Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Păcălici şi Bambilici

Dac-am avea un calendar al mentalităţilor din fotbal, pe fiecare filă a lui ar trebui să scrie 1 aprilie. Nu degeaba am uzat cărţile de Păcălici în copilărie, pentru ca, instalaţi în băncile şcolii, să trecem la Bambilici. Suntem acum […]

...

Îţi mai aduci aminte?

„Era târziu şi era toamnă”, ca în „Intima” lui Cincinat Pavelescu. Mai precis, era 23 noiembrie 2006. Nu se mai auzeau romanţe într-o cârciumioară la şosea, lumea se schimba de la o zi la alta. Era târziu, era toamnă şi […]

...

Les jeux sont Fati

E greu să nu rămâi pe gânduri când îl vezi jucând pe Anssumane „Ansu” Fati. Atâta dezinvoltură în joc la primele meciuri nu s-a mai văzut, pe Camp Nou şi pe alte stadioane, de la Messi. Două veşti ies împreună […]

...

Maltă întrebare

Stranie e ţara în care ajungi să citezi din Florin Iordache. Dar uite că, după Bogdan Vintilă, preia şi selecţionerul acest tip de eschivare. Asta lipsea, ca Florin Iordache să instituie o modă în raporturile dintre tehnicienii şi ziariştii din […]

...

Alexandru, fost Adiţă

Să tot fie doi ani şi jumătate de când Vasile Miriuţă, antrenor la CFR Cluj, vorbea astfel despre Alexandru Păun: „Aţi văzut la Adiţă. Senzaţional de câteva jocuri. A lucrat extraordinar, s-a pregătit, e munca lui în primul rând. Felicitări, […]

...

Maltă întrebare

Silenzio stampa după silenzio fotbal

Permalink to Maltă întrebare
duminică, 8 septembrie 2019, 12:24

Stranie e ţara în care ajungi să citezi din Florin Iordache. Dar uite că, după Bogdan Vintilă, preia şi selecţionerul acest tip de eschivare. Asta lipsea, ca Florin Iordache să instituie o modă în raporturile dintre tehnicienii şi ziariştii din fotbal. Însă dacă Bogdan Vintilă recurge la formula asta fiindcă îi vine greu să răspundă, Cosmin Contra o face fiindcă n-are chef. Stinghereală în primul caz, ţâfnă şi ranchiună în al doilea.

Plumburiu sub cerul albastru

Sigur, e dreptul selecţionerului să-şi ignore interlocutorii care nu-i plac. A făcut-o cândva şi Aimé Jacquet, ceea ce-i deschide lui Contra perspectiva unui titlu mondial. Deocamdată însă, logica selecţionerului după încă un meci cu scor mincinos este următoarea: nu eşti pro Contra, eşti contra naţionalei. Cosmin Contra încă n-a învins o echipă care să spună ceva în fotbal, dar emană o suficienţă plumburie şi neproductivă. Măcar dac-ar fi avut un strop de umor. I-ar fi putut spune „Maltă întrebare”, eventual „are Malta peşte”, lui Marius Mărgărit, fiindcă tot se apropia meciul-pansament cu Muscat şi alţi Ottonei ai fotbalului.

Malte şi alte întrebări

Există Malte şi alte întrebări pe care eşti liber să le pui fără să aştepţi răspunsuri. Iată câteva:
1. Ce calificativ îi dai unei apărări cu cinci fundaşi printre care adversarul scapă de două ori singur cu portarul în primele şase minute?
2. Când vor înceta experimentele pentru postul de fundaş stânga, unde se lucrează pe bază de năzăreli şi improvizaţii?
3. Cum poţi da vina pe ghinion după un meci în care puteai fi făcut una cu pământul?
4. De ce nu ai, în schimb, francheţea să te declari norocos după un 2-2 cu Norvegia în care doar tu ştii când şi cum ai egalat?
5. De ce sunt în continuare chemaţi la lot jucători blazaţi, nefolosiţi la echipele de club, uzaţi sau în regres evident?
6. De ce nu încerci tu, selecţioner, să-ţi exersezi ostilitatea asupra adversarului şi preferi s-o îndrepţi, după meci, împotriva presei?
7. La ce bun o poreclă de tip „Cholito”, când îl copiezi pe Diego Simeone doar ca grad de inflamare şi gesticulaţie? Nu cumva nu ajunge să fii bun de Guriţă?

Boală lungă, moarte sigură

Se spune că selecţionerul, la fel ca ministrul de finanţe, nu e obligat să fie simpatic. E însă de datoria lui să fie eficient. Or, nu e clar care sunt semnele de progres pe care le arată naţionala lui Cosmin Contra, prin ce se deosebeşte ea de ce se întâmpla pe vremea lui Christoph Daum. Frica păzeşte pepenii, dar nu asigură calificări. Prin jocul rezultatelor de ieri, probabil că România va fi azi mai sus în clasamentul grupei, dar s-ar putea ca ascensiunea să fie provizorie. Tenorii fotbalului procentual vor calcula că mai avem x% şanse, ceea ce ne va confirma fidelitatea faţă de principiul „boală lungă, moarte sigură”. Şi nu se vor mira mulţi dacă naţionala va rata şi această calificare. Jena va fi mai mare decât acum doi ani, câtă vreme de data asta vom fi coorganizatori ai evenimentului la care nu vom participa. Altfel spus, vom fi gazda care le deschide uşa musafirilor şi pe urmă pleacă de acasă.

Rădoi? Să nu ne Mirelăm

Îl aşteptăm pe Mirel Rădoi la naţională? Mulţi o fac deja, deşi o parte dintre mânjii lui de astă-vară nu mai mănâncă jăratic. Numai că nu Rădoi e de vină dacă fotbaliştii pe care i-a dus ieri până în apropierea unei finale europene sunt astăzi umplutură pe la cluburi de plan secund. Va fi, în schimb, meritul lui dacă va asambla din nou o naţională de tineret care să emane entuziasm, tupeu şi acea nepăsare voioasă din care nu se nasc doar ratări, ci şi bucurii împărtășite.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

Observator (124 comentarii)  •  15 septembrie 2019, 21:15

Mi-e greu sa-mi pastrez calmul dupa dezastrul cu Watford! Repriza a doua a fost catastrofala, fara vreo faza buna de atac si cu cele 2 cadouri cu fundita facute celor de pe ultimul loc! Iar marele strateg Emery a introdus in a doua repriza doi impiedicati tineri (Willock si Nelson), pe care n-as conta deloc in viitor! Astazi, gafeurii au fost Sokratis si Luiz; chiar trebuie sa facem in fiecare meci cadouri?! Emery trebuie sa puna ordine in defensiva, nu se mai poate sa cedam atatea puncte din greseli copilaresti, pe care nici cei din Liga I nu le fac! Nu-mi diminueaza amaraciunea nici patania celor de la City, care se vad deja la 5 puncte de LFC! Totusi, ei vor putea recupera in meciurile directe, pe cand AFC va trebui sa lupte din nou pe doua fronturi (un loc intre primele 4 in PL si sa castige Europa League) pentru a reveni in Liga Campionilor! Sincer, este mult prea frustrant sa urmaresti evolutii precum cea din a doua repriza de astazi! O.

Comentează