O anchetă „moartă”?
Consecința unui memoriu depus de Craiova, FRF s-a sesizat cu privire la dedesubturile meciului Astra-FCSB, disputat la Giurgiu pe 17 martie și terminat cu victoria oaspeților, 2-0. Din inițiativa secretarului general Radu Vișan, speța a ajuns pe masa Comisiei de […]

Consecința unui memoriu depus de Craiova, FRF s-a sesizat cu privire la dedesubturile meciului Astra-FCSB, disputat la Giurgiu pe 17 martie și terminat cu victoria oaspeților, 2-0. Din inițiativa secretarului general Radu Vișan, speța a ajuns pe masa Comisiei de Disciplină, care va hotărî asupra eventualelor vinovății. În funcție de judecata ei, se vor da sancțiuni sau dosarul va fi închis.
Meciul cu pricina a stârnit, vă reamintesc, multe controverse, plecate de la impresia că Astra nu și-ar fi apărat corect șansele. Eu însumi scriam aici, pe 19 martie, că formația dunăreană „A făcut totul, măcar câțiva dintre jucătorii ei, pentru a facilita succesul vicecampioanei”.
N-am fost singurul care am acuzat atitudinea respectivă. Întreaga presă scrisă și vorbită a avut obiecții similare. Ea a legat non-combatul giurgiuvenilor, săritor în ochi pentru unii, mai puțin vizibil pentru alții, de faptul că Astra era datoare FCSB-ului 1,7 milioane de euro la data partidei. Bani neplătiți în termen pentru transferul lui Alibec ori împrumutați.
Pe acest contract de împrumut în valoare de 300.000 de euro și-a bazat Craiova memoriul. Clubul din Bănie a considerat că existența unei asemenea înțelegeri încalcă principiile de integritate a competiției. Asta în ciuda faptului că părțile au înregistrat actul la LPF, Liga garantând returnarea sumei din drepturile TV cuvenite Astrei. Ce s-a întâmplat cu banii aceia într-un moment în care, vezi Gazeta de joi, fotbaliștii Astrei se plâng că nu și-au mai luat salariile de patru luni e altă problemă. Nu ține de speța în discuție.
Părerea mea, și nu numai, e că un astfel de acord, semnat între două echipe concurente, adversare în aceeași întrecere, pică rău. Nu-i chestiunea cea mai morală. Atât că nu tot ce e imoral e automat ilegal și trebuie pedepsit. În presă, la noi și pretutindeni, se pot accepta și ipoteze. Mai merg și suspiciunile. Nu și în justiție. Inclusiv în cea sportivă, adică și la Comisia de Disciplină a FRF, e nevoie de dovezi, nu de bănuieli. Rămâne să constatăm în ce măsură CD le va găsi. Sarcina sa nu pare deloc ușoară.
Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, e convins că „Nu vorbim despre o abatere disciplinară deoarece nu apare nicăieri interdicția ca un club să împrumute un altul. În Regulament nu există niciun text în acest sens, așa că ancheta declanșată de Craiova nu va avea câștig de cauză. În opinia mea, e moartă din fașă. Timp pierdut”. De precizat că Justin Ștefan a lucrat între 2009 și 2013 ca avocat al clubului Steaua, actualul FCSB. De aici, conform unora, dorința lui secretă ca FCSB să iasă basma curată. Altă probă că suntem campioni mondiali la capitolul speculațiilor, al legăturilor forțate ori chiar bolnave.
Destui sunt și cei care pun sub semnul îndoielii credibilitatea Craiovei. Aceștia întreabă ironic dacă nu cumva gruparea din Bănie (promovată de fosta conducere a FRF ilicit în L2 după radierea abuzivă a echipei lui Mititelu!) a respectat „integritatea competiției” atunci când, pe 7 mai 2017, a folosit juniorii în meciul de campionat cu Viitorul, pierdut acasă cu 0-1?! Eșecul a ajutat trupa lui Hagi să câștige la potou titlul în fața FCSB-ului și l-a determinat pe Gigi Becali să se adreseze degeaba Tribunalului Arbitrar de la Lausanne. Gest pe care-l va regreta ulterior.
Greu de spus ce va decide Disciplina. Deși înclin să-i dau dreptate lui Justin Ștefan, cazul merită urmărit. Atent.