Contra sau pro Messi?
Continuă discuțiile legate de micșorarea salariilor în fotbal pe perioada pauzei competiționale cauzate de coronavirus
![Permalink to Contra sau pro Messi?](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2020/04/lionel-messi.jpg)
Le-au redus, veți constata imediat, marile cluburi de pe continent, dar și unele din România. FCSB și Viitorul, de pildă, au ajuns la un acord cu jucătorii. Altele însă, între care CFR și Craiova, au anunțat că deocamdată nu umblă la contracte. Deocamdată. În situația în care activitatea va întârzia să se reia, e de presupus că vor recurge și ele la tăieri.
Cât a putut, AFAN le-a ținut partea jucătorilor, i-a apărat. Numai că, asociind pandemia cu forța majoră, FIFA a înclinat balanța în favoarea cluburilor, am explicat ieri. Altfel, Florin Prunea a avut dreptate în clipa în care a susținut că nu dă bine ca președintele AFAN, Emilian Hulubei, să se afișeze cu emblema FRF la rever! Chiar dacă e, și e, membru în Comitetul Executiv. Unde are însă un rol mai degrabă decorativ în mijlocul armatei de yes-meni a lui Burleanu.
Cu tot respectul pentru munca sa, dar s-ar cuveni ca Hulubei să realizeze că AFAN e un sindicat ce reprezintă interesele fotbaliștilor în orice împrejurare. Inclusiv în disputele cu forurile de decizie. Tocmai deoarece între patronat și subalterni, între angajator și angajați, vor exista mereu divergențe, EH ar trebui să poarte pe piept, cu mândrie, sigla AFAN, nu FRF.
Întorcându-ne la salarii după paranteza de mai sus, să remarcăm că însăși Barcelona, a cărei masă salarială anuală atinge 600 de milioane de euro, cel puțin de 7-8 ori bugetul întregii Ligii 1!, s-a înțeles cu jucătorii asupra tăierii salariilor. Inițial, s-a auzit că aceștia, în frunte cu cei 4 căpitani, Messi, Pique, Busquets, Sergi Roberto, ar fi refuzat scăderea, fie ea și temporară. După care s-a fumat pipa păcii și s-a convenit la reducerea cu 50%. Soluție pe care ar urma s-o adopte, anticipa Daily Telegraph, și cluburile din Premier League, printre cele mai lovite de criză.
Apropo de Lionel Messi, desemnat recent jucătorul cu cel mai bun dribling din istorie, l’Equipe a calculat cam ce venituri va avea în 2020, punând la socoteală toate sursele, contract, bonusuri, publicitate, sponsorizare etc. Ziarul parizian, greu de suspectat c-ar exagera, s-a oprit la o sumă uluitoare, de domeniul basmului, de-a dreptul astronomică, 359.000 de euro pe zi! De necrezut, nu?
Calculul respectiv i-a divizat pe iubitorii balonului rotund în tabere adverse. Unii nu s-au sfiit să afirme că, fiind genial, fiind unic, Messi merită să câștige oricât. Fără număr. Alții îi contrazic vehement. Ei apreciază că, neinventând nimic, nedescoperind nimic, nu-i normal, ba e chiar imoral, ca argentinianul să ia nu o căruță de bani, ci un munte.
Iată de ce, plecând de la două judecăți antagonice, lansez aici o provocare și întreb de partea cui credeți că e dreptatea? A admiratorilor lui Messi ori a adversarilor acestuia?