Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

vineri, 5 februarie 2021, 6:44

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. S-au redeschis restaurantele, teatrele, cinematografele, luni se redeschid scolile, toate in spatii inchise, iar autoritatile au uitat de stadioane … Cred ca toti suporterii carora le lipseste mersul pe stadion de aproape 1 an de zile au dreptul sa revina si ei, cat mai repede, in spatiul care le aduce bucurie si apropierea de jocul de fotbal si echipa favorita. Ieri am solicitat MTS sa analizeze propunerea LPF de a redeschide stadioanele din Liga 1 la 30% din capacitate”.

Si eu cred ca cererea este justificata si ca se poate pune problema redeschiderii stadioanelor in acest moment. Atent, cu solutii chiar de la caz la caz.

O sa se spuna ca intr-o sala de cinema unde oamenii stau la distanta de x locuri si randuri situatia este mai usor de controlat daca se incalca regula, dar ce te faci daca vine o galerie si genereaza aglomerare de oameni necontrolabila chiar daca stadionul este mare? O sa se mai argumenteze probabil ca nici in campionatele mari publicul nu are acces. Corect, d-aia spuneam ca de la caz la caz se poate judeca diferit, dar un moment de restart ar fi bine macar sa se discute acum, apoi sa se cizeleze ideile intr-un plan, care in viitorul apropiat sa fie pus in practica.

I-am cerut prietenului Liviu Manolache, cel mai pasionat si bun statistician din fotbalul romanesc in acest moment, cateva cifre. Sa vedem care a fost media de spectatori vs capacitatea stadioanelor echipelor nostre din Liga 1. Haideti sa ne uitam putin peste aceste cifre, care sunt din sezonul in care pandemia ne-a batut la usa:

👉 Medie FCSB în cele 8 meciuri jucate pe „Arena Naţională” în 2019/20:

medie 9.134 spectatori / meci
Capacitate Arena Naţională: 55.635
procentaj umplere stadion: 16,5 %

👉 U Craiova, 13 meciuri în L1 pe Ion Oblemenco:

medie 13.114 spectatori / meci;
Capacitate Ion Oblemenco: 30.944
procent: 42,4%

👉 Dinamo, 14 meciuri în L1 pe Dinamo şi Arena Naţională:
medie 4.631 spectatori/meci;
Capacitate Dinamo 15.032 spectatori;
procent: 30,8 %.

👉 Sepsi, 14 meciuri în L1
medie 2.929 spectatori/meci;
Capacitate stadion 5.200 spectatori;
procent: 56,3 %.

👉 Viitorul, 14 meciuri în L1
medie 2.974 spectatori/meci;
Capacitate stadion 4.554 spectatori;
procent: 65,3 %

👉 CFR Cluj, 14 meciuri în L1
medie 4.138 spectatori/meci
Capacitate stadion 23.500 spectatori;
procent: 17,6 %

👉 Astra, 14 meciuri în L1
medie 903 spectatori/meci;
Capacitate stadion 8.500 spectatori;
procent: 10,6 %

👉 Poli Iaşi, 10 meciuri în L1 pe arena din Iaşi
medie 3.646 spectatori/meci;
Capacitate stadion 11.500 spectatori;
procent: 31,7 %

👉 FC Botoşani, 14 meciuri în L1
medie 2.524 spectatori/meci;
Capacitate stadion 7.782 spectatori;
procent: 32,4 %

👉 FC Voluntari
medie de spectatori în meciurile jucate acasă: 887;
Capacitate stadion: 4.600 spectatori;
procent: 19,3.

👉 Gaz Metan
medie de spectatori în meciurile jucate acasă: 2.477;
Capacitate stadion: 8.500 spectatori;
procent: 29.1.

👉 Academica Clinceni
medie de spectatori în meciurile jucate pe arena din Clinceni: 1.025
Capacitate stadion: 4.500 spectatori;
procent: 22.8.

FC Hermannstadt şi Chindia nu-şi dispută meciurile pe teren propriu la Sibiu şi Târgovişte.

UTA şi FC Argeş sunt promovate, nu au evoluat în ediţia trecută.

Dupa cum observam, in vremuri fara restrictii, cluburile noastre cu nume nu reuseau sa atraga catre stadion mai mult de 30% din capacitatea arenelor. Si atunci, de ce sa ne temem? Este important pentru oameni, pentru viata de zi cu zi, la mai bine de un an de la inceperea pandemiei, sa se incerce revenirea la normalitate. Sunt spatii deschise, se pot face eforturi de organizare ca pericolul de infectare sa fie mai mic decat atunci cand stai la coada in supermarket.

Ma bucur ca Liga a avut aceasta initiativa si sunt sigur ca si FRF gandeste la fel pentru Cupa si Ligile mici. Trebuie pus pe tapet subiectul. Da, poate un FCSB – Dinamo sau Craiova – FCSB nu s-ar putea juca avand spectatori in tribuna nici la 30% din capacitate, dar de ce sa inchizi toate meciurile unei etape? Se poate judeca de la meci la meci situatia si tot ar fi un bun inceput.

„Fac un apel catre fani, indiferent de echipa favorita, sa vina alaturi de noi, prin intermediul organizatiilor oficiale ale suporterilor, pentru a sustine acest demers. Ii rog pe cei care se ocupa de aceste organizatii sa ma contacteze in privat pentru a ne organiza. Este inacceptabil ca nimanui nu ii pasa de zeci de mii de suflete tinute departe de sportul favorit la fiecare etapa din campionat. Editat mai tarziu: La fel stau lucrurile si la Liga a 2-a si a 3-a, precum si la alte sporturi. Iertati-ma ca nu v-am mentionat in postarea initiala”, si-a incheiat Justin Stefan apelul facut pe facebook.

Sa speram ca MTS reactioneaza pozitiv si se aseaza la masa cu LPF si FRF macar pentru un plan de actiune. Eu sunt convins ca se vor gasi solutii si reguli eficiente pentru ca din aceasta primavara sa se poata merge, civilizat si fara pericol de infectare, pe stadion.

Comentează