Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Naturalizăm?

Pe măsură ce se apropie meciul cu Islanda, întrebarea se aude ceva mai des ca înainte, iar răspunsurile sunt în general oţărâte. Întrebarea e cea din titlu, desigur. Deşi buna ei intenţie şi buna ei credinţă ar trebui să fie […]

...

Spre rai fără Eden

„Toată lumea joacă, nimeni nu seduce.” Asta pare să fie deviza care tutelează LaLiga de pe la începutul campionatului. Echipele mari au ajuns doar importante. Fotbalul li s-a diluat şi uneori e searbăd. Rar mai apar lumini într-un campionat incendiat […]

...

Industria repatrierilor

Ni se tot trimite marfă înapoi. Ambalată frumos, cu fundă şi toate cele. Uneori coletul conţine şi două-trei cuvinte de la expeditor: „Ne-aţi păcălit”, „Nu e cum ne-aţi spus” sau altceva din acelaşi registru. Fotbaliştii români plecaţi cu pieptul bombat […]

...

Aripi, iluzii, potriveli

Poţi să te îmbeţi cu multe licori, de la cele ţinute în sticle la apa rece şi iluziile fierbinţi. Lazio preferă ultima formă de cherchelire, care nu iese la etilotest şi nu comportă amenzi. Pericolul e însă la fel de […]

...

Se pregăteşte următorul

Când spui „campanie de transferări”, te gândeşti de obicei la jucători. Însă doar de obicei. Liga l e locul unde campania de transferări pare să-i vizeze pe antrenori. În România furtunilor de o zi şi a războaielor de o noapte […]

...

Maltă întrebare

Silenzio stampa după silenzio fotbal

Permalink to Maltă întrebare
duminică, 8 septembrie 2019, 12:24

Stranie e ţara în care ajungi să citezi din Florin Iordache. Dar uite că, după Bogdan Vintilă, preia şi selecţionerul acest tip de eschivare. Asta lipsea, ca Florin Iordache să instituie o modă în raporturile dintre tehnicienii şi ziariştii din fotbal. Însă dacă Bogdan Vintilă recurge la formula asta fiindcă îi vine greu să răspundă, Cosmin Contra o face fiindcă n-are chef. Stinghereală în primul caz, ţâfnă şi ranchiună în al doilea.

Plumburiu sub cerul albastru

Sigur, e dreptul selecţionerului să-şi ignore interlocutorii care nu-i plac. A făcut-o cândva şi Aimé Jacquet, ceea ce-i deschide lui Contra perspectiva unui titlu mondial. Deocamdată însă, logica selecţionerului după încă un meci cu scor mincinos este următoarea: nu eşti pro Contra, eşti contra naţionalei. Cosmin Contra încă n-a învins o echipă care să spună ceva în fotbal, dar emană o suficienţă plumburie şi neproductivă. Măcar dac-ar fi avut un strop de umor. I-ar fi putut spune „Maltă întrebare”, eventual „are Malta peşte”, lui Marius Mărgărit, fiindcă tot se apropia meciul-pansament cu Muscat şi alţi Ottonei ai fotbalului.

Malte şi alte întrebări

Există Malte şi alte întrebări pe care eşti liber să le pui fără să aştepţi răspunsuri. Iată câteva:
1. Ce calificativ îi dai unei apărări cu cinci fundaşi printre care adversarul scapă de două ori singur cu portarul în primele şase minute?
2. Când vor înceta experimentele pentru postul de fundaş stânga, unde se lucrează pe bază de năzăreli şi improvizaţii?
3. Cum poţi da vina pe ghinion după un meci în care puteai fi făcut una cu pământul?
4. De ce nu ai, în schimb, francheţea să te declari norocos după un 2-2 cu Norvegia în care doar tu ştii când şi cum ai egalat?
5. De ce sunt în continuare chemaţi la lot jucători blazaţi, nefolosiţi la echipele de club, uzaţi sau în regres evident?
6. De ce nu încerci tu, selecţioner, să-ţi exersezi ostilitatea asupra adversarului şi preferi s-o îndrepţi, după meci, împotriva presei?
7. La ce bun o poreclă de tip „Cholito”, când îl copiezi pe Diego Simeone doar ca grad de inflamare şi gesticulaţie? Nu cumva nu ajunge să fii bun de Guriţă?

Boală lungă, moarte sigură

Se spune că selecţionerul, la fel ca ministrul de finanţe, nu e obligat să fie simpatic. E însă de datoria lui să fie eficient. Or, nu e clar care sunt semnele de progres pe care le arată naţionala lui Cosmin Contra, prin ce se deosebeşte ea de ce se întâmpla pe vremea lui Christoph Daum. Frica păzeşte pepenii, dar nu asigură calificări. Prin jocul rezultatelor de ieri, probabil că România va fi azi mai sus în clasamentul grupei, dar s-ar putea ca ascensiunea să fie provizorie. Tenorii fotbalului procentual vor calcula că mai avem x% şanse, ceea ce ne va confirma fidelitatea faţă de principiul „boală lungă, moarte sigură”. Şi nu se vor mira mulţi dacă naţionala va rata şi această calificare. Jena va fi mai mare decât acum doi ani, câtă vreme de data asta vom fi coorganizatori ai evenimentului la care nu vom participa. Altfel spus, vom fi gazda care le deschide uşa musafirilor şi pe urmă pleacă de acasă.

Rădoi? Să nu ne Mirelăm

Îl aşteptăm pe Mirel Rădoi la naţională? Mulţi o fac deja, deşi o parte dintre mânjii lui de astă-vară nu mai mănâncă jăratic. Numai că nu Rădoi e de vină dacă fotbaliştii pe care i-a dus ieri până în apropierea unei finale europene sunt astăzi umplutură pe la cluburi de plan secund. Va fi, în schimb, meritul lui dacă va asambla din nou o naţională de tineret care să emane entuziasm, tupeu şi acea nepăsare voioasă din care nu se nasc doar ratări, ci şi bucurii împărtășite.

Comentarii (56)Adaugă comentariu

Observator (183 comentarii)  •  15 septembrie 2019, 21:15

Mi-e greu sa-mi pastrez calmul dupa dezastrul cu Watford! Repriza a doua a fost catastrofala, fara vreo faza buna de atac si cu cele 2 cadouri cu fundita facute celor de pe ultimul loc! Iar marele strateg Emery a introdus in a doua repriza doi impiedicati tineri (Willock si Nelson), pe care n-as conta deloc in viitor! Astazi, gafeurii au fost Sokratis si Luiz; chiar trebuie sa facem in fiecare meci cadouri?! Emery trebuie sa puna ordine in defensiva, nu se mai poate sa cedam atatea puncte din greseli copilaresti, pe care nici cei din Liga I nu le fac! Nu-mi diminueaza amaraciunea nici patania celor de la City, care se vad deja la 5 puncte de LFC! Totusi, ei vor putea recupera in meciurile directe, pe cand AFC va trebui sa lupte din nou pe doua fronturi (un loc intre primele 4 in PL si sa castige Europa League) pentru a reveni in Liga Campionilor! Sincer, este mult prea frustrant sa urmaresti evolutii precum cea din a doua repriza de astazi! O.

Comentează