Complotiștii de serviciu
1. Prima chestiune se leagă de instalarea lui Adrian Mutu ca antrenor la Voluntari.
Mutare pe care o salut și pentru că fostul „tricolor”, 77 de prezențe și 35 de goluri, a renunțat la un post călduț din FRF și a decis, vorba lui Cornel Dinu, să coboare în iarbă. La 39 de ani, chiar era timpul s-o facă, să nu mai întârzie.
Procedând așa, Mutu s-a angajat pe drumul deschis de Mirel Rădoi în 2015, când a preluat-o pe Steaua, actuala FCSB, deși n-avea licență Pro și, ca atare, nici dreptul de a antrena în Liga 1. Licență n-are nici Mutu. Cum în aceeași situație se mai află Nicolae Dică la FCSB, Florin Bratu la Dinamo și, recent, Adrian Neaga la Poli Timișoara, reiese că 4 dintre cei 14 tehnicieni din eșalonul de elită, peste un sfert, nu se încadrează în regulament! Poate nu-l încalcă, dar sigur îl ocolesc, dovadă că la echipele respective figurează „principali” în acte niște antrenori decorativi, de fațadă.
Firește, îi cunoaștem și-i apreciem pe Dică, pe Bratu, pe Mutu și pe Neaga. Au fost jucători de valoare, toți internaționali, deci merită încurajați și sprijiniți să reușească în noua meserie. Cu observația însă că nici lor, nici altora n-ar trebui să li se permită să sară etapele. Dacă s-a stabilit ca antrenorul principal din Liga 1 să dețină obligatoriu, sine qua non, licență Pro, atunci regula trebuie respectată. Câtă vreme fotbalul nostru nu va învăța că regulile, bune, rele, se respectă, el va progresa în ritm de melc. Sau nu va progresa deloc.
2. În altă ordine de idei, găsesc epocală propunerea ex-gazetarului Andrei Vochin ca în competițiile U15 „orice gol marcat în prelungiri să valoreze dublu”. Atractiv. Inspirat. Profetic. Cred însă, și-l invit pe consilierul președintelui FRF să nu mă înțeleagă greșit, că sugestia lui ar trebui completată în sensul în care golurile înscrise în minutele 18 și 21 să se tripleze. Iar cele realizate în urma loviturilor de colț executate de pe partea stângă să fie înmulțite cu 4. Prin aplicarea acestor măsuri, nivelul la copii și juniori va crește vertiginos. Intuiesc că va fi foarte greu de ținut în frâu.
3. În cazul în care n-ați citit în Gazeta de luni, sau pe gsp.ro, cum numeroși oficiali ai FRF, în frunte cu Răzvan Burleanu, s-au întâlnit pe 16 aprilie și au pus la cale realegerea președintelui, ați pierdut imens. Ați fi descoperit cum, adunați într-o ședință secretă, 14 indivizi au gândit sistemul prin care, manipulând aplauze, provocând rumoare în sala de vot, îngânându-i pe contracandidații lui Burleanu și chiar fluierându-i, ba și plănuind să bruieze telefoanele opozanților, să-l scoată câștigător pe Răzvănel. Ceea ce s-a și întâmplat.
Acum, dacă Burleanu ar fi complotat numai cu Vișan și cu Bodescu, tipi pe care i-a adus de nicăieri și, proțăpindu-i în funcții înalte, i-a făcut oameni, ar fi fost trist și grav. Infinit mai grav e, de trist nici nu mai pomenesc, că între scenariștii și regizorii victoriei s-au numărat 9 dintre cei 15 componenți ai Comitetului Executiv, for care reprezintă, măcar în teorie, guvernul fotbalului nostru! Și care ar trebui format din persoane integre, plasate deasupra oricăror suspiciuni, oricăror speculații. Dacă astfel de șmecherași au ajuns să taie și să spânzure în fotbalul românesc, atunci e mai mare rușinea!
Deducând că membrii CEX, recompensați cu zeci de mii de euro pentru calificarea la CE 2016 și plimbați în deplasările „naționalei” pe diurne grase, s-au pretat la asemenea mașinațiuni, ca să nu le zic direct murdării, ne lămurim prin ce mijloace Burleanu a câștigat alegerile la pas, detașat. Grație unor metode pentru care l-ar fi invidiat sincer până și cei mai fideli discipoli ai tătucului Iosif Vissarionovici.