Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Ultimul pe 2010

Deoarece anul se apropie de final, mă întreb care au fost, profesional vorbind, cele mai importante lucruri care mi s-au întîmplat pe parcursul lui 2010? Mi-e greu să răspund pentru că mi-e greu să selectez.

Ar trebui probabil să încep […]

marți, 28 decembrie 2010, 7:57

Deoarece anul se apropie de final, mă întreb care au fost, profesional vorbind, cele mai importante lucruri care mi s-au întîmplat pe parcursul lui 2010? Mi-e greu să răspund pentru că mi-e greu să selectez.

Ar trebui probabil să încep cu experienţa de la Mondialele de fotbal din Sud-Africa, de unde am reţinut, dincolo de spectacolul sportiv, vacarmul vuvuzelelor. Trompetele alea îmi mai răsună şi astăzi în urechi, îmi bîntuie somnul. Am descoperit, de fapt, am redescoperit, o ţară între hotarele căreia cetăţeni diferiţi sub toate aspectele, culoare, limbă, religie etc., încearcă să trăiască împreună şi, surprinzător, reuşesc de minune. Printr-un efort comun, ridică o lume ce, împotriva unor opinii neavizate, a luat-o mult înaintea altora.

În treacăt fie spus, m-a impresionat respectul evlavios pe care, fără excepţie, localnicii i-l arată lui Nelson Mandela. M-am străduit să înţeleg motivul în numele căruia albii, doar 11 la sută din populaţie, continuă să-l venereze pe cel supranumit Madiba, Părintele Naţiunii. Cred că am înţeles: pentru că primul preşedinte de culoare din istoria Africii de Sud a ales calea toleranţei între rase, a îngăduinţei, a concordiei. A refuzat să se răzbune pe albii care-l aruncaseră în puşcărie vreme de 27 de ani! Nu le-a confiscat nimic, le-a lăsat proprietăţile şi afacerile, chiar le-a încurajat.

„Toate casele mai răsărite din Africa de Sud, îndeobşte cele din cartierele rezidenţiale, sînt protejate cu reţele de sîrmă electrificată şi cîini dresaţi. Albii se tem cu precădere, ca şi cum ar cunoaşte proverbul românesc: paza bună trece primejdia rea”, din „Viaţa sub cheie”, reportaj din Africa de Sud, iunie 2010

Dacă mă gîndesc bine, cel mai tare m-au marcat în 2010 revederile cu FĂNUŞ NEAGU ŞI CU RADU COSAŞU, care mi-au oferit privilegiul unor lungi convorbiri purtate într-un salon de spital şi, respectiv, într-o cafenea din centrul Bucureştiului. Mă tem că am folosit impropriu, ca şi cînd m-aş fi uitat la nişte fotografii mişcate, termenul de interviu. Asta în ideea că ambii scriitori legendari, ei înşişi autorii unor biblioteci cuprinzătoare, mi-au dat adevărate lecţii de viaţă, tulburătoare prin inteligenţă şi înţelepciune. Cu voia dumneavoastră, reiau cîte un fragment din acele dialoguri imposibil de uitat.

„M-a apucat lehamitea pentru că sportul, în general, şi fotbalul, în special, nu mai sînt ce-au fost. Diferenţa între fotbalul de acum 15-20 de ani şi cel de acum e ca de la cer la pămînt. Atunci jucau să fie fericiţi, acum joacă să fie bogaţi”, din interviul cu Fănuş Neagu, aprilie 2010

Fănuş Neagu: „Noi am crescut în cultul clasicilor, despre care tinerii habar n-au. Nu mi-o lua în nume de rău, dar am impresia că tinerii de azi ne privesc cu indiferenţă, ba uneori ne şi urăsc. Parcă le-am fi făcut un rău”

Radu Cosaşu: „M-am născut într-o limbă şi n-aş putea funcţiona în alta. Pentru că n-aş putea gîndi şi nici scrie în ea. Am supravieţuit aşa şi nu privesc înapoi cu regret, dar nici înainte cu speranţă”.

„Am scris totdeauna numai de mînă şi cu creionul. Fără pix, fără stilou. Cu cît creionul se toceşte, cu atît mă ataşez mai tare de el. Cînd îl înlocuiesc, mi se rupe ceva în suflet”, din interviul cu Radu Cosaşu, octombrie 2010

Articolul de faţă e ultimul pe care-l scriu în 2010, aşa că vă urez de pe acum un 2011 mai bun şi mai rodnic! Cum urmează să ne reîntîlnim spre jumătatea lunii ianuarie, vă doresc tuturor sănătate, linişte, noroc şi iubire. Nu vă pierdeţi speranţele şi luptaţi pentru ele! La mulţi ani!

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Claudiu (343 comentarii)  •  28 decembrie 2010, 20:21

Frumos, frumos, multumiri si aceleasi urari de bine!

Petre (255 comentarii)  •  28 decembrie 2010, 20:21

Superb, mi-ati amintit de cronicile din Africa de Sud dar si de interviurile cu cei doi mari scriitori, ati facut treaba buna in 2010, prin intermediul dumneavoastra am aflat lucruri noi, va multumesc si va promit ca voi ramane un cititor fidel al acestui blog, printre putinele de valoare din blogosfera de la noi. Va urez un 2011 plin de impliniri si succese!

Toma (148 comentarii)  •  28 decembrie 2010, 20:24

D-le Ioanitoaia, va multumesc pentru modul in care ne-ati redat, pe intreaga durata a anului ce tocmai se termina, toate evenimentele sportive internationale si nationale. Pentru mine constituie o adevarat placere ca in fiecare dimineata sa va savurez articolele alaturi de cafeaua aburinda. De asemenea va felicit si pentru posibilitatea pe care ne-ati oferit-o de a ne putea exprima propriile ganduri in rubrica de comentarii. Va urez ca in noul sa continuati sa ramaneti acelasi mare gazetar. De asemenea va urez sanatate si sa va bucurati de viata alaturi de familia dvs! Un An Nou Fericit!

Carol (5 comentarii)  •  28 decembrie 2010, 20:59

Felicitari pentru toate articolele de anul acesta si multa bafta in continuare! Un 2011 plin de realizari! Carol Popa – Tg. Mures

B din L.A. (2 comentarii)  •  28 decembrie 2010, 21:18

D-le Ioanitoaia, va multumesc pentru modul in care ne tineti conectati la realitatea sportiva din Romania si nu numai, pe noi cei aflati pe alte meleaguri. Va doresc un 2011 plin de realizari si tineti-o tot asa!

Gruita (22 comentarii)  •  28 decembrie 2010, 21:24

Taina tainului
Nu, nu vreau să vă spun despre faptul că Schengen este doar o mică localitate pe râul Mosel, în sud-estul Luxemburgului, la graniţa cu Germania şi Franţa. Nici nu vreau să vă aduc aminte că Băsescu le-a tăiat maul tocmai acestor vecini la-mpărţeala hatârurilor. Asta ştim deja. Ştim şi că riveranii s-au dus ad-hoc cu jalba-n proţap la divanul Europei. Om trăi ş-om vedea ce cusururi s-or scurge.
Nu mă refeream nici la spovedania mirenilor cu gândul la bucate şi nici la sfinţenia patrafirului pe burta păcătosului. M-aş fi referit la acea taină a Crăciunului despre care cuvintele nu au rost. Nu au rost nici dacă sunt ornamental dăltuite în trupul limbii ce-o grăim şi nici ca simple serbede pe lama timpului. Aşa că…
Mi-a rămas să vă capacitez doar spre porţiile de recunoştinţă către cei care prin sport ne-au învăţat să fim mai buni, să ne dorim mai bine şi să ajungem mai departe. De aici au pornit atât legile concurenţei cât şi cele ale autodefinirii. Aşa ne-am cunoscut sterilitatea şi am stârnit creativitatea. Poate că „cel, cea, cei, cele mai…” nu este modul ideal de aţi făuri viitorul, dar este un modus vivendi al aducerii aminte.
Retrăim victoriile, dar uităm de înfrângeri şi asta nu e bine. Parafând o lege a firii am putea spune că înfrângerile dacă nu te doboară te fac mai puternic. Depinde de care parte a clopotului lui Gauss adaptat la linia vieţii te afli. La toţi ne place să credem că suntem pe panta ascendentă a acestuia şi la toţi ne place să sperăm că panta descendentă va fi cât mai lină.
Ninge! Ninge politic, ninge economic, ninge social. E criză! E criză deasă, e criză rece, e criză viscolită. Sportul tot sport este. Sport… şi nu numai!

Alec (4 comentarii)  •  28 decembrie 2010, 21:48

Aia cu sperantele e cool. Domnule Ioanitoaia, dumneavoastra mai aveti sperante ca eu, la 25 de ani, nu mai am. Vorba dumneavoastra la anul si la multi ani!

Traian (20 comentarii)  •  28 decembrie 2010, 22:09

Multe dintre articolele dvs. le citesc cu mare placere. Cred, ca ultimul articol …putea sa faca o mica referire si la omul de presa Adrian Paunescu (un apropiat al sportului in general, fotbalului in particular si al Craiovei noastre…).
La final de an, va doresc si eu toate cele bune, Traian.

Mirceacelbatran (663 comentarii)  •  28 decembrie 2010, 23:00

Corespondentele din Africa au fost super, mi-au placut foarte mult. Va asteptam cat mai repede. La multi ani.

CFRRR (26 comentarii)  •  28 decembrie 2010, 23:57

La Multi Ani domnu’ Ioanitoaia,dar in primul rand sanatate ca e mai buna decat toate !An Nou Fericit!

Coco (401 comentarii)  •  29 decembrie 2010, 0:26

Excelente interviurile si corespondentele din Africa, dar nu ati fost totdeauna la fel de inspirat in gasirea temelor. Ati scris si ca sa scrieti. Dar sunteti un mare ziarist si va respect. La multi ani!

T.O.I. (11 comentarii)  •  29 decembrie 2010, 0:40

La Multi Ani ! domnule Ovidiu si sper sa va reintalnesc sanatos la o viitoare petrecere, la Giurgiu, pe malul Dunarii, la Perla si Dvs. sa ma dojeniti sa dau muzica mai incet…Cu respect, DJ Catalin Veverita

jos_cenzura (102 comentarii)  •  29 decembrie 2010, 7:49

multumim stimate domn pentru inca un an de activitate in care ne-ati delectat

va rog sa o lasati mai moale cu mocirla autohtona si sa ne mai tratati cu reportaje ca cele din Africa de Sud, pe care le-am citit pe nerasuflate

este o placere sa va citesc (si sa va combat uneori hehe) si va urez sanatate si bucurii, si cate mai multe calatorii in locuri exotice

Cornelius (14 comentarii)  •  29 decembrie 2010, 16:33

Dle Ioanitoaia, v-am citit articolele din 2010 -atâtea cât am putut- cu mare placere. Excelente! Noul An cu sănătate şi cu multe realizări! La multi ani!

danube_hooligan (1 comentarii)  •  29 decembrie 2010, 16:59

Da. memorabile momente dar sa nu uitati ca sunt doar parti infime din puzzle-ul imens de grosolanie si can-can pe care l-ati tolerat si promovat .(trustul ).
E trist ca sunteti constient de aceste lucruri si nu faceti nimic.Uite de aceea nu o sa ramaneti in memoria cititorilor -la fel cum vor ramane Fanus Neagu sau cosasu.Poate candva,un pic mai multa intransigenta va va salva totusi de la mediocritate.

marinas (2 comentarii)  •  29 decembrie 2010, 17:56

CONGRATULATION MISTER IOANITOAIA FOR ALL YOUR EDITORIALS PRESENTED IN THIS YEAR!

Alec (4 comentarii)  •  29 decembrie 2010, 18:19

Hooligane, in principiu ceva dreptate, dar iesi pe aratura rau de tot acuzandu-l pe Ioanitoaia de politica intregului trust tocmai cand Ioanitoaia e cel mai echilibrat dintre toti ziaristii de acolo. Poate si datorita experientei, dar asa stau lucrurile, iar articolele de azi atesta asta. Sunteti insa destui cei care va credeti destepti si faceti pe moralistii. Radeti de Gigi Becali dar semanati cu el ca doua picaturi de apa.

jan pitesti (88 comentarii)  •  30 decembrie 2010, 20:11

timpurile se schimba mereu.

giuby5679 (44 comentarii)  •  31 decembrie 2010, 15:13

LA MULTI ANI SI UN 2011 BUN!

BB (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2011, 21:05

Intorceti-va mai repede ca e mare nevoie, gsp sufera, va simte lipsa. La multi ani, Maestre!

Comentează