Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Cine-l contestă pe Maradona?!

Descopăr cu tristețe că sunt unii care-l înjură pe Maradona.

Permalink to Cine-l contestă pe Maradona?!
vineri, 27 noiembrie 2020, 2:49

Sigur, nu-i oprește nimeni, doar că n-au ales bine personajul și nici momentul. Totuși, florile de pe mormântul celui arătat cu degetul încă nu s-au ofilit. Pasămite, ar fi ipocrită lumea care-l plânge pe Maradona, ea ar juca un teatru de prost gust. Nu cred. Din contră, apreciez că plânge sincer după cel mai mare fotbalist din istorie. După cel care, băiat simplu și rămas așa, a încântat mai mulți oameni decât oricare altul. Deoarece Diego n-a jucat fotbal, el a predat fotbal și uneori l-a și inventat.

Separând apele, să spunem că e regretat mai ales fotbalistul Maradona. Înaintea omului. Pentru că, într-adevăr, biografia celui din urmă n-a fost un exemplu. Mai precis, a fost un exemplu prost. El s-a drogat, a băut în exces și așa mai departe. A deraiat des și grav. Nicio clipă însă, nu și-a ascuns viciile, care l-au și împins către un sfârșit tragic și prematur. Ca atare, nimeni n-a putut să-l laude cum a trăit pentru că a trăit urât. Dar asta l-a privit pe el și numai pe el, ba a și plătit scump. Și-a bătut joc de viața lui.

Tocmai de aceea nu-s ipocriți cei care-l plâng, cât pudibonzii care, imaginându-se barometre morale, se grăbesc să-l pună la zid pe Maradona. Pe această temă a vorbit ca un înțelept Guardiola. Ilustrul antrenor a zis că nu-l interesează ce a făcut Diego cu viața lui, ci ce a făcut cu viața celorlalți. Pe care, completa Guardiola, a luminat-o. A umplut-o cu imagini unice, cu bucurii.

Nu-i exclus ca unii să-l fi venerat pe Maradona și pentru slăbiciunile lui. Să se fi regăsit în el și în ele. Acesta poate fi începutul unei ample discuții, pe parcursul căreia n-ar strica să admitem că nu Diego ne-a cerut să-i ridicăm statuie și să-l așezăm pe soclu. Nu. Noi suntem responsabili pentru asta, dacă nu și vinovați. Nu scrie nicăieri, chiar nu scrie, că performerul dintr-un domeniu, indiferent care, e dator să constituie automat un model prin modul în care trăiește în afara activității. Să-mi fie cu iertare, câți poeți, compozitori sau artiști celebri au ieșit în decor ca Maradona? Știți bine, numeroși. Dar li s-a reținut opera, nu biografia. Opera a decis, ea a învins timpul.

În fond, nimeni nu l-a obligat pe tânărul argentinian să meargă în genunchi și cu mască pe figură un kilometru până la sicriul lui Diego. Și nici pe miile de napoletani să aprindă făclii și să străbată orașul de sub Vezuviu într-o nemaivăzută procesiune. Așa au simțit ei gândindu-se la Maradona ca autor al unor goluri memorabile, nu ca drogat.

E posibil să te iubească o persoană, ori mai multe, din întâmplare. Uneori și din greșeală. Să se înșele. Când te iubesc însă, ca pe Maradona, milioane și milioane de oameni de pretutindeni înseamnă că ai făcut ceva să meriți iubirea lor.

În fine, să te porți ca pe vremea lui Torquemada, șeful Inchiziției spaniole, și să-l condamni pe Diego că n-a trăit ca Maica Tereza e fie răutate, fie fățărnicie, fie amândouă. Pentru că nu poți, n-ai voie să interzici lumii să-l plângă pe cel care i-a oferit bucurii și i-a înfrumusețat viața. Asta trădează o cruzime inexplicabilă. Și de nescuzat.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

cn (31 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 8:31

Nu il contesta nimeni pe Maradona, in sensul ca nimeni n-a scris pe aici ca n-a fost un fotbalist exceptional. Eu am vazut, si la Naum si in unele comentarii, o tendinta de a nu idealiza personajul. Daca asta se cheama contestare... Cum ramane atunci cu fotbalistii care au fost si talentati, si modele de comportament extrasportiv, precum Cruyff? Iar apropo de plans, sigur ca ne plangem idolii la modul figurat, ii regretam, dar sa te tavalesti in lacrimi la propriu, cum zice Gafiuc ca a facut, parca e prea mult. Deci sunt nuante care scapa autorului acestui articol, care da cu barda in oricine indrazneste sa spuna ca Maradona a fost un fotbalist unic (mi-a luminat si mie serile in 1986) dar a ratat sansa sa-si foloseasca notorietatea pentru a da un exemplu mai bun.

Ionescu (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 8:34

Ca sa raspund la intrebare: pe Maradona il contesta cei care considera (prin educatie) ca un drogat si un betiv nu poate fi un model pentru tineri si pentru nimeni, in general. Unul care se pupa cu toti dictatorii din lume, de asemenea. Si il contesta cei care vad in Messi sau Ronaldo sau alti cativa, jucatori care au plecat din saracie crunta dar, prin munca si talent au ajuns mari. Acestia sunt modele, nu drogatii.

Alex (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 9:50

Ma umfla rasul cand vad ca se pomeneste de Cruyff. Daca citeati Chirila si altii, vedeati ca si el avea probleme cu alcoolul, amante si cine stie ce altele. De Dobrin ce sa ma zic, daca nici el nu bea, nu mai bea nimeni in Romania. Maradona a fost exemplu de asa da in fotbal si asa nu in viata particulara. Asta pentru moralistii care arunca cu pietre. Alcoolul e legal, drogurile sunt legale in unele tari, altii mestecau fructe de cocaina cand prin Europa unii isi decapitau nevestele si infintau biserici proprii. Plus nu inteleg ce are una cu alta, credeti ca regretul cand moare o personalitate trebuie sa fie proportional cu valoarea stabilita de diversi neica nimeni care fac entorsa daca dau cu piciorul in minge? Daca moare Pele pot sa regret sau sa il condam ca la fiecare turneu la care a participat au fost altii care au inscris mai mult ca el, plus fiul lui a murit din cauza drogurilor?

maistor kokir (51 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 10:31

Pai suntem tristi ca a murit fotbalistul maradona, dar omul maradona nu e o rushine, el si-a batut joc de viata lui, nu de viata altora, dimpotriva, a fost un om f generos, care ajuta cu bani zeci de rude si prieteni, de pilda cand a fost numit antrenorul pumelor in 2009, si-a cooptat 17 prieteni/rude in stafful nationalei, pur si simplu s-a gandit la toti, iar cand Julio Grondona i-a cerut, dupa infrangerea cu Argentina 0-4, sa renunte la 7 dintre cei 17 asistenti, si-a dat demisia, el n-ar fi putut sa-si tradeze principiile. Toti banii care i-a facut la viata lui, au fost bani cinstiti 100%, n-a furat, n-a pacalit pe nimeni, mi se pare shocant, ca a fost criticat asa de mult pt un hentz care era treana arbitrului sa-l observe.

Che Guevara (363 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 12:07

Maradona a fost deosebit din toate punctele de vedere. A plecat de jos, de la limita sraciei si reprezinta astfel intruchiparea visului american. Intr-o echipa de vedete precum FC Barcelona nu s-a simtit in largul lui. Pentru ca stia ca e genial. I-au placut echipele in care sa nu ii faca nimeni umbra. I-au placut echipele unde era ascultat si apreciat de toti ceilalti. In felul asta a reusit sa castige trofee cu echipe fara valori, numai prin geniul si puterea lui de mobilizare. Singurul care poate sa faca acest lucru in ziua de astazi este Zlatan Ibrahimovici. Restul fotbalistilor sunt jucatori de duzina.

Toto (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 12:10

L-am judecat neștiutor pe Maradona. Am cautat filmulețe despre fotbalul practicat de el, dar sunt prea puține, irelevante să-ți faci o părere. A trebuit sa survina moartea lui, să-mi trimită un prieten de-ai mei, filmul documentar din 2019. Încă odată, cei care n au bătrâni să-și cumpere. La doi jucători am văzut aceasta tehnica deosebita de a dribla adversarii: Maradona și Messi (care și-a pierdut suflul la 26-27 de ani). Am crezut ca drogurile i-au fost un suport esențial pentru cariera sportiva, m am înșelat. A dansat printre întrările criminale ale adversarilor cum rar mi a fost dat sa vad, nici la județeană n am văzut asa ceva. Pot spune cu seninătate ca Maradona putea juca în orice epoca a fotbalului la un același nivel desăvârșit. Felicitări pentru articol, domnule Ioanitoaia. Maradona este (nu a fost) unic.

Radu K (22 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 14:26

@ Bandini: am inteles foarte bine si contextul acela armat, Banditutule. Ceea ce n-ai inteles tu, e ca nu-l contest nici eu si nici altii ca fotbalist mare, fiindca a fost. Personal nu consider ca e problema altora ca s-a drogat, a baut si ce a mai facut. Eu am spus ca un sportiv trebuie sa fie sportiv, iar daca a marcat cu mana - ceea ce au facut si altii, macar sa taca din gura daca nu si-a cerut scuze. Aroganta asta a fost deranjanta pentru cine pretuieste sportivitatea. Adica i-a dat valoare de firesc, de exemplu ca e chiar de laudat sa faci asa ceva. Si ar mai fi si faptul ca a fost prins dopat de mai multe ori, inclusiv inaintea meciului cu noi! Probabil ca si dopajul ti se pare ok, nu? Ce are? E Maradona! Pacat ca nu a si violat sau omorat. Ii era permis, nu? Pentru cine pretuieste sportivitatea, nu a putut sa-l considere un exemplu. Sper ca ai inteles.

MZM (390 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 19:01

@Val, nu prea ai intelles textul meu pentru ca te-ai grabit... sa o faci pe doctul. Toti cei pe care ii amintesti, genii in talentele lor, au fost admirati fara rezerve, dar nici un comenmtator al operelor sau activitatii lor nu au trecut cu vederea minusurile si deraparile lor omenesti Eu nu am negat valoarea de mare jucator a lui Maradona, ci am spus ca unele din faptele sale dinafara terenului de fotbal (vizitarea si cautionarea dictatorilor) au daunat celor asupriti din tarile respective. In rest esti liber sa votezi cu oricine, dar asta nu e o garantie ca o faci corect. Iata, domnul Ioanitoaia spune ca „atunci cand te iubesc milioane si milioane de oameni... inseamna ca ai facut ceva sa meriti iubirea lor”. Gresit! Numarul adulatorilor nu este o garantie de judecata corecta. Hitler si Stalin au fost adulati si votati, de asemenea, de multe milioane de oameni, desi primul a facut lagarele de exterminare, iar celalalt GULAG-ul.

Comentează