Una ia și alta dă!
Se caută soluții, și nu prea se găsesc, pentru implementarea arbitrajului video în fotbalul românesc, rămas de căruță și la acest capitol. Momentan, introducerea VAR în Liga 1 pare blocată, ori chiar e, deoarece FRF și LPF se ciondănesc, nu […]
Se caută soluții, și nu prea se găsesc, pentru implementarea arbitrajului video în fotbalul românesc, rămas de căruță și la acest capitol. Momentan, introducerea VAR în Liga 1 pare blocată, ori chiar e, deoarece FRF și LPF se ciondănesc, nu se înțeleg. Chestiune de fonduri, de resurse, dar și de ambiții. De orgolii.
În principal, dezacordul pleacă de la finanțarea pregătirii arbitrilor pentru VAR, instruire care ar costa circa 550.000 de euro și ar dura minimum 6 luni. Fiecare dintre forurile menționate propune să suporte celălalt cheltuielile implicate de specializarea respectivă. Adevărat dialog al surzilor, nu altceva!
Când refuză s-o facă, Liga Profesionistă argumentează că, prin statut, Comisia Centrală a Arbitrilor ține de FRF. E subordonată acesteia. Că ea, LPF, primește de la FRF, prin intermediul CCA, un serviciu pe care-l plătește peste cât ar merita. Apreciază că supraevaluat în condițiile în care, calculând și baremul observatorului de arbitri (delegat și el de FRF), un club din Liga 1 plătește 18.642 lei de meci. Cum actualul campionat prevede disputarea a 317 meciuri, LPF va trebui să vireze către CCA 5,9 milioane lei. Echivalentul a 1,2 milioane euro.
Într-o discuție care a degenerat în polemică, Liga repetă că ea le dă arbitrilor, în vreme ce Federația le ia! Cu o mână ori chiar cu amândouă. În sensul în care toți arbitrii în activitate, de la purtătorii de ecuson FIFA la cei din diviziile inferioare, ba și din fotbalul de sală, feminin și chiar de plajă, sunt obligați să achite o taxă anuală către FRF. Toți, fără excepție.
Veți afla imediat că aceasta nu-i de speriat. Trebuie însă să știți că ea s-a mărit în 2020, aproape s-a triplat! Încă o probă că, în ciuda milioanelor de euro sosiți la FRF prin programele FIFA și UEFA, ca și a declarațiilor președintelui Burleanu, prin vistieria federală bate vântul. S-a cheltuit nebunește cu competițiile de juniori și fete în 2020 că tot nu s-a mai organizat niciuna din pricina pandemiei!
Dacă ar curge miere la Casa Fotbalului, de-acolo n-ar fi plecat recent mesajul de mai jos, adresat tuturor cavalerilor fluierului: „Vă rugăm să virați în contul FRF (RO…) suma de 70 de lei (2×35 lei) pentru ecusoanele brodate 2021 primite la testarea fizică. După ce achitați, vă rog să trimiteți pe email cca@frf.ro dovada plății. Deadline 08.03.2021”. Nu-i chiar în regulă ce se întâmplă dacă Federația a ajuns să stea în 70 de lei, ce ziceți?
Trebuie să știți că arbitrii plătesc cotizația în funcție de calificarea lor. Cei de pe lista FIFA mai mult, între 5.000 de lei (Hațegan și Kovacs din Elite) și 2.500 asistenții, 10 la număr. Apoi „centralii” din lotul A (25) câte 1.000, asistenții lor (40) câte 750 etc. Sumele scad odată cu eșalonul, descresc, la futsal și la fotbalul feminin sunt mai mici.
Atât că din aceste taxe, la care trebuie adăugate și cele percepute la examenele de promovare, Federația strânge anual, ca furnica, peste 50.000 de euro. Nu insist, dar rezultă de aici că nu vorbesc aiurea vocile care reclamă că LPF dă și FRF ia. Evident că ia, în afara oricărui dubiu, însă nu pentru VAR. Pentru generoasele diurne ale președintelui sunt bani, pentru pregătirea arbitrilor, iată că nu!