Mulțumiți cu puțin!
Primul aspect legat de egalul de la Belfast ar fi acela că, atingând ultimul obiectiv al sezonului, "tricolorii" au promovat în grupa valorică 2 pentru CM 2022. Ascensiune ce le asigură, măcar teoretic, un parcurs mai ușor în preliminarii

Nu-i puțin, de aceea demersul merită evidențiat. Nu-i însă nici foarte mult dacă ținem seama, și trebuie, că România a ajuns în urna 2 nu doar prin forțe proprii, ci și prin jocul rezultatelor. Deoarece Rusia a pierdut, ba încă lamentabil, în Serbia. Altfel, în condițiile în care își propusese să câștige grupa de Nations League după ce ratase participarea la Euro 2020 din calificări, naționala lui Rădoi s-a clasat abia pe locul 3!
Deși UEFA i-a dat, logic, 3-0 la „masa verde” cu Norvegia, cine i-a luat-o înainte României? Două formații mai degrabă modeste. Austria de pe locul 25 în ierarhia FIFA și Norvegia de pe 41, nu vreo mare putere, gen Spania, Anglia, Franța ori Germania. Și totuși, păstrând măsura, suntem datori să privim intrarea în urna 2 drept un plus. Nu foarte important, căci diferența între urna 2 și urna 3 nu-i cine știe ce, dar plus.
Unul care trebuie consemnat chiar dacă, apucând să-l lăudăm cu gura până la urechi, n-am face decât să ne mulțumim cu puțin. Să ridicăm o realizare de mâna a doua, măruntă, la rang de performanță. Cu alte cuvinte, să ne îmbătăm cu apă rece.
Celălalt aspect se referă la prestația băieților noștri, care au dezamăgit și pe „Windsor Park”. Unde Rădoi, de-acum la meciul 7 pe bancă (fără cel anulat cu Norvegia), a continuat să caute și, vai, să nu găsească formula cea mai potrivită. Nu-i cazul unei analize amănunțite, însă e de reținut că bilanțul lui Rădoi nu-i încurajator: două victorii, două egaluri, trei înfrângeri.
Dovadă concludentă că afirmația cu căutarea nu-i o exagerare, o alarmă falsă, o constituie detaliul că selecționerul a folosit în scurtul său mandat 35 de jucători, adică peste 3 echipe! Doar Alibec (inexistent la Belfast) și Maxim (introdus în minutul 64) au fost prezenți în toate cele 7 jocuri, fiind urmați de Tătărușanu și Pușcaș (câte 6), de Toșca și N. Stanciu (câte 5) etc. De ce Alibec a rămas în teren 87 de minute n-a înțeles nimeni!
Reiese că Rădoi a testat și iar a testat. Până și autorul golului de miercuri, Bicfalvi, a bifat numai 36 de minute sub comanda actualului selecționer, 20 cu Belarus și 16 cu Irlanda de Nord. Deși el nu se încadrează la promisiuni: va împlini 33 de ani pe 5 februarie 2021.
Nu putem vorbi exclusiv despre frământările lui Rădoi. Să nu uităm nici lipsa de formă, chiar și de valoare a unor jucători. Din păcate, remarcați în campionat și aduși ca mari speranțe, Fl. Tănase și Man n-au arătat nimic. Parcă au cărat apă cu ciurul. La fel, fără să fie singurul, și Nistor, a cărui titularizare a surprins după evoluțiile șterse din Liga 1.
Una caldă și mai multe reci, așa aș caracteriza succint comportarea „tricolorilor” din ultimul timp. Sigur că rămâne loc pentru mai bine. Destul loc. Dar despre asta vom mai discuta.