Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Dacă franco-senegalezul ar fi fost dat afară când trebuia, acum vestea cu el și cu cocaina prizată ar fi trecut la ”și altele”. S-ar fi vorbit despre ”fostul dinamovist, îl mai țineți minte?” nu despre ”dinamovistul”

Permalink to Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!
joi, 11 martie 2021, 10:21

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și în cazul nostru, dacă s-ar fi întrebat ce fotbalist din campionatul românesc ar putea fi depistat pozitiv cu cocaină, primul răspuns ar fi fost, fără echivoc: Magaye Gueye, de la Dinamo.

Din jacuzzi la aeroport

La orice societate fotbalistică din lume, dacă tu apari în imagini publice în jacuzzi, rupt de matol, cu două mândre despuiate lângă tine și îți bagi și-ți scoți în clubul cu care ai contract, vin oficialii direct acolo, la scăldătoare, te scot dintre bulbuci și-ți dau brânci către aeroport, așa ud, neșters, cum te afli. Contractul se rupe pe loc, iar bucățelele de hârtie se iau cu grijă, nu se aruncă în cadă, că s-ar putea înfunda scurgerea. Nimeni nu tolerează fapte de genul celor comise de Magaye. Dinamo le-a tolerat și așa știrea a urcat de la o coloană de interior până pe prima pagină.

Cocaina, mai mult decît dopaj

Cei trei de la Astra, Ioniță, Fatai și Takayuki, au de dat socoteală pentru întăritoare perfuzate în venă. E o formă de doping agresiv, dar una care are legătură cu sportul, care vizează îmbunătățirea unor calități fizice. E ajutarea organismului, prin procedee interzise, de a obține parametri superiori. La Gueye e altceva. Cocaina n-o iei ca să alergi mai mult și mai repede, o consumi, în nopțile tale tenebroase care fac parte din existența-ți obișnuită, pentru a vedea lumea altfel, pentru a obține acea formă de beție fără alcool, acea lume aparent roz, care din păcate îi tentează pe tot mai mulți. Înainte de a fi doping din punctul de vedere al normelor sportive (e și asta, însă doar în subsidiar), consumul de cocaină înseamnă consum de droguri și, înainte de a fi de competența ANAD, intră sub incidența penalului.

De ce la Dinamo?

Magaye Gueye nu e nici primul, dar nici ultimul fotbalist din lume din eprubeta căruia s-au prelevat urme de cocaină. Nu putem invoca nimic altceva cât avem exemplul lui Mutu, pentru că am vorbi de funie în casa spânzuratului. Însă putem să ne întrebăm de ce acest caz extrem de grav a apărut la Dinamo și nu în altă parte. De fapt, nici n-are rost să ne întrebăm, pentru că răspunsul vine de la sine. Pentru că la Dinamo existau toate premisele să se întâmple ceva grav. Condițiile de-acolo favorizează astfel de lucruri, așa cum, de exemplu, timpul, căldura și aerul închis favorizează alterarea alimentelor. Sunt medii ideale pentru proliferarea mucegaiului.

Diferențele față de normalitate

Un club normal, altul decât Dinamo, dădea de pământ cu Gueye încă de atunci, din jacuzzi. Un club normal nu-i prelungea contractul, nu se ruga de el să rămână, că s-a accidentat Nemec și nu mai are alți atacanți. Un club normal nu cultiva niciodată un atacant cu foarte multe kilograme în plus numai fiindcă acum un deceniu a jucat câteva meciuri la Everton, pentru ca apoi să bâjbâie (și să se îngrașe) ani și ani prin niște periferii turco-azere. În fine, suporterii unui club normal nu primeau cu aplauze prelungirea contractului unui asemenea specimen, ci la prima apariție publică îi întorceau, cu vârf și îndesat, urările pe care el le făcuse atunci, în jacuzzi.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Ilie (57 comentarii)  •  11 martie 2021, 11:09

Profil lombrosian este sinonim cu freză buzăriniană. Doar că lombrosienii erau mult mai inteligenți decât ziariștii de la gsp.ro. Cu mult!!!

ADEVARU GOLUT (3 comentarii)  •  11 martie 2021, 11:17

dece nu? cu mutu cum a fost? cine maninca bataturica va minca si ochisor spune un banc romanesc. iata cum a fost scapat. iata-l cum a ajuns antrenor prin tara. apoi pe la federatie pe la dinamo si acum antrenor de nationala de tineret. morala este clara nu? dece si aceasta *** sa nu reuseasca? paote se casatoreste in tara cu laurette si sa ia cetatenia apoi sa-l vezi antrenor nu?

nu vreau sa fiu rau sa spun ca omul nu are sansa la reabilitare. sigur ca are.. dar sa pastram niste masuri. enache, edi iordanescu, oprita , sotican nu erau antrenori buni pentru tineret? ba da… ***
priviti in jur … pieleanu sa mai spun de el ce face si cu cine face pe unde isi face veacul si presa a scris ramine domn profesor si apare pe bani frumosi la antena 3. citi nu au fost in sistemul trecut si sint azi cu bani. sorin oprescu , videanu, basescu , weber, norica si altii sint pe posturi bune…

asa ca din contra eu zic sa fie pe prima pagina astia pentru ca asa vom intelege ca ini romanica cine-i harnic si munceste ori e prost ori nu gindeste.

Ilie (57 comentarii)  •  11 martie 2021, 12:59

Iar ai comentarii!!! Succesul tău îi face invidioși pe colegii tăi?

Pavlo Contrazero (56 comentarii)  •  11 martie 2021, 14:50

"Nimeni nu tolerează fapte de genul celor comise de" Magayé. "Pentru că la Dinamo existau toate premisele [...] Condițiile de-acolo favorizează [...] Un club normal, altul decât Dinamo [...] Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo". Pentru că "La orice societate fotbalistică din lume", mai puțin la acest club fost stalinist - și rămas stalinist inclusiv prin finanțarea "la negru" de acum, cu bani sindicaliști trași direct de pe statele de plată a salariilor - nu există situația ca o minoritate să impună în Consiliul de Administrație un eftimiu, și organili să nu ia nici o măsură legală! Pentru că e tot ele: organili! ...iar ca șăf în club să impună aceeași minoritate din C.A. un marioN'*** fost ridicător de pubele (sub interlopul walter copil de trup[ al Ministerului, refugiat în locații fierbinți că i-au permis po rcurorii elitiști)... Toate, dupe ce fostul ridicător de butelii a plecat din club într-o locație mai răcoroasă și mai fertilă demografic, dupe modelu' di la Valea Boului... Continuitatea infractoare a acestui "club", cuib de interlopi ministeriali, e remarcabilă. Ar fi păcat pentru omenire să se piardă așa ceva, nu?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu (42 comentarii)  •  11 martie 2021, 18:22

De regulă, intru pe acest blog ca să rîd de inepțiile sforăitoare ale d-lui Buzărin. De data asta, nu pot decît să achiesez la niște adevăruri dureroase pentru mine ca suporter dinamovist. Da, Gueye nu avea ce să caute la Dinamo, nici înainte dar mai ales după incidentul din jacuzzi. Din păcate actuala cultură organizațională de la Dinamo favorizează astfel de incidente căci, săraci fiind, aducem tot felul de rebuturi cu probleme de comportament pe care îi tolerăm în speranța că, printr-un miracol, vor ajunge să dea randament. S-a făcut haz de Dinamo după acest episod pentru că ar fi cerut chiar ei controlul antidoping la care a picat Gueye, un fel de „cine sapă groapa altuia...”. Personal mă bucur că s-a întîmplat așa, cred că trișorii trebuie depistați și eliminați din sport indiferent de ce parte se află, la adversari sau la noi.

MZM (48 comentarii)  •  12 martie 2021, 11:07

Da, domnule Buzarin, aveti dreptate cand spuneti ca „la Dinamo existau toate premisele sa se intample ceva grav”. Da, la Dinamo este o harababura de nedescris. Acolo se petrec lucruri foarte dubioase, probabil multe ilegalitati. Nu se stie, si nimeni nu cerceteaza cine conduce in mod legal: spaniolii, Negoita sau DDB. La niciun club din Romania nu s-a intamplat niciodata asemenea aiureala la marginea codului penal, ca la Dinamo! Daca mai tinem cont ca aceasta echipa (a fostei Securitati comuniste) are cel mai greu dosar privind blaturile, nu poti sa nu te intrebi: De ce atatea foruri se chinuie (si se compromit), facand ilegalitati, ca sa salveze (cu orice pret) aceasta echipa de la faliment si retrogradare??? De ce FRF o salveaza de la retrogradare, in mod ilegal, marind numarul echipelor din Liga 1 de la 14 la 16, incalcand propriile regulamente care atesta ca o astfel de masura nu poate fi luata decat daca este anuntata cu un an inainte? De ce aceeasi FRF decaleaza mereu, pentru Dinamo, termenul limita pentru obtinerea licentei? De ce organele fiscale esaloneaza, reesaloneaza si rereesaloneaza la nesfarsit datoriile acestei echipe? De ce este tinuta artificial in viata o echipa care a mai trecut odata prin insolventa si careia i s-au preluat la bugetul statului cca. 30 de mil. de euro, suma pe care o platim noi, contribuabilii? De ce, in loc sa ceara eliminarea acestei echipe din Liga 1, unii ziaristi ii sfatuiesc pe cei de la Dinamo sa nu le fie frica de faliment, pentru ca au la indemana solutia insolventei, deoarece au trecut 5 ani de la precedenta??!! De ce, si de unde atata dragoste pentru echipa fostei Securitati comuniste? Pentru salvarea echipei Rapid nu a miscat nimeni niciun deget! Dimpotriva, a fost, practic, impinsa spre faliment si spre ligile inferioare. De asemenea, in timp ce Dinamo a folosit pe gratis stadionul si alte utilitati ale MAI (baza Saftica etc.), FCSB a fost data afara de pe stadionul Ghencea, dupa ce patronul acesteia il modernizase investind 3,7 mil. de euro!! De ce Justitia si Fiscul evita sa faca un control de fond la Dinamo, pentru a lua masurile legale care se impun? De ce se trag atatea sfori si se comit atatea ilegalitati pentru a tine in viata pe Dinamo, aceasta echipa falimentara, penibila, ridicola si penala?

Comentează