Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

Permalink to Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu
miercuri, 3 martie 2021, 2:48

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la ultimul meci jucat de “tricolori” la Euro 96. 

Într-un fel, e mai bine așa.

Acum aproape 25 de ani, “generația de aur” a plecat la turneul final din Anglia ca o mare favorită. Trecuseră doar doi ani de când șuturile lui Hagi, Răducioiu, Petrescu și Dumitrescu năuciseră portari de Mondiale și impresionaseră audiențele, ducând România la doar o palmă a lui Prunea de semifinalele World Cup 1994. 

Peste alți doi ani, la Coupe du Monde 1998, românii aveau să mai arate un pic din magia americană, dar Euro ’96 a fost o cruntă deziluzie. După 0-1 cu Franța și Bulgaria, o Românie fără motivație sportivă a rămas și fără motivație psihică pe finalul meciului cu Spania. S-a terminat 2-1 pentru spanioli, dar putea să fie lejer 5-1 dacă Prunea nu scoatea șut după șut. Popescu de la Barcelona a venit acasă, Amor, Nadal, Abelardo și Sergi – colegii săi de pe Camp Nou – au mers în sferturi. 

Ce ni s-a întâmplat în Anglia a fost, într-un fel, o moarte fotbalistică, iar aceste evenimente – spun bătrânii – e bine să rămână îngropate, mai ales atunci când cei care le produc sunt legende, pretendenți de statui și actuali contribuabili la viitorul fotbalului românesc. 

Dezavantajul morților fotbalistice este că autorii lor, plus martorii, sunt în viață multe decenii după. Uneori, unii dintre ei – foarte puțini – acceptă să-și amintească, iar amintirile pot ajunge uneori să dezgroape schelete.

De 25 de ani, subiectul “blatului” cu Spania e un tabu românesc, zgândărit din când în când. Cauza e teoria conspirației construită imediat după meci:

  • comentatorii de la Rai au vorbit la finalul jocului despre “superioritatea românilor cât timp au vrut să joace”. Iordănescu a fost numit “complice” pentru “tragerea în barcă a ramelor după pauză”, scoțându-i pe cei mai periculoși atacanți. 
  • jurnaliștii spanioli au scris că “românii au renunțat neașteptat la orice ofensivă după pauză”
  • până și veteranii jurnaliști ai Gazetei Sporturilor (foto sus) de la acea vreme, reticenți în a aborda subiecte legate de potențiale aranjamente, au sugerat o înțelegere. Ioan Chirilă scria: “Păstrez speranța că meciul cu Spania a fost cedat cu bunăvoință. (…) Cert este că pe finalul meciului cu Spania golul se apropia inexorabil, cu toate că și spaniolii erau prăbușiți ca taurii la Sevilla”. 
  • fostul selecționer Angelo Niculescu scria în Gazetă că “unii jucători se ascundeau după adversari și așteptau fluierul final al arbitrului”
  • după ce naționala lor a fost trimisă acasă de rezultatul de la Leeds, bulgarii au fost mai vehemenți: “Fundașii români au stat ca statuile până ce spaniolii și-au asigurat calificarea”. 

Peste câțiva ani, au început să vorbească martorii. Direct afectat, selecționerul bulgar Dimităr Penev a povestit că anumiți oficiali FRF le-au cerut bulgarilor înainte de meci 50.000 de dolari pentru a încurca Spania. Bulgarii au scris chiar că spaniolii au oferit 200.000 de dolari, bani împărțiți de români pentru a pierde. 

Acuzația dură a lui Miron Cozma

Apoi, a vorbit omul care a adus minerii la București pentru a sădi flori pe spinările studenților de la Universitate. Prezent în 1996 în Anglia în anturajul echipei naționale – alături de prietenul său și al lui Anghel Iordănescu, Gabi Oprea – Miron Cozma a susținut evenimente uimitoare:

“Pot spune răspicat că acolo ai noştri au trîntit meciurile cu Spania şi cu Bulgaria. Pe relaţiile lui Popescu şi Hagi cu Stoicikov. Am fost invitat de Federaţie şi pe banii mei l-am luat şi pe Gabi Oprea. Am strigat pentru România, i-am văzut că ei au trîntit meciurile. Eram acolo cand Kiko a urlat la Popescu şi la Hagi că nu mai intră în Spania dacă nu acceptă blatul. Popescu a urlat ca un turbat la Iordănescu: «Schimbă-l, bre, pe nebunul ăsta!» Se referea la Răducioiu care tocmai marcase. Doar doi oameni nu erau blat. Prunea şi Răducioiu. Astea le-am văzut eu, nimeni nu poate spune altceva! Merg la detectorul cu minciuni, dar să vină şi ei!”. 

Fiind vorba de Miron Cozma, cei mai mulți au ridicat sprânceana și au întors capul în altă parte. Hagi și Popescu au scos românii în stradă, Cozma și ortacii lui i-au alungat de pe străzi cu târnăcoapele.

Acum doi ani, însă, fostul internaționalul bulgar Ivo Georgiev a redeschis subiectul pentru o zi: “România a mers la culcare la meciul cu Spania, asta vă spun sigur. Hristo Stoichkov a vorbit după cu ei la telefon, s-a interesat la Barcelona, unde juca și Gică Popescu. I-au lăsat să înscrie pe spanioli, ăsta e adevărul”. 

Câțiva dintre “tricolorii” prezenți pe gazon la Leeds au fost sunați de presa română, au negat vehement alegația, dar nimeni nu a chemat pe nimeni niciodată în instanță. Peste moartea fotbalistică din Anglia s-a așternut din nou uitarea, până marți seară, când Dan Udrea l-a întrebat, în emisiunea Euro Center de la TV Telekom Sport, pe Florin Răducioiu despre teoria blatului cu Spania. 

Te-ai fi așteptat la un ferm “nu e adevărat”, dar Răducioiu a zâmbit cu subînțeles. A spus întâi că nu vrea să facă declarații, “care pot avea repercusiuni asupra mea. Nu comentez. Şi ăsta e un răspuns”. Sesizând breșa, Dan Udrea a insistat. A urmat o explicație din care se înțelege mai mult decât a vrut Răducioiu să spună: 

“Mi s-a părut că apărarea noastră era total dezorientată şi nu ştia pe cine să marcheze, era haos. Mereu ne-am apărat cu mulţi jucători, dar erau distanţele prea mari şi eram foarte neatenţi la fazele fixe, la cornere, lovituri libere. Echipa era neatentă şi asta m-a pus pe gânduri. De altfel, al doilea gol, al lui Amor, a fost după o lovitură liberă, în minutul 86, 87. Da… Echipa a fost defazată”. 

Florin Radu Răducioiu devine primul jucător de la Leeds care nu neagă blatul, chiar dacă nici nu-l confirmă explicit. Ce a făcut el e o eroare de program pe care lumea fotbalului – cu tot cu foștii săi colegi – o va explica rapid: “Îl știm toți pe Radu cum e. Nu e limpede în ce spune”. 

Prințul Mîșkin din fotbalul românesc

Răducioiu a fost privit mereu de colegi ca un tip de o naivitate aproape dureroasă, un fel de prinț Mîșkin dostoievskian rătăcit prin decorul pragmatic al fotbalului. Ca să înțelegeți: în timp ce colegii săi chefuiau și își numărau banii din contracte, “Marele blond” se filma alături de iubita sa într-un lan de maci, într-un moment de un romantism aparent demult apus.

Un atacant uriaș, prădător de clasă mondială în zilele bune, Răducioiu a dispărut brusc de la națională la doar 26 de ani. Misteriosul meci cu Spania a fost ultimul pentru el în tricoul României. Iordănescu l-a scos de pe teren, inexplicabil, în minutul 76, la scorul de 1-1, și Răducioiu dus a fost. 

“M-am retras de la echipa naţională din cauza unor neînţelegeri avute cu staff-ul, cu domnul Iordănescu. Nu mă mai regăseam în acestă echipă naţională”, a declarat anul trecut. 

Românii, printre care și autorul acestor rânduri, au continuat să se regăsească în acea națională în 1998 și în 2000. Au așteptat meciurile cu înfrigurare, au ieșit în stradă la marile victorii, tot mai puține, și i-au adulat pe cei care au pierdut la Leeds în condiții controversate.

E legea nescrisă a fotbalului. 

Publicul are nevoie de eroi cu stomacul rezistent, nu de inadaptați care renunță atunci când nu pot digera. Pentru primii, se ridică statui. Ceilalți nu vor avea nevoie niciodată de așa ceva, chiar dacă cele 5 goluri înscrise dintre cele 15  ale României la turneele finale din 1990, 1994 și 1996 le-ar putea asigura măcar soclul. 

Comentarii (49)Adaugă comentariu

the_fixer (2 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:02

Cei doi artizani ai blatului celebru conduc destinele academiei din ovidu. Radu pierde vremea prin studiouri….

Ilie (32 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:07

După ce i-ai făcut antrenorului de handbal acuzat de viol mai ai curajul să scrii? Abia aștept să te dea în judecată, poți chiar să fii exclus din gazetărie, la fel cum MM sau Ioan Becali au fost excluși din meseria lor. Atâta lipsa de bun simț ca în emisiunea cu doamna Cetin, care se vedea că suferă de o boală gravă, nu am văzut! Pentru clicuri și bani ti-ai bătut joc de doi oameni! Mă rog, și de cititori și de meserie, dar asta se vede că nu te interesează. Borcea, Prodanca, Mitică Dragomir sau clanul Becali sunt mult peste tine, din punct de vedere uman. Chiar și Gino Iorgulescu!!!

VladC (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:17

Păi mai sunt faze video - tocmai ce-am căutat "romania spain 1996" și-mi apare un rezumat de 3 minute pe Dailymotion, altul câteva pagini mai încolo, de 5 minute jumate, pe FB...

Raizen (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:18

Nu este nici o problema, sa vina statuia lui Hagi si in rest totul este perfect, ca doar suntem in Romania si orice merge la noi. Oricum Raducioiu nu a fost singurul fotbalist al vremurilor care a avut de suferit in ceea ce priveste prezenta si evolutia la echipa nationala. Singura problema este ca acesti regi si imparati ai fotbalului romanesc se prezinta apoi in moralisti si salvatori ai fenomenului sportiv. Ultimul caz este Adrian Mutu, cel care trebuie sa insufle spiritul sportiv si disciplina unei generatii tinere. Numai ca "Briliantul", in 95% din timp poate fi dat doar de exemplu de "asa nu", si nu numai in viata sportiva.

TC (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:21

Interesanta poveste intr-adevar, mai ales daca stam sa ne gandim galopul de sanatate fotbalistic pe care Romania il avea in acei ani si dezastrul de la Euro 96. Pare ireal cum intre cele doua mondiale si campanii de calificari, am avut o prestatie atat de slaba la Euro, cu acelasi lot si antrenor.

Paneas88 in (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:24

🙏 Multumim pentru acest articol! Unii vor fi mereu eroi in sufletele noastre indiferent de naivitatea lor. Prunea a scos cu Suedia niste mingii imposibile si inainte si dupa acea eroare despre care toata lumea vorbeste. Dar despre faptul ca Suedia era cu 3-4 oameni mai putin (1 eliminat si vreo 2-3 accidentati ramasi in teren) si noi ne-am aparat nu vorbeste nimeni. Cei care cunosc cu adevarat fotbal vad aceste detalii. Si meciul cu Croatia din 1998 a fost teribil de suspect. Practic era Croatia vs Stelea nu Croatia vs Romania.

Toader (14 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:26

Şi meciul cu Elveția din Detroit a părut trîntit. Totuşi, în anii 90 erau jucători şi echipă. Azi ar fi minune o calificare Euro, chiar lărgit, sau un doar 1-2 cu Spania. Atunci a fost dezastru că am pierdut cu Spania. E ca de la cer la pămînt.

Petre (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:27

Mi-au luat vreo 30 de secunde să găsesc un rezumat. Are 3 minute și 13 secunde, a fost urcat acum 5 ani. "În era internetului..." "...de negăsit. Niciun crâmpei, nicio fază, nimic în mișcare nu a mai rămas în spațiul online" Aaaahahaaaahahhahhaaaaa!!! Cât de ridicol! Așa este când internetul înseamnă doar YouTube și Google. Și nici cu alea nu le prea au unii... Nu, nu voi posta niciun link, nimic. Prefer să râd așa cum trebuie, cu cine trebuie. Generația ”de aur” ne-a adus bucurii inimaginabile astăzi. Păcat de unele umbre. Nu numai că nu s-a clădit nimic pe fundația ”Luceafărului”, ba a și fost distrus acel proiect, bucățică cu bucățică.

Alex Badea (2 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:29

Stima Raducioiu! Hagi , Popescu și gașca pozează în mari eroi și luptători pe frontul fotbalistic dar au facut atâtea mizerii de nu le mai ținem șirul...

Andrei ion (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:40

@vladc: Acum nu lăsa și tu adevărul să strice un articol o muncit de-al lui Costin .

Ilie (32 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:44

@vladc: tu mai ai timp să îl crezi pe Ștucan? Pe unul care minte și manipulează informațiile mai ceva decât comuniștii în perioada lor de glorie ( când lucrau Ioan Chirilă sau Radu Cosașu)?

Cris (14 comentarii)  •  3 martie 2021, 15:55

Autorule, esti in regula la intelect? Cum sa nu existe imagini video, pe internet in general? Sun mai multe imagini, de pilda: https://www.dailymotion.com/video/xysp4n Din imagini se observa clar bucuria si manifestarile tuturor jucatorilor romani la golul marcat de Raducioiu, incepand cu Hagi, care se felicita si se bucura expansiv, momente care inlatura suspiciunea de blat in favoarea Spaniei (cu subinteles ca jucatorii romani ar fi fost dezamagiti si suparati ca Raducioiu ar fi marcat).

masterban (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 16:00

Minciuni si porcarii. Am trait pe viu momentele. Cu Bulgaria am jucat bine, a dat Dorinel Munteanu gol cu sut de la 40 de metri, o bomba care a lovit transversala si na picat nu 20 de cm si jumate de metru in poarta. Nu s-a dat golul, asa ca...daca am lasat-o mai moale cu Spania e pentru ca nu ne-au lasat ei sa ne jucam calificarea (ei-URFA, arbitrii). Orice echipa eliminata o lasa mai moale la ultimul meci din grupe.

Ion (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 16:07

Stucane, uite aici www.dailymotion.com/video/xysp4n www d0t dailymotion d0t c0m/video/xysp4n

UliundKarlHeinz (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 16:14

Un articol dureros pentru fotbalul si societatea româneasca! Caracterul si vertebralitatea nu au facut casa buna vreodata cu spatiul danubiano-pontic. Se prefera o istorie mistificata care da nastere unor generatii semidocte care traiesc din mituri si sentimente de frustrare revansarda.

Romanian Rhapsody (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 16:17

Meciul intreg poate fi vazut la footballia.net Here you have it (you only have to register) https://footballia.net/matches/romania-spain-euro

Sorin (2 comentarii)  •  3 martie 2021, 16:22

Balbaitul de la Barca voia să fie președinte si regele sa puna mana pe federație...afara din fotbal cu Hagi si Popescu!

Marian (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 16:35

Imi aduc aminte, acel Euro de cosmar, infrangeri pe linie. Au fost jucatori care nu au evoluat nici-un minut, pentru ca nu erau agreati de cei doi si tata Puiu. Raducioiu e un gentelmen, nu vrea sa spuna ce s-a intamplat acolo, de fapt el era pe faras chiar dupa CM din 1994. In Anglia s-a ,,umplut'' paharul pentru cei doi, Gica desigur. Tot ei nu i-a vrut in anturajul nationalei pe Lupu, Sabau sau Craioveanu, desigur lista poate continua, pentru ca la acea vreme, aveai de unde alege. Putem sa ne laudam si noi, ca am facut un blat la un turneu final. Algeria de pilda, plange si azi dupa ce nemtii s-au gandit sa puna de un blat cu fratii mai mici, Austriecii. De, sangele apa nu se face.

doilaunu (10 comentarii)  •  3 martie 2021, 16:42

tin minte meciul, echipa Romaniei era chiar slaba atunci, a facut 3 meciuri proaste in grupa, nu cred ca cel cu Spania a fost mai slab decat celelalte 2. Raducioiu a fost schimbat pentru ca abia mai respira, nemaiffind nicio legatura intre el si atacantul sin SUA 94. Imi amintesc cursa de la golul inscris de el, una chinuita in care poarta era prea departe...

ennerre (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 17:32

@Ilie Stalinistule ai vrea ca jurnalismul sa fie ca pe timpul lui Ceaușescu? La fel de penibil si încercările "câtorva" sa arate ca meciul se poate vedea (3 Minute) pe daylimotion. Ce aberație; daylimotion nu înseamnă nimic, plus ca deja nici acolo nu mai sunt imagini dela acel meci. Știucan spune ca nu poți găsi înregistrări pe youtube, pe care găsești aproape toată istoria fotbalului. Bravo Știucan, ești pe departe cel mai bun jurnalist al momentului aici pe gsp.

Adrian Manea (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 17:47

Pe vremea aceea inregistram pe casete video toate meciurile importante din fotbalul romanesc plus finale de cupe europene si de turnee finale. La loc de cinste erau meciurile echipei nationale. EURO '96 l-am inceput bine. Imi aduc aminte ca in prima jumatate de ora am jucat un fotbal foarte bun cu Franta. Baietii alergau mult, un presing care buimacise echipa Frantei. Dominam si ii puneam in dificultate, simteam golul in aer. Eram extrem de incantat de jocul echipei. Jucam chiar mai bine decat o facusem in SUA '94. Apoi a venit neasteptat golul lui Dugarry si totul s-a schimbat. Echipa parca s-a naruit. In meciul cu Bulgaria nu mi s-a parut ceva ciudat, dar echipa a jucat slab, chinuit, parca se continua finalul meciului cu Franta. In schimb meciul cu Spania e pentru mine cel mai detestat meci al Generatie de Aur. Am revazut acel meci de cateva ori in zilele urmatoare. Dezamagire mare, clara, trebuia doar sa fii atent la pozitia lor, la miscari, la eschive, la retrageri din fata adversarului. Parca simulau un fel de teama de a nu produce ceva in careul nostru, dar erau miscari false. A fost suficient ce am vazut. M-am bucurat in '98, m-am bucurat in 2000, dar un ghimpe a ramas in mine de la acel meci. Pentru mine cea mai mare dezamagire a acelui meci a fost GP. Peste multi ani zambeam amar cand citeam prin presa declaratiile bulgarilor despre meciul nostru cu Spania. Eu stiam, vazusem.

marc (8 comentarii)  •  3 martie 2021, 18:04

Blat cu Spania? Pai Spania te bate la orice ora din zi si din noapte, chiar si in pijama, dar Stucan ,,vede vedeni''.Nu te mai faci bine ma maestre. La tine orice subiect naste suspiciuni. Totul e ,,guvernat'' de teoria conspiratiei. Ia-te de mana cu Decebal Radulescu. Si ala, ca si tine e intr-*** continuu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 18:06

Daca ma apuc sa comentez si sa insinuez cum fac unii gazetari pe aici imi este cenzurat comentariul pentru acuzatii grave care nu pot fi dovedite. La jurnalisti nu se pot cenzura astfel de insinuari? Nici o proba care sa dovedeasca un blat. Ne-au batut toate echipele din grupa. Asta e, trebuia sa incurcam pe cineva anume sa decidem grupa daca tot plecam acasa?

Emilian (3 comentarii)  •  3 martie 2021, 18:19

L-am auzit pe Raducioiu in ultimii ani si imi pare un tip matur si asumat, chiar daca noi am ramas cu imaginea lui din tinerete cand nu parea deloc asa. Raducioiu deranjeaza uneori prin declaratiile lui, dar spune raspicat lucrurilor pe nume. Cat priveste suspiciunea de blat in meciul cu Spania (poate si alte meciuri), cred ca este o boala nationala sa suspectam de cate ori echipa favorita face un meci mai prost. Asa gandim noi despre noi: ca suntem niste hoti care profita de orice ocazie pentru a fura sau a trisa. Raducioiu nu a spus ca fost blat, nimeni nu a spus asta, e o pura speculatie gazetareasca bazata ...pe nimic.

Ilie (32 comentarii)  •  3 martie 2021, 19:31

Un jurnalist trebuie să se informeze din trei surse independente. Ștucan nu știe nici să caute pe google. Dar știe să acuze oamenii de viol de minore. Ăsta e nivelul. Și ne arată Gazeta sporturilor, dar pe vremea aia toți " jurnaliștii " de la gsp.ro erau la Prosport, în slujba lui Adrian Sârbu, cel care vroia să arunce în aer Piața Universității în iunie 1990. După aceea au plecat în masă să îl slujească pe infractorul condamnat definitiv pentru că a furat de la stat Dan Voiculescu. Niște oameni de o moralitate cel puțin extraordinară.

Costică Hriscu (4 comentarii)  •  3 martie 2021, 20:09

Când citesc articolele scrise de acest infect zis ziarist mi se face greață . Un *** uman care se crede mare ziarist . Să-i dăm puțin la puie . Poate își revine nernicul .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jocker12 (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 21:29

Full game, no subscription - https://www.fullmatchesandshows.com/2020/05/20/euro-96-relived-romania-v-spain-day-9/ Caseta technica este gresita, Belodedici figurind si parte din echipa de titulari (gresit) si la jucatorii nefolositi. Titularul a fost Dobos. In plus, Gh.Popescu a luat un galben (min14:17 pe video) nelistat in caseta tehnica oferita de autor. Asadar, dupa primele 22 de minute de joc, si Popescu si Hagi luasera cite un galben.

a dica (55 comentarii)  •  3 martie 2021, 22:27

Na Ovidiu, cand il dati pe Stucan afara. Asta inventeaza si improsca cu noroi. Face cinste gazetei? Hagi si Popescu, principalii vizati, daca nu-l dati in judecata pentru calomnie si prejudiciu de imagine inseamna ca are dreptate.

a dica (55 comentarii)  •  3 martie 2021, 22:36

Nea Ovidiu, cand il dati pe Stucan afara. Asta inventeaza si improsca cu noroi. Face cinste gazetei? Hagi si Popescu, principalii vizati, daca nu-l dati in judecata pentru calomnie si prejudiciu de imagine inseamna ca are dreptate.

Doilazero (6 comentarii)  •  3 martie 2021, 23:42

Mori Stucane! ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gio (12 comentarii)  •  4 martie 2021, 4:20

1.Stucan nu zice ca nu exista imagini de la meci ci ca sunt greu de gasit si ca sunt putine, deci nu stiu ce tot ii dati peste nas ca ati gasit voi rezumatu de 3 minute.. 2.Meciul a fost suspectat chiar atunci de blat, Romania a avut un final de joc in care parca astepta golul spaniol, ne aparam cu toata echipa dar chiar si asa culoarele erau cat Bvd Unirii de mari. Sigur se putea pune pe seama lipsei de motivatie, echipa fiind deja eliminata, dar cu multi jucatori jucand in Spania teoria vanzarii avea logica. Simplu fapt ca se bucurau la egalarea lui Raducioiu nu inseamna nimic, jucatorii practica acest teatru ieftin, doar nu erau sa-l ia la suturi pe marele blond dupa gol, chiar acolo pe teren. Oricum ramane suspect cum am jucat in repriza a doua, fara nici o tentativa sa mai atacam, sa dam golul 2, pana la urma eram eliberati de orice presiune, trebuia sa jucam fotbal, doar ca nu s-a vrut.

misuadita (1 comentarii)  •  4 martie 2021, 5:02

am inregistrarea meciului pe caseta video din transmisia directa in israel. comentatorul meciului spune clar ( in ebraica (: ) cum golul 2 al spaniolilor, din minutul 84 este precedat de un fault clar si intentionat la prodan ( primeste un cot in stomac/piept ) ...deci speculatii care cauta senzationalul dupa 25 de ani. nationalei de aur i-a lipsit bulanul din sua 1994 , basca a avut ghinion groaznic in toate cele 3 meciuri: cu franta stelea o comite precum prunea cu suedia, cu bulgarii golul lui dorinel neacordat si alunecarea lui belo in momentul sutului lui stoicikov, restul...

Andrei B (1 comentarii)  •  4 martie 2021, 8:46

Pare ca ai scris tot articolul doar ca sa stim ca ai citit si tu Idiotul de Dostoievski. In interviuri esti cel mai parsiv jurnalist, pozezi mereu naivitate si nevinovatie cand pui cele mai intruzive intrebari.

Ciuri (1 comentarii)  •  4 martie 2021, 8:58

Doar supoziții și interpretări răutăcioase. Jenant! Asta înseamnă jurnalism?

Dan (1 comentarii)  •  4 martie 2021, 10:27

Stucane lasă - ți părul lung pentru că mintea ta e scurtă. Nu mai știi cum să te bagi în seamă. În dreptul tău scriu :zero, zero, zero. ZERO ZERO ZERO!

Vladone (3 comentarii)  •  4 martie 2021, 10:28

Dar meciul din 1991 când Bulgarii au murit contra noastră si s-a dus Scoția nu mai contează? Nu înțeleg care e problema, eram eliminați.

Pop Sever-Augustin (1 comentarii)  •  4 martie 2021, 10:28

Acest "jurnalist" are ceva din farmecul lui Burleanu. ... De necomentat afirmatiile si nonvaloarea .....

Lup (1 comentarii)  •  4 martie 2021, 10:44

Se omite culpabil un motiv important al evoluției binevoitoare: faptul că în preliminariile CE 1992, bulgarii au jucat pe viață și moarte în ultimul meci, contra noastră, deși erau scoși din cursă, și ne-au scos și pe noi.

Liviu Trasca (7 comentarii)  •  4 martie 2021, 11:23

Nu cred ca Romania pornea ca favorita a gruopei, ci porneau toate 4 cu sanse sensibil egale. Roamnia, Spania si Bulgaria faceau parte din cele 7 natiuni europene care atinsesera sferturile de finala cu 2 ani mai devreme la mondiale. Franta nu participase cu 2 ani in urma, dar ne surclasase fotbalistic in grupele de calificare, avea o generatie formidabila (care avea sa castige mondialele din 1998 si europenele din 2000 ulterior). Asadar, pradoxal, poate Franta pornea ca favorita a grupei, si in fond a mers si pana in semifinale, cel mai departe dintre toate cele 4. Incepusem bine primul meci, cu Franta, le stiam de frica dupa lectia de la Bucuresti din toamna anului 1995, erau aceleasi echipe, dar o greseala a lui Stelea intr-un moment bun de joc al nostru, ne-a costat meciul. Apoi, am inceput prost cu bulgarii, am primit rapid gol, dar am revenit, a marcat Dorinel Munteanu, dar n-au vazut arbitrii (exact ca si in cazul lui Lampard in 2010 contra Germaniei), nu exista VAR atunci, am avut ghinion si am pierdut si acel meci. Apoi, Spania avea neaparata nevoie de victorie, pt. noi contau doar onoarrea si palmaresul, in consecinta spaniolii fiind mai motivati, au castigat. Nu vad de unde atatea suspiciuni, sincer. Bulgarii, care probabil ca se stiau cu musca pe caciula, dupa 1991, au gasit un pretext, se poate, dar eu nu cred in aranjament. Ne-au batut pe final, intr-un meci echilibrat, pe cinstite. Bulgarii au folosit in general deseori razboaie prihologice contra noastra, la fel au facut si-n 1997, 2004 sau 2011 (cele 3 duble Steaua-CSKA, toate castigate de ai nostri), si-n 2006 inaintea duelului primelor reprezentative.

Cris (14 comentarii)  •  4 martie 2021, 11:47

Este fantastic de ce este in stare un jurnalist! Azi avem proba indubitabila ca jurnalismul se face si parsiv. Azi, in urma multor reclamatii care semnalau existenta imaginilor cu meciul in speta pe internet, Stucan a refacut partea introductiva a articolului, avand urmatorul continut „În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la ultimul meci jucat de “tricolori” la Euro 96. ”. Or, in aceasta reformulare, jurnalistul schimba total sensul celor scrise ieri, cand afirma categoric ca nu exista nicio imagine cu acest meci pe YouTube. Prin faptul ca reformuleaza articolul, fara sa precizeze ca ieri a produs o greseala, inducand cititorii in eroare, intrucat existau imagini pe internet cu acest meci, iar jurnalistul nega cu vehementa acest lucru (internetul nu se rezuma in mod evident doar la YouTube, decat pt cei cu mari carente de informare pe internet), Stucan nu doar ca incalca normele deontologice ale jurnalismului (informarea corecta si asumarea erorilor in fata publicului), dar dovedeste inclusiv dispret pentru cititori, incercand sa le ascunda grseala flagranta celor care nu au citit ieri articolul. Cat priveste suspiciunea de blat, nu exista nicio minima dovada, Raducioiu neafirmand ca a fost blat, ci lasand sa se inteleaga ca jucatorii romani au jucat lejer (fiind de inteles avand in vedere ca devenise un meci fara miza in grupa, Romania fiind deja eliminata). Mai mult, exact jucatorii indicati in mod nefondat de catre jurnalist ca fiind protagonistii blatului, Hagi si Popescu, sunt cei care se bucura cel mai expansiv la golul lui Raducioiu. Asta este o dovada materiala concreta care inlatura banuielile asupra lor, cum ca ar fi cerut inlocuirea lui Raducioiu pt gol etc. (cand vrei sa faci un blat, nu creezi golul, la care au participat toti jucatorii romani, il marci, apoi te bucuri exuberant, ca apoi sa ce...sa speri ca vor inscrie si adversarii? Ilogic! Nu mai bine nu creezi si marci gol?). Apoi, daca apararea noastra era visatoare, a lor a fost adormita total la golul lui Raducioiu. Ce sa intelegem, ca si spaniolii voiau sa primeasca gol? O fabulatie fara sustinere. In realitate Romania juca un meci fara miza in grupa, de unde si indolenta, iar Spania juca un meci vital pentru calificare.

Deșteptu lu peşte (1 comentarii)  •  4 martie 2021, 12:20

Răducioiu şi Ştefan Radu(Lazio) sunt 2 sportivi români care au aceeaşi fibră interioară care nu are legătură cu românismul. Viața personală şi sportivă poate fi împlinită şi de succes şi fără ca ei să se asocieze cu grupările de interese din fotbalul românesc din anii '90 sau de după. Acum grupările de interese care guvernează fotbalul românesc se ceartă pe nişte firimituri aruncate de Fifa şi Uefa la Frf. Firimituri care vor fi şi mai mici când România va ajunge la nivelul clasamentului Fifa lângă Malta, Insulele Feroe sau Moldova. Meciurile cu Macedonia şi Armenia vor fi definitorii în legătură cu starea profesională jalnică a fotbaliştilor, antrenorilor, directorilor sportivi, patronilor, impresarilor şi lipitorilor burtoşi şi cu ceafa groasă care se învârt prin această lume a fotbalului românesc.

Cornel (1 comentarii)  •  4 martie 2021, 12:23

Mulțumitã celor care au pus link cu meciul integral, am stat şi l-am vãzut cap-coadã. Poate ar trebui s-o facã şi domnul Ştucan dupã ce-l terminã de citit pe Dostoievski. Echipa României din acel meci fãrã mizã a jucat fantastic. I-a umilit pe spanioli la toate capitolele. Ibericii pãreau un fel de Kazakhstan ajuns printr-un concurs de împrejurãri la un turneu final. Cele douã goluri ale ibericilor au venit împotriva cursului jocului, primul dupã un ricoşeu norocos, al doilea pe o neatenție. Au avut mare bulan spaniolii. Din ce scrie domnul Ştucan reiese cã Prunea a salvat România de la o înfrângere cu scor fluviu. Dar nu zice nimic despre Zubizarreta. Fãrã intervențiile celor doi portari, scorul ar fi fost de 8-4 pentru România. Arbitrajul turcilor a fost dezastruos şi a nedreptãțit ambele echipe. De partea noastrã, douã cornere evidente refuzate într-un minut şi douã galbene aiurea la Hagi şi Popescu, în condițiile în care Nadal ar fi trebuit eliminat de cinci ori doar în prima reprizã. Vorbind despre Hagi şi Popescu, e drept cã n-a fost cel mai bun meci din carierã pentru ei. Şi Adi Ilie a jucat prost. Dar Gâlcã, Selymes, Petrescu, Prodan şi Rãducioiu au fãcut un meci fantastic. Zici cã jucau finala turneului. Vedeți meciul, oameni buni. Şi întrebați-vã ce naiba s-a întâmplat cu România şi cu 7 în ultimele douã decenii.

Ilie (32 comentarii)  •  4 martie 2021, 12:50

Ștucan mai bine ar scrie despre ziariștii care pun poze cu femei goale pentru clicuri.

ion jiji (3 comentarii)  •  4 martie 2021, 16:49

Stucane, poti sa ai si dreptate din cand in cand, dar daca tu nu te ocupi decat cu a-i face presa proasta lui Hagi si a da cu noroi in el, si cu motiv si fara, vei decredibiliza orice subiect pe are il abordezi. si o sa te consumi pana la nivelul unui chistoc, ramasita unui fost posibil mare gazetar

Luci (1 comentarii)  •  4 martie 2021, 19:01

Unii citesc titlul si se apuca sa critice! Fratilor cititi tot si cu atentie! Scrie clar ca au mai ramas putine clipuri cu acel meci, nu ca nu ar mai exista. Penibili comentatori mai sunt unii!

Cris (24 comentarii)  •  4 martie 2021, 20:20

Luci, omule, vezi ca am explicat mai sus, in continutul articolului, nu in titlu, se scria ieri, cand a fost publicat, ca nu mai exista nicio imagine video, niciuna. Din cauza asta a si primit critici si dovezi cum ca exista astfel de imagini cu meciul. Intre timp, azi, vazand dovezile, Stiucan a modificat articolul cu mentiunea ca sunt putine imagini, dar in mod parsiv, fara sa mentioneze corectura.

loopthelup (1 comentarii)  •  5 martie 2021, 15:13

https://footballia.net - meciul integral cu comentariu in engleza

Robor (4 comentarii)  •  11 martie 2021, 16:25

Cine a văzut meciurile știe ce slab am jucat. Toată lumea în apărare, mingi la Hagi care a fost blocat de multe ori, 2 -3 jucători pe el. Nu a mers nimic, neputință totală. O discuție inutilă în lipsa unor dovezi clare. Răducioiu a dat dovada de prostie referitor la acest subiect. Declarațiile bulgarilor sunt rezultatul frustrărilor. Meciul cu Spania a fost un chin fotbalistic, atât pentru noi cât și pentru spanioli.

Un Bunic (1 comentarii)  •  26 mai 2021, 20:43

Hm, am citit povestea si apoi, cumva nedumerit, pentru ca eu am vazut meciurile din poveste ,ma uit repede sa vad cine este si "hautorul" si vad mare .. Costin StucanZiarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content"""" cum sa spun, mai ales aia cu "talentat"chiar nu are ce cauta acolo., despre restul nici nu mai discut , Omuletul asta scoate pe nari investigatii din mocirla in care se invarte, ca apoi sa se chinuie sa le transpuna in ceva realitati pe care doar el le stie, Ca un PS, Daca Raducioiu ar fi fost asa cum se scrie aici "un anti blat" trebuia sa fi spus ATUNCI, si ar fi fost credibil. Acum ins,a sunt asa cumva "povesti de alcov, spuse din lipsuri financiare, *** , de prin presa de scandal sportiva .

Comentează