Inamicul public
Vă reamintesc ce-a declarat Fl. Tănase după ce FCSB a pierdut la Mediaș în fața lui Hermannstadt, că „Nu se poate juca pe un asemenea teren înghețat”. La fel s-a plâns și Ad. Păun la finalul surprinzătoarei remize albe consemnate […]
![Permalink to Inamicul public](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2021/02/149800926_1047771782379736_5051236905222697133_n-900x524.jpg)
Vă reamintesc ce-a declarat Fl. Tănase după ce FCSB a pierdut la Mediaș în fața lui Hermannstadt, că „Nu se poate juca pe un asemenea teren înghețat”. La fel s-a plâns și Ad. Păun la finalul surprinzătoarei remize albe consemnate luni între CFR și Voluntari: „Avem pretenții de cupe europene, să ne calificăm, dar condițiile sunt de liga a doua!”.
Cei ce-au urmărit partidele etapei 23 trebuie să fi remarcat că la Mediaș și la Cluj a fost boierie, confort 1, pe lângă ce s-a petrecut la Botoșani. Unde întâlnirea dintre formația locală și Gaz Metan s-a disputat pe o temperatură resimțită de minus 20 de grade și pe o suprafață acoperită de zăpadă. Chiar că acolo mai degrabă s-a jucat hochei decât fotbal!
Într-adevăr, le cerem băieților să se implice. Să pună osul și să se dăruiască. Ba să se și sacrifice. Uităm însă, cu vinovăție, c-ar trebui s-o facă pe ger și pe gheață. În condiții vitrege, în care, cum se spune, nu dai afară din casă nici măcar un câine. Veți zice că-i iarnă și că, citat intrat deja în folclor, iarna nu-i ca vara. Ba unii vor îndemna să nu-i compătimim pe fotbaliști pentru că au o viață frumoasă și câștigă destul.
De acord. Atât că tot ce se întâmplă astăzi în Liga 1 este din cauza FRF și a LPF. Aceste foruri au ținut morțiș ca și în actualul sezon să existe play-off și play-out, s-au cramponat de acest sistem. Deși normal era, dacă pandemia tot prelungise sezonul precedent, să se renunțe la el pentru un an. Nu s-ar fi făcut gaură în cer.
În vremuri excepționale, se iau măsuri excepționale, nu? Poate în altă parte, nu la FRF și la LPF, care au decis oprirea campionatului pentru doar 20 de zile, cea mai scurtă pauză din istorie! La timpul respectiv, am atras atenția că o astfel de abordare, că strategie nu poate fi numită, e eronată. Din păcate, s-a dovedit c-am avut dreptate.
Ca atare, etapa 15 din L1 s-a desfășurat pe 20-22 decembrie 2020, iar cea cu numărul 16 pe 12-15 ianuarie 2021! Evident, răgaz insuficient pentru refacere și, acceptați clișeul, pentru reîncărcarea bateriilor. Comparativ, în Ucraina, țară în care iarna e de regulă mai lungă și mai aspră decât în România, Premier Liga s-a întrerupt pe 13 decembrie și s-a reluat pe 13 februarie, după 61 de zile! Dar unde, ca să fim corecți, PL include 14 echipe, fără play-off și play-out.
Dacă terenurile proaste constituie inamicul public al fotbalului nostru în această perioadă, Liga 1 se mai confruntă cu alte două mari neajunsuri. Cu lipsa tehnologiei și, temă de dezvoltat cu o viitoare ocazie, a arbitrajelor de calitate.
Astfel, probabil că în meciul cu Voluntari, pe care l-a dominat cap-coadă, CFR a înscris un gol valabil. Numai că în absența instalației goal-line, menită să controleze linia porții, nimeni n-a putut afirma cu convingere că mingea expediată cu capul de Vinicius a intrat cu toată circumferința în poarta lui Râmniceanu. Deci nici „centralul” Marian Barbu, care a lăsat jocul să continue. Părerea mea e că trebuia acordat gol. Dar e o părere, nu o certitudine.
Să admitem că introducerea VAR, promisă și mereu amânată, presupune costuri deosebite. Pe lângă aparatură și spații speciale, trebuie pregătiți arbitrii etc. Dar nici pentru goal-line, tehnologie mai ieftină și mai ușor de montat, FRF și LPF n-au bani?! Nu se știe, și nici nu se va ști vreodată, unde-s milioanele de euro trimise de FIFA și UEFA în contul FRF. Acesta e alt subiect tabu.