingul îşi pune ceva în cap, nu se lasă până nu epuizează urmările bune.

Între voce şi portavoce

Sigur, există exemple de tip Serbia sau Bulgaria, unde, vorba lui Dem Rădulescu dintr-un scheci de pe timpuri, „nunta decurge normal”. O altă privire aruncată pe tabelul actualizat arată însă că în Serbia sunt 253 de morţi, iar în Bulgaria 172. România tocmai trece de 1400, fiind, e adevărat, mai mare decât vecinele. O fi ştiind Bogdan Vintilă lucrurile astea? E inutilă întrebarea, câtă vreme doar cuvintele sunt ale lui, nu şi părerea.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

Bibi (2 comentarii)  •  15 iunie 2020, 10:38

Pentru doritori, sceneta cu Dem Radulescu: https://www.youtube.com/watch?v=eDwrhsx1uDE

Scorilo (26 comentarii)  •  15 iunie 2020, 11:38

Vintilă are dreptate sută la sută. Actuala pandemie este o escrocherie la nivel planetar, beneficiarii fiind cei care au putere suprastatală. Cei care fac din Trump( "cel mai puternic om al planetei"- să mori de râs, nu alta!) un copil de mingi. Marketingul este în folosul lor. Oricum, așa-zisa pandemie a creat o linie de separație clară între indivizi. Pe de o parte, cei care cred orbește în oficialități și presa mainstream. Pe de alta, cei care cred în Dumnezeu și în semnalele de alarmă trase de specialiști neagreați de sistem.

Maxentiu (17 comentarii)  •  15 iunie 2020, 12:02

Vorbele lui Vintilă sintetizează foarte bine situația actuală, iar încercarea d-lui Paraschivescu de a le reduce la absurd prin repetarea școlărească a definiției marketingului e ridicolă. Covid-ul e un schimb comercial clasic, în care unii vînd frică contra putere. Recitarea mecanică a unor cifre de la worldometer pe care nu le înțelegem face parte din acest marketing al fricii. Apropo, tot pe worldometer aveți și cifrele relevante pentru gripă. Dacă ați fi avut curiozitatea să le citiți, ați fi ajuns singur la concluzia lui Vintilă. Și apropo de „specialistul” Vintilă, pe care încercați să-l luați la mișto: specialiștii ăia adevărați la care vă închinați tocmai au lansat acum cîteva zile o scrisoare deschisă în care zic, în esență, că e ok să ieși în stradă la proteste contra rasismului (se pare că virusul e suficient de woke încît să nu se atingă de belemiști).

Fane (26 comentarii)  •  15 iunie 2020, 12:17

Sunt convins ca nu aveti cum sa luati de buna orice declaratie a lui Vintila sau a oricarui implicat direct in trosbal. Desigur ei trebuie pusi la punct pentru enormitatile ce le ies din gura si bine faceti.Problema este ca ei oricum nu inteleg si vor continua sa arunce vorbe in vant dupa cum le este "nepregatirea".

Campioana CFR (1 comentarii)  •  15 iunie 2020, 13:24

La ce altceva ne putem astepta de la sluga unui cioban ***?... Luati discursul lui Klopp si comparati-l cu al acestui individ slugarnic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andi (1 comentarii)  •  15 iunie 2020, 14:03

Sunt interese mari la mijloc

Observator (243 comentarii)  •  15 iunie 2020, 14:22

Dupa ce presa a fost recompensata (e un eufemism) cu 40 mil. Euro, nu poti avea asteptari la o reflectare obiectiva a situatie actuale din partea reprezentatilor acesteia! Cifrele sunt volatile, putand fi "umflate" sau diminuate dupa bunul plac al guvernantilor si decidentilor din sanatate; dupa cateva zile de cresteri ale cazurilor de infectari, menite a sensibiliza opinia publica si a justifica prelungirea starii de alerta, astazi se publica o cifra considerabil mai mica pentru ultimele 24 ore, desi presa n-a omis sa precizeze ca numarul mai mic este datorat scaderii numarului de testari! Recunosc, am mari rezerve in privinta cifrelor comunicate, care pot fi modificate/numarate ca in cazul personajului caragelian Pristanda! Cifrele in privinta deceselor trebuie sa fie raportate la nr. infectarilor, nu la nr. populatiei; in acest caz, Ungaria are o situatie mai proasta decat a noastra: 13,81% dintre cei infectati au decedat, in timp ce la noi procentajul este de 2 ori mai mic! Totusi, nu mai asteptam sa citesc pe acest blog o formulare de acest gen: "SUA (Statele Unite ale Americii) ARE peste 117 000"! Pentru stima pe care o purtam titularului blogului, ar fi bine ca postarea mea sa nu cuprinda ultimele randuri si sa se corecteze dezacordul (nu-s deloc convins ca-i apartine autorului)! O.

mg (227 comentarii)  •  15 iunie 2020, 14:49

..dacă nu are 4 picioare și nu behăie, nu există.. Sau cum zicea Bibanu' în Eu, tu și Ovidiu, "- Ce vezi nu-i adevărat".. De aici până la efectul 5G, conspirația lui Bill Gates și alte bazaconii, nu e decât un pas(mic pentru om, mare pentru umanitate..) Adevărul e că lumea s-a plictisit. Suntem precum cei întorși de pe linia frontului, insensibili la țiuitul gloanțelor, la bubuitul obuzelor sau la vederea mormanelor de cadavre. Vrem doar să fim lăsați în pace. Și totuși.. Povestea nu s-a isprăvit. Chiar nu ne pasă de nimeni și de nimic? Iranul raportează 2472 de cazuri noi în 24 de ore, dar e bănuit că ascunde un număr mult mai mare, pentru că au fost descoperite, de pe satelit, gropi comune. Statul New York le are la vedere pe Hart Island. Bine, SUA e în capul listei la toate(India vine tare din urmă..) Uităm atât de ușor situația din martie-aprilie din Italia și Spania, imaginile dezolante din Bergamo? Convoaiele alea de camioane militare cărau sicriele spre alte orașe, pentru că morgile din oraș nu mai făceau față. Este până la urmă vorba de respectul pe care-l datorăm pentru fiecare viață în parte. Cum spunea, cu ochii în lacrimi, o asistentă din Treviglio : "Aceste persoane și-au văzut rudele ieșind din casă în palton, cu cheile în buzunar, cu telefonul. Și apoi vor găsi un sicriu sigilat, este singurul lucru pe care îl vor mai vedea. Cer o binecuvântare religioasă și noi încercăm să le-o oferim, dar fără să lăsăm preotul înăuntru. Ultima dată preotul a venit și l-am ținut la ușă. Este greu să le explici că nu-i mai pot vedea. Deci, este teribil când cineva îți spune să-l iei în brațe din partea lui. Sunt cu adevărat lucruri grele" Iată articolul : https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/italia-reportaj-terapie-intensiva-si-au-vazut-rudele-iesind-din-casa-in-palton-cu-cheile-in-buzunar-cu-telefonul-si-apoi-vor-gasi-un-sicriu-sigilat-1277711

Albusibiu (6 comentarii)  •  15 iunie 2020, 14:53

Judecand dupa meciul de aseara cu CFR-ul, putem spune ca Vintila se pricepe la sanatate publica fix la fel de mult cat se pricepe la antrenorat. Adica deloc spre minus infinit. Iar daca mai vezi si alti zeczeci pe aici prin comentarii cum ii tin isonul, parca iti vine sa intelegi ca privirea cald bovina a lui Vintila o au multi dintre cei ce mesteca de-a valma conspiratii cu fapte. Starea actuala de contestare a unor realitati se sintetizeaza asa: au ajuns repetentii sa evalueze si sa dea lectii premiantilor (medicilor-cercetatorilor).

Marian Boeangiu (10 comentarii)  •  15 iunie 2020, 14:58

Am studiile care sa-mi permita sa discut profesionist subiectul corona . Oficial ,o pandemie sau epidemie este terminata cand min.70 % din populatie este imuna (dr. Rafila) iar imunizarea se face prin vaccin sau pe cale naturala, asa-zisa imunizare de turma. Vaccin nu este si probabilitatea aparitiei lui este o...probabilitate. Face parte din grupa SARS si HIV pentru care se cauta un vaccin de peste 38 de ani !? Izolarea si carantinarea NU PRODUCE IMUNITATE!!! Tot oficial stim ca 9 din 10 pacienti sub 65 de ani infectati cu coronavirus SUNT ASIMPTOMATICI iar 1 din 10 are SIMPTOME USOARE ,SIMILARE ORICAREI VIROZE SEZONIERA. Gravitatea exceptionala ,cu potential letal foarte ridicat, apare la persoanele in varsta cu boli asociate grave . Si de aici apar exagerarile si manipularile . Periculozitatea minima, in cifrele oricarei viroze sezoniere banale, pentru populatia activa de sub 65 de ani ,categorie in care se inscrie sportul, scoala, munca obisnuita ,NU JUSTIFICA MASURILE DE DISTANTARE SOCIALA ! Rezultatele actuale, care nu ies din media multianuala, sunt obtinute in conditiile in care NIMENI,NICAIERI, NU RESPECTA REGULILE "EPIDEMIOLOGICE" IMPUSE! Este o imensa ipocrizie. Ce se intampla in Suedia, Danemarca, UK, Olanda, Belarus, vi se pare ca e ceva deosebit ? Nu vi se pare straniu ca intro perioada in care abundau virozele sezoniere ABSOLUT TOATE AU DISPARUT SI A RAMAS NUMAI UNA? Nimeni nu poate nega existenta, virulenta si periculozitatea extrema a acestui virus dar ...NUMAI LA CEI CU BOLI ASOCIATE GRAVE SAU/SI PESTE 70 DE ANI !!! In afara de datele statistice generale care pot fi manipulatorii intro interpretare incompleta, neexplicata corect in lipsa datelor statistice comparative, aveti alte date diferite fata de ce am prezentat eu in acest material? Luminati-ma !

Marian Boeangiu (10 comentarii)  •  15 iunie 2020, 15:02

Nu credeam sa ma aflu in situatia ingrata, dezonoranta, sa fiu de acord cu vintila-becalietc. Datele statistice neexplicate, fara termen de comparatie, prezentate in cheie emotionala, NU AU CARACTER STIINTIFIC! MANIPULEAZA!

Observator (243 comentarii)  •  15 iunie 2020, 15:28

Dupa postarea mea, care facea referire si la un dezacord (in legatura cu care manifestasem indoieli ca i-ar fi apartinut autorului materialului), observ o ... ploaie de dezacorduri (la @ mg si la M. Boeangiu)! "SUA sunt", nu altfel, iar "izolarea si carantinarea NU PRODUC IMUNITATE"! Imi pare rau sa ma vad nevoit sa fac unele corectii, dar faptul ca greselile apar in ... avalansa ma obliga sa procedez in consecinta! O.

FÎCÎ CÎFÎRÎ CAMPIOANĂ (2 comentarii)  •  15 iunie 2020, 15:33

Domnu Răducu nu mai cenzurați, uite acilea ce publica ziaru matale anul trecut după victoria lu CÎFÎRÎ. Mai cenzureazo și pe asta https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/titlul-castigat-de-cfr-sarbatorit-impreuna-cu-interlopi-periculosi-vasile-dincu-si-politisti-567358.html Hai CÎFÎRÎ!

Anani (1 comentarii)  •  15 iunie 2020, 16:22

D-le Paraschivescu,cat ați luat din cei 40mil euro.De ce speriați lumea?

Marian Boeangiu (10 comentarii)  •  15 iunie 2020, 17:07

Dle Observator, multumesc sincer pentru atentionare. Voi incerca sa fiu mai atent pe viitor. Greselile gramaticale evidentiate ,impardonabile, sper sa nu modifice sensul dezbaterii.

Scorilo (26 comentarii)  •  15 iunie 2020, 17:52

@Albusibiu: Eu înțeleg că ardelenii, cei care sunt renumiți pentru încetineală, se prind greu. Dar să-i mai vezi și aroganți, e cam mult. Sunteți un dezastru!

dan man (2 comentarii)  •  15 iunie 2020, 18:04

Nea parastas...vous etez pathetique !

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  15 iunie 2020, 19:12

Domule Radu Popescu sint foarte fericit sa fiu contemporan cu Dumeavoastra. Aveti mari sanse sa ajungeti antrenor la Steaua.

mg (227 comentarii)  •  15 iunie 2020, 21:14

@Marian Boeangiu - deci și după dumneata e vorba doar de o gripă cu un Marketing bun ? Giuseppe Conte tocmai a fost audiat de parchetul din Bergamo în legătură cu întârzierea cu care a fost declarată zona roșie în localitățile de la care a plecat nenorocirea în Lombardia. După ce sistemul de sănătate a clacat "persoanele în vârstă cu boli asociate grave" au avut slabe șanse să mai prindă un loc liber în spital, nu mai vorbim de ATI cu ventilatoare sau aparate ECMO. Medicii trebuiau să-i aleagă pe cei care mai aveau o șansă.. Dumneata vorbești de imunizare de turmă, ca soluția de urmat, dar uiți că Boris Johnson, cel care-a anunțat-o pe la începutul lui martie, a dat înapoi destul de repede după ce specialiștii de la Imperial College i-au prezentat cele 3 strategii : 1ºInacțiune = aproximativ 80% din populație ar fi afectată, rezultând în jur de 500.000 de morți la sfârșitul lui iulie, 2ºAtenuare = însemnând măsuri de izolare doar pentru vârstnici și cei cu comorbidități grave, dar tot ar rezulta aproximativ 250.000 de morți și 3ºSuprimare = ruperea lanțurilor de transmitere, cu măsurile pe care și țara noastră le-a luat și care ar produce câteva zeci de mii de victime. Și surpriză.. UK a ajuns în iunie la 50.000 de decese.. Să mai adăugăm că premierul britanic, om de 55 de ani, a stat pe ventilatoare câteva zile, fiind la un pas de Lucki man(***).. Cam ăsta a fost ghișeftul lui la vreme de Covid.. Despre Bolsonaro sau Trump n-are rost să mai vorbim.. Deci cui folosește, lui Bill Gates..?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

radugo (1 comentarii)  •  15 iunie 2020, 21:54

Domnule Paraschivescu, înșiruirea de cifre de pe worldometers (un fel de Ministerul Adevărului, aș zice, worldometers ăsta, dacă n-aș ști ce e la Digi24) seamănă cu memorabilele cuvinte ale tovarășului Nicolae Ceaușescu la Congresul al III-lea al Educației Politice și Culturii Socialiste, din 17 august 1987. Citez și pun și ghilimele, că de nu, mă trezesc că ajung Procuror European: „De asemenea, peste 300 întreprinderi de stat și cooperative agricole au realizat producții de peste 8000 kg de grâu la hectar și peste 8000 kg la orz, obținând astfel titlul de Erou al Marii Revoluții Agrare” (Nicolae Ceaușescu, România pe drumul construirii societăţii socialiste multilateral dezvoltate, vol. 30, Editura Politică - actualmente Humanitas -, București, 1988, p. 703). Se pot lua și alte fraze, eu am ales una la întâmplare, unde s-a deschis pdf-ul. Mica diferență e că acum, în loc de cereale, sunt oamenii trecuți pe răbojul covidului. Ei săracii sunt folosiți pentru a ține în lesă populația prin panică și frică. Numai că, dacă vă impresionează cifrele, să știți că, în notele de subsol ale aceluiași răboj sunt trecute și alte cifre, cum ar fi comorbiditățile: 68% hipertensiune, 30% diabet, 28% cardiopatie ischemică, 22% fibrilație atrială, 20% afecțiuni renale cronice, 16% bronhopneumopatie obstructivă cronică șamd (sursa:https://www.statista.com/statistics/1110949/common-comorbidities-in-covid-19-deceased-patients-in-italy). Oamenii mor de diverse boli, fiecare individ e protagonistul propriei sale tragedii. În Africa, mor anual un milion de copii de malarie, un milion de ființe nevinovate răpuse de această boală - și? Cui îi pasă? Aaaa, ei sunt africani, sunt negri și urâți, nu au o Sorbonă, un Oxford să-i deștepte, la ei facebookul nu e așa de înfierbântat ca la noi, nu au nici Real, nici Barcelonă, ia mai dă-i încolo. Deci ni se fâsâie de această categorie de oameni, după cum ne doare la pălărie de cei cu leucemie, hepatite, pneumonii șamd (epilepticii nici în precovidian nu erau băgați în seamă). Acest virus și doar el contează. De teama lui s-a pus lacăt bisericilor în noaptea Învierii, de parcă covidul ar fi mai presus de Dumnezeu. Ca să închei odată t*mpenia asta de coment, că mi s-a făcut rău de la toate numele astea de boli din el: Stimate domn, e foarte ușor să te legi de Vintilă și să-l iei peste picior, mai ales când susții propaganda oficială a Ministerului Adevărului, cel care de trei luni de zile nu obosește să repete că aproapele tău înseamnă, de fapt, cât-mai-departele tău.

Observator (243 comentarii)  •  15 iunie 2020, 22:22

@ Marian Boeangiu În regula, se întâmplă (inclusiv mie), însă nu înțeleg de ce nu se corectează greșeala din articol! Când i-am reproșat o eroare lui Tolontan, postarea mea a apărut doar dupa ce s-a revizuit textul pe blog și nu conținea paragraful respectiv (cel cu atenționarea). Am sugerat același lucru și acum, însă cineva n-a fost ... pe faza! Îmi pare rău și de @ mg, care scrie corect și cu talent; sper sa nu se supere pe mine! O.

Marian Boeangiu (10 comentarii)  •  16 iunie 2020, 2:06

Nu m-am suparat pentru ca nu am de ce. E perfect adevarat ce mi-ai reprosat. Nu am nici o justificare pentru superficialitatea mea. Am comentat de mai multe ori acest subiect si acum e prima oara cand e publicat. Cred ca nu ma asteptam . Aveam ceva sperante de la cateva comentarii anterioare. Totusi, mult mai important decat forma era fondul, mesajul. Am incercat sa aduc argumente stiintifice, corecte, in sustinerea punctului meu de vedere. Contraargumentele au fost emotionale si punctuale,adica fara relevanta . Numere insirate fara obligatoria statistica comparativa. Se creaza confuzie intre infectare si boala. Repet , 90% din "infectatii" sub 65 de ani sunt ASIMPTOMATICI ,ADICA SANATOSI!!! Pot transmite infectia dar nu prezinta simptomatologie. Acest lucru e valabil si in cazul celorlalte viroze sezoniere, nu e ceva exceptional. "Am fost la un prieten bolnav ,cred ca am luat gripa de la el" va suna cunoscut? In nici un moment nu trebuie sa uitam gravitatea simptomatologiei in cazul persoanelor vulnerabile dar asta nu scuza folosirea manipulatorie a acestor drame prin sugerarea unui pericol mortal la categorii care nu sunt afectate mai mult decat la infectarea cu orice alt virus banal. Asta am sustinut si argumentat. Tinerii nu sunt in pericol. De unde chestia cu protejarea copiilor? Sau a sportivilor? Comunitatile musulmane sau cele din India,unde distantarea sociala e o gluma , au cifre statistice comparabile cu a celor "vigilenti" . Explicatia? Sunt comunitati tinere, in majoritate sub 65 de ani. Faptul ca se argumenteaza cu covizii de lux Boris Johnson, Bolsonaro ,s.a. nu schimba datele problemei. Se stie ca virusul nu dispare cativa ani asa incat sunt mereu de asteptat valuri si cocoase pana la atingerea pragului de 70-80 % imunizati. Izolarea si carantinarea nu PRODUC(😉) imunitate. E in firescul lucrurilor sa apara mereu infectati. Infectati nu bolnavi!!!

bozo (5 comentarii)  •  16 iunie 2020, 10:31

Daca nu se luau masuri de izolare si gripa asta facea de 3-4 ori mai multe victime atunci toti tipau ca guvernele sunt iresponsabile si nu au luat masuri la timp. Acum ca s-au luat masuri preventive si numerele arata "rezonabil", toata lumea tipa ca guvernele au exagerat, ca e conspiratie mondiala. Asa e omul, nu percepe riscul si presiunea daca nu le experimenteaza pe propria piele.

Scorilo (26 comentarii)  •  16 iunie 2020, 12:59

@Radugo: Comentariu de pus în ramă. Felicitări!

mg (227 comentarii)  •  16 iunie 2020, 13:02

..stimabile, ce-nțelegi dumneata prin "folosirea manipulatorie a acestor drame prin sugerarea unui pericol mortal la categorii care nu sunt afectate mai mult decat la infectarea cu orice alt virus banal." ? Cine, ce câștigă din manipularea asta ? S-a văzut ce-au câștigat Giuseppe Conte și Boris Johnson.. Sau câștigă și Bill Gates o pâine, făcând speculă cu măști și halate ? Susții că "se creaza confuzie intre infectare si boala", dar cei de la Imperial College au prezentat cele 3 strategii, care aveau ca rezultat numere diferite de decese(de la 500.000, la 50.000), Ce nu e clar aici ? Sau pentru dumneata e totuna ? Pe de altă parte, nu e nevoie de 6 ani de medicină, ca să realizezi că acest SARS-Cov-2 nu e un "virus banal", iar pandemia Covid-19 nu e o bagatelă.. Foarte recent, americanii au descoperit la aproximativ 70% din mostrele prelevate, mutația D614G care sporeşte de 4-5 ori densitatea virionilor. În consecință SARS-Cov-2 devine mult mai contagios, iar comparativ cu bunicii din familia Corona.. E ca și cum ai pune în aceiași urnă valorică, Real Madrid și Academica Clinceni.. Mititelul ăsta cu țepi e Usain Bolt(înainte de retragere..) Asta-l face atât de periculos. În felul ăsta a dat peste cap sisteme medicale mult mai performante decât al nostru. A sufocat spitalele, secțiile ATI și personalul aferent. Mărturiile din Italia, Spania și mai nou SUA și Brazilia, nu sunt vorbe de clacă.. Dumneata susții că vii cu "argumente stiintifice", nu cu cifre înșirate. Dar amploarea acestei pandemii stă tocmai în numerele mari. Altfel, vorbim discuții.. Câte gripe sezoniere, știi dumneata, că au blocat sistemele de sănătate din lumea-ntreagă, în ultima sută de ani ? Vorbești de pragul de "70-80 % imunizati", dar iarăși uiți ceva.. În România, hipertensiunea arterială afectează cam 45% din populația adultă, iar diabetul zaharat în jur de 12%(cam 2 milioane de persoane), care diabet induce(între altele..) HTA. Spune-le deci celor de la partid că riscă să rămână fără electorat, dacă abordează varianta 1º, cea în care "Toată lumea râde, cântă și dansează"..

Umilă părere (3 comentarii)  •  16 iunie 2020, 13:12

“Și tu, Brutus?” Domnule Paraschivescu, ești unul dintre puținii din acest ziar care înțelege perfect sensul amar al retoricei intrebări. Săptămâna trecută am văzut un scurt filmuleț, postat de unul dintre actorii mei favoriți, Tom Hanks. Am asistat cu stupefacție la o tiradă pro virus, de o slugărnicie care m-a dezgustat. N- am rezistat să nu scriu un comentariu acid. De această dată, prezentul editorial îl desființeaza pur și simplu pe bietul Vintilă. Dumneata, ca si Tom Hanks ești o celebritate, fie și la nivel național. Dincolo de profesiunea exercitată cu pasiune, ești un FORMATOR DE OPINIE, ai datoria morală de a explica muritorului de rând cum stau lucrurile cu acest virus globe- trotter. Dacă nu ai curajul să-ti expui public dezaprobarea pentru această colosală manipulare mondială, cel putin ai bunul sens să TACI. În interiorul conștiinței dumitale ai curajul sa-ți mărturisești că Vintilă și alte sute de milioane de persoane din întreaga lume, care au ințeles fabuloasa cacealma, se inșeală? MĂ INDOIESC! Te rog să meditezi un singur moment la acest aspect. Permite-mi să inchei in stilul lui Molière: Plecăciune, sluga domniei voastre!

Umilă părere (3 comentarii)  •  16 iunie 2020, 14:02

Errata corrige: filmuleț in loc de scurt filmuleț, expui in loc de expui public, doua pleonasme evitabile dacă ați activa opțiunea autocorectării. Sluga domniei voastre!

Umilă părere (3 comentarii)  •  16 iunie 2020, 14:11

Errata corrige 2: colosala manipulare, în loc de colosala manipulare mondială. Scuze pentru intervenții, am terminat, o zi bună!

mg (227 comentarii)  •  16 iunie 2020, 17:11

..mare e grădina ta, Doamne..

Bubita la scufita (1 comentarii)  •  16 iunie 2020, 17:40

Heee, heee, intr-un singur comentariu ai atins toate punctele pe care altii nu le-au cuprins in zeci de mesaje. The best, jos palaria!

Observator (243 comentarii)  •  16 iunie 2020, 17:46

@ Marian Boeangiu In privinta fondului problemei, am fost de la inceput de acord cu dvs. si impotriva celor publicate de catre titularul blogului! In exemplul cu Ungaria, am sugerat sa se calculeze si procentajul deceselor, situatie in care stam mai bine decat tara vecina! In rest, nu stiu ce sa mai zic; inteleg ca i s-a impus autorului redactarea unui astfel de material, dar nu inteleg de unde provine si, mai ales, de ce persista acel dezacord din textul initial! Spre binele lui, cred ca autorul este plecat prin alte tari si greseala nu-i apartine; alternativa, putin probabila, ar fi ca ar fi devenit neglijent/nepasator! O.

FÎCÎ CÎFÎRÎ CAMPIOANĂ (2 comentarii)  •  16 iunie 2020, 18:26

@ Bubita la scufita E adevarat, in doua fraze se pot sintetiza lucruri pe care eternul looser, obisnuit s-o ia peste nasuc, nu le cuprinde in zeci de mesaje. Asta se numeste CLASA.

CCC (9 comentarii)  •  16 iunie 2020, 20:29

Dupa aproximativ 3 luni de “pandemie”, constat ca oamenii se impart in 3 categorii distincte, vis-a-vis de polemica adevar/manipulare. Prima categorie, este a celor care cred neconditionat in cifrele si afirmatiile specialistilor si guvernantilor. A doua categorie, este a celor care au pus la indoiala, inca de la inceput, gravitatea acestei “boli” si necesitatea masurilor de “inchidere” a lumii. In aceasta categorie nu sunt inclusi adeptii teoriilor conspirationiste, gen 5G, pamantul este plat, micro-cipare, etc. A treia categorie este cea a ***, a supusilor care executa fara cracnire ordinele “superiorilor”. Din diverse motive, cel mai frecvent intalnit fiind cel financiar! Aici se incadreaza, cu siguranta si cu brio, cititorii/cititoarele de prompter, precum si ceilalti reprezentanti ai mass-media care, indiferent de convingerile intime, nu fac altceva decat sa “propavaduiasca” intelepciunile emise de autoritati. Domnule Paraschivescu, sincer va spun ca mi-as dori ca Dumneavoastra sa faceti parte din prima categorie. Dar este la fel de adevarat ca nu conteaza parerea mea, un insignifiant cititor al blogului de fata.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

the_gunner (145 comentarii)  •  17 iunie 2020, 0:01

@ Observator .D-le,subiectul si ,mai ales,dezbaterile ma depășesc total .Habar nu am despre ce e vorba,despre cine e Vintilă și despre ce importantă are acest marketing in viața mea de zi cu zi .Ca exista o conspirație in a reduce nr locuitorilor acestei planete nu ma îndoiesc ca e așa .Cresterea longevității și a ratei de nașteri au făcut ca viitorul sa apara in culori destul de sumbre.Conform calculelor și ,implicit,predicțiilor in 50-60 de ani planeta va fi in imposibilitate fizica de a produce hrana necesară .Pare o aberației acum,dar cind populația va ajunge la 20-30 miliarde vom ajunge la gramul de orez,sau griu .Pentru cei foarte îngrijorați de aceasta posibilitate,apariția și răspândirea molimelor este ,ca sa zic așa,o mana cereasca .Unii chiar lucrează la inventarea și descoperirea lor .Seriile de SAR-uri și COVID-uri sint exemple de netăgăduit .Nu știu și nici nu realizez dacă postarea mea are vreo legătura cu articolul fiindcă,după cum am spus,habar nu am despre ce e vorba .La Arsenal se vorbește tot mai gălăgios despre Upamecano,Partey și ceva necunoscuți .Ba chiar și despre Thiago Silva ! Sa fim cu picioarele pe pămînt ,fenomenul se repeta înainte de fiecare”fereastra” .Ce ma îngrijorează este declarația publica a lui Arteta in privința lui N’ketiah .Il considera omul ce va schimba total Arsenalul .Nici chiar așa !

Marian Boeangiu (10 comentarii)  •  17 iunie 2020, 0:21

Este adevarat ca acest virus are niste caracteristici aparte printre care se detasaza viteza foarte mare de contaminare si periculozitatea deosebit de mare in randul varstnicilor cu comorbiditati importante. Nimeni nu le neaga. Dar... viteza de raspandire e o caracteristica spectaculoasa dar nu periculoasa in sine. Gravitatea simptomelor dau periculozitate acestei infectii. Si toate datele oficiale arata ca la cei sub 65 de ani sunt banale, comparabile cu simptomele altor viroze sezoniere. Problema este ca acestei largi categorii i se aplica restrictii "epidemiologice" care ar fi justificate pentru categoria vulnerabilor. Cunosc largi comunitati de romi, cu cazuri de infectie cu covid in randul ei, cu o totala inexistenta a distantarii sociale si cu 1 sau 2 decese in randul ei, unul fiind barbat de 65 de ani cu Insuficienta renala. Motivul pentru care nu s-a declansat o tragedie epidemiologica in randul acestei comunitati? VARSTA MEDIE DE SUB 65 DE ANI ! NU EXISTA ALTA EXPLICATIE! Sa incerc sa raspund problemelor politice ridicate, adica sa explic cui foloseste aceasta abordare? O provocare care merita riscul asumat. 1. Reglarea problemelor economice generate de criza de supraproductie, cea mai grava criza economica posibila. 2. "Calmarea" Rusiei tinand seama ca 60% din PIB-ul ei este din petrol. Fara consum nu e cerere de petrol ,fara bani nu poti sustine eforturile militare "hazardate" ,ca sa fim blanzi in exprimare, ale lui Putin din anul celebrului referendum care sa-l faca presedinte pe viata.3.Aducerea expansiunii economice a Chinei in limite rezonabile. Prin dumping, prin furt tehnologic, prin coruptie, prin forta, China a explodat economic nefiresc de mult. Nu cresterea ca atare e problema ci metodele folosite care au dus la dezechilibre economice nefiresti de mari in raport cu alte puteri economice. Si asta in conditiile in care "prostii" investeau in cercetare si invatamant iar chinezii cei destepti investeau in copierea rezultatului muncii acestora. Rezultatul? Repatrierea unor fabrici cu tehnologii avansate, revitalizarea unor industrii "minore" ca cea petrochimica, textile, etc. E putin? Toate acestea folosindu-se inteligent problema corona. Inteleg rezonul, sunt de acord cu el, chiar cred ca era necesar, dar de la un moment incolo masurile sanitare trebuiesc sa fie mult mai logice fara a face rabat de la interesul politic. In nici un moment inteligenta si cinstea nu a facut rau nimanui. Credeam ca e foarte greu sa masluiesti evidenta, sa justifici ce nu poate fi justificat, sa explici inexplicabilul dar iata ca o retorica emotionala, prin evidentierea unor probleme punctuale, prin neexplicarea corecta, completa a datelor statistice, chiar prin manipulare a unor astfel de date fac din oameni de o foarte buna calitate niste victime ale propagandei. Spitalele din Romania nu au fost niciodata sufocate. Gradul lor de ocupare s-a facut inclusiv prin tratarea asimptomaticilor, adica a sanatosilor! Genial, nu? Anuntarea infectatilor zilnic nu inseamna decat "pozitivi" nu bolnavi. Intelegeti enormitatea? Va trece vreo mirare cand observati ca intro perioada dominata de diferite viroze, de raceli banale, ABSOLUT TOATE ,DE PE TOT GLOBUL AU DISPARUT? Sensibilitatea(acuratetea) testelor cifrata chiar la 40-60% dupa unii nu va trezeste o mirare, o intrebare? Previziunile, cocoasele, valurile , Imperialele colegii cu predictii a la Neti Sandu sunt chiar atat de seducatoare? Evident ca da in ciuda rezultatelor de pe teren.

FÎCÎ CÎFÎRÎ CAMPIOANĂ (1 comentarii)  •  17 iunie 2020, 10:00

Domnuț Radu vorbiti de iechipa de pe locul intailea, FÎCÎ CÎFÎRÎ ie iara campeoana.

di livio (16 comentarii)  •  17 iunie 2020, 10:50

oamenii sînt exasperați, vezi comment Radugo...ca pe vremea lu ceașcă cu producțiili la hectar, amu producții de covizi la hectar...de tri luni numa covid și iar covid...era Italia, m-a înnebunit presa cu Italia, de fapt Lombardia...amu îi Brazilia prima în clasamentu CM covid, Italia, Franța, Spania au dispărut brusc de pe Terra, nu mai au covizi, presa le ignoră...nu știu de marketing da PR sigur are covid, față de orice boală...cre că și marketing, la ce sume incalculabile se cheltuie amu în numele covid...știam și io de malaria din Africa, mor tineri și copii, nu vîrstnici cu comorbidități...da, da malaria n-are PR, nu-i la Milano, Paris, New York...asta e , merem mai dăparte cu masca pe meclă...Milan to Minsk, Rochelle, Rochelle

mg (227 comentarii)  •  17 iunie 2020, 12:05

..deja m-am plictisit să bat toaca pentru surzi.. Spui că "..viteza de raspandire e o caracteristica spectaculoasa dar nu periculoasa in sine" Dumneata-ți dai seama ce spui ? Păi tocmai viteza asta a dat lumea peste cap. Câte gripe sezoniere au blocat sistemele de sănătate din Italia, Spania, SUA, Brazilia..etc? Pentru ce gripă sezonieră s-a recurs la spitale de campanie în aceste țări? România n-a ajuns în situația lor pentru că am beneficiat de un decalaj de două săptămâni în care s-au luat măsuri urgente. Acolo unde-au dat rasol(Suceava de exemplu), lucrurile au scăpat de sub control și spitalele au devenit supraaglomerate. Fără izolarea zonei, Moldova devenea noua Lombardia. Bilanțul Sucevei acum, după ce-a ieșit din carantină este de 230 de decese la 3800 de infectări, în timp ce Maramureșul de exemplu are 4 decese la 122 de infectări(Brazilia a ajuns la 800 de decese pe zi. Viva Bolsonaro..) Ce să-nțelegem de-aici? Că toți pensionarii și diabeticii cu HTA din Maramureș s-au mutat în Suceava și că oricum trebuie să moară? Asta e logica dumitale? Ce se-ntâmpla oare dacă fenomenul Suceava era extrapolat la nivel național? Cum îi tratam pe cei grav bolnavi cu doar 1200 de locuri la ATI? Îi lăsam să moară acasă? Ăsta e respectul față de viață bolnavului pe care l-ai învățat dumneata? Se vede că nu ai nimic în comun cu cei care și-au riscat sănătatea în lunile astea. Apoi vii cu aberații despre carotarea Chinei și Rusiei care și-au luat avânt.. Și cine sunt cei care i-au lucrat, americanii care sunt cei mai loviți? Râd și curcile..

CCC (9 comentarii)  •  17 iunie 2020, 12:26

Domnule Paraschivescu, daca tot va pllac cifrele de pe worldometers, va recomand sa accesati si sectiunea HEALT a site-ului. Cifrele sunt cu adevarat inspaimantatoare, de zeci de ori mai mari decat cele datorate pandemiei de covid. Doar decesele induse de fumat de la inceputul anului trec de 2,3 milioane. Cultivarea si comercializarea tutunului nu au fost nici macar interzise, ca sa nu mai vorbim despre "inchiderea lumii"! Si in caz ca veti fi tentat sa-mi replicati ca fumatul este o optiune personala, va recomand sa urmariti numarul avorturilor, care se apropie de 20 de milioane. Acele posibil viitoare fiinte nu au avut de ales, au hotarat altii pentru ele. 5,991,092 Communicable disease deaths this year 224,876 Seasonal flu deaths this year 3,507,904 Deaths of children under 5 this year 19,625,829 Abortions this year 142,645Deaths of mothers during birth this year 41,873,639 HIV/AIDS infected people 775,814Deaths caused by HIV/AIDS this year 3,790,283Deaths caused by cancer this year 452,680Deaths caused by malaria this year 7,725,822,816Cigarettes smoked today 2,307,065Deaths caused by smoking this year 1,154,261Deaths caused by alcohol this year 494,891Suicides this year $ 184,623,462,149 Money spent on illegal drugs this year 622,980Road traffic accident fatalities this year

Florin (1 comentarii)  •  17 iunie 2020, 17:11

Radule, de data asta ai ratat articolul. Esti filolog, dar de data ai tras pe langa. Un exemplu simplu pentru tine ! Daca faci marketing pentru un autovehicul ce dupa 1 an de la lansare este chemat in fabrica , este ceva bun sau rau ? S-a facut marketing pentru un produs rau rau, deci pentru acel produs ce s-a facut ? Atunci daca nu e marketing, ce este ?

the_gunner (145 comentarii)  •  17 iunie 2020, 23:16

M City -Arsenal 1-0 ,min45 .O alta clasica performanța a lui D Luiz !Cam tirziu pt el sa mai învețe cum se oprește corect o minge .Leno și Mustafi ,excelenți ! Arteta ,mizerabil in deciziile lui .Deocamdata ,pauza .

ManX (28 comentarii)  •  18 iunie 2020, 1:50

Prin declaratia sa, nu face decât sa confirme gravitatea situatiei. O gripa, deci ceva foarte grav, cu un marketing foarte bun. Acest marketing nu face altceva decât sa informeze populatia despre consecintele acestui virus si ce masuri se pot lua pentru a-l evita. Domnu' Paraschivescu, tocmai dumneavoastra care sunteti asa subtil sa nu va dati seama de ceea ce vrut sa spuna...

Observator (243 comentarii)  •  18 iunie 2020, 11:52

@ the_gunner Teoria conspiratiei este reala, dar la noi se exagereaza intr-un mod care nu se poate sa nu fie amendat, contestat, ridiculizat! Presa a fost motivata sa reflecteze fenomenul in ton cu "informatiile oficiale" si gazda blogului nu se abate de la aceste "directive". Vintila este vremelnicul antrenor al FCSB, dar a definit foarte bine (nu sunt convins ca vocabula folosita ii apartine) ceea ce se intampla la noi! Si in Australia se exagereaza ca pe la noi? Cursurile scolare au fost reluate in conditii normale? S-au redeschis restaurantele si se pot desfasura evenimente fara a restrictiona numarul participantilor? Despre Arteta, numai de rau, cu slabiciunile pe care le are pentru jucatorii foarte tineri, pe care-i foloseste cu regularitate; jucatorii buni si adusi pe bani multi nu pot sa intre abia in repriza a doua (Pepe a fost folosit de multe ori in ultimele 10-20 minute) si sa dea si randament! Luiz a gresit la primul gol si a ocazionat acea lovitura de la 11 m, ceea ce il pune pe ganduri pe manager; consider ca brazilianul nu are duritatea unui stoper, dar are o tehnicitate peste media fundasilor, putand contribui la constructie. In plus, executa bine loviturile libere. In conditiile in care Arsenal n-a mai participat in ultimii ani la principala competitie europeana, aduci un manager care sa-ti asigure o participare imediata, nu unul care incepe o constructie pe care cine stie cand o va incheia! Si nu stim si cu ce rezultate! Pentru mine, nu-i asa greu sa urmaresc meciurile disputate la ore tarzii, dar pentru dvs. e chinuitor sa va treziti foarte devreme ca sa-i vedeti evoluand dezastruos si incasand un scor de neprezentare! Gresea si Wenger, s-au integistrat si scoruri rusinoase, dar tot se mai obtinea cate un trofeu (FA Cup, de exemplu), iar parasirea celei de-a doua competitii europene avea loc in fata unor adversari de calibru, nu in fata unor greci, dupa castigarea meciului din deplasare! O.

de pe ‘ici ‘sa (5 comentarii)  •  18 iunie 2020, 21:25

D-le Radu P., scuzati-l pe Vintila, e roman de-al nostru, se ,,pricepe'' de la microbiologie pana la astronomie, un fel de Monica Tantoiu in varianta masculina.

theo (1 comentarii)  •  19 iunie 2020, 11:11

Radu Paraschivescu, domnule Paraschivescu!... te-am crezut om serios si cu dotari multiple "la mansarda". Regret sa constat ca doar gramatica limbii romane si pamfletismul televizat , miluit de decenii, nu fac din omul inteligent unul chibzuit. Nicidecum. Iar chibzuinta este "mama tuturor inteligentelor de pe pamant". Regret nespus domnule Paraschivescu, dar de azi nu mai merg pe acelasi drum cognitiv cu tine. L-am intalnit pe Vintila. Mergem cu Dumnezeu inainte, asta e esenta firii Divine!

the_gunner (145 comentarii)  •  23 iunie 2020, 8:21

@Observator . Nu,la noi nu s-a exagerat cu “ordonanțe” și “directive” .Mass media noastră,deși aparținând acelorași mega trusturi,s-a mărginit numai la a informa corect faptele și nu a dus o politica de înfricoșare și panicare a maselor .Plus ,prin serviciul național de Medicare ,s-au distribuit sute de mii de măști și ochelari special desemnați .Toate gratuit celor in drept ( pensionari,șomeri ,familii largi,studenți șamd ) .Pina la 1 oct se plătesc tuturor ce nu și-au putut desfășura activitatea suma de $800 pe săptămâna .Deja 80% din forța de munca e recuperată. Nota 10 guvernului ! Nu credeam ca va reuși la modul acesta ! Aceasta pandemie ne-a costat citeva sute de miliarde bune,dar le vom recupera ca nu avem lipitori .Se aude ca PSD -ul românesc caută cu orice preț sa aibă și ei acces la fondurile europene care vor fi mai mari ca niciodată.Se pare ca n-au “luat” destul și ca perspectiva ciolanului e încă nelimitata. Ma rog ! Cit privește clubul nostru,cinstit va spun ca NICIODATĂ nu m-am simțit mai dezamăgit ,frustrat și neputincios fără speranța ca acum .Asta spune totul ! In privința privitului la TV a meciurilor,ora 4am e ora mea obișnuita de trezire .Virsta ! Am timp de cafea și țigări pina la începere .Multa sănătate va doresc !

Observator (243 comentarii)  •  23 iunie 2020, 9:58

@ the_gunner Va multumesc pentru informatiile furnizate! Totusi, nu mi-ati spuns nimic despre evenimente (si numarul participantilor), restaurante, cursuri scolare. Nici nu ma asteptam la altceva de la un stat precum Australia, in totala opozitie cu ce se intampla la noi. Scriati ca PSD vrea sa se infrupte din banii primiti de la UE; este adevarat, dar la fel ar fi procedat si PNL, daca ar fi fost in opozitie in acest moment! Acest PNL a fost realmente decredibilizat prin INFESTAREA sa cu oamenii (s-l-u-g-i-l-e lui, de fapt) fostului presedinte. N-am deloc incredere in clasa politica de la noi, oricare ar fi pozitionarea partidelor! In privinta fotbalului, Arsenal a ajuns o echipa de pluton, capabila, probabil, sa invinga pe teren propriu doar echipe fara griji si aspiratii. Conducerea si managerii din ultimul timp sunt respunsabili pentru aceasta situatie fara precedent; imi pare rau pentru Leno, cam cel mai bun "tunar" in acest sezon, in timp ce Pepe (inconstant, dar si capabil de goluri exceptionale) isi vede anihilate realizarile de gafele de proportii ale fundasilor! Repet, tinerii promovati de Arteta, nu merita atat incredere; sunt alti tineri pe la alte cluburi care sunt deja mult mai buni! OK in privinta meciului cu City, dar in cazul celui de la Brighton? Era miezul noptii la dvs.? Ati putut rezista pana la sfarsit? Sa auzim de (mult) mai bine pe toate planurile, multa sanatate! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  23 iunie 2020, 21:48

@Observator. Sorry,greseala mea la in punct important.Sint deschise full time școlile .Atit publice ,cit și particulare.Bisericile se frecventează .Restaurantele la fel fără restricții.Sint încă interzise marile adunări la fotbal și alte sporturi din cauza imposibilități de a păstra o distanță decenta.Se preconizează ca la 1 August sa se dea liber și la aceste activități.Plajele sint libere,dar cine are chef de plaja.Numai câțiva nebuni de surferi.E o iarna foarte friguroasă cum n-a mai fost de vreo 50 de ani . S-a ajuns la 5 grade noaptea și in jur de 20 ziua.Pentru prima data am dat drumul la caldura.La vreo 100km sud au inghetat culturile de citrice și plantațiile de boabe(zmeure,fragi,căpșuni).Noroc cu nordul agricol,altfel vom vedea prețuri umflate.Sa spun drept nici n-am știut de meciul cu BHA ,așa ca nu l-am văzut.Mai bine !Nu cred ca Arteta face mulți purici la noi .Daca e entuziasmat de N’ketiah îmi dau seama ce antrenor este .In rest ,ca și înainte .Baliverne ca sa vrăjească publicul.Ba Partey,ba Upamecano,ba Stan și Bran .Lucru cert e ca Saliba vine și e in forma mare .David Luiz pleacă .Unde?Nici el nu știe.Disperati de a scapă de Ozil,dar turcul nu vrea sa plece .Ii convine încă un an pe 18 milioane.Refuza cu încăpățânare sa stea de vorba cu Fenerbahce.Anul viitor va juca pt Hertha cu 30 mii.Oricum,e foarte bun afacerist.Are un hotel 5 stele in München ,cite o vila la St Tropez,Marbella și Karlo Vivary.Plus case in Dortmund,Dusseldorf și Berlin.De aia îl doare in pix de fotbal.Altii care pleacă sint Socratis,Chambers,Lacazette.De “neatins” sint ce zece negri mititei.Arteta !!! Asta și-a făcut “nume” cu Pep și nici măcar ca fotbalist n-a fost cine știe ce .Trebuia noi sa-l luam pe Cahill de la Everton nu pe el .Ma rog,ce a fost a trecut.Au început comentatorii TV sa se convingă ca Împăratul e gol pușca .Acum e 4,45 am .La multă sănătate și bucurie !

Observator (1 comentarii)  •  24 iunie 2020, 13:49

@ the_gunner Lamurindu-ma dvs. in legatura cu ceea ce se intampla in Australia, m-am convins ca decidentii nostri exagereaza! Imi pare rau pentru iarna "friguroasa" din Australia, se intampla si prin alte parti; de exemplu, inceputul acesta de vara este destul de rece si, mai ales, ploios! Nu-i bai, se refac rezervele de apa din sol, dupa niste luni secetoase. Cat despre Arteta, aproape nimic de adaugat: nu mi-a placut de la inceput, iar acum m-am convins ca nu-i de Arsenal! Pacat ca n-a fost ales un manager cu experienta, cum ar fi Ancelotti (si Mourinho era liber de angajament dupa plecarea "plangaciosului")! Imi pare rau, dar antrenorii spanioli sunt mai slabi decat cei portughezi! Si Arteta nici n-a fost vreo mare vedeta ca fotbalist! Multa sanatate! O.

Bingo (1 comentarii)  •  24 iunie 2020, 17:39

Bine spus. Dar ce va pricepe... epidemiologul Vintilă din vorbele și părerile tale, Radule?

Comentează