Voi avea iar dreptate?
Așteptam mai mult de la FCSB în meciul de la Viena, dar n-aș fi foarte drastic cu o echipă ce păstrează șanse reale de calificare.
Cu Dică aș fi și mai îngăduitor, în ideea că nu el stabilește strategia clubului. Nu e piua întâi. Poate că hotărăște uneori garnitura de start și schimbările, deși mă îndoiesc și de asta.
Asupra politicii FCSB, grupare care a investit sume importante în alcătuirea lotului, e de revenit. Nu-i posibil să aduci jucători peste jucători, unii pe o căruță de bani, dar să fii obligat ca într-o partidă din play-off-ul Europa League să folosești trei fotbaliști abia sosiți! Iar pe doi dintre ei, Al. Stan și M. Roman I, chiar să-i titularizezi! Întrucât aceștia n-au avut vreme să se acomodeze, lesne de dedus că politica respectivă a fost neinspirată. Făcută în contratimp, urechist. La hei rup.
Drept urmare, FCSB a început prost întâlnirea cu Rapid și a primit gol încă din minutul 4. A continuat la fel până la pauză, o formație anonimă și fără relații de joc, fără orizont. Fundașii centrali Bălașa și Planici s-au întrecut în gafe, R. Benzar a lăsat un adevărat bulevard pe banda sa, iar supertalentul Moruțan nu s-a văzut. Evoluția lui l-a silit pe Gigi Becali să recunoască spășit că „Am exagerat cu laudele pentru el!”. În condițiile în care nici Gnohere n-a mișcat, Rapid s-a desprins la 2-0, însă mai degrabă a speculat erorile copilărești ale adversarului decât a strălucit. În ansamblu, Rapid reprezintă o formație de tip german, organizată și serioasă, dar lipsită de anvergură.
Noul val de la FCSB a dezamăgit în Orașul valsului. Pe lângă Moruțan și Man, practic inexistenți, nici Fl. Coman n-a rupt gura târgului, așa că greul a apăsat pe umerii celor experimentați. Încă o dovadă că nu întinerirea trebuie să constituie un scop în sine, ci valoarea.
Chiar dacă a greșit la golul 3, Bălgrădean a intervenit providențial în câteva rânduri. S-au mai distins Teixeira și Pintilii, ultimul fiind, în opinia mea, number one. Gnohere s-a revanșat în repriza secundă, când a marcat printr-o reluare promptă golul ce le permite roș-albaștrilor să mai spere. Nu cred însă că francezului i se cuvenea nota cea mai mare. Indiscutabil, el e un atacant puternic și eficace, de naturalizat în perspectiva convocării la „națională”. Dar a-l privi ca pe superstarul FCSB și, în plus, ca pe salvatorul întreg fotbalului românesc mi se pare cam mult. Cât privește declarația lui Gigi că, avându-l în teren pe dinamovistul Nistor, FCSB ar fi câștigat la pas meciul , asta e o aiureală! Cum să te referi la jucătorul altei echipei?! E și o jignire adresată propriilor jucători.
Deși Dică a riscat efectuând repede a treia schimbare (Rusescu, și el încă neintegrat), repriza secundă a bucureștenilor a fost mai legată, mai coerentă. FCSB a impus ritmul și direcția, doar că a irosit 6-7 ocazii uriașe, între care barele lui Fl. Coman și R. Benzar din final! Tocmai pentru că vicecampioana noastră a condus jocul după pauză și a ratat din poziții ideale, îndrăznesc să consider rezultatul de 3-1 pentru Rapid ca incorect. Chiar mincinos.
După Leipzig – Craiova 3-1, scriam aici că eventuala calificare a lui CSU ține de domeniul miracolului. Din păcate, returul mi-a dat dreptate. Apreciez acum că lucrurile stau altfel și că FCSB, al cărei fan nu sunt, poate răsturna acasă scorul din tur. Să nu vă mirați dacă voi avea iar dreptate!