Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Îmbolnăvirea selecționerului e o problemă mai complicată decât chibițatul nostru pe marginea selecției

Permalink to Mirel Rădoi. Virusul și selecția
joi, 18 martie 2021, 9:22

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul și fatalitatea e c-a făcut-o tocmai acum. N-a fost în locuri aglomerate, la meciuri apărea mereu cu mască, a făcut și vaccinul, urma în curând rapelul.

Însă virusul nu sună la UEFA să vadă când avem noi meciuri, nu-l interesează calendarul internațional. De un an și ceva nu-i pasă de astfel de chestii cu totul lumești!

Binele din rău

Lucrurile sunt cele care sunt, n-avem ce face. Nu putem spune că ne păștea o infectare masivă în rândurile echipei naționale, pentru că la acest nivel nu intră nimeni în cantonament fără să se testeze. Însă e lăudabil din partea lui Mirel Rădoi că și-a făcut testul cu măcar 5-6 zile înaintea reunirii.

Pe de-o parte, știe deja despre ce e vorba, pe de alta, iese din izolare mai devreme. Dacă totul decurge așa cum trebuie, pe 28 martie, la meciul cu Germania, ar putea sta pe bancă.

Răul din rău

Problema nu e că va lipsi cu Macedonia de Nord, pe 25, ci că nu va putea fi în mijlocul selecționaților de la reunire și până la partida cu nemții, adică mai mult de o săptămână. În asemenea momente, prezența fizică a selecționerului e extrem de importantă, mai ales că Mirel e un tip pentru care discursul în fața fotbaliștilor pare să fie ceva de preț.

Sigur, în mileniul trei există mijloace video (le-a folosit recent, din plin, UTA, la îmbolnăvirea lui Gyuszi Balint, e greu de crezut că echipa națională n-ar recurge la aceleași metode, si chiar la unele mai sofisticate), însă lipsa apropierii fizice, directe, a selecționerului, va fi problema cea mai mare a săptămânii care urmează.

Fără „arabi”

Să trecem la selecție. Ar fi unele lucruri de spus. Că nu e Deac, în formă la 35 de ani, și că e Coman, în plină eclipsă, la 22 de ani, este o problemă de nuanță. La fel, că lipsește Hanca, în locul căruia a fost chemat fundașul dreapta de dată recentă Ovidiu Popescu. Despre care lumea spune că nu e fundaș de meserie, de parcă Hanca ar fi!

Discutabilă ar fi însă renunțarea la Budescu și Mitriță, iar singurul motiv se pare că e apartenența lor la campionatul saudit. Știți povestea, petrodolari, cămile și așa mai departe. Ca paranteză, același campaionat în care a evoluat o vreme și Mirel Rădoi, fiind chemat constant la lot, fără a se ține seama că avionul său care ateriza la Otopeni decola de la Riad.

E doar o aducere aminte. Care poate fi însoțită și de constatarea că dacă împotriva Germaniei va trebui să avem grijă de tot terenul, dar îndeosebi de jumătatea noastră, contra Macedoniei de Nord și a Armeniei ar trebui să ne intereseze predilect jumătatea adversă, unde cei doi „arabi” neconvocați poate că ne-ar fi fost de folos.

Fixurile selecționerilor

Am spus mai sus, toate aceste discuții țin de chibițăreala unora dintre cei aproximativ 20 de milioane de selecționeri care suntem. Istoria fotbalului oferă destule exemple de antrenori de echipe naționale bântuiți de idei fixe, n-ar fi Rădoi primul. Mircea Lucescu și grupul Corvinul, în anii optzeci. Mai recent, Iordănescu cu Șoavă sau Pițurcă cu Cociș. Ne putem plimba și pe alte meridiane, la Enzo Bearzot și Paolo Rossi, de exemplu.

Dar dacă gândim astfel, ne alungăm singuri somnul. Să tragem plapuma peste cap și să ne gândim că îi avem pe Mihăilă, Man, Stanciu, Răzvan Marin, Maxim, Chiricheș și Ianis Hagi în momente bune ale carierelor.

De ce am început această înșiruire cu Mihăilă e greu de explicat. Poate dintr-o premoniție…

Comentarii (11)Adaugă comentariu

cati (3 comentarii)  •  18 martie 2021, 9:40

Daaa, cei mai buni sunt cei care nu joaca! Ati uitat de Razvan Lucescu / Florescu+Apostol! Lista cu Mihaila il cuprinde si pe Chiriches,... sigur nu se accidenteaza pana pe 25???

Constantin. (9 comentarii)  •  18 martie 2021, 10:48

Poate-mi explica cineva de unde ideea asta fixa cu Budescu. Voi ati vazut cum arata la 32 de ani ? Eu la aproape 40 de ani ai mei nu am burta lui de bere si sarmale. Haideti sa fim rezonabili caci o dam in ridicol, nemtii daca-l vad pe teren vor considera ca-i luam efectiv la misto cu asa jucatori, mai si evolueaza la o echipa mediocra de pe acolo.

17 Nentori Tirana (22 comentarii)  •  18 martie 2021, 11:28

Atentie ! - incepem o noua campanie cu niste nimeni care n-au jucat si cistigat nimic chiar acum cind Hagi, Petrescu, Reghe, Razvan … pina la Multescu sint liberi !!! Ii mai lasam pe impie-Dica-tii astia si sa conduca din sufragerie, atit de importanti se cred nesimtitii astia. O iubi si Stoichita baieti frumosi ? - alta explicatie logica nu gasesc. ---- Lotul este in mare parte cel cu care impie-Dica-tii au atacat pescarii imbatriniti care nu mai cistigasera de doi ani. Meciuri execrabile au urmat ! Am uitat ? Daca voi cu Dica asteptati fotbal inseamna ca sinteti mult mai rau cazuti in cap decit credeam ! ---- Din poarta a disparut in sfirsit Tata care nu mai aparase nimic de zece ani, iar Pufi care din fericire si-a dat autogulurile la CFR e deocamdata rezerva. Fundasi noi sint Mogos si Bizon Popescu !!! - Doamne, ce-o fi cu voi ? Mijlocas nou e Man – era culmea sa lipseasca cel mai scup transfer ! - Mihaila si Coman au fost dar accidentati iar Tanase doar rezerva, dar oricum nu cred ca ar fi fost convovati pentru pescari, nu cred ca vor juca cu Macedonia ori Germania, unda vom pierde cu loazerii ca in Islanda. Dica si-a facut deja planul cum sa-i faca de ris cu Armenia ori Cazancstan. Atacanti noi, ciuciu. Asteptam ca CSA Fotbal sa-i aduca pe Messi si Ronaldo care la 50 de anisori vor primi eventual si cetatenia romana. Alibec e accidentat, dar oricum Dica nu l-ar fi chemat la lot. Rezerve noi sint Iacob (UTA), Paun (mold-oltenia) si Mateiu (de ce nu si Pescaru de la Steagu Rosu ?)

4_3_3 (5 comentarii)  •  18 martie 2021, 12:08

Câți dintre cei convocați au trecut în contractul de transfer clauza cu nr. de selecții la echipa națională? ; )

Umila generatie (28 comentarii)  •  18 martie 2021, 12:42

Absenta individului cu “sange in instalatie” este o gura de oxigen pentru palmaresul nationalei, redusa la minimul istoric din perioada Daum. Nici macar Stoichita sau Mutu, aflati in gratiile trepadusilor din fruntea federatiei nu pot produce daune mai mari decat baiatul din Drobeta-Turnu Severin. Morala: facusi MULT ZGOMOT PENTRU NIMIC. Titlul corect ar fi fost “Mirel Radoi, virusul si selectia”, insa memoria de PC de ultima generatie are intodeauna dreptate.

Adrian (2 comentarii)  •  18 martie 2021, 12:48

Sunt fan fcsb dar convocarea lui coman ma surprinde, pare mai mult un colac de salvare aruncat jucatorului. Cred ca Mitrita (ce pare intr-o forma buna) trebuia inclus in dauna lui Coman, mai ales ca in momentul mutarii din sua in golf unul din argumentele lui a fost si diferenta mai mica de fus orar

itu52 (51 comentarii)  •  18 martie 2021, 13:16

Naționala începe de la selecționer. Acesta și-a terminat rolul, acum avem nevoie de un antrenor bun. Un antrenor care să integreze, să știe să motiveze și să ungă un mecanism rigid, că așa pare să fie naționala noastră. Are piese nerodate în componență iar unele sunt uzate. Avem două disponibilități de valoare Șumudică și Răzvan Lucescu. Având în vedere trăsătura ludică a fotbalistului român, pentru această etapă din preliminarii, ar fi indicat Șumudică. S-a ivit ocazia de a testa „oficial” un antrenor, de a face o altfel de alegere. Pe o selecție făcută de unul și o dirijare făcută de altul poate iese o treabă bună. Dacă sunt bărbați și destupați la minte pot înțelege situația în care am căzut și nu vor încerca să-și încurce treburile. Înțelept pentru Rădoi ar fi să-și vadă de el și de familie, iar Șumudică să se concentreze pe joc și rezultate. Continuarea cu Dică înseamnă să menții o situație avariată pe linia de plutire. E un fel de avion rămas într-un singur motor. Varianta Stoichiță este o fantezie politică precum selecția „bătrânului și bravului căpitan”. Pe lângă atâtea glume marca FRF mai încape una „motivată” CoVid.

Radu K (8 comentarii)  •  18 martie 2021, 14:11

Ar fi interesant ca la fiecare convocare la nationala sa vedem si de care agent/firma de impresariat apartine fiecare jucator. Cred ca ar lamuri cum se fac selectiile.

nicolae grecu (8 comentarii)  •  18 martie 2021, 17:09

Dacă dă gol Mihăilă, candidezi la postul de Nostradamus!

Balkanii fericiti (56 comentarii)  •  18 martie 2021, 18:13

Iete bre, de Sarbatoarea Coronavirusului: Adrian Rus, dupa ce a fost INSELAT cu campania mediatica regizata de FRF pentru selectionarea lui in "reprezentativa tricolora" (ca nu cumva sa ajunga in reprezentativa maghiara si sa ramana definitiv al Ungariei), acum a fost trimis acasa de "reprezentativa tricolora", ca nu mai e "util", ca s-a reusit ce s-a dorit la Bucale: i s-a blocat accesul pentru Ungaria! Nemernicie valaha maxima! Poate Rus acum sa injure in ungureste cit vrea el...

radu (1 comentarii)  •  19 martie 2021, 18:45

@constantin - Noua ne plac mingicarii, iar jurnalistii nu fac exceptie, ba din contra. Vezi si Sanmartean, care in 20 de ani a dat vreo 5 goluri din actiune si 20 de pase de gol, dar mai avem un pic si-l numim unul din cei mari mari fotbalisti romani din istorie. Sau Alibec, etc. Vezi doamne sunt "talentati", cand de fapt nu ar face fata nici in divizia a 4-a dintr-o tara cu un fotbal serios, pentru ca fotbalul nu (mai) inseamna sa tii pe picior si sa driblezi in cerc.

Comentează