Explicațiile unui eșec
Pe toți iubitorii sportului nostru, nu neapărat seduși de handbal, continuă să-i urmărească recenta înfrângere suferită de România în fața Cehiei la Mondiale. A părut un blestem. Pornite ca favorite, „tricolorele” au condus întreaga partidă, adesea la 3-4 goluri, dar […]
Pe toți iubitorii sportului nostru, nu neapărat seduși de handbal, continuă să-i urmărească recenta înfrângere suferită de România în fața Cehiei la Mondiale. A părut un blestem. Pornite ca favorite, „tricolorele” au condus întreaga partidă, adesea la 3-4 goluri, dar au pierdut cu două secunde înaintea finalului, bătute de niște cehoaice mai degrabă mediocre!
Pe lângă colegul Geambașu, cea mai bună analiză a întâmplării nefericite din Germania a realizat-o, în opinia mea, Cristian Gațu într-un amplu interviu acordat ziarului „Adevărul”. Înainte de a intra în amănunte, reamintesc cine e Gațu, pe care generațiile noi îl cunosc mai puțin.
A fost unul dintre cei mai mari handbaliști din istorie. Veritabil iluzionist, care parcă-și hipnotiza adversarii și le ascundea mingea, a cucerit două titluri de campion al lumii (1970 și 1974), iar între 1996 și 2014 a fost președintele FRH. Astfel, a contesta competența lui în handbal e ca și cum ai pretinde, aberant, că Nadia nu se pricepe la gimnastică, Hagi la fotbal, Țiriac ori Năstase la tenis etc.
Comentând cele petrecute la CM, Gațu critică elegant, cu măsură, unele decizii ale tehnicianului spaniol Ambros Martin. Înainte de orice, îi reproșează că nu le cunoaște suficient pe fete și, ca atare, că n-ar fi făcut el selecția! Martin a susținut sus și tare, în duet cu președintele federației, Alexandru Dedu, că a întinerit lotul, invocând 9 debuturi consemnate la actuala ediție a Mondialelor. De discutat, deoarece 5 dintre debutante sunt trecute de 27 de ani, din care cauză România a aliniat în Germania a 8-a cea mai bătrână echipă din 24! De pildă, ibericul a renunțat la Oana Manea întrucât a împlinit 33 de ani, dar nu și la Gabriella Szucs, de aceeași vârstă.
Nu zice nimeni că Martin nu-i antrenor. E superprofesionist. Numai că, pregătind-o în paralel pe Gyor, campioana Ungariei și a Europei, n-a reușit să le cunoască pe handbalistele noastre. Cum el venea la „națională” cu o zi-două înaintea partidelor acesteia, n-a prea putut să-și facă o idee despre fete. Mai ales că n-apuca să vadă niciun meci din campionatul intern! Și-atunci, circulă vorba pe culoarele FRH, pleca urechea fie la președintele Dedu, fie la antrenoarea federală Nicoleta Alexandrescu. Corect, de câte ori lucrurile merg anapoda, lumea spune vrute și nevrute. Bârfește. Reversul medaliei e însă că nu iese fum fără foc.
Vor sări unii că nu-mi plac antrenorii străini. Că l-am atacat pe Daum, iar acum mă strâmb la Ambros. Că-s xenofob și alte asemenea aiureli. Fals. Doar că, necunoscând româna, cei doi n-au izbutit să comunice cât ar fi fost necesar. Ambii s-au adresat jucătorilor (jucătoarelor) în engleză, ceea ce a produs dificultăți suplimentare. Una că engleza nu-i limba nativă a tehnicienilor respectivi, apoi că fotbaliștii și handbalistele se descurcă anevoie cu ea. Dacă n-a apelat la translator, greu de folosit însă pe parcursul unui time-out de numai 60 de secunde, Martin ar fi procedat mai bine să se fi adresat fetelor în spaniolă. Totuși, nu-i ușor pentru nimeni să gândească într-o limbă, să traducă în minte, să se exprime și să convingă în alta.
Cum Alexandru Dedu a precizat, în același număr din „Adevărul”, că „rămânem fermi strategiei adoptate”, frază din care deducem că FRH va colabora cu actualul selecționer până la JO de la Tokyo 2020, s-ar cuveni să se ia aminte la observațiile de mai sus. Ampla experiență a legendarului Gațu nu trebuie ignorată.