Viitor în ceață
După remarcabila comportare a reprezentativei U21 la CE 2019, calificare în semifinale și la JO, destui specialiști au cerut promovarea în masă și imediată a componenților formației de tineret, pregătită de Rădoi, la naționala mare. Mai circumspecți, alții au apreciat […]
După remarcabila comportare a reprezentativei U21 la CE 2019, calificare în semifinale și la JO, destui specialiști au cerut promovarea în masă și imediată a componenților formației de tineret, pregătită de Rădoi, la naționala mare. Mai circumspecți, alții au apreciat că, fiind delicată, operațiunea trebuie făcută treptat. Atent, cu tact, existând pericolul ca graba să strice treaba.
Luat de valul entuziasmului, ex-selecționerul Contra și-a asumat riscul, drept pentru care în ultimul meci din preliminariile lui Euro 2020 a început la Madrid cu 7 jucători eligibili U21 (Rus, Nedelcearu, T. Băluță, R. Marin, I. Hagi, Fl. Coman, Pușcaș)! Pe-al 8-lea (Cicâldău) l-a introdus pe parcurs.
A ieșit însă rău. Foarte rău. Spania ne-a bătut cu 5-0 și putea să ne bată și mai tare. Deși pentru noi meciul nu mai avea o miză deosebită, „tricolorii” aflându-se doar pe locul 4 în grupă, rușinea și amărăciunea au rămas.
Odată cu numirea lui Rădoi la prima reprezentativă, lumea și-a închipuit, logic, că acesta, legat sentimental de foștii săi elevi de la U21, se va baza pe ei și-i va convoca prioritar. Cam așa s-a și întâmplat. Dovadă că împotriva nord-irlandezilor în Liga Națiunilor, la debutul său, Rădoi i-a titularizat pe Cicâldău, I. Hagi și Pușcaș. Apoi, spre sfârșit, l-a trimis în teren și pe Nedelcearu.
Evoluția oscilantă și, mai ales, scorul egal consemnat la București, deși incorect în raport cu desfășurarea întâlnirii, l-au pus însă în gardă pe Rădoi. Ca atare, în partida din deplasare cu Austria n-a mai mers cu atâta încredere pe mâna tinerilor. Oarecum surprinzător, a folosit o echipă experimentată, cu o medie de vârstă spre 30 de ani, fără Cicâldău și fără I. Hagi. N-a renunțat complet la Nedelcearu și la Pușcaș, însă a apelat târziu la ei. Folosind un singur titular sub 27 de ani, pe Fl. Coman, Rădoi a demonstrat că se poate replia. Că n-are idei fixe. Un semn de maturitate, nu?
Cum România arătat bine și a învins Austria cu 3-2 la ea acasă, unii n-au ezitat să compare acest Klagenfurt 2020 cu „istoricul” Cardiff 1993, victoria obținută acolo, 2-1 cu Țara Galilor, fiind considerată actul de naștere al așa-zisei Generații de Aur, sfertfinalistă la World Cup 1994. Echipa celor doi Gică, Hagi și Popescu.
Sincer, m-aș bucura să fie așa. Totuși, mai degrabă sunt rezervat. Deoarece formația de la Cardiff, în care cel mai vârstnic era Belodedici de 29 de ani, toți ceilalți fiind mai tineri (Hagi și Mihali 28, Gică Popescu și Dan Petrescu 26, Dorinel, Sabău, Lupescu și Prunea 25, Ilie Dumitrescu 24, Răducioiu și Selymes 23, Prodan 21), avea viitor. Pe când cea aliniată la Klagenfurt nu prea are sau chiar n-are! Haideți să socotim împreună! Tătărușanu, D. Grigore și C. Deac au împlinit 34 de ani, Chiricheș și Maxim 30, Alibec îi serbează peste câteva luni și așa mai departe. Insist, doar Fl. Coman sub 27!
De acord că fotbalul se joacă azi și nu în perspectivă. Privind lucrurile astfel, stând cu picioarele pe pământ, trebuie să salutăm succesul din Austria, dar nu și să-l fetișizăm. Să-i ridicăm statuie ori să-i dedicăm ode. El e numai începutul unui drum lung, nu și capătul lui. Regret s-o spun, însă acesta e încă în ceață. Nu se vede cu ochiul liber.