Scenariul cel mai prost
Surprinzător, articolul de ieri mi-a adus niște critici pe care nu le accept și nici nu le înțeleg.

Pasămite, îmi impută un internaut, aș fi propus înghețarea sezonului, să nu se mai reia, pentru a-i crea un avantaj Craiovei! Ascultați și minunați-vă: „Nea Ovidiu, vrei să pari imparțial, dar vrei să fie clona din Craiova pe locul 2 pe care n-are cum să-l ia la sfârșitul unui campionat dus până la capăt în orice variantă”.
De ce scriu minunați-vă? Pentru că în textul cu pricina nu exista niciun cuvânt, nicio aluzie, nimic, în favoarea Craiovei! Care, dacă stagiunea nu s-ar mai relua, ar fi oricum calificată în Europa, indiferent ce clasament ar fi luat în calcul. Cel de la sfârșitul sezonului regulat (1. CFR, 2. Craiova, 3. Botoșani, 4. FCSB) ori cel din play-off (1. CFR, 2. FCSB, 3. Craiova, 4. Astra). Funcție de continuarea sau nu a Cupei României, ar risca participarea continentală doar ocupanta locului 4, nicidecum Craiova. Cât privește abordarea restului stagiunii, decizia va aparține Federației și Ligii Profesioniste, nu subsemnatului. Care-și dă cu părerea și atât.
Mi se mai reproșează, în general, că am deschis discuția referitoare la înghețarea sezonului. Că, de fapt, am bătut șaua să priceapă iapa, că am îndrăznit să duc lucrurile prea departe. Deși am citat opiniile unor specialiști, n-au fost ale mele.
De acord că scenariul înghețării e cel mai puțin indicat. Din păcate, e unul posibil sau măcar nu exclus în condițiile în care numărul de îmbolnăviri nu scade, ci crește. Ba chiar începe să circule și la noi, deocamdată ca ipoteză, ideea de a se interzice părăsirea domiciliilor fără o justificare plauzibilă. Precum în Italia, în Franța, în Spania și, de aseară, în unele state americane.
Să nu se spună că, avertizând, caut să-i sperii pe români, să-i panichez. Doamne-ferește!, însă cred că e mai bine ca ei să fie, să fim, preveniți și pandemia să nu-i găsească nepregătiți, ca iarna câteodată. Să nu gândim că nouă nu ni se poate întâmpla ce li se întâmplă altora, pentru că noi, nu-i așa?, suntem mai cu moț.
Totuși, să nu punem răul înainte și să sperăm că, inițial și cu porțile închise, Liga 1 se va reactiva pe 16 mai, al doilea soroc anunțat de FRF și LPF. Pentru că la 16 aprilie, primul termen propus, pare foarte greu să reînceapă, deoarece antrenamentele sunt sistate în prezent. Foarte greu spre utopic. Ținând cont că UEFA a programat barajele pentru Euro 2021 (partida noastră cu Islanda, eventual, cu Bulgaria sau Ungaria) în intervalul 1-9 iunie, iar aici s-ar disputa restul de play-off, play-out și etapele superioare ale Cupei; rezultă că ar urma să se joace într-un ritm infernal. În România, dar și în campioantele de peste hotare, care furnizează mulți componenți naționalelor lui Rădoi și Mutu.
Nu va fi ușor de răspuns la întrebarea dacă fotbaliștii noștri vor rezista fizic și psihic unui asemenea ritm, unor eforturi repetate? Stevan Gerrard, 114 selecții pentru Anglia, antrenorul lui Ianis Hagi la Glasgow Rangers, atrăgea atenția că „va apărea o problemă nouă pentru jucători, nevoiți să susțină multe meciuri într-un timp foarte scurt”. Probabil ați citit că unii fotbaliști spanioli, de la echipele de top, ar trebui să joace și 4 meciuri în 10 zile!
Haideți să nu mai lungim vorba! Sper să fi înțeles că scenariul legat de înghețarea sezonului nu-i unul dorit nici de GSP, nici de Ioanițoaia, nici de nimeni. Dimpotrivă, e în coada listei, cel mai prost. Dar rămâne plauzibil cât sporesc temerile că blestemăția de coronavirus s-ar putea întinde spre toamnă. În vremuri excepționale trebuie luate măsuri excepționale, greșesc?