Săgeți otrăvite
Erorile de arbitraj din etapa 25 au continuat duminică, zi în care Marcel Bârsan, nota 4 în Gazetă, a ajutat-o pe Sepsi să câștige cu Hermannstadt.
La scorul de 1-1, „centralul” de pe lista FIFA a văzut fault la duelul aerian dintre Opruț și Achahbar, Vașvari a transformat impecabil lovitura-cadou de la 11 metri și Sepsi s-a întors la Sf. Gheorghe cu toate punctele.
Cum la Chindia-Craiova o comisese Istvan Kovacs, pentru ca până și lui Ovidiu Hațegan, liderul la zi al arbitrilor români, să i se reproșeze neacordarea unui penalty, henț la Chindriș, în partida FC Botoșani-FCSB, rezultă că inclusiv fluierașii noștri de top mai greșesc. Logic, trebuie c-au obosit și ei. S-au uzat să arbitreze din 3 în 3 zile, ba și dintr-un colț în altul al țării, azi aici, mâine-n Focșani!
Iată de ce, argument în plus, Liga 1 are imperioasă nevoie de VAR, sistem menit să corecteze erorile cavalerilor fluierului și care funcționează în toate campionatele cu pretenții din lume. Nu mă refer numai la cele din Italia, Spania, Anglia, Germania și Franța, dar și la primele eșaloane din Polonia, Grecia, Qatar, Cehia ori Croația. La unele meciuri se utilizează VAR chiar și în Albania și Uzbekistan!
Doar la noi, am spus-o și ieri, nu există VAR. Încă mai rău, nu va exista nici în 2021 deoarece, după ce arbitrii vor fi instruiți, treabă de 5-6 luni, vor trebui disputate mai multe meciuri-test, verificări ale sistemului ce vor dura alte câteva luni bune! S-a ajuns aici, adică într-o înfundătură, într-un cerc vicios, din pricină că, în loc să vorbească aceeași limbă, Federația și Liga Profesionistă se ceartă ca la ușa cortului. Își trimit una alteia săgeți otrăvite.
În cazul în care-i adevărat că LPF a și procurat, cu sprijinul lui Orlando Nicoară, șeful firmei eAD, două instalații VAR, atunci vinovată pentru tergiversarea lucrurilor trebuie considerată FRF. Care, element de luat în seamă, nu de bagatelizat, a susținut mereu că-i lipsesc banii ceruți de costurile pregătirii arbitrilor. Pe lângă asta, președintele Răzvan Burleanu reclama recent că „Nu sunt niște fonduri UEFA sau FIFA pe care refuzăm să le accesăm”.
RB fie nu-i informat, fie minte. Întrucât fifa.com precizează că Federația Croată de Fotbal a introdus tehnologia VAR încă din 31 ianuarie 2020, cu meciul Inter Zapresici-Istra, „după ce a primit finanțare în cadrul Programului FIFA Forward”. În virtutea căruia a putut să specializeze VAR 11 „centrali” și 13 asistenți, dar și 5 operatori responsabili cu reluările video. La cursurile respective au mai participat și 16 arbitri de teren, ce nu vor intra în camerele VAR.
Amintesc în treacăt, ca fapt divers, că forul fotbalistic din Zagreb nu-i condus de un no-name, ci de Davor Suker, ex-Real Madrid și Arsenal, golgeterul all-time (45 goluri) al naționalei croate. Probabil că acesta, nefiind așa de ocupat ca Burleanu, a găsit timp să afle de Programul Forward și să recurgă la el.
Când se vaită că organismele fotbalistice internaționale nu pun la dispoziția FRF sumele necesare pregătirii arbitrilor, Burleanu declară numai ce-i convine. Are însă memoria scurtă. Uită de cei 5,3 milioane de euro oferiți de FIFA și UEFA pentru depășirea efectelor nefaste ale pandemiei și nici nu explică, e secret!, în ce scopuri vor fi folosiți.
În schimb, le face calculul celor de la LPF ce salarii au și cât cheltuiesc, deși Liga Profesionistă nu-i subordonată Federației și nu trebuie să-i dea socoteală acesteia. Când unii confrați apreciază că Burleanu și-a cizelat și luminat discursul, așa o fi, eu constat că mai degrabă se bagă unde nu-i fierbe oala. N-are competență, dar măcar are tupeu. Nemăsurat.