Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Pierdut demnitate, declar nulă

Mircea Rednic se întoarce la Dinamo. Bravo şi păcat

Permalink to Pierdut demnitate, declar nulă
luni, 15 octombrie 2018, 9:02

Când a scris „Mitul eternei reîntoarceri,” Mircea Eliade nu s-a gândit la antrenorii români care se întorc la echipele de unde au fost demişi. Pe de o parte, Eliade avea alte preocupări. Pe de alta, eterna reîntoarcere a antrenorului nu e mit, ci realitate. Există o serie de oameni dispuşi să facă tabula rasa de dragul unei noi încercări. Gata să-şi suspende trecutul odată cu demnitatea.

Când revii a treia, a patra sau a cincea oară la comanda tehnică a unei echipe, miroase a mocirlă. Citeşti lista şi oftezi: Hizo, Lăcătuş, Andone, Rednic, Ţălnar, Mulţescu etc. Li se adaugă Antonio Conceicao, semn că le putem servi uneori drept sursă de inspiraţie străinilor. Sigur, există şi pe afară câte un Mourinho care se întoarce la Chelsea, dar o face după ce ia Liga Campionilor cu Inter şi campionatul cu Real. Însă ceea ce în alte zone e excepţie în România e deja obicei. Asta ar trebui să provoace usturimi de conştiinţă celor în cauză şi o discuţie despre felul cum pot fi ajutaţi antrenorii români să-şi păstreze spinarea dreaptă.

Sprijin pentru onoare
Trebuie umblat în acte, de bună seamă. E nevoie de rescrierea unor articole din Regulamentul privind activitatea antrenorilor, unde buna intenţie a măsurilor are uneori efecte paradoxale. Ea îi ajută mai degrabă pe patroni decât pe antrenori, mai ales pe cei care sunt la al doilea contract dintre cele două permise per sezon cu echipe din Liga I.

E de presupus că trebuie revăzute atent şi contractele de muncă ale antrenorilor, fiindcă încă există tehnicieni care acceptă prevederi care le periclitează munca şi le surpă autoritatea. Însă cel mai complicat de articulat e cadrul care împiedică abuzul de putere, bunul plac şi reflexele de plantator ale anumitor patroni. În mod normal, aici ar trebui să intervină educaţia, logica şi cultura relaţiilor cu semenii, ceea în destule cazuri e utopie pură.

La mulţi ani şi drum bun
Mircea Rednic nu revine la Dinamo după ce a bătut Barcelona în finala UCL şi pe Bayern în semifinale. Omul se întoarce după concedierea de la Al Faisaly. Faptul că eşti perceput ca salvator al lui Dinamo după o victorie în cinci meciuri la arabi spune multe. Şi despre Dinamo, şi despre Liga I. Rednic este un antrenor priceput şi inteligent, mai ales la noi. Face antrenamente variate şi plăcute, are idei, simte valoarea jucătorilor, ştie s-o sporească.

Însă asta nu acoperă mizeria de care a avut parte Niculescu, uşurinţa şi viteza cu care a fost pus pe liber. În plus, Rednic trebuie să fie el însuşi pregătit, în caz de eşec, pentru tratamentul de care a avut parte predecesorul. Atenţie mai ales la 9 aprilie, ziua de naştere. George Copos l-a demis cândva de la Rapid tocmai când i se pregătea tortul. Ce-i drept, cu un buchet de flori.

Comentarii (79)Adaugă comentariu

gogu (2 comentarii)  •  16 octombrie 2018, 9:55

eu ma intreb asa oare marele antrenor hagi sau dica cat ar rezista domnule la arabi ca hagi la turci a fost dat afara dupa patru luni si la fcsb stim cine e antrenorul si atunci ma aintreb asa pe unde o fi coloana vertebrala a lui dica domnule ziarist Rednic asa cum o fi el A LUAT CAMPIONATUL CU DOUA ECHIPE DIFERITE mai castiga unul daca popescu nu cumpara arbitrul pt urziceni

juliusmad (1 comentarii)  •  16 octombrie 2018, 10:15

@gogule, esti jalnic :))

florin (1 comentarii)  •  16 octombrie 2018, 10:43

Cea mai de pret avere a unui om este onoarea! Nici pentru miliarde Rednic nu trebuia sa se intoarca.

mg (227 comentarii)  •  16 octombrie 2018, 12:30

..din dragoste pentru Dinamo. Sună bine ca titlu de film sau, mai degrabă, de basm cu zâne puse pe fapte bune.. Zâna A1 ar fi Mircea Rednic. Ea nu vine singură la Dinamo. E însoţită ca de obicei de Luana, prietena fotbaliştilor. Toţi cei care vor să joace acolo o iubesc(pe bază de contract), în afară de bizonul rebel Gnohere, care-a câştigat procesul(ăla..) şi care-ameninţă că le va reclama la poliţie pe cele două zâne insistenete, care-l tot sună pentru Punguţa cu doi bani.. Şi uite-aşa am ajuns la alt basm, sau o fi acelaşi..!? Noapte bună, copii !

Haplo (1 comentarii)  •  16 octombrie 2018, 13:13

Prea multa filozofie pentru o activitate normala: munca. Dinamo voia alt antrenor, Rednic nu avea echipa. Folozofii romani au darul de a stigmatiza munca, pana acum nu am mai vazut scrisa asa o enormitate. Felicitari autorului...

conașu (3 comentarii)  •  16 octombrie 2018, 16:01

Alții au fost mult mai tranșanți și au apelat la variante cu cutii de carton și s-au întors ca și când nimic nu s-ar fi întamplat , locuiesc tot în casă , ba a mai făcut și un stagiu la pușcărie între timp ! Nea Răducu de mița nu ai zis nimic și a fost mai a dracu treaba acolo ! De altfel Rednic a spus că nu mă mai întorc cât o fi Negoiță patron, deci nu văd natura scandalului, Negoiță nu mai e la Dinamo !? Ce să mai zicem de ...Nicolo Napoli care cred că în contract își pune clauză să nu stea mai mult de 12 luni la rând iar acum e la a 6-a ....”descălecare” !!!??

st.il. (1 comentarii)  •  16 octombrie 2018, 16:07

DOMNULE Paraschivescu , nu cumva să v-așteptați ca "adrisantul" căruia i-ați dedicat articolul dumneavoastră , să-l și priceapă !. Eleganța , bunul simț și bună creșterea ce vă caracterizează , transpuse și prin text , au darul să irite "IQ"-uri mici și...mocirlite !. Din păcate, în ziua de azi se confundă performanța sportivă a unui jucător cu performanța aceluiași jucător devenit între timp...antrenor. Personal , consider cariera de antrenor a lui MR un semieșec perpetuu ( cu f. rare excepții) , alimentat de dubiile privind activități mai puțin ortodoxe și extrasportive ( cap. Mouscron ș.a.). MR va oferi în continuare ceea ce cere piața ,adică : circ , cât mai mult circ !...Dixit.

Nicu (1 comentarii)  •  16 octombrie 2018, 17:08

Hai *** Parsachivescule,. de ce tu ar trebui sa ne vorbesti de onoare, am vazut cam va bucurati efectiv pe la DIGI de insuccesele nationalei,si ale lui DAUM si ale lui CONTRA, asa ca las-o, chiar imi provoci scarba, si ce scarba, *** ,multa *** !

alex (22 comentarii)  •  16 octombrie 2018, 22:10

REDNIC DOVEDESTE A n-A OARA CA NU ARE CARACTER. IN REST..., TACERE!

andrei (1 comentarii)  •  17 octombrie 2018, 11:05

Foarte corect articolul ! Chiar daca Rednic la prima lui conferinta de presa , in care a fost suprinzator de ironic si plin de el , s a aratat mahnit rau de tot . Revenirea aceasta ( incet se pierde numarul reintoarcerilor) pare mai mult ca o chestie de orgoliu si de platit politze decat una plina de dorinta de a performa. Cu toate ca este ardelean , este un tip lunecos , arogant si mereu pus pe castiguri personale . Are placerea de a se face antipatic . Cu o asemernea atitudine inca de la prima intrevedere cu presa si cu pseudo finantarea marelui club Dinamo ( ar fi trebuit demult sa se lepede de acest nume macar ...) nu are nici o sansa sa scoata echipa din marasm . Este adevarat ca viata antrenorilor este destul de zbuciumata si instabila dar e la fel de adevarat este ca ceea ce se intampla astazi depaseste orice imaginatie . Sa pui un antrenor ( jucator de legenda) si sa l schimbi dupa 2 saptamani doar pentru faptul ca marele Rednic chiar acum a fost pus pe faras este o mare ghiolbanie . Nu mai exista demnitate , nu mai exista onoare ..nu mai exista nimic . Zicea Rednic ..daca pleaca Borcea ..revin ...daca pleaca Negoitza ..revin . Cine esti tu mai puriule sa pui conditii si sa te crezi omul providential . ? Adu-i iara pe musampa si makinwa sau alt cuplu gen gnohere si esombe pt. a arata ce tare esti si poate fraierii vor cumpara iar comisionul va veni si el...

scorilo (5 comentarii)  •  17 octombrie 2018, 18:22

@st.il., @andrei: Chiar astăzi m-am întâlnit cu Rednic prin oraș. Avea lacrimi în ochi, de ciudă că nu-i apreciați valoarea de antrenor. Și-i mai era ciudă și că tu, Andrei, l-ai deconspirat ca ardelean excepție, alunecos și arogant. Ar fi vrut și el să fie un ardelean obișnuit, așa cum scrie la carte, gen Iohannis, Cioloș, Barna, Aug. Lazăr, Barna, Rareș Bogdan, Tăpălagă, Ioan Rus, Boc, Maior, Coldea- oameni de calitate, dar nu a putut mai mult!

mihai (2 comentarii)  •  17 octombrie 2018, 18:32

Gogu, te referi cumva la anul 2009, la meciul de la Urziceni campionat mancat de arbitrul spaniol Muniz prieten cu Nadal acesta prieten cu Popescu ,ultimul prieten cu Petrescu. Cat despre domnul Paraschivescu acesta il copie pe Vladimir Moraru in atitudinea anti-Rednic si frica ,ce urmeaza la Digi ca Rednic gaseste cheia infrangerii FCSB.

gogu (2 comentarii)  •  18 octombrie 2018, 9:12

domnule ziarist de ce nu l intrebati pe zlatan despre caracterul lui guardiola sau poate nu e nevoie cautati doar niste articole prin ziare Rednic asa cum e el stramb ,coarda cu comisioane dar cine sa ia comisioane fratii din puscarie care la cluj le au interzis jucatorilor sa faca deplasarea ,ana maria care vorbea cu jucatorii echipelor adverse sa tranteasca meciul cand soarele vietii ei era la fcsb ,traim un fotbal mizerabil cu o valoatre de divizia b de pe timpuri ,unde mm da lectii de moralitate el care aranja meciuri la galati oferind tabla pt casa arbitrilor ,unde gigi mereu cumpara jucatori de la echipa cu care urmeaza sa joace si dv mare ziarist v ati ofuscat de reantoarcerea lui rednic in peripetiile bravului soldat svejk unul spunea domnule eu mananc si *** dar daca vad un fir de par mi se face scarba cam asa e fotbalul nostru domnule ziarist si nici ziaristii nu fac exceptie de la fotbal

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (93 comentarii)  •  18 octombrie 2018, 22:00

Demnitate?N-a avut niciodata,nici nu stie ce e aia.Degeaba i se spunea "strambu"?

Teacher12 (56 comentarii)  •  21 octombrie 2018, 13:57

Domnule Paraschivescu, de ce a fost scos cuvântul care înseamnă o delicatesă dulce turcească pe care l-am folosit în loc de cuvântul care înseamnă reziduri alimentare postdigestive, care s-ar fi potrivit mai bine situației de la Dinamo? Păcat

mg (227 comentarii)  •  25 octombrie 2018, 12:12

Pierdut vară. Nu e prima şi poate, dă Doamne, nici ultima.. Între timp... A venit, a venit toamna/ Acoperă-mi inima cu ceva... Vreme de Yesterday sau Let it be.. şi chitara marelui blond cu ochi albaştri, călare pe motor, gently weeps "Good On You Son" ..16 noiembrie nu-i departe..

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 octombrie 2018, 12:20

@ mg Tocmai mi-am luat bilet pentru concertul Down the Road Wherever. Nimes, 15 iulie. R.P.

mg (227 comentarii)  •  27 octombrie 2018, 20:15

..On the road again.. Nu uitaţi de Millefeuille aux Framboises.. bon appetite !

Observator (243 comentarii)  •  28 octombrie 2018, 10:05

@ mg Mai usor cu franceza, ca nu o stapaniti! Si recomandati-i (desi sunt sigur ca este in tema si interesat) autorului mai curand sa viziteze Arena dupa concert, precum si celebra Maison Carrée! O.

Observator (243 comentarii)  •  28 octombrie 2018, 10:08

@ scorilo Remarcabila galerie a ardelenilor "de marca"; lipsesc cativa, printre care Pogea, Igas si Falca! O.

Florin (1 comentarii)  •  28 octombrie 2018, 19:22

Haplo m-ai amuzat la fel de bine precum portarul si colegul sau de la Voluntari cand s-au dat cap in cap in meciul cu FCSB.

mg (1 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 17:37

..oui grand-mère, t'a raison. Raconte moi Le petit Chaperon Rouge, ce me serait un trop grand plaisir.. Casse-toi, pauv'con..

Comentează