Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Una ia și alta dă!

Se caută soluții, și nu prea se găsesc, pentru implementarea arbitrajului video în fotbalul românesc, rămas de căruță și la acest capitol. Momentan, introducerea VAR în Liga 1 pare blocată, ori chiar e, deoarece FRF și LPF se ciondănesc, nu […]

Permalink to Una ia și alta dă!
joi, 4 martie 2021, 3:14

Se caută soluții, și nu prea se găsesc, pentru implementarea arbitrajului video în fotbalul românesc, rămas de căruță și la acest capitol. Momentan, introducerea VAR în Liga 1 pare blocată, ori chiar e, deoarece FRF și LPF se ciondănesc, nu se înțeleg. Chestiune de fonduri, de resurse, dar și de ambiții. De orgolii.

În principal, dezacordul pleacă de la finanțarea pregătirii arbitrilor pentru VAR, instruire care ar costa circa 550.000 de euro și ar dura minimum 6 luni. Fiecare dintre forurile menționate propune să suporte celălalt cheltuielile implicate de specializarea respectivă. Adevărat dialog al surzilor, nu altceva!

Când refuză s-o facă, Liga Profesionistă argumentează că, prin statut, Comisia Centrală a Arbitrilor ține de FRF. E subordonată acesteia. Că ea, LPF, primește de la FRF, prin intermediul CCA, un serviciu pe care-l plătește peste cât ar merita. Apreciază că supraevaluat în condițiile în care, calculând și baremul observatorului de arbitri (delegat și el de FRF), un club din Liga 1 plătește 18.642 lei de meci. Cum actualul campionat prevede disputarea a 317 meciuri, LPF va trebui să vireze către CCA 5,9 milioane lei. Echivalentul a 1,2 milioane euro.

Într-o discuție care a degenerat în polemică, Liga repetă că ea le dă arbitrilor, în vreme ce Federația le ia! Cu o mână ori chiar cu amândouă. În sensul în care toți arbitrii în activitate, de la purtătorii de ecuson FIFA la cei din diviziile inferioare, ba și din fotbalul de sală, feminin și chiar de plajă, sunt obligați să achite o taxă anuală către FRF. Toți, fără excepție.

Veți afla imediat că aceasta nu-i de speriat. Trebuie însă să știți că ea s-a mărit în 2020, aproape s-a triplat! Încă o probă că, în ciuda milioanelor de euro sosiți la FRF prin programele FIFA și UEFA, ca și a declarațiilor președintelui Burleanu, prin vistieria federală bate vântul. S-a cheltuit nebunește cu competițiile de juniori și fete în 2020 că tot nu s-a mai organizat niciuna din pricina pandemiei!

Dacă ar curge miere la Casa Fotbalului, de-acolo n-ar fi plecat recent mesajul de mai jos, adresat tuturor cavalerilor fluierului: „Vă rugăm să virați în contul FRF (RO…) suma de 70 de lei (2×35 lei) pentru ecusoanele brodate 2021 primite la testarea fizică. După ce achitați, vă rog să trimiteți pe email cca@frf.ro dovada plății. Deadline 08.03.2021”. Nu-i chiar în regulă ce se întâmplă dacă Federația a ajuns să stea în 70 de lei, ce ziceți?

Trebuie să știți că arbitrii plătesc cotizația în funcție de calificarea lor. Cei de pe lista FIFA mai mult, între 5.000 de lei (Hațegan și Kovacs din Elite) și 2.500 asistenții, 10 la număr. Apoi „centralii” din lotul A (25) câte 1.000, asistenții lor (40) câte 750 etc. Sumele scad odată cu eșalonul, descresc, la futsal și la fotbalul feminin sunt mai mici.

Atât că din aceste taxe, la care trebuie adăugate și cele percepute la examenele de promovare, Federația strânge anual, ca furnica, peste 50.000 de euro. Nu insist, dar rezultă de aici că nu vorbesc aiurea vocile care reclamă că LPF dă și FRF ia. Evident că ia, în afara oricărui dubiu, însă nu pentru VAR. Pentru generoasele diurne ale președintelui sunt bani, pentru pregătirea arbitrilor, iată că nu!

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Viorel (77 comentarii)  •  4 martie 2021, 15:24

Corect, Nea Ovi, am inteles ca Burleanu nu vrea ori nu poate da bani. Ok dar ar trebui sa schimbi placa ca asta s-a uzat.

Filip (44 comentarii)  •  4 martie 2021, 15:25

Lasa ca la ce baremuri grase iau arbitrii sa mai umble si ei la tescherea...Si asa s-au imbogatit toti peste masura...

argus (108 comentarii)  •  4 martie 2021, 15:27

Bine punctat insa cu o obiectie. Numai arbitreii nostri platesc taxe ori si colegii lor de breasla din alte tari? Astept raspuns.

Clau (107 comentarii)  •  4 martie 2021, 15:30

Arbitrii nu sunt de plans si nici federatia. Burleanu primeste bani de peste tot dar cand sa dea din ei are arici la buzunar. Raman la convingerea ca nu are interes sa se bage VAR. Cu el nu ar mai putea trage atatea sfori.

Matei (93 comentarii)  •  4 martie 2021, 15:34

Iarasi luati apararea ligii si v-as fi inteles in numele prieteniei cu Gino Iorgulescu. Nu ma nai intreb de ce nu ati scris nici macar un rand despre crima comisa de baiatul lui dupa aceea ascuns de justitie intr-un hotel din Italia.

Sorin (128 comentarii)  •  4 martie 2021, 15:36

La cati bani sparge federatia cu Burleanu si acolitii lui 50 000 de coconeti pe an nu reprezinta nimic.. Acolo jocurile se fac pe bani multi. Despre ele am vrea sa aflam.

Adi (97 comentarii)  •  4 martie 2021, 15:57

Federatia este ca statul roman .ia de la viii si de la morti, nu face nici o diferenta. Bani sa fie ca de scrupule nu este loc.

CITA (2118 comentarii)  •  4 martie 2021, 16:46

Abia acum am inteles: e logic sa nu pui caruta inaintea cailor, adica investitia in echipamente VAR inaintea instruirii oamenilor, foarte clar. La fel de limpede e cearta LPF cu FRF - cine sa dea banii? Parerea mea, pentru ca este in interesul intregului fotbal romanesc, este sa faca pace si suma de training sa fie JUMA/JUMA. Si asta cat mai repede, ca dureaza trainingul asta, nu-i asa peste noapte.

Ilie (135 comentarii)  •  4 martie 2021, 16:52

Ai dreptate, nea Ovidiu! Dar, pentru că Ștucan scrie în continuare, după ce i-a făcut d-lui Grigore Niță, nu aveți credibilitate! Ștucan a făcut ceva cu uz penal, ceva ce discreditează întreaga publicație. Faptul că mai face parte din redacție vă face complice. Iar emisiunea de aseară, cea cu Alin Petrache, cel ce a nenorocit rugby--ul românesc, mă face să cred că Ștucan nu este singurul care jignește meseria de ziarist.

octavian 2 (95 comentarii)  •  4 martie 2021, 16:53

Indiferent cine-i de vina pentru ne introducerea VAR, in fotbal la noi se fura multi bani.Nici arbitrii, nici cluburile, nu prea sustin VAR-ul. Marul discordiei este de fapt lovitura de la 11 m.Restul in fotbalul nostru este feerie.

zapacitu’ (911 comentarii)  •  4 martie 2021, 17:03

Bre nea Ovidiu, nu se vrea cu VAR ca se strange robinetul la furaciuni si smekerii pe bani grei. Si dispar subit halcile de bunatati de pe masa federalilor si comisiilor. Da sa vezi matale, fac si pariu daca pui cu mine, ca dupa ce se vor instrui bine in culise cum se fenteaza in stil carpato-vlahic inclusiv acest VAR care-i incurca, o sa il voteze cu 10 maiini, bre! Faci pari' cu mine, bre nea Ovidiu? Pana atunci, stii matale vorba aia, ciocul mic si joc de glezne! Si sa nu uitati bre dragi cititori ca urmasii aia ai etruscilor cu palarii cu borul mare din sudul Italiei, care au speriat lumea cu coruptia si aranjamentele lor, luara lectii si invatara meserie de la urmasii vlahilor/hiperboreenilor de la nord de Dunare! Cine nu ma crede, sa puna mana sa citeasca istorie adevarata si-o sa-mi dea dreptate! Sa-l caute acolo in istorie pe Regele Ion emigrat demult din Oltenia in zonele alea superbe, la marea care-i poarta numele, Ionica.

kunta kinte (565 comentarii)  •  4 martie 2021, 17:09

Dar mi se pare normal sa dea LPF, ca strange bani de la cluburi bogate, deci platesc. Saraca FRF nu strange de la cluburi, nici de la impresari care vand jucatori, nici de la ziare si TV care se umfla de bani din publicitate, de nicaieri nu strang bani saracii federali. Acu' au sarit toti pe ei ca iau banul de la FIFA/UEFA si il papa pe ascuns pe sub masa, da io nu cred ca-i adevarat. O fi ceva, dar nu 100% adevarat. Cel mai bine, pentru VAR, LPF sa faca cheta de la cluburi si impresari, sa stranga suma de instruire a arbitrilor si sa dea drumu' odata la implementare! Zic asta pentru ca este interesul in primul rand al cluburilor sa se bage VAR, ca sa nu mai tipe patronii lor ca au fost furati de arbitrii!!! Asa e VAR, toata lumea multumita, castiga / pierd meciurile pe bune!

Bogdan (395 comentarii)  •  4 martie 2021, 17:55

Ilie, iar ai luat-o razna. Nu il acuza pe dl Iianitoaia ca l-a invitat pe Petrache pentru ca l-a invitat pe cel reales recent cu UNANIMITATE de voturi presedintele fr rugby. Pe aceia sa ii iei la rost si nu pe jurnalistul care isi face meseria. Dar tu te pricepi mai bine decat toti in toate domeniile. Tare sunt curios ce meserie ai si cu ce rezultate o practici. Ca la sfaturi si morala nu te intrece nici dracul.

Silviu (26 comentarii)  •  4 martie 2021, 17:58

Auzisem ca, cluburile vor sa puna mana de la mana pentru implementarea VAR. Acum citesc pe gsp.ro ca s-au razgandit si dau din nou intreaga vina pe frf. Nu am inteles de ce si-au schimbat brusc atitudinea si nimeni nu explica.

Golombioschi Ilie (150 comentarii)  •  4 martie 2021, 19:59

Postat de bodystyle74 pe 02 Martie 2021, 01:02 Pai pot baga in play-off unde echipele isi permit . Pot folosi si arbitri fifa care au deja meciuri in cupele europene arbitrate cu var. Deci nu se mai cheltuie bani pe instruire iar sistemul poate fi introdus imediat. Panduru are dreptate , de fapt oamenii nu vor. Ai dreptate, pe termen scurt e o solutie facila, excelenta, pe termen lung, din campionatul urmator, sa ia un credit de la BRD, eventual cu dobanda 0, sponsorizata, platita prin publicitate si in doi ani sa il achite prin majorarea baremului de arbitraj la fiecare partida astfel incat cheltuielile suplimentare sa fie acoperite pe deplin prin retinerea lor de federatie si achitarea creditului.

To-aia (44 comentarii)  •  4 martie 2021, 20:14

Ca de obicei un art. fara sens. Pt acest material lung au curs, fara rost, multi litri de cerneală și nu s-a întâmplat nimic. Nici nu avea că sa se întâmple, fiecare dintre părți arunca pisica pt cealaltă parte. Doar Mosul to-aia e bucuros nevoie mare pt.marea lui irealizare. *** a ajuns de râsul FRF și ligii Aia rad de moș, iar Mosul scrie articole după articole. Degeaba. Doar mai bifează un articol menit să-i facă norma săptămânală. Daca asta se numește a fi ziarist...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (390 comentarii)  •  4 martie 2021, 21:10

Daca cele doua foruri, FRF si LPF, isi paseaza una alteia responsabilitatea si costurile implementarii VAR, de ce nu propuneti, domnule Ioanitoaia, desfiintarea LPF? Atunci FRF nu va mai avea incotro, va face singura toate demersurile si va suporta toate cheltielile cu introducerea VAR. La ce ne trebuie LPF? Croatia, o tara cu un fotbal superior celui din Liga 1, nu are Liga Profesionista, ci doar Federatie de Fotbal, care a si implementat VAR! Noi de ce nu am putea sa le urmam exemplul? De ce trebuie sa platim in plus o structura parazitara, LPF, cand FRF poate conduce singura fotbalul romanesc? De ce in Croatia se poate fara LPf si la noi nu?

doilaunu (195 comentarii)  •  4 martie 2021, 21:37

lipsa spectatorilor la meciurile de fotbal este o problema reala: lipsa VAR este doar un moft sau un motiv sa vorbim ca sa nu zica lumea ca de ce tacem.

Anton (84 comentarii)  •  4 martie 2021, 21:41

@MZM (385 comentarii). Liga este o organizatie a celor mai bune echipe dintr-o tara si a aparut tocmai pentru a nu exista o singura putere care sa dicteze. Interesant este ca ti-ai insusit repede sugestia stupida a federatiei dar uiti ca exista ligi profesioniste in toate tarile cu fotbal competitiv. Ce propui tu este exact ce ne lipseste. Sa faca Burleanu ce ii trece lui prin cap.

AliBaba (223 comentarii)  •  4 martie 2021, 22:06

Alo, nu are ce sa faca Croatia cu liga de fotbal cand are numai 10 echipe in prima divizie. Si populatie de 4 milioane putin peste Bucuresti.

Radu K (22 comentarii)  •  4 martie 2021, 22:31

Zicea Burleanu ca Liga da salarii de 2 milioane (euro?) anual. Nu publicati lista de salarii de la Liga sa vedem cam ce bani se invart si acolo? Asemenea si de la FRF. Ar fi bine sa publicati chiar cheltuielile anuale ale ambelor institutii. Sa vedem care minte. Desi eu banuiesc ca amandoua. Si-au dat salarii mari (ca functionarii) si nu vor sa mai taie din ele.

Zona 0 (1 comentarii)  •  5 martie 2021, 0:46

Nu veti vedea var pe timpul vietii !

MZM (390 comentarii)  •  5 martie 2021, 9:47

@Anton, intreb inca odata: De ce in Croatia se poate fara Liga si la noi nu? Lipsa Ligii nu i-a impiedecat pe croati sa aiba un fotbal competitiv si sa produca jucatori care ajung in cele mai importante campionate din Europa. De ce te temi ca FRF (singura) isi va face de cap si nu te intrebi de ce Federatia Croata (singura) nu-si face de cap. Burleanu (inamicul public numaru 1?) nu va fi pe vesnicie presedintele FRF, poate fi schimbat de cluburi, prin vot.

polonezu… (49 comentarii)  •  5 martie 2021, 9:55

"...FRF și LPF se ciondănesc, nu se înțeleg. Chestiune de fonduri, de resurse, dar și de ambiții. De orgolii." Aceasta introducere este una care-l poate avea drept personaj principal pe ioanitoaia. Voi explica: In cercul lui ioanitoaia sunt 2 tipuri de personaje: 1. pe care nu le inghite: Burleanu si Becali si 2. cele apropiate: Lucestii si Hagiii In cazul 1, indiferent ce fac sau nu fac personajele in cauza, concluzia este aceiasi, NU AU FACUT BINE. In cazul 2 totul este facut bine, la milimetru. Pt probele celor 2 afirmatii aveti la dispozitie intreaga arhiva si veti vedea ca jiji si burleanu nu au facut nimic pozitiv in viata lor in timp ce lucestii si hagiii nu au facut nimic negativ. Din ambitie si orgoliu ioanitoaia face asa ceva, iar el pretinde ca face presa sportiva corecta si echilibrata. DOAR CREDE.

Comentează