Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Viitor în ceață

După remarcabila comportare a reprezentativei U21 la CE 2019, calificare în semifinale și la JO, destui specialiști au cerut promovarea în masă și imediată a componenților formației de tineret, pregătită de Rădoi, la naționala mare. Mai circumspecți, alții au apreciat […]

Permalink to Viitor în ceață
vineri, 11 septembrie 2020, 2:21

După remarcabila comportare a reprezentativei U21 la CE 2019, calificare în semifinale și la JO, destui specialiști au cerut promovarea în masă și imediată a componenților formației de tineret, pregătită de Rădoi, la naționala mare. Mai circumspecți, alții au apreciat că, fiind delicată, operațiunea trebuie făcută treptat. Atent, cu tact, existând pericolul ca graba să strice treaba.

Luat de valul entuziasmului, ex-selecționerul Contra și-a asumat riscul, drept pentru care în ultimul meci din preliminariile lui Euro 2020 a început la Madrid cu 7 jucători eligibili U21 (Rus, Nedelcearu, T. Băluță, R. Marin, I. Hagi, Fl. Coman, Pușcaș)! Pe-al 8-lea (Cicâldău) l-a introdus pe parcurs.
A ieșit însă rău. Foarte rău. Spania ne-a bătut cu 5-0 și putea să ne bată și mai tare. Deși pentru noi meciul nu mai avea o miză deosebită, „tricolorii” aflându-se doar pe locul 4 în grupă, rușinea și amărăciunea au rămas.

Odată cu numirea lui Rădoi la prima reprezentativă, lumea și-a închipuit, logic, că acesta, legat sentimental de foștii săi elevi de la U21, se va baza pe ei și-i va convoca prioritar. Cam așa s-a și întâmplat. Dovadă că împotriva nord-irlandezilor în Liga Națiunilor, la debutul său, Rădoi i-a titularizat pe Cicâldău, I. Hagi și Pușcaș. Apoi, spre sfârșit, l-a trimis în teren și pe Nedelcearu.

Evoluția oscilantă și, mai ales, scorul egal consemnat la București, deși incorect în raport cu desfășurarea întâlnirii, l-au pus însă în gardă pe Rădoi. Ca atare, în partida din deplasare cu Austria n-a mai mers cu atâta încredere pe mâna tinerilor. Oarecum surprinzător, a folosit o echipă experimentată, cu o medie de vârstă spre 30 de ani, fără Cicâldău și fără I. Hagi. N-a renunțat complet la Nedelcearu și la Pușcaș, însă a apelat târziu la ei. Folosind un singur titular sub 27 de ani, pe Fl. Coman, Rădoi a demonstrat că se poate replia. Că n-are idei fixe. Un semn de maturitate, nu?

Cum România arătat bine și a învins Austria cu 3-2 la ea acasă, unii n-au ezitat să compare acest Klagenfurt 2020 cu „istoricul” Cardiff 1993, victoria obținută acolo, 2-1 cu Țara Galilor, fiind considerată actul de naștere al așa-zisei Generații de Aur, sfertfinalistă la World Cup 1994. Echipa celor doi Gică, Hagi și Popescu.

Sincer, m-aș bucura să fie așa. Totuși, mai degrabă sunt rezervat. Deoarece formația de la Cardiff, în care cel mai vârstnic era Belodedici de 29 de ani, toți ceilalți fiind mai tineri (Hagi și Mihali 28, Gică Popescu și Dan Petrescu 26, Dorinel, Sabău, Lupescu și Prunea 25, Ilie Dumitrescu 24, Răducioiu și Selymes 23, Prodan 21), avea viitor. Pe când cea aliniată la Klagenfurt nu prea are sau chiar n-are! Haideți să socotim împreună! Tătărușanu, D. Grigore și C. Deac au împlinit 34 de ani, Chiricheș și Maxim 30, Alibec îi serbează peste câteva luni și așa mai departe. Insist, doar Fl. Coman sub 27!
De acord că fotbalul se joacă azi și nu în perspectivă. Privind lucrurile astfel, stând cu picioarele pe pământ, trebuie să salutăm succesul din Austria, dar nu și să-l fetișizăm. Să-i ridicăm statuie ori să-i dedicăm ode. El e numai începutul unui drum lung, nu și capătul lui. Regret s-o spun, însă acesta e încă în ceață. Nu se vede cu ochiul liber.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Tyty (127 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 14:42

Foarte corect. Dar sa ne bucuram si noi macar acum ca prea curand nu vom mai bate inca o echipa de talia Austriei. Chiar daca ei i-au lipsit vreo patru, cinci titulari.

Manu (167 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 14:44

Nea Ovidiu, te credeam om serios...Pai cum sa compari tata echipa de valori de la Cardiff cu vedetele rasuflate de la Klagenfurt. Cred ca iti arde de glume.

Marius (347 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 14:52

BIne zis si de data asta. Felicitari lui Radoi care si-a dat seama repede ca este prea devreme sa se bazeze pe Ianis si pe Cicaldau. Tot gaina batrana face ciorba buna.

Cata (3 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 14:56

Nu nu credeam ca suferi de naivitate. Fotbalul nostru nu are viitor iar dumneata cu siguranta stii asta. O stii insa nu vrei sa o spui ca sa mai vindeti fituica de impachetat peste.

Fred (13 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 14:59

Trecut in ceata, prezent in ceata si viitor in ceata este ceva tipic romanesc. Altfel noi ne consideram cei mai destepti, mai frumosi si mai culti de pe planeta si nu ne ajunge nimeni cu prajina la nas.

Kyro (61 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 15:05

Asa, nu au fost de ajuns 5 articole anti nationala cu cateva ore de un meci important, continauti tirada contru lui Radoi. Cat va platesc impresarii cu jucatori lasati acasa?

Marean (270 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 16:01

Kyro, tu bati orice record in materie de prostie. Cele 5 articole anti nationala la care re referi sunt doar in mintea ta. Hai arata-le. Dupa cele doua meciuril ale nationalei Dl Ioanitoaia a scris doua articole si alea de lauda. Te trezisi vorbind...

alin (626 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 16:13

@Kyro (56 comentarii). Prietene, reiese ca tu citesti articolele de aici stind cu capul in jos. Altfel nu imi pot explica de ce le interpretezi exact invers. Esti belea nu altceva.

Vio (188 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 17:04

Nu se poate compara echipa aceea cu cea de astazi in care sunt prea multi fitosi. Citesc cat il mai lauda presa pe Florinel Coman ca a facut si el un meci mai acatarii. Sa il vedem in urmatoarele 5-6 cum convinge dar nu sunt deloc sigur ca se va intampla asa.

CITA (2118 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 17:51

Nu e in ceata, draga maestre, chiar Dvs ati spus mai sus ca Radoi si Contra s-au grabit sa titularizeze cel putin 40% din echipa folosind jucatori tineri cu rezultate bune in Italia. Va fi limpede acest drum, daca Radoi va introduce treptat tineretul, eventual pastrandu-i rezerve pentru o eventuala repriza a IIa unde chiar e nevoie de suflul si energia lor. Nu m-as ingrijora, mai ales ca actualul selectioner e un baiat serios care vine cu rezultate bune din urma.

Zorro (67 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 18:50

Cu Irlabda de Nord am avut mare ghinion iar cu Tara Galilor mult noroc. Daca Bodin nu rata lovitura de la 11 m nu ne mai calificam si nici se mai nastea generatia de ii se zice de aur.

Cretu (32 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 18:55

Calcule interesante. Chiar nu mi-am dat seama ca echipa care a batut Austria are o varsta atat de ridicata. Si totusi Tata si-a gasit contract la Milan si la 34 de ani jumatate. A plecat din rezerva lui Lopes ca sa fie rezerva lui Donnaruma

Dilimache (657 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 19:50

Una dintre metehnele romanilor, prezenta peste tot, in special in online este paranoia sau impresia ca daca cineva isi spune punctul de vedere este cu siguranta platit. La noi functioneaza o perpetua teorie a conspiratiei incepand cu imbolnavitii de covid pana la gazetaria sportiva! Nu esti de acord cu ce scrie omul, e sigur platit de impresari/steaua/dinamo/gigi/lpf/etc/etc

a dica (283 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 19:51

Exista o fractura in lotul nationalei si Radoi, dupa esecul cu nord irlandezii, s-a speriat si a trecut de partea „batranilor”. Acestia nu privesc cu ingaduinta sosirea tinerilor si au initiat un pui de conflict nedeclarat. Asta era „nesinceritatea” unora de care se plangea Mirel. De altfel ambitia cu care au jucat in Austria arata ca ei vor sa demonstreze ca sunt buni si nu e timpul sa fie inlocuiti. Sa vedem cat ii tine... Eu nu prea am incredere. Au avut timp pana acum sa demonstreze ceva, de ce n-au facut-o? Nu i-a lasat Daum, nu i-a lasat Contra?

Ion vasile (8 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 21:09

Articolul "Cazul Ianis" a dispărut în aceasta ceata?

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 22:00

Contra a foat cea mai mare geseala a FRF. Aici nea Ovi ne face sa credem „ca Contra“ a promovat tineri si a dat chix. Nu-i adevarat, a chemat toti pensioarii, toti loazerii lui Piti si Daum, doar in ultimul meci a vrut sa arate ca promoveza. Eu zic „ca Contra“ nu-i antrenor, ce-o fi nu stiu, ar trebui sa mestece vre-o 10 ani pietre in gura ca sa fie ceva acolo, nu ma intereseaza caci oricum nu-i in stare de un efort intelectual. As paria ca va ramine ca antrenor un zero barat, dar o sa vedem. Apoi gragi gsp-isti si nea directoru Ovi, Rdaoi nu-i „ca Contra“, o fi tot fara scoala dar Radoi poate vorbi cursiv, poate exprima si lega idei intr-o fraza, cea ce inseamna ca poate judeca. --- Suparator este ca gsp incerca sa-l deraeze pe Radoi de pe linia pentru care a fost numit, aceea de deschizator de drumuri, de noi mentalitati, in directa strategie cu o schimbare din radacini a Natioanelei, asteptarea de la Radoi fiind una singura : un lot nou si tinar, unul care are si un viitor ! Scuze nea Ovi dar meciurile nu le-ai vazut, de cifre InStat nu ai parte, iar cit ai lipsit a facut gsp propria statistica din care ar rezulta ca trebuie sa aliniem un lot matur cu Islanda ! Treaba voastra. --- Nea Ovi, inseamna ca Ungaria va juca barajul cu Islanda. E si treba ta nea Ovi, eu o sa te consider vinovat.

Calin (37 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 22:26

Cu tineri ori cu batrani este acelasi haloimas. Nici Radoi nu va putea face din *** bici. Iar daca ne bate Islanda il vad capabil sa isi dea demisia de onoare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  12 septembrie 2020, 5:58

Comentariu ca sa treaca timpul... Ne imbatam cu apa rece.... In Franta a aparut un fotbalist . Are 17 ani. PSG si Real sunt dispuse sa dea 70 milioane euro. La polul opus noi jucam cu inima... Ca intr-un roman de dragoste ce n-are legatura cu realitatea..... Tatarusanu s-a transferat la Milan. O sa apere doar la antrenamente...Alibec a prins un meci ok. Daca are sanse , o echipa turceasca va plati pt el 800.000 de euro. Daca nu va vine sa radeti ar trebui sa va faceti un control medical....Pt . ca o camila medie costa cred de 10 ori mai mult.....Si iti aduce mai multe satisfactii si bani decit Alibec..

Mircea (663 comentarii)  •  12 septembrie 2020, 11:27

Motanele, te-si inselat daca ai crezut tu si altii ca romanii au devenit peste noapte sarbi sau croati ca sa plateasca cineva zeci de milioane de euro pe Tatarusani sau Alibeci. Suntem ieftini pentru ca suntem fotbalisti de duzina. Punct.

John (564 comentarii)  •  12 septembrie 2020, 14:32

Bravo Mircea, absolut de acord cu tine. E frumos ca suntem romani dar si mai frumos era daca ne nasteam iugoslavi de orice fl. La fotbal ma refer nu la altceva.

Zapacitu (565 comentarii)  •  13 septembrie 2020, 0:28

Io n-as fi asa pesimist, bre nea Ovidiu, am mai multa incredere in Radoi decat in Contra. Hagi isi revine bre, il invata tata'su cum se joaca fotbal de performanta. Important e cum se inteleg baietii, cum paseaza fara sa se uite catre coechipier, cum se inteleg doar din priviri, atunci merge roata ca unsa. Radoi stie sa-i invete trucurile astea de la Dobrin si Gh. Hagi citire.

Comentează