Jupân Colțescu
Primele meciuri pe care le-am urmărit în etapa 8, FC Voluntari - Craiova și Astra - CFR, au oferit mai multe greșeli de arbitraj decât fotbal de calitate
![Permalink to Jupân Colțescu](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2019/09/926287-858748-10-cp-coltescu-924x524.jpg)
Balul l-a deschis Andrei Chivulete la Voluntari. Mai întâi, le-a avantajat pe gazde. În startul partidei, a închis ochii la faultul din careu la Cicâldău. Pentru ca în minutul 86, la scorul de 1-1, să valideze golul lui M. Roman II, înscris după ce craioveanul l-a incomodat pe Balaur. Opinia mea coincide cu a lui Ion Crăciunescu: „Roman a putut relua cu capul, la cornerul executat de Cicâldău, pentru că nu i-a permis adversarului din marcaj să intervină. Folosindu-se de ambele mâini, l-a împiedicat pe Balaur să sară”. Întru totul de acord.
Anterior, Chivulete îl iertase pe Cr. Costin de un cartonaș roșu, ilfoveanul lovindu-l cu pumnul în figură pe Ivanov (59). Cu intenție ori fără, contează mai puțin căci fotbalul nu-i box. La fel, „centralul” bucureștean, care a arbitrat șmecherește, la alibi, a întârziat să-l elimine pe Țâră. I-a dat doar avertisment în minutul 37, îl va elimina abia în 56, deși lovise și prima oară cu cotul! Folosirea brațului ca armă constituie o abatere în raport cu care FIFA și UEFA le cer cavalerilor fluierului să manifeste toleranță zero.
Totuși, neatenția de la golul din final rămâne gafa numărul 1 comisă de Chivulete. Echipă mai bună, mai valoroasă, Craiova merita să câștige. Deși n-avea nevoie de ajutorul arbitrului, l-a primit. Dacă formația pregătită de Bergodi, variantă ipotetică, va retrograda din pricina punctului pierdut in extremis vineri, Andrei Chivulete va avea serioase mustrări de conștiință.
El a fost însă dulce copil, băiat de mingi, comparativ cu Sebastian Colțescu, autorul unui veritabil recital de erori la Giurgiu. Unde, pe lângă că a eliminat 3 oameni de la CFR, pe antrenorul Dan Petrescu, pe Camora și pe Vâtcă, a acordat și două lovituri de la 11 metri pentru Astra. Cea dintâi, împingere ușoară a lui Begue de către Cestor, a lăsat loc de discuții (38). Să zicem însă, cu îngăduință, că S. Colțescu a avut acoperire regulamentară, scăparea tuturor arbitrilor aflați în dificultate.
Colțescu a greșit însă flagrant, în afara oricărui dubiu, atunci când, în minutul 34, n-a fluierat fault pentru CFR la intrarea lui Radunovici asupra lui Costache, fază care a precedat penalty-ul amintit și care a încins spiritele. Făcând din țânțar armăsar, Dan Petrescu a pornit să înjure birjărește, incalificabil, drept pentru care a fost trimis la cabină. O dată în plus, temperamentul l-a trădat pe antrenor.
Din păcate, din clipa aceea, Colțescu și-a pierdut și el cumpătul. Ca atare, va lua decizii într-o direcție unică, anti-CFR, ceea ce a sporit starea de tensiune. În stilul său superior și narcisist, arogant și sfidător, craioveanul s-a simțit probabil jignit și a hotărât să demonstreze cine e jupân pe teren. Și-a propus să-i învețe minte pe clujeni. Implicit, i-a ușurat sarcina Astrei, altminteri, o echipă organizată și ambițioasă. Colțescu a condus în continuare provocator, a ignorat contextul și a exagerat. A folosit unități de măsură diferite, deranjând prin manieră și iritând prin atitudine.
Așa s-a grăbit să-l elimine și pe Camora (58), deși acesta, nervos, aruncase o sticlă de apă în gazon, nicidecum în arbitrul de rezervă ori în asistent. Uitând de spiritul jocului, acesta a stricat meciul. Ba, a și părut, culpa sa cea mai gravă, că-i vânează pe campioni. Că-i pândește spre a-i pedepsi și a le arăta că el e Dumnezeu Tatăl. Regret, dar Sebastian Colțescu are urgent nevoie de odihnă. De foarte multă odihnă.