O întrebare fără răspuns
E o vorbă veche în fotbal, lege nescrisă, că nivelul unui campionat depinde mult, uneori decisiv, de stabilitatea băncilor tehnice.

Cu cât acestea se modifică mai rar, cu atât crește nivelul competiției. Dac-ar fi așa, am sta mai bine decât în anii precedenți. În ideea că, pe parcursul sezonului de toamnă-iarnă, numai jumătate din echipele de Liga 1 și-au schimbat tehnicienii. Condiția e să includem în categoria respectivă, alături de FCSB, Craiova, Viitorul, Sepsi, Iași, Călărași, și pe CFR Cluj. Ca să iasă 7 din 14. Precizarea e necesară deoarece clubul din Gruia s-a despărțit de Edi Iordănescu imediat după etapa inaugurală a Ligii 1. Venit pe 13 iunie, Iordănescu a plecat pe 26 iulie, iar sezonul a luat startul pe 20 iulie.
Rezultă că șapte dintre primele opt clasate în clipa de față nu și-au schimbat antrenorii. Excepția o constituie Astra, locul 5, care a început stagiunea cu Măldărășanu, a continuat-o cu Mulțescu și merge azi cu Enache. Clar că echipele cu stabilitate ocupă partea superioară a ierarhiei, în vreme ce restul, cele de la locul 9 în jos, se găsesc în zona play-out-ului și chiar la retrogradare. Au probleme. Tremură.
Aici s-au numit câte doi antrenori, Enache și Ciobotariu la Botoșani, Pelici și Miriuță la Hermannstadt, Badea și Munteanu la Chiajna, dar și câte trei, Bratu, Niculescu și Rednic la Dinamo, Oprița, Todoran și Bergodi la Voluntari. Menținerea lui Alexa, care realizase promovarea cu Călărăși, reprezintă excepția de la regula că echipele în suferință, cu puncte puține, au căutat soluții de redresare prin primenirea băncilor tehnice. În general însă, n-au reușit.
De observat și că a scăzut media de vârstă a antrenorilor din L1. Cei mai tineri sunt Dică (38 ani), Teja (39) și Alexa (40), iar cei mai în etate, Conceicao (57), Rednic (56) și Bergodi (54). Pentru întâia oară după mult timp, nu mai există în Liga 1 niciun tehnician peste 60 de ani. Detaliu încurajator.
Apropo de Rednic, după ce Astra a surclasat-o joi pe Dinamo, un prieten m-a sfătuit să dau în Rednic: „Ți-a venit mingea pe voleu, arde-l!”. N-am să procedez așa. Dimpotrivă, am să repet că Rednic e un antrenor experimentat și valoros. CV-ul lui atestă asta, convinge. De altfel, nici când l-am criticat nu m-am îndoit de priceperea lui. M-a deranjat altceva. Încăpățânarea, vecină cu aroganța, de a nu-și asuma nicio răspundere privind suita de poticneli alb-roșii.
Oarecum în stilul lui Mourinho, care s-a dezis și el de propriii jucători de la Man. Utd, ba i-a și umilit, Rednic a arătat cu degetul spre „câini”. Le-a reproșat, absolut corect, lipsa atitudinii. Atât că, dacă o echipă nu se implică suficient, dacă doarme pe teren, vinovat e și antrenorul, oricât s-ar eschiva acesta. Mai nou, Puriul nu-i atacă numai pe jucătorii moșteniți și declarați in corpore necorespunzători, ci și pe cei transferați de el însuși! În frunte cu Atmane, notat cu 2 în GSP la Giurgiu, cu Zenke, notat cu 3! De unde și întrebarea, din păcate fără răspuns, de ce i-a adus și de ce a mai garantat pentru ei?!
Să înțelegem că Rednic, care pretinde că le știe pe toate și ceva în plus, s-a putut păcăli? Nu cred. Așa ceva nu-i cu putință. E exclus.