Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Când gazdele întârzie

Să ne grăbim bătând pasul pe loc

Permalink to Când gazdele întârzie
luni, 26 noiembrie 2018, 8:07

Despre George Bernard Shaw s-a spus că „mergea întotdeauna grăbit, de parcă s-ar fi temut să nu întârzie la o întâlnire cu sine însuşi”. Spre deosebire de dramaturg, România fotbalistică alege să se grăbească prin tândălire. Se aud în acest tip de atitudine ecouri din „ho, că nu dau turcii!”.

Zorul prin tergiversare
Sau poate că traducătorii din limbi clasice de la FRF le-au desluşit şefilor că „festina lente” înseamnă „grăbeşte-te încet” (cu varianta „aoleu, da’ greu mai merge treaba la ospăţ”). În dorinţa de-a fi mereu altfel, parcă pentru a-i da apă la moară lui Lucian Boia, România instituie zorul prin tergiversare ca metodă de lucru. Birocraţia, complicaţiile juridice şi reţeaua de interese ascunse dizolvă optimismul. Ca să scrii un studiu de fezabilitate, pe care oricum îl refaci de câteva ori, trebuie să aştepţi studiul de prefezabilitate. Iar el întârzie. „Că nu dau turcii.” N-ar fi rău să avem şi un studiu de anteprefezabilitate, pentru ca absurdul procedural să atingă desăvârşirea.

Foaie verde de mohor(u’), / Lasă, bade, excavator(u’)
Situaţia cu adevărat complicată e la stadionul Dinamo, unde plouă cu asigurări şi ninge cu promisiuni. Numai că în filigranul colecţiei de timbre dedicate noului stadion se desluşeşte, discret, dar nepieritor, chipul lui Nicolae Badea. E greu, prin urmare, să tragi de fire fără să le înnozi iremediabil.

Chichiţele contractuale, dreptul de folosire a terenului şi de supraexploatare a aerului de deasupra lui, „fructul şi uzufructul”, proprietatea asupra muştelor care survolează gazonul şi alte şmecherii similare blochează decizia şi acţiunea eficientă.

Aşa că se ajunge la un compromis buimăcitor: noul stadion urmează să se ridice în locul vechiului velodrom. Prin această formă de rafinament al infrastructurii, Dinamo rămâne fără velodrom, dar se alege cu un stadion nou lângă altul preistoric şi inutil. Aplauze, scandări, ovaţii prelungite.

Poftiţi la joc şi nu contaţi pe noi
Gică Popescu, devenit consilier al premierului, e gata să jure că noul stadion Dinamo nu va fi gata la timp. Va fi gata, în schimb, planul de urbanism zonal. Nu va fi rău nici aşa, fiindcă echipele calificate la Euro 2020 vor putea să se antreneze pe machete în loc de terenuri.

Experienţa va fi, cu siguranţă, inedită. Şi va marca o ediţie de neuitat a Campionatului Europen, în care una dintre cele douăsprezece gazde va întârzia şi îşi va lăsa musafirii să aştepte la uşă. Asta la propriu. La figurat, s-ar putea ca până la urmă gazda să nu mai apară deloc. După retrogradarea în urna a patra valorică, e puţin probabil să mai semnăm condica Europeanului altfel decât ca spectatori.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Alex One (17 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 8:31

Ramane o mare enigma, cum de nu este posibil ca printr-un act normativ sa revina stadionul la stat, recte Ministerul de Interne ? Vad ca nimeni nu este in stare sa desluseasca misterul. De articole cu iz de bascalie suntem satui iar FRF chiar e amintita aiurea.

gio (4 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 10:03

Exact, prin HG i-au dat stadionul, prin HG i-l pot lua, de ce nu se face?

Toader (25 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 13:17

Pt că Dinamo amintește de „regimul de tristă amintire” (n-am găsit altă lozincă), ***. Păcat că milițieni și polițiști, securiști și sereiști n-au dejucat măgăria. Dar ce vorbesc, nici Școala Românească de Gimnastică n-a fost salvată.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toader (25 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 13:58

Nu e nici o „incitare la violență”, e cenzură. În 1990 aș fi rîs dacă cineva mi-ar fi spus că se va ajunge aici. Ștergeți tot ce-am scris mai sus, așa tăiat nu mai are nici o noimă.

itu52 (40 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 14:13

Totdeauna în Balcani butoiul cu pulbere, ascuns te miri unde, împiedică lămurirea lucrurilor. Cine îndrăznește să deslușească ițele MI, această dinamită națională, care a împărțit și împarte după criterii neștiute, economia acestei țări. Piticul cu stadionul este infim față de marii beneficiari ai capitalizării României. Raționamentul, din păcate, merge în sensul lor, derivat din proverbul că, nu poți pune carul înaintea boilor. Nu există capitalism fară capitaliști, oricât de frumos ar suna democrația, pentru că orice mișcă în lumea asta, are nevoie de capital. Necesitatea scuză mijloacele, partea proastă este că a fost prea mică elita acestei zone, listele au fost completate cu muți posesori ai circumvoluțiunilor formate doar de chipiu. Oricum nu avem mai puțin decât în vremuri odioase, ne mulțumim și cu postura de ”generație de sacrificiu” în zona de capital, numai să se vadă licărire în zona finală a tunelului tranziției infinite. Deci să lăsăm carul așa cum e firesc, în spatele boilor, numai să nu le mărim excedentar sarcina, carul să mai arunce din moloz, altfel progresăm greu. Și, să nu uităm, pe vremurile capitalului moștenit, se zicea cu multă înțelepciune ”nu da în boul care trage”.

alt sorin (8 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 14:38

Aud tot felul de oameni bineintentionati care sustin ca Romania , pentru a avea o evolutie coerenta , are nevoie de un plan de tara. Eroare ! Romania il are :" Un nebun arunca o piatra in apa si 10 intelepti nu pot sa o scoata." Daca va uitati in jur aceasta este matricea in care se desfasoara lucrurile. Dincolo de situatia descrisa mai sus luati in calcul doar autostrazile care nu se pot construi din lipsa avizului de mediu (sau din cauza pesterilor cu 7 lilieci ori a ursilor ramasi fara culoar de trecere) alte investitii in infrastructura blocate in exproprieri sau in interminabile contestatii.

Observator (243 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 15:14

Bruxelles a intarziat pana si cu planurile unui nou stadion (ce i-a apucat sa candideze?) si a fost exclus; daca nu ne respectam promisiunile, suntem condamnati la reactii dure! Ce se intampla la noi, se poate intampla in orice tara din Balcani, cu exceptia Sloveniei; in rest, tot ... o apa si-un pamant, mai ales in Sebia si Croatia, tari cu o infrastructura "inghetata in timp", la fotbal, nu la baschet, polo sau handbal! O.

Observator (243 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 16:35

Nu-i aproape nicio diferenta intre echipele din urnele a II-a si a IV-a! Oricine poate inlocui pe oricine, SE AUDE? O.

mg (227 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 18:06

..velodromul care, înre noi fie spus, se dărâma şi aşa, de bună voie şi nesilit de nimeni, va fi înlocuit cu minunate piste pentru biciclete, cu copacul pe mijloc, ideale pentru cele mai tari curse de enduro. În privinţa termenelor.. şi constructorii noştri se mişcă de parc-ar asculta la căşti numai Sade..

motanul incaltat (65 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 0:51

Nu suntem noi de vina ca vrem sa organizam nu stiu ce competitie sportiva, de vina sunt aia care dau ceva la romani si stau la discutii cu ei in loc sa faca ceva util---- sa se imbete crita de ex....Asta e tara in care nu se va face nimic NICIODATA la timp sau chiar daca prin absurd se va face va fi cel mai nereusit lucru. Este tara Mioritei si a Mesterului Manole. In zilele noastre e chiar mai rau caci Mesterul Manole a plecat sa lucreze in Germania ca e mai bine platit si nici nu mai e nevoit s-o omoare pe nevasta-sa......

mg (227 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 14:48

@motanul incaltat - mai nou, e ţara cu oaia lui Daea, iar doamna Manole l-a lăsat cu Zidul, pentru că ea, badantă fiind la italieni, îşi mai domoleşte aleanul doar cu Wish you are here.. "Iar noi locului ne ţinem, Cum am fost aşa rămânem"

Alex One (17 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 9:20

Revin cu o completare, pe motiv de nostalgia copilariei cand am practicat la nivel de amator mai multe sporturi in Parcul Sportiv Dinamo. Am citit mai de mult, tot in GSP, pe cand mergea Mutu la consultari cu ministra de Interne (!?),tare de tot, ca daca i s-ar lua jucaria lui Badea acesta ar fi indrituit sa pretinda nu stiu ce sume colosale. Nu inteleg care ar fi paguba lui intrucat cunoscatorii zic ca n-a dat nici macar o bidinea la aceasta baza sportiva,oricum orice pretentie va trebui dovedita in instanta. Cred ca interesul construirii unui nou stadion acum cand e pe agenda nu intr-un viitor incert ar justifica plata unor eventuale despagubiri. Si oare ce ar mai face Badea cu stadionul daca se va construi unul in locul velodromului ? Adica se pot trece in proprietatea statului pentru motiv de interes public cladiri,terenuri,paduri, etc. si nu se poate rezolva saracia asta de stadion ? Ciudat ! Cred ca presa trebuia sa se implice mai mult pe acest subiect.

Observator (243 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 14:07

Nu stiu in ce masura aceste articole moralizatoare vor fi utile in urmatoarele luni; mi-ar placea sa cred ca ne vom concentra si vom materializa ceea ce ne-am propus! O.

Observator (243 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 14:08

Cred ca ma pricep ni masura suficienta la stadioane; prin urmare, mi-ar placea sa fiu consultat! O.

aciduzzo (101 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 15:45

Pentru ca sunt pe blogul domnului Paraschivescu.....nu de alta....maestre Obositor....vad ca delirul capătă forme patologice....esti chiar mai tare decât C T P .... nu fata o vacă doi purced....***...hop toate televiziunile călare pe CTP....si ăla hop...ca le stie pe toate....ca si tine maestre Obositor....ti-am recomandat sa ne scutești cu aberațiile tale vreo 5-6 luni dar degeaba...vad c-o ții una si buna...acum te pricepi si la stadioane....maestre....se spune că primul pas spre destaptaciune al unui prost apare atunci cand prostul isi da seama ca e prost....ala e primul lui pas spre deșteptare si destaptaciune....restul e durere....vorba lui Dinu...un tip inteligent de altfel...cu toate remarcile lui uneori injust veninoase !! Te rugam noi maestre Obositor...mai lasa-ne!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Urod (17 comentarii)  •  1 decembrie 2018, 8:16

Nimic nou... Din cauza unei hoții, se va construi un stadion impropriu din toate punctele de vedere... Mic, cu o parcare anemica si cu posibilitati de exploatare reduse... Se vor cheltui multi bani pentru intretinerea lui iar de produs bani nu poate fi vorba in conditiile in care pozitia lui este intr-o zona care nu prezintă interes. Este incredibil cum pot reuși excrocii intr-o țară sa faca ce vor... nimeni nu-i întreabă de sanatate. Sigur, se vor găsi deștepți care sa scoata vorba de duh românească...,, Sa se faca oricum ca e mai bine decat nimic ".....Si uite asa de 28 de ani suntem niște nimicuri in fața hotilor si excrocilor... Iar ziariștii care ar putea sa faca mai multe, se mulțumesc doar cu un articol, iar hoții isi vad de treaba... Ne-ați inebunit ca pe vremea lui Ceausescu era cenzură. Si acum daca scrieti, ce...?!!!!... Se intampla ceva....?!!!... .. Doar va luați salariul si gata, treaba merge inainte...

Teacher12 (56 comentarii)  •  2 decembrie 2018, 10:50

Cum spunea Caragiale... dar parcă e o blasfemie să aminteşti numele lui nenea Iancu în aceeaşi frază cu mânărelile de azi ale securiştilor şi neosecuriştilor, cu hoțiile politico-admistrative, cu incompetența crasă sau cu nepăsarea adusă de profitul prea mic. Aşa că lăsăm lucrurile să curgă în buna tradiție mioritică şi zicem simplu: ca la noi, la nimeni. Păcat de energia, timpul, banii şi speranțele investite. Păcat...

Teacher12 (56 comentarii)  •  2 decembrie 2018, 11:01

Cum spunea Caragiale... dar pare o blasfemie sa pui numele lui Nenea Iancu într-o frază alătuti de lăcomia securiştilor şi neosecuriştilor, de incompetența politico-administrativă, de corupție, de prostie, de hoție sau de nepăsare. Aşa că spunem clasic: ca la noi, la nimeni. Păcat de timpul, banii, energia şi, (mai ales) de speranțele investite. Păcat...

mg (227 comentarii)  •  2 decembrie 2018, 11:37

..deşteaptă-te române ! Somnoroşi cum suntem (de veacuri..) poate-ar fi bine să punem cu toţii deşteptătoarele să sune deodată, dacă nu în 2019, măcar în 2020, ca acum o sută de ani... Orice articol onest, scris pe tema asta, învârte cheiţa ceasului.. Tic-tac

Comentează