Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

Permalink to Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei
luni, 15 februarie 2021, 1:43

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu îți dă timp nici să te deprimi prea mult, nici să te bucuri exagerat, vezi cazul ascensiunii și prăbușirii lui Liverpool din vârful fotbalului mondial. 

Duminică seară, la Mediaș, FCSB a pierdut din cauza arbitrajului, a gazonului și a zilei proaste, dacă e să enumerăm explicațiile oferite de Tănase și de Olaru la interviurile de după meci. 

Despre gazon – dacă poate fi numit așa câmpul golaș arat de cauciucurile mașinii de tuns iarba – nu se poate discuta nimic. E februarie, e ger, cluburile fac tot felul de scamatorii să nu dea drumul instalației de încălzire, două echipe joacă la Mediaș, iar Liga ascultă ordinele televiziunilor care vor să transmită meciuri seara, nu la prânz. 

Arbitrajul poate fi discutat. Sîntean trebuia clar eliminat după pauză. Miron a cerut și poate chiar a avut un caz de penalty în minutul 35, dar la fel de bine poate a avut și Sântean (56), dacă tot a rămas pe teren. Rămâne faza penaltyului comis de Vlad, dar – dincolo de viclenia lui Bagaric care lasă un picior în spate – nu putem ignora ieșirea indecisă și, în final, imprudentă a portarului de la FCSB. 

Gravitația lui Miron și somnul lui Cristea

Iar acum să vorbim despre fotbal. 

În 90 de minute, Hermannstadt – echipă zdrobită în tur de FCSB – a expus îngrozitor o apărare a liderului, ale cărei slăbiciuni au fost până acum mai mereu mascate de presingul și de efortul colegilor de la mijloc și din atac. Când FCSB nu a mai putut ține jocul sus, toată presiunea s-a descărcat pe fundași. 

Miron și Cristea joacă de ceva vreme împreună, dar aseară au fost principalii vinovați pentru înfrângere. După o primă gafă mare a lui Cristea, comisă în minutul 3, a urmat controversata fază a penaltyului, petrecută în minutul 11.

  • În momentul executării, FCSB se apără în linie, modern, cu șase fundași înșirați dincolo de marginea careului. E un mod de a ține pericolul departe de poartă și de a provoca atacanții să intre în ofsaid la cel mai mic pas făcut prea devreme. Dacă lovitura se bate direct în careu, portarul are timp să iasă. În cazul în care atacanții reușesc să dejoace această apărare în linie, fundașii pot reveni rapid pentru a repara situația
  • Hermannstadt a ales să joace altfel. Petrescu a bătut pe linia de 16 metri, pentru o deviere a unuia dintre fundașii centrali Stoica și Matricardi, care atacau exact acea zonă. Bagaric stă la colțul scurt, între Ovidiu Popescu și Cristea, asigurându-se că nu intră în marcajul strâns al niciunuia.
  • Cheia fazei este că linia de apărare e obligată să se oprească din retragerea spre poartă după doar doi metri, devenind statică
  • Rezultatul fazei depinde de duelul direct de la marginea careului. Dacă Miron, fundașul atacat, respinge, pericolul e îndepărtat. Miron, însă, a pierdut duelul aerian cu Stoica, iar mingea s-a dus în spatele liniei statice, spre Bagaric. Cristea nu are reacție, dormind în ghete, iar atacantul croat se trezește singur cu Vlad. Restul se știe.

La pauză, cineva – poate Petrea, poate Becali – a decis că doi fundași trebuie să iasă de pe teren. Au fost înlocuiți Cristea, intrat aparent în dizgrația finanțatorului, și Radunovic, au intrat Nedelcu și Panțâru. A fost o decizie care a sabotat o apărare și așa fragilă. În primul sfert de oră din repriza a doua, Hermannstadt a avut cel puțin două faze din care putea marca, dar cea din minutul 47 – când Belu Iordache s-a trezit și el singur cu Vlad, dar a tras extrem de prost – arată haosul defensiv produs prin schimbările engros de la pauză. 

Aosman și pasa de mare geniu

Putea fi 2-0. De fapt, putea fi 3-0, dacă luăm în calcul o altă fază în care am asistat, probabil, la cea mai spectaculoasă pasă dată în Liga 1 în ultimul deceniu. În minutul 38, mingea a ajuns la sirianul kurd Aias Aosman, undeva la 19 metri de poartă. Timpul și spațiul erau împotriva mijlocașului venit acum o săptămână din liga a doua turcă. În fața sa, la doar jumătate de metru, era Moruțan, apoi la dublaj venea Miron. Singurii colegi care-l putea ajuta, Petrescu și Bagaric, erau luați strâns în marcaj de Popescu și Cristea. 

În doar trei secunde, plinuțul Aosman a desfăcut apărarea FCSB ca pe o cutie inutilă de conserve. Mai întâi și-a tras mingea delicat, cu dreptul, din fața lui Moruțan, dezechilibrându-l. A fost secunda care i-a dat timp lui Bagaric să facă un pas spre stânga, desprinzându-se de Cristea. Miron s-a năpustit ca un taur să închidă culoarul și, într-o ligă în care fotbalul nu dă pe dinafară din cauza rapidității, se părea că faza e condamnată eșecului. 

După prelurea elegantă cu dreptul, Aosman și-a făcut mingea pe stângul și a pasat brusc, cu o mișcare incredibilă de gleznă. Mingea s-a dus printre Miron, Șut și Cristea spre Bagaric, lăsându-l singur cu Vlad, la 12 metri de poartă (foto jos). Radunovic sforăia departe de fază și nu a mai avut timp să strângă, însă Vlad a salvat situația cu un reflex de braț stâng cu adevărat uimitor. 

A fost un moment de geniu, incomplet din cauza finalizării. 

Sirianul întinerit peste noapte cu doi ani

Adus de la Tuzlaspor, necunoscutul Aosman are o poveste inedită. Pe 4 martie 2017, Bastian Haslinger – un oficial al Federației germane – primea un mail intern (găsit de reporterii Gazetei în baza de date Football Leaks) de la colegul Jens Herrmann în care acesta scria: 

“Sunt interesat dacă trebuie deschisă o investigație împotriva clubului Dynamo Dresda, de vreme ce jucătorul Aosman are acum o dată nouă de naștere. Practic, el a folosit un pașaport fals. Nu doar în acest sezon, ci și înainte. Nu era eligibil să joace în liga a treia. Personal, cred că o chestiune ca asta poate duce la o depunctare, dacă nu chiar la o retrogradare de vreme de Dresda a trișat”. 

Actele lui Aosman nu erau în regulă. Născut în Siria din părinți kurzi, mijlocașul ofensiv avea în ianuarie 2017 vârsta oficială de 24 de ani. O lună mai târziu, era mai tânăr cu 2 ani. În urma unei investigații a ziariștilor de la Bild, s-a dovedit că Aosman emigrase în Germania împreună cu părinții, însă la sosire nu avea niciun act care să dovedească data sa de naștere. 

Autoritățile germane au stabilit din oficiu că Aosman s-a născut pe 1 ianuarie 1993. Ulterior, fotbalistul lui Dynamo Dresda a obținut certificatul de naștere din Siria și a descoperit că era născut pe 21 octombrie 1994. 

În final, Federația germană (DFB) nu a luat nicio măsură împotriva sa sau a clubului. 

În 2015, însă, DFB l-a suspendat pe Aosman pentru patru etape după ce sirianul l-a scuipat în față pe un jucător de la SC Prussia Munster, într-un meci din liga a treia. Deși avocații săi au încercat să susțină că Aosman doar a mimat gestul, pe imagini se vede cum mijlocașul îl scuipă pe Schwarz în plină figură (vezi video). 

E un gest golănesc, care arată că Aosman – pasatorul de geniu din meciul cu FCSB – are defectele lui. Dacă nu le-ar fi avut, probabil că ar fi jucat acum în altă parte decât Liga 1. 

Pierderea lui ar putea fi câștigul publicului din România. Dacă slăbește câteva kilograme și continuă să deschidă spațiile cu aceeași ușurința observată aseară, Aosman poate deveni rapid un jucător spectaculos pentru care merită să deschizi televizorul la un meci al lui Hermannstadt. 

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Stef (1 comentarii)  •  15 februarie 2021, 17:05

Super tare! Felicitari!

Ilie (32 comentarii)  •  15 februarie 2021, 17:17

Mai bine îți vezi de invitații tăi: Ciutacu, Prodanca și alți intelectuali rasați. Becali e un individ nefrecventabil, dar mai bine te scotea de tot din jurnalism. Poate făceai și tu ceva util.

Poenaru (1 comentarii)  •  15 februarie 2021, 23:27

Pai cum ma nene, parca FCSB era racheta cand le dadea meciul Clinceniului acum o saptamana, asa ne zicea noua un ziarist. Joaca prost sau ii incarca si pe Hermannstadt de puncte pentru play off? Gasim si noi o legatura cu seria proasta a CFR-ului, o imbarligatura bacalioata, o soparla memerista? Pai suntem ziaristi suspiciosi si vigilenti sau nu mai suntem?

Daminuta (2 comentarii)  •  16 februarie 2021, 12:29

Domnule Ștucan parca incepeti sa semanati a jurnalist sportiv când alegeți să scrieți un astfel de articol și pare că vă și pricepeți.

esop (1 comentarii)  •  16 februarie 2021, 19:35

nu ce face steaua intereseaza ci mimamo care va ataca in forta play-out-ul apoi liga a 4-a,miau miauuuuu

Dan7 (2 comentarii)  •  16 februarie 2021, 20:32

Costi (scuză-mă ca îmi permit per tu-ul), Toți avem momente bune și altele mai nefericite. Mi-a plăcut articolul despre fotbal, în cea mai mare parte. Sper că această pasă bună sa devină o obișnuință, atât pentru tine cât și pentru majoritatea colegilor jurnaliști sportivi. Vrem să citim despre sport (nu doar fotbal). Ne-am saturat de mizerii și mondenități. Sper ca toți sportivii și sporturile importante să fie elogiati/e sau respectuos criticate când e cazul. Și cam atât... Vă rog să conduceți prin exemplu.

17 Nentori Tirana (53 comentarii)  •  17 februarie 2021, 11:34

Astea sint strimbe dinamoviste - vrei sa destabilizezi un cuplu de centrali stiind ca se sudeaza greu. Si un antrenor bunicel. Din poze eu vad ca stelistii stateau de data asta ca la carte, nu poti opri insa orice atac si anticipa mereu o pasa inteligenta ori ceva venit din intimplare. Problema e ca nu trebuie sa ajungi la astfel de pozitii, nu trebuie sa permiti multor adversari sa ajunga in careu. ---- Iar aici remarc mingiile tinute prea mult in jumatatea proprie care dau timp adversarului sa se pozitioneze si sa gandeasca, batuta pe loc acolo ori la tusa la fel, mingiile pierdute acolo si mai ales lipsa de mobilitate, plasamentul de obicei defectuos al fundasilor laterali, lipsa de experienta a celor din fata apararii – sa nu integi acum ca acolo ar trebui sa joace Popescu, caci vad ca asta n-are voie sa iasa, e bun la orice, poate si la curatat cartofi. Sut, Oaida, Olaru nu pot acoperi zona, la cap pot sari doar Miron si Cristea, de laterali la faze fixe ori centrari porti uita. Meciurile slabe au aparut de cind au prins cei mentionati minute, de cind joaca Popescu pe lateral. De ce l-au luat pe Harut ? Unde a fost Cretu ? - accidentat, n-a vrut sa semneze ceva ? Cu Cretu si Harut laterali, cu Nedelcu in fata centralilor, am mai avea trei jucatori mobili, care si participa la joc, care pot sari si la cap ! Cred ca trebuie sa revenim la 4-2-3-1 de unde putem ajunge flexibil si la 3 centrali si la o linie de 5 in spate caci tot ar mai ramine unul care sa aiba grije de zona cenrtala din fata liniei. Cine vrea sa joace linga Nedelcu ? Eu as opta pentru Tanase dar in locul lui Petrea i-as intreba pe toti.

ghicitor în stele (22 comentarii)  •  17 februarie 2021, 12:59

Spicuire din textul articolului : "0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB..." Explicație pertinentă, spicuită de pe forumuri GSp : "Ultimele rezultate vorbesc de la sine: 0 goluri marcate, infrangeri pe linie. Fix de cand a inceput scandalul cu Prodanca (pe care fecesebistii au tepuit-o), masseur-ul Neubert (pe care sotul Prodancei il cunoaste foarte bine) nu si-a mai permis *** pe fecesebisti. Respect DDB pt faptul ca au cerut control!". QED ...iar pentru Balaj : DOAR DISPREȚ!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pandele (1 comentarii)  •  19 februarie 2021, 12:30

Un articol, de duzina, lung cat o zi de post, in care caricaturistul de serviciu, Stucan, se face de ras, in razboiul personal pe care il duce cu Becali.In gazetarie nu exista "POATE" in gazetarie articolele se verifica si apoi sunt publicate. Din pacate asta este teorie. Pe cand in practica ? Nota 2, cu indulgenta, Stucane.

Ninel (1 comentarii)  •  2 martie 2021, 17:59

Cum ramane cu o investigatie despre postacii platiti de FC FCSB ca sa denigreze pe Dinamo, pe CFR Cluj, pe fostele glorii ale echipei Steaua sau pe orice personaj care indrazneste sa exprime pareri ce contravin ideilor/actiunilor lui Jiji? Daca la Barcelona s-a putut, de ce sa nu se poata la neica-nimeni FC FCSB? Dl Stucan?!? Dl Tolontan?!? Ne puteti spune ceva despre userii platiti Randum (zis si 2000 euro pe luna), de Laslas si de Iosif?

Ilie (32 comentarii)  •  3 martie 2021, 14:34

Ștucan este un om care manipulează. Vezi dreptul la replică al antrenorului de handbal acuzat de viol. Prost este dacă nu îl dă pe Ștucan în judecată. Să îl scoată din presă. Este de departe cel mai *** gazetar, peste Gâdea, Gușă sau Rareș Bogdan.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează