Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Am ținut cu Dinamo!

Asta deoarece la partida respectivă am avut aceeași atitudine. Visând că această echipă năpăstuită, aproape în sapă de lemn, va încerca să iasă la lumină. Spre lauda ei, a încercat, dar a și reușit.

În ciuda abandonurilor din ultimul timp […]

...

Două palme

Prima lovitură a încasat-o de la Florin Tănase în clipa în care acesta, căpitanul echipei și unul dintre cei mai vechi oameni din lot (venit odată cu Ov. Popescu și cu Man în 2016), a refuzat prelungirea contractului cu 2 […]

...

O tăcere acuzatoare

S-a adresat unui prieten, cunoscutul jurnalist Victor Ciutacu, iar acesta l-a pus în legătură cu șefii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București. Cu al cărui manager, dr. Emilian Imbri, Olăroiu a convenit ca unul dintre restaurantele lui (din […]

...

„Circarul” Șumudică

Normal, nimic surprinzător. Pretutindeni, performanța se răsplătește.

Invocând dificultățile financiare provocate de pandemie, Mehmet Buyukeksi l-a refuzat. I-a cerut chiar să accepte o micșorare între 10 și 20 la sută! Cum MB a mințit când s-a referit public la salariul […]

...

Greșește „Bursucul”?!

Care i-a încununat, ex-aequo, pe Răzvan Lucescu și pe Cosmin Olăroiu. Eu însă, ca recompensă pentru câștigarea campionatului cu CFR Cluj, l-am pus pe locul 1. Precizez asta deoarece nu mă îndoiesc că unii vor interpreta rândurile care urmează ca […]

...

1990, Ienei și Maradona

L-am văzut de aproape la un antrenament al Argentinei înaintea meciului cu noi de la Mondialele din Italia ’90. N-am să uit niciodată ziua aceea, când i-am împărțit pe fotbaliști în două categorii: Maradona și toți ceilalți. Când îl vedeai […]

Permalink to 1990, Ienei și Maradona
miercuri, 25 noiembrie 2020, 9:16

L-am văzut de aproape la un antrenament al Argentinei înaintea meciului cu noi de la Mondialele din Italia ’90. N-am să uit niciodată ziua aceea, când i-am împărțit pe fotbaliști în două categorii: Maradona și toți ceilalți. Când îl vedeai ce face cu mingea, aveai impresia că e venit de pe altă planetă. Că e mag, că e vrăjitor. Dumnezeu să-l ierte!

Imagine din casa lui Ovidiu Ioanițoaia
Imagine din casa lui Ovidiu Ioanițoaia

***

Mondialele din 1990, Coppa del Mondo, Italia Novanta, subsemnatul pe post de atașat de presă al echipei naționale, addetto stampa cu numeroși superiori, cel dintîi fiind, evident, selecționerul Emeric Ienei. Am colaborat însă perfect, Ienei dovedindu-se atunci ce e și acum, un tip educat, un domn care nu i-ar zice nimănui nici dă-te mai încolo!

Ce povestesc s-a petrecut la Telese Terme, 30 de kilometri de Benevento și 60 de Napoli, locul în care “tricolorii” au poposit cu două săptămîni înainte de startul turneului final la invitația oficialităților locale și, punctual, a baronului Costanzo Jannotti Pecci. La vremea respectivă administrator general al celui mai elegant hotel din zonă, Grand, proprietatea de 5 stele a soției, Jannotti a devenit un prieten al României, chiar un admirator al acesteia, în urma evenimentelor din decembrie 1989. Pînă să-și schimbe părerea, căci din păcate și-o va schimba, îi plăcea să ne complimenteze cu “voi sînteți un popor de eroi”.

Firește că delegația noastră n-a plătit nici cazare, nici masă la Grand Hotel. După ce ea s-a mutat la Bisceglie, în apropiere de Bari, n-a mai fost însă nimic gratis. Deși pentru o perioadă de timp mai scurtă, Federația a scos din buzunar, îmi aduc bine aminte, 140.000 de dolari, de unde concluzia că le-am rămas datori telesinilor. Primind în casele lor și cîteva sute de revoluționari, dintre care destui și-au dat în petic, Jannotti și ceilalți nu s-au purtat cu noi ca niște gazde, ci ca niște frați. Ne-au cucerit cu ospitalitatea lor.

… Ne aflam la Telese pe 16 iunie 1990, în ajunul meciului cu Argentina, programat la Napoli. Atît nouă, 2-0 cu URSS și 1-2 cu Camerun, cît și adversarilor ne-ar fi ajuns un egal pentru calificarea din grupă, scor care se va și consemna, va fi 1-1. Normal că la conferința de presă anunțată de Ienei s-au înghesuit 50-60 de ziariști sud-americani. Agitați rău, greu de controlat, imposibil de stăpînit. Reporterul unui post de radio din Cordoba transmitea în direct și, la distanță de stolul camerelor TV, urla în microfon de-ai fi jurat că meciul a început!

Încercam să domin atmosfera, dar nu reușeam cînd a apărut, asemenea unui star de cinema relaxat în plin balamuc, Imi Ienei. Calm, zîmbitor. Argentinienii l-au întîmpinat cu aplauze, apoi s-a lăsat o tăcere de catedrală și cineva a întrebat cu voce tunătoare “Ce formație veți folosi, señor, contra lui Maradona?”.

Señor și-a deschis tacticos agenda de care nu se despărțea nici la baie, a frunzărit-o ca și cînd ar fi căutat ceva salvator și a răspuns cu maximă seriozitate: “Voi folosi contra lui Maradona cea mai bună formație”!

După o clipă de perplexitate, s-a declanșat o furtună de proteste și m-am temut că va ieși tămbălău. Interesîndu-se dacă Lăcătuș, autorul “dublei” victorioase din partida cu URSS, va fi titular, aceeași voce a restabilit însă brusc liniștea. Ienei a redeschis agenda și a decis, într-un tîrziu, să-i lămurească pe jurnaliștii prezenți. “Îi voi titulariza pe cei mai în formă 11 băieți!”, a precizat.

Apoi s-a ridicat și, continuînd să zîmbească, a părăsit încăperea într-un vacarm de nedescris.

*Text publicat inițial în ianuarie 2014

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Ilie (106 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 5:15

Sunteți singurul care puteți scrie despre Maradona pentru că l-ați văzut. Restul scriu recenzii de pe net. Dar așa i-ati învățat! Să facă bani mai ales din scandaluri, tragedii și fete dezbrăcate.

gigica (38 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 5:26

Nu este nevoie de prea multe cuvinte pentru a-l putea descrie pe Maradona. The best!

Bota Pompiliu (204 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 8:34

Nea Ovi, Jenei a fost cel mai mare si mai titrat antrenor al Romaniei. Si civilizat si modest.

doilaunu (177 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 9:19

GSP titreaza: "Momentul cand Maradona l-a cucerit pe Ioanitoaia". Diego, ar trebui sa fii mandru!

Laur (111 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 10:35

V- am auzit vorbind despre Maradona la Realitatea tv si mi-au dat lacrimile. Emotionant. M-a emotionat ca l-ati numit Michelangelo al fotbalului.

nic (33 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 10:43

o data cu disparitia lui MARADON a disparut ,fotbalul,spectacol ,el era artist ,azi e fotbalul,atletic jucatori inalti puternici ,fuga sut la poarta ,MARADONA te incanta ,tehnica lui era si va ramane cred inegalabila ,era genial ,decadera lui din 1991 se datoreste italenilor ,nu au putut suporta pierderea mondialului 1990 pe care la organizat italia ,argentina cu MARADONA in echipa a scos ITALIA in semifinala iar italeni nu au putut ierta asta ,totul era pregatit ITALIA -ARGENTINA trebuiau sa joace finala ,dar CAMERUN -ARGENTINA 1-0 a dus la castigarea grupei de catre CAMERUN ,argentina s-a calificat de pe locul 3 ,romania de pe 2 ,cine se gandea ca ARGENTINA campioana din 1986 ,nu va castiga grupa si va merge pana in finala pe alt traseu ,in care nu se intalnea cu ITALIA decat in finala ,problemele lui MARADONA cu fiscul ,si drogurile erau cunoscute inainte de 1990 ,dar erau falsificate ,probele ca sa nu fie descoperit ,erau interese mari ,ca el sa joace la NAPOLI ,s-au razbunat in 1991.

Angheliu (86 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 16:48

Corect ca viata lui Maradona a semanat cu o tragedie greaca scrisa chiar de cel in cauza. Si nimeni nu arvfi putut sa o scrie mai bine.

Marcus (275 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 16:55

Maradona era mort demult. Acum doar s-a consemnat decesul. Dl Ioanitoaia l-a iubit mult mai ales pentru ca a jucat la echipa lui de suflet Napoli Calcio. Pe care a ajutat-o sa castige primele doua si ultimele ei si cupa uefa.

CITA (2077 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 17:10

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe Diego Armando MARADONA! Dupa cum lesne putem observa, lumea "latina", am numit aici America de Sud si Europa de Sud - Sud Vest + Sud - Sud Est a produs cei mai talentati jucatori de fotbal, adevarati magicieni ai mingiei. Iar Diego Armando este de departe cel mai bun dintre cei mai buni fotbalisti latini ai tuturor timpurilor cunoscute noua.

Nică fără frică (290 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 17:31

Tataie în acel meci Hagi a fost mult peste Maradona! Ca fotbalist poate că Maradona a fost mare dar la capitolul moralitate și caracter a fost un mare ZERO!. Un exemplu negativ pentru tinerii jucători și admiratori. Ce a făcut Maradona cu viața lui a fost o sinucidere lentă.

Ilie (106 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 17:50

Nea Ovidiu, nu îl mai denumi pe Balaj expert! Vezi ce a comentat la faza cu CSM Slatina. Nici un arbitru din Vanuatu nu spunea așa ceva!

Anton (12 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 20:15

Moșule. Că de obicei un articol in care nu ne spui nimik. Te lauzi că ai fost atașat de presă al naționalei. Atât. In rest ai fost *** șef. Maradona ? Un fotbalist genial. Ca om a fost un nimik. Drogat, alcoolic, afemeiat, un nimeni. Dumnezeu să-l ierte.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 20:41

Cel mai frumos cadou de ziua mea este ca in ‘75 m am nascut de ziua lui Maradona. In fiecare an m am gandit la el si asa va fi mereu.

Red Fan (15 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 21:32

@Nica fara frica ... practic in acel meci toata lumea din echipa Romaniei l-a luat pe Maradona in colimator ! Lacatus ( mai ales ) , Rotariu si chiar si Hagi au incercat sa-l caute la picioare ... din asta s-a vazut clar ca s-au temut de el ... restul sunt doar vorbe ... goale ...

Andrei (276 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 22:54

Inca un articol scris de Ioanitoaia despre Ioanitoaia.

Nică fără frică (290 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 23:04

@ Red Fan dacă te-ai uitat la meci ai fi observat că Hagi a fost cel faultat de Maradona și nu invers! Hagi chiar i a dat clasă lui Maradona! Maradona a fost bun ca jucător dar foarte mic ca și om! Mai mult apărea în tabloide decât în publicațiile serioase de fotbal! A fost un trisor, un băiat de maidan care nu s a cizelat nici măcar când a dat de bani și celebritate!

Misu (229 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 2:20

@Andrei (276 comentarii). Faci pe nebunul ori esti doar invidios...Este o amintire si ea ii apartine celui care a trait-o. Ce ai fi vrut sa o povesteasca in numele tau????Esti un hastagist *** si nimic mai mult. Crapa fierea in tine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anti Burleanu forever (18 comentarii)  •  27 noiembrie 2020, 3:27

Nica fara frica - "Tu vrei un Maradona cizelat ? sau filozof ? Maradona a fost un geniu in fotbal.A fost unul din marii fotbalisti ai tuturor timpurilor. Faptul ca Argentina e 3 zile in doliu national,inseamna recunoasterea unei valori fara egal.Faptul ca stadionul din Napoli ii va purta numele ,ca toate jocurile vor avea momente de reculegere ,ca toti marii oameni ai lumii din sport(si nu numai)il elogiaza,arata valoarea unei adevarate legende. Fotbalistii mari,n au fost filozofi.Hagi nu stie sa lege 5 cuvinte ("o sa facem bine ca sa nu facem rau"),Dobrin se lupta cu tuica de Pitesti,Gascoine a ajuns o ruina,Dinu a fost turnator la Secu,Pircalab a fost inchis pt crima,etc. Menirea unor genii in fotbal a fost sa bucure oamenii cu spectacolul fotbalistic ,sa i faca sa traiasca momente fara egal,nu sa fie filozofi.Si DA ,Maradona a incintat o planeta.Articolul dlui Ioanitoaia e un omagiu adus unui fotbalist adevarat,un fotbalist care va trai etern. E diferenta mare intre un articol realist scris de nea Ovi si mizeria scrisa azi de "ciclistul" fara onoare Radu Naum. Maradona e nemuritor ,pe cand de Naum putini stiu si acum ,iar peste cativa nimeni nu va mai sti de el.Anonim in viata,anonim si dupa...

Comentează