Când gazdele întârzie
Să ne grăbim bătând pasul pe loc
Despre George Bernard Shaw s-a spus că „mergea întotdeauna grăbit, de parcă s-ar fi temut să nu întârzie la o întâlnire cu sine însuşi”. Spre deosebire de dramaturg, România fotbalistică alege să se grăbească prin tândălire. Se aud în acest tip de atitudine ecouri din „ho, că nu dau turcii!”.
Zorul prin tergiversare
Sau poate că traducătorii din limbi clasice de la FRF le-au desluşit şefilor că „festina lente” înseamnă „grăbeşte-te încet” (cu varianta „aoleu, da’ greu mai merge treaba la ospăţ”). În dorinţa de-a fi mereu altfel, parcă pentru a-i da apă la moară lui Lucian Boia, România instituie zorul prin tergiversare ca metodă de lucru. Birocraţia, complicaţiile juridice şi reţeaua de interese ascunse dizolvă optimismul. Ca să scrii un studiu de fezabilitate, pe care oricum îl refaci de câteva ori, trebuie să aştepţi studiul de prefezabilitate. Iar el întârzie. „Că nu dau turcii.” N-ar fi rău să avem şi un studiu de anteprefezabilitate, pentru ca absurdul procedural să atingă desăvârşirea.
Foaie verde de mohor(u’), / Lasă, bade, excavator(u’)
Situaţia cu adevărat complicată e la stadionul Dinamo, unde plouă cu asigurări şi ninge cu promisiuni. Numai că în filigranul colecţiei de timbre dedicate noului stadion se desluşeşte, discret, dar nepieritor, chipul lui Nicolae Badea. E greu, prin urmare, să tragi de fire fără să le înnozi iremediabil.
Chichiţele contractuale, dreptul de folosire a terenului şi de supraexploatare a aerului de deasupra lui, „fructul şi uzufructul”, proprietatea asupra muştelor care survolează gazonul şi alte şmecherii similare blochează decizia şi acţiunea eficientă.
Aşa că se ajunge la un compromis buimăcitor: noul stadion urmează să se ridice în locul vechiului velodrom. Prin această formă de rafinament al infrastructurii, Dinamo rămâne fără velodrom, dar se alege cu un stadion nou lângă altul preistoric şi inutil. Aplauze, scandări, ovaţii prelungite.
Poftiţi la joc şi nu contaţi pe noi
Gică Popescu, devenit consilier al premierului, e gata să jure că noul stadion Dinamo nu va fi gata la timp. Va fi gata, în schimb, planul de urbanism zonal. Nu va fi rău nici aşa, fiindcă echipele calificate la Euro 2020 vor putea să se antreneze pe machete în loc de terenuri.
Experienţa va fi, cu siguranţă, inedită. Şi va marca o ediţie de neuitat a Campionatului Europen, în care una dintre cele douăsprezece gazde va întârzia şi îşi va lăsa musafirii să aştepte la uşă. Asta la propriu. La figurat, s-ar putea ca până la urmă gazda să nu mai apară deloc. După retrogradarea în urna a patra valorică, e puţin probabil să mai semnăm condica Europeanului altfel decât ca spectatori.