Deutsche far niente
Scriam aici lunea trecută, după surpriza Mexic-Germania, 1-0, că învinsa "a arătat nu neapărat îmbătrânită, căci Boateng, Hummels, Müller, Kroos și Ozil au numai 28-29 de ani, cât lipsită de imaginație și chiar de vlagă.

Parcă ajunsă la capătul puterilor, blazată, resemnată”. A urmat victoria smulsă de Mannschaft in extremis în fața Suediei, obținută în minutul 90+5, pentru ca meciul cu Coreea de Sud să însemne miercuri seara prăbușirea campioanei lumii.
Prăbușire și, totodată, rușine deoarece Germania, 0-2 cu Coreea de Sud, a părăsit Mondialele, pentru întâia oară în istorie, încă din faza grupelor! Tristă premieră pentru o formație dată mereu exemplu ca organizare, dârzenie, rigoare.
Împotriva asiaticilor, nemții s-au prezentat și mai prost. Lamentabil. În compania unor adversari neintimidați de faima lor, Kroos et Comp. au crezut că e suficient să intre pe teren ca să câștige. În consecință, fiecare a așteptat să rezolve celălalt meciul. De aici a apărut o echipă lentă și previzibilă, uneori anesteziată. Am spus la TVR că Germania s-a îmbătat cu apă rece și a trăit într-un vinovat Dolce far niente. Mai bine puteam spune, mai aproape de adevăr, Deutsche far niente.
Altfel, s-a dovedit din nou că nici în fotbal ulciorul nu merge de multe ori la apă. Dacă reușiseră să marcheze cu suedezii în prelungirile prelungirilor, băieții lui Löw s-au amăgit că vor înscrie și în poarta sud-coreenilor, cât de târziu. Drept pentru care, în căutarea golului izbăvitor, s-au descoperit și au încasat în final nu un gol, ci două, în minutele 90+3 și 90+6!
Asta în timp ce portarul Neuer rătăcea prin careul advers, sporind senzația de debandadă într-o echipă admirată cândva tocmai pentru ordine și disciplină.
Probabil că principalul responsabil pentru acest blam e selecționerul Löw, cel care, ce complicat e fotbalul!, a cucerit titlul suprem în 2014 după un fulminant 7-1 cu Brazilia la Belo Horizonte. Câteva idei fixe, gen Boateng, Khedira și Ozil, jucători uzați, neputincioși, l-au tras în jos. L-au îngropat, dar explicațiile acestui eșec dureros trebuie să fie mai numeroase și mai profunde.
Löw nu s-a fofilat. Fair, a admis că e responsabil pentru „distrugerea a tot ce-am construit de-a lungul timpului”. Felicitându-i pe suedezi și pe mexicani pentru calificare, a recunoscut că „Noi nu meritam să mergem mai departe”. Știindu-i pe nemți, pesemne că-i vor permite actualului selecționer să-și încheie mandatul ce expiră în vara lui 2020. Nu-i exclus însă ca Löw, asupra căruia presa se va năpusti, să demisioneze. Un om de onoare așa ar face.