Răzbunarea
Sunt sesizat că lumea atletismului nostru contestă decizia conducerii federației de resort (FRA) de a organiza la Bacău campionatele naționale (CN) pentru tineret și seniori indoor pe 2021.
Printre alte argumente, contestatarii invocă faptul că sala de pe Bistrița, în care ultima competiție de anvergură a avut loc în 1991, e depășită. Nu întrunește condițiile cerute de performanță. De pildă, pista de alergare e veche și, formularea unui reputat tehnician, „tare ca piatra”. De aici, riscul accidentărilor. Cum și turnantele sunt foarte strânse, pare imposibil ca atleții, în special cei din proba de 400 m, să-și poată atinge obiectivele propuse.
Hotărârea amintită, considerată „opera” președintelui Florin Florea și a anturajului său, e criticată vehement mai ales de cluburile bucureștene. Cele care asigură, atenție!, circa 70% din numărul participanților la CN. Semnificativ, patru dintre cei cinci atleți calificați la JO de la Tokyo 2020 sunt legitimați și se antrenează în Capitală. Claudia Bobocea (1.500 m), Alina Rotaru (lungime, foto), Daniela Stanciu (înălțime) și Alin Firfirică (disc) sunt toți de la CSA Steaua. Doar Florentina Iușco, și ea săritoare în lungime, aparține de Cetate Deva.
Nu numai atât. Deși reprezintă cluburi din provincie, alți sportivi fruntași se pregătesc în Capitală, cazul lui Marian Tănase, Marius Tone și Gabriel Bitan de la CSM Onești ori al lui Alexandru Terpezan de la CSM Ploiești. Ca și pentru cei enumerați mai sus, ale căror șanse la o medalie olimpică sunt totuși minime, mai degrabă utopice, și pentru aceștia plecarea la Bacău ar însemna un efort în plus.
Totodată, și costuri suplimentare pentru cluburile lor, ce vor trebui să plătească transportul și cazarea. De presupus că FRA ar dori să dea o mână de ajutor, dar n-are de unde. Atunci, de ce silești cluburile, care abia se descurcă, la o trambalare și la o cheltuială ce se puteau ușor evita prin găzduirea CN în sala de lângă Arena Națională?!
Procedând așa, adică ducând campionatele la Bacău, Florin Florea et Comp n-au încălcat numai logica, ci și, mai grav, Statutul FRA! Act care stipulează obligația Consiliului Federal de „a aproba proiectul calendarului competițional… și de a-l supune Adunării Generale” (Art. 53, litera i). Ceea ce nu s-a întâmplat, de unde și aprecierea că voința președintelui devine lege împotriva prevederilor legale! De aici și până la dictatură nu mai e decât un pas.
M-am întrebat și eu, auzind toate acestea, ce l-o fi determinat pe FF să-și încordeze mușchii și să-și pună în cap tocmai cluburile mai importante? Astfel am aflat că fostul consilier al ministrului TS, Marius Dunca, s-a supărat pe cluburile din Capitală deoarece l-au împiedicat în AG din noiembrie 2020 să modifice unele prevederi din Statut și a decis să se răzbune pe ele.
Să le învețe minte, să le arate cine e Florin Florea. Poate că asta și e, gândesc, una dintre explicațiile că atletismul românesc, cândva de top pe plan internațional, cu repere istorice gen Iolanda Balaș, Lia Manoliu, Maricica Puica, Gabi Szabo, Doina Melinte și altele, nu reușește să mai iasă la lumină. Se zbate într-un anonimat ce nu se mai termină.