Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Lazio a anunţat sâmbătă că Juventus va fi din nou campioană

Permalink to Vulturul a aterizat. În cap
luni, 6 iulie 2020, 8:59

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat deja sprijinul pentru rapper pe Facebook. Fiindcă pe sine nu se mai poate bizui, Lazio ar avea nevoie în primul rând de sprijinul lui Juventus şi al lui Inter pentru reuşită.

Când lumea respira normal
„Sconfitta pesante, ma non molliamo niente.” Aşa arată rezumatul declaraţiei lui Simone Inzaghi după 0-3 acasă cu AC Milan sâmbătă. „O înfrângere grea, dar nu ne dăm bătuţi.” Nu prea ai ce altceva să spui, câtă vreme suporterii lui Lazio chiar au crezut că „După douăzeci de ani” nu e doar un titlu din Dumas. Lucrurile arătau frumos înainte să se închidă lumea şi să înceapă secerişul vieţilor. Lazio respira vioi la un punct în urma lui Juve, iar Juve părea, pentru prima dată după mulţi ani, accesibilă. „Raggiungibile.”

Aripi de ceară, corpuri de lână
La ieşirea din pandemie, Lazio era deja dereglată. Condiţia fizică precară a tuturor, apatia unora şi indolenţa altora au decis înfrângerea de la Bergamo, după ce Lazio condusese cu 2-0 în minutul 12. Au urmat două victorii tremurate, care parcă anunţau îngenuncherea de pe Olimpico. Da, atacul s-a uitat la meci din tribună, însă o echipă care vrea titlul nu se poate plânge de doi-trei absenţi, chit că unul e golgeterul din Serie A. Lazio n-a părut nici măcar o secundă capabilă s-o incomodeze pe Milan sâmbătă. Apărare de pâslă, mijloc în criză, atac improvizat şi steril. Bafta din meciurile cu Fiorentina şi Torino a plecat spre alte zări. În locul ei s-a arătat ghinionul, care a dus la devierea lui Parolo la primul gol şi la suitul mingii pe portar la penaltiul lui Ibrahimović.

Frunză verde de trifoi, / Dacă pierdem locul doi?
Milan ar fi câştigat şi fără cei doi stropi de şansă. Scăpată neînvinsă la Spal printr-un autogol în ultima fază, Milan a jucat solid şi fără ezitări pe Olimpico. A fost stăpâna jocului şi a terenului. N-a sclipit, dar n-a avut fisuri. Şi a făcut ca între Juventus şi Lazio să stea acum şapte puncte. Lazio riscă să piardă şi locul doi (pariu pe care l-am angajat cu tristeţe weekendul trecut cu un prieten sibian) şi să lase fotografiile sărbătoreşti făcute în iarnă la Castel Sant’Angelo în albumul pe care scrie „Ce frumos ar fi putut fi”. Iar dacă albumul are nevoie de un cuvânt înainte, el poate fi scris de fundaşul Patric şi intitulat „Cum am pasat la portar de douăzeci de ori într-un meci”.

Déjà vu, déjà vécu ( dar fără mârâieli)
Juventus va fi din nou campioană, e aproape sigur. Mârâielile de altădată la adresa arbitrajelor care o propulsau sau o menţineau la putere trebuie reprimate. Juventus are azi un lot echilibrat şi valoros, multe variante de joc şi o siguranţă de sine care crispează şi inhibă. Echipa survolează campionatul. Cu două goluri la indigo în tot atâtea meciuri, Paolo Dybala a ieşit de după cortina de blazare în spatele căreia se pitise în iarnă. Juventus e acum în faţa defileului Milan-Atalanta, pe care-l va străbate în următoarele câteva zile. Şi se prea poate să iasă din el cu tot cu medalii.
Radu Paraschivescu

Comentarii (52)Adaugă comentariu

the_gunner (145 comentarii)  •  10 iulie 2020, 1:16

@Observator .Victoria ,izolata total.Granite inchise. Carantine introduse obligatoriu in facilitați reale ,nu acasă.Cauza reizbucnirii a fost un avion Etihad cu 8 infectați la bord .La noi in Queensland alarma falsa ! După analize și investigații ,s-a constatat ca virusul poate fi airborne .Se poate transmite și prin aer nu numai prin atingere .Inca o data ,D-zeu sa ne aibă in paza . La club se dezvolta o fronda ! O buna parte nu vor sa scape de Guendouzi ! Văd in el o piesa solida pt acum și viitor .Sensibil ,nu-i așa ? Cea mai insistenta voce ,Edu .Desi ar fi tentant sa-l vinda acum cu 25-30 milioane și sa realizeze un profit bunicel (l-au luat pe 7 milioane) ,pierderile ar fi mari cind va fi sa cumpere altul bun pt același post .Post care ne-a fost deficitar după plecarea lui Alex Song .Xhaka nu a fost ce ne așteptam sa fie,iar Torres e deficitar fizic .Accidentari încercând sa facă lucruri peste posibilitățile lui .Ca Guendo are o problema de atitudine ,se poate rezolva cu un psihiatru mediocru .Sau făcându-i pe Luiz și Guendo sa locuiască împreuna .Exista o adevarata afinitate între ce doi .Arbitraj mizerabil cu Lester ! Pt ce mai exista VAR-ul ? Erau o data in Valea Jiului doua echipe bune ,Corvinul și Jiul .Ce s-a ales de ele ? Mulți ani a jucat la Jiul un foarte bun prieten al meu ,stoperul Georgevici .Am auzit ca ar fi trecut la cele veșnice .Daca-i așa,RIP ! Pt Dvs ,sănătate și dorințe împlinite !

Observator (243 comentarii)  •  13 iulie 2020, 9:11

O noua infrangere dureroasa pentru AFC, dupa ce a condus si lasa impresia ca se va impune in fata uneoi echipe cu probleme!! Dupa golul spectaculos al lui Lacazette, a urmat gafa copilareasca a cuplului Kolasinac-Luiz, un ... "cadou cu fundita" pentru Son si Mourinho! Chiar daca "tunarii" au dominat teritorial in repriza a doua, ineficacitatea atacantilor a atras o noua infrangere, care putea fi chiar mai neta pe final! Din nou, Arteta nu s-a putut abtine si i-a introdus pe 3 dintre preferatii sai, dintre care Nelson s-a ... afirmat prin totala lipsa de implicare (nici nu prea mai avea timp, ce-i drept). Singurul lucru bun facut de spaniol a fost introducerea de la inceput a lui Lacazette, care, n-am vreun dubiu, are calitati superioare lui Nketiah! In afara de francez, l-as remarca si pe Martinez, care l-a inlocuit cu destul succes pe Leno! Pentru mine, singurul lucru care ar sterge amintirea unui sezon nefast ar fi o victorie contra campioanei, in etapa urmatoare, ceea ce n-ar trebui sa fie prea greu, dupa modul relaxat in care evolueaza "cormoranii" dupa pauza provocata de pandemie! O.

Comentează