Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

În acest moment, e imposibil de știut dacă FCSB va fi campioană în luna mai, dar ce a făcut Tănase cu acei trei pași din minutul 92 poate fi diferența dintre locul 2 și locul 1, la finalul sezonului

Permalink to Tănase, maestrul hipnotizator
luni, 8 martie 2021, 1:42

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când vine cealaltă, o ia din loc. Sunt cap la cap și poate e mai frumos așa. Se va decide totul în ultima etapă. Singura care o ține pe un dans de călușari e Craiova. Ei joacă pe loc. Nu-i ajută nici bățul de la călușari. Dar, fără să se supere nimeni, echipele sunt slabe. Avem un fotbal slab, slab de tot”.

E descrierea plastică făcută de fostul arbitru internațional Adrian Porumboiu luptei dintre CFR și FCSB pentru titlul în Liga 1, în actualul sezon.

În acest moment, cele două sunt despărțite în clasament de o diferență de 6 goluri. Aparent, victoriile la scor ale FCSB din toamna trecută țin echipa lui George Becali pe primul loc exact când sezonul a ajuns într-o fază în care diferența începe să fie făcută de micile detalii. 

CFR și-a luat punctele la Arad dintr-o lovitură de cap a lui Vinicius, care s-a desprins din marcajul neatent al lui Erico. Rămasă în spate pentru 24 de ore, FCSB a anulat avantajul după ce a trecut printr-o mare sperietură în prima repriza a partidei cu Gaz Metan de pe Național Arena. Până în minutul 90+1, echipa condusă pe hârtie de Toni Petrea și ghidată tactic din fața televizorului de George Becali nu trăsese niciun șut pe poartă. 

Apoi, a apărut de nicăieri Tănase. 

Fără să impresioneze, căpitanul FCSB a reușit să stoarcă zeama unei victorii dintr-o fază uscată ca o lămâie ținută un an la soare. Povestea golului durează 6 secunde, timp în care Tănase a acționat ca un prădător adevărat. 

Totul începe cu un nou atac în dreapta dus de Moruțan (foto sus), ajutat la învăluire de un Ovidiu Popescu deja obosit de numeroasele sprinturi. La minutul 90 și 57 de secunde, Moruțan are mingea pe dreptul și o pădure de adversari în fața sa. Trif și Velisar se coordonează pentru a bloca o acțiune în careu, dar și potențiala învăluire, Alceus stă în spatele lor, pregătit să dubleze în cazul în care Moruțan pleacă în dribling, iar Francisco Junior e și mai în spate, pentru orice eventualitate. 

Practic, faza e închisă de Gaz Metan. În centrul careului, Vukusici și Tănase așteaptă ceva aproape imposibil: o centrare atât de bună încât să-i scape de marcajul strâns la care se așteaptă orice atacant în prelungirile unui meci. Pentru a spori gradul de dificultate al fazei, Gaz Metan are un om în plus și în gura porții: Butean e pregătit să strângă, Baco e deja agățat de Vukusic, iar Tănase migrează din centru spre colțul scurt, unde se află însă Yuri Matias, fundașul brazilian dorit de CFR Cluj. 

Două secunde mai târziu, faza e tot blocată. Moruțan analizează rapid opțiunile, Vukusici e deja în brațele lui Baco, în timp ce Tănase pleacă pe scurt într-un ritm de doi pe patru. Yuri Matias întoarce privirea (foto sus) și observă mișcarea previzibilă a atacantului FCSB. Dacă brazilianul face un pas spre dreapta, Tănase e neutralizat, astfel că o puțin probabilă centrare ar avea drept rezultat o nouă minge respinsă.

Peste o secundă, centrarea imposibilă devine probabilă. Cu o fentă rapidă, Moruțan a întors brusc mingea înapoi, pe piciorul stângul, surprinzându-l pe Trif. Totuși, în careu, Tănase – singurul jucător nemarcat strâns – e încă static după oprirea din alergarea ușoară. 

Din acest moment, începe mișcarea hipnotizantă, abia perceptibilă, care-l transformă pe aparent staticul Tănase într-un jucător extrem de periculos (foto sus). În timp ce Moruțan își așază pașii pentru centrare, căpitanul FCSB face trei pași discreți spre bandă, alunecând de sub nasul lui Yuri Matias. Între cei doi se cască un spațiu de 150 de centimetri, nepermis în fotbalul modern, pe care fundașul brazilian nu mai are cum să-l acopere în fracțiunea de secundă rămasă până când mingea va ateriza în careu. 

Timingul migrării lui Tănase într-un spațiu liber e perfect.

Surprins, Yuri Matias e atât de dezorientat de fază încât se uită peste umărul lui Tănase (foto jos) ca un șofer care scoate capul pe geam pentru a vedea ce e dincolo de TIR-ul din fața sa.

În timp ce fundașul nu vede centrarea, Tănase anticipează incredibil și își activează tot corpul pentru a lovi. Pune capul și mișcă din gât suficient încât să imprime balonului traiectoria ideală, spre colțul lung. 

Din glezna lui Moruțan și din știința lui Tănase, FCSB a câștigat un meci pe care trebuia să-l piardă. O știe și a spus-o franc și Tănase, la flash-interviu: “Consider că nu am jucat ce trebuia. Nu am făcut doar o primă repriză slabă, tot meciul nu am jucat ce trebuia”. 

Istoria fotbalului e plină de meciuri proaste câștigate de o viitoare campioană cu un gol înscris la ultima fază. E dovada supremă că o echipă are mațe – ca să traducem mot-a-mot o vorbă englezească – , are curajul, determinarea și tăria de a supraviețui unui moment cumplit în urma căruia capătă încredere și avânt pentru a deveni campioană. 

E imposibil de știut acum dacă FCSB va fi campioană în luna mai, dar ce a făcut Tănase cu acei trei pași din minutul 92 poate fi diferența dintre locul 2 și locul 1, la finalul sezonului. 

Fără a putea analiza impactul psihologic al golului, luăm doar calculul sec. Două puncte în plus înjumătățite în play-off înseamnă un punct. Iar Tănase, cu golurile decisive din finalurile celor două meciuri cu Dinamo, plus cel de aseară, a adus FCSB victorii fără de care echipa era acum la șase puncte în spatele liderului CFR, nu la 6 goluri deasupra echipei de pe locul 2 CFR.  

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Dumitru Ciobanu (5 comentarii)  •  8 martie 2021, 14:03

Am o întrebare cine e ste antrenor la Mediaș? și unde a mai fost antrenor asta nu spune nimic?Ce veselie era la final între antrenori.

dumitru ciobanu (5 comentarii)  •  8 martie 2021, 14:06

A fost o postare care nu convine sau este cenzură.

Ilie (32 comentarii)  •  8 martie 2021, 14:07

Sper ca Grigore Niță să te dea în judecată și să plătești pentru *** pe care le-ai făcut atât lui, cât și doamnei Cetiner. Nu am văzut nici o scuză formală, pentru că nu mă aștept la regrete de la unul ca tine. Este pentru prima oară când îi dau dreptate lui Gigi Becali: nu ai ce căuta în jurnalism. Iar cine te ține, adică nea Ovidiu "țucălaru lui Păunescu " Ioanițoaia, te ține doar pentru că așa făcea și el când vroia să parvină. Ceea ce a și reușit!

dumitru ciobanu (5 comentarii)  •  8 martie 2021, 14:07

Cui servește atâta reclamă/?

DUMITRU CIOBANU (5 comentarii)  •  8 martie 2021, 14:10

BECALI SĂ TRĂIASCĂ.

martipan (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 14:33

daca CFR nu va pierde cu fcsb si vor fi la egalitate de puncte cele 6 goluri nu vor conta ,la rezultatul direct CFR ar trece peste fcsb

Luigi (2 comentarii)  •  8 martie 2021, 14:39

Doamne, ce analiză superbă! Aș fi zis că este descrierea unei faze care a decis o campioană mondială. Apoi m-am dezmeticit. Cine e Tanase?

observatlr_federal (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 14:41

Dansul îl face muzica... "Fluierașii" decid cine valsează și cine bate pasul pe loc. Iar Tănase, fie că e "maestru hipnotizator" fie săritor la trambulină, tot circar rămâne. Golul lui Tănase de ieri, pe final de final de meci, ca și cel al lui Buș (penalty pe final de final de meci, în tur la Mediaș după un plonjon al lui Octavian Popescu) au decis probabil punctele care îi refuză Gazului orice speranță de a evita PlayOut-ul... Ce "mațe puternice" trebuie să aibă Mediașul încât să reziste meciurilor cu un Fcsb jucând întotdeauna în 11+3 pe teren??

Lup (6 comentarii)  •  8 martie 2021, 14:44

Excesiv. E o nenorocită de centrarea și eroare de marcaj.

Mihai (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 14:47

Dumitru ciobanu? Esti pe treaba ta? La cfr cine e antrenor? Si unde a mai fost?

Observator (24 comentarii)  •  8 martie 2021, 15:25

@ Ilie Pe acest "investigator de talie mondiala" (jurnalismul roman de investigatie este in top) l-a adus la GSP Tolontan, platind si o clauza de reziliere! Tot ce afirma acest ziarist este tendentios, discutabil, provocator, tinetele sale fiind de fiecare data aceleasi (Hagi, in primul rand)!

Cristi (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 15:29

Unde'i MM'u? Numai zice nimic de arbitraj? Sper sa moara toti *** poate se curata si liga 1. Miron trebuia sa ia 4 galbene meciu asta.. din care unu ca ultim aparator fault in careu facut de fcsb care nu se vede. Comentatori de pe digi "penibili" repriza a 2-a am mutat pe look tv. ATAT pupincurism n-am vazut de cand ma stiu. Asa ca ma repet, sper sa moare toti cu fcsb in gura!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

talpaiadului (11 comentarii)  •  8 martie 2021, 15:37

Bravo dom'le, felicitari! Un articol parca tradus dintr-un ziar de sport din tarile mari. O faza de joc analizata si comentarii la obiect. Fara barfe, zvonuri si teorii ale conspiratiei. Keep them coming! :)

Catalin (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 15:41

Mi se pare mie sau Yuri s-a cam dat la o parte favorizand un gol ca in curtea scolii...?

corona (2 comentarii)  •  8 martie 2021, 15:43

Matipan ,vezi ca doar meciurile directe din play -off conteaza

corona (2 comentarii)  •  8 martie 2021, 15:44

Martipan, vezi ca doar meciurile directe din play -off conteaza

Manu (8 comentarii)  •  8 martie 2021, 15:52

Stucanele de ce nu anchetezi modul fraudulos cum un club departamental numit clona csa Steaua toaca annual din bugetul armatei(adica bani nostril )un million de euro si joaca prin liga a treia.De ce nu sunteti interesati tu si tolontanel sa investigati ce sa intamplat cu preluarea echipei de fotbal Steaua Bucuresti de catre Becali si cum de nici un general sau reprezentant al armatei nu este vinovat ???Ai inventat un articol ca sa ai ce scrie !!Ce vrei sa insinuezi,ca a fost blat ?

Mada (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 15:55

Cand vad comentariile antistelistilor,astia care vedeti doar conspiratii in jurul vostru,imi este mila de noi ca natie ca aveti drept de vot. Dar daca sunteti antistelisti nu mai intrati si nu mai cititi despre Steaua,cititi despre Dinamo ca doar va pregatiti de liga campionilor. Ce va e dor de Borcea,si ce il mai injurati si pe ala ,prin toate comentariile.

MZM (19 comentarii)  •  8 martie 2021, 16:06

Lupta e grea. Fara Man (plecat la Parma) si fara Coman (suspendat si cu spectrul condamnarii deasupra capului), FCSB inoata din greu contra curentului! Tanase a jucat slab tot meciul, dar golul din minutul 92, elegant, derutant, imparabil, magnific, de 3 puncte, il spala pe capitan de toate pacatele.

Cristian (5 comentarii)  •  8 martie 2021, 16:07

in al doilea meci cu dinamo, returul adica , golul lui Tanase a fost in prima repriza... nu in finalul meciului... poate ai vrut sa zici de meciurile cu gaz metan si de turul cu dinamo :))

zorrozabal (5 comentarii)  •  8 martie 2021, 16:50

Rezultat dinainte stabilit!Ca si dificultatea „meciului”-ca sa arate pe de o parte ca nici vorba de cooperativa,iar pe de alta parte ca VAR-ul e foarte necesar,ca uite ca face arbitrul!Dar„plonjonul”artistic al portarului Gaz-ului a risipit orice abureala!Omul a plonjat in...sus,de era sa cada... in cap!Iar acest portar nu e la prima„isprava”in meciurile cu fcsb!

dan (12 comentarii)  •  8 martie 2021, 17:15

Super articolul ! Ignoram pe trepadusii care sustin ca meciul a fost un blat - cine a mai vazut un blat decis in min 92 ???

Ceferika (2 comentarii)  •  8 martie 2021, 18:16

Ce odă grețoasă!

tango (14 comentarii)  •  8 martie 2021, 18:39

Unele dintre comentariile de mai sus îmi întăresc părerea că 'scenarita' la români este o boală mai grea decât cancerul, sida și covidul la un loc. Ca să susții că golul absolut întâmplător din minutul 92 al lui Tănase a fost facilitat de adversari înseamnă să fie bine rupt de realitate. Văd că unii tot aduc vorba de "cooperativă" fără a ne 'lumina' cum funcționează acest fenomen în cazul de față. Aș dori să ne explice unul dintre "specialiștii" blatului și a cooperativei de ce a trebuit să bată fcsbul la Botoșani când cea mai elementară logică spune că trebuie să învingă Botosaniul adică echipa care avea nevoie de puncte ca de aer ca să prindă play-outul?!?! Deci Botosaniul își taie craca de sub picioare pentru ce? Acum vreo trei ani am avut aceeași situație când în urma victoriei fcsb-ului la Botoșani aceștia ratează play-outul, lucru care este foarte probabil să se întâmple și anul acesta. Personal nu pot să cred că există atâta ură și dușmănie cuibărită in sufletele roase de frustrări, neputință, etc.

tango (14 comentarii)  •  8 martie 2021, 18:53

Corecție la mesajul meu anterior. In loc de Playout se va citi Playoff. Cu scuzele de rigoare.

Maxentiu (17 comentarii)  •  8 martie 2021, 18:53

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cristian (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 19:41

Dragut finalul domnule Stucan: Daca........CFR-ul era la sase puncte in fata De ce nu puneti si invers: Daca kovacs dadea 11 m,daca cfr-ul nu castiga 2-3 meciuri in min 90,Steaua avea 9 puncte in fata.

Radu K (4 comentarii)  •  8 martie 2021, 23:03

Oda pentru nimic... Despre cele 3 penalty-uri neacordate, nimic, nimic??? 1 pentru Faci Ce Spune Becali si 2 pentru Gaz Metan Medias... Un fleac... Nu mai e scandal ca a gresit grav arbitrul? Memelusa si alti slujitori ai ciobanului puscarias nu mai fac scandal ca arbitrajul a viciat rezultatul? Voi astia, gigistii, v-ati ascuns in papusoi si va faceti ca ploua?

tango (14 comentarii)  •  8 martie 2021, 23:55

@RaduK; daca ai urmarit pe Digi emisiunea de dupa meciul Voluntari-Dinamo ai fi fost cu siguranta surprins cand s-au analizat de catre Craciunescu fazele dubioase din Fcsb-Medias unde s-a spus clar ca trebuiau doua penaltiuri pt fcsb si unul pt Medias. Deci ce sa credem???

Bigdan a (2 comentarii)  •  9 martie 2021, 7:58

wow, cata analiza pentru o faza atat de comuna... sigur ca s a gandit Tanase la toate aspectele astea ... poti sa scrii si o carte despre meciul secolului FCSB GAZ.

Ery (1 comentarii)  •  9 martie 2021, 8:37

Stucaneeee !!! comentariul acesta și descrierea cu aâtea amănunte până la centimetrii te pot însera în bancul ăla CE FACI STUCANE ? FAC CA O BRÂNZĂ BECALIANĂ . STAU ȘI PUT ,ADICĂ SCRIU UN COMENTARIU . Știu că vei șterge ce am scris dar sunt satisfăcut că l-ai citit că chiar ai călcat în străchini cu articolul acesta .

17 Nentori Tirana (53 comentarii)  •  9 martie 2021, 10:56

Au gindit in sfirsirt repede. I-a luat fata, mare scofala. Executia da, apoi Morutan care a anticipat. Bine, ajungi sa te miri ca jucatorii cunosc abecedarul. Oare nu stiu nici cind si cum sa iasa ? - caci de la antrenori auzi de cel putin 100 de ori pe meci urletul „iesi, iesi !“ chiar te intrebi daca mai stiu si altceva. Eu cred ca invatati toti fotbal de la comentatorii de La Bloc Angheluta si Stefanescu – pentru oameni normali la cap deja insuportabili cu risetele lor, bascaleala si sfaturile tactice acordate gratis tuturor asa zisilor antrenori. Vede si Tanase ca Steaua „nu joaca ce trebuie“ de cind TREBUIE sa „joace“ mult Bizonul, Sut lateral si haosul Oaida – nu sint jucatori de Steaua, ca si domnisoara Vina, melc, melc, cotobelc - , nici fundasul stinga nu contribuie cu nimic la joc, nu gandeste, nu are viteza, nu sare – ca si Bizonul – mai mult de un cm, ambii mereu defazati. Ce-ar fi sa-i documentezi - cu poze ! ca aici - lui Petrea cele 5 greseli de abc pe care le face Biz Popescu in absolut fiecare meci ? - pericol public, oare are permis ucrainian ? ------- Stucane, deschide ochii, Dinamo trebuie sa dispara complet din fotbal ! - e singura sansa pentru un fotbal curat si sanatos. ------- Stucane, daca mai esti dinamovist, daca spun Hagi, Ianis, Tanase, Morutan, … mai trebuie sa spun despre tine si fotbal ceva ? Altfel precizia ta matematica cu care cauti si scrii a fost mereu de admirat. Ai face un mare serviciu daca ai lua statistic raspindirea dinamovistilor in toata tara. Este o plaga, a fost mereu cancerul fotbalului romanesc. Porneste de la nea Angelo, nea Mitica, nea Mircea cu arbitrii, militienii si forjorii lui care au ajuns peste tot in Patria lor, Bucuresti, chiar si la Rapid, Ilfov, Dolj, Hunedoara, Dej, Pitesti, Ploiesti, Iasi, Brasov, pina si la Pepsi St Gheorghe au inceput doar dinamovisti… Cluj unde stii si tu cum a luat nea Ando 3 titluri, Medias care a incurcat in play-off multumita Dinamo, Gazul dinamovist de unde au venit la greu 6 puncte … Cu Voluntari, Chiajna, cind s-a jucat fotbal ? Asta e fotbal ? E COOPERATIVA ! Rezultatul l-ai vedea azi daca ai deschide ochii ca sa-ti lumineze mintea. Hai sa vedem unde ar fi Dinamo fara cele 6 puncte de la Medias. Ieri a „convins“ cu Voluntari la impartirea punctelor, unde ghici cine gandea: forjorul nea Ando ! Rapid, multumita lui Lucescu si fiul, pierde cu Cicsarada, Brigada dinamovista moldoveana U Cluj pierde prin coclaurile comunei Recea. Ce „fotbal“ ai mai vazut ? Frauda din UTA – Cluj n-a fost clara ? Cauta Erico, impresari, unde a mai „jucat“ … Poate ti-a placut Iasiul distrus de Pruneea, unde colateral prin Rapidul distrus de Lucesti a ajuns sa gandeasca o rara avis. Ce sa-ti fac moldovene ? - au ajuns pasarile sa gandeasca pentru tine. Hai Dinamo.

Radu K (4 comentarii)  •  9 martie 2021, 12:31

@ tango: nu ma uit la emisiuni gigiste... Imi provoaca sila, ca si acest articol tip Oda. Cred ca si eu si tu stim atata fotbal incat sa vedem foarte clar dupa reluari daca a fost sau nu 11m. Doar sa fim obiectivi, nu suporteri fanatici. Craciunescu probabil a fost certat de clanul albanez pentru comentariile avute la meciurile anterioare. Cel putin *** am vazut ca l-a certat. A vrut probabil sa para impartial. Oricum ar fi, de ce nu se face acum scandal pe arbitraj? Pentru ca e unul din gasca platita de ciobanul puscarias?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zorrozabal (5 comentarii)  •  9 martie 2021, 13:36

@17 nentori-Esti penibil!Orice om de buna credintza vede ca singura cooperativa( din LPF-ul nepotului lui Argaseala) e a lui Becali!Care are bani si ii „finanteaza” pe toti!Cooperativa, care deja a cuprins ca o metastaza fotbalul romanesc!Ca Dinamo o fi avut si ea o influenta tot atat de mare in anii...60 din secolul trecut?O fi avut!Pana s-a implicat PCR,prin Valentin Ceausescu!Si a facut o cooperativa nou noutza!Dupa asa zisa revolutie s-a implicat...Hrebenciuc!Si a „privatizat” cooperativa, dandui-o lui Becali!Odata cu„afacerea cu schimbul de terenuri”!Iata cine ar trebui sa dispara!

Comentează