Pământeanul Leo Messi
Niciodată în istorie nu s-au dictat 5 lovituri de la 11 metri (fără cele de departajare) în aceeași zi a Mondialelor cum s-a întâmplat sâmbătă

Adevărat e că foarte rar s-au mai jucat 4 meciuri într-o zi ca în Rusia, unde numărul penalty-urilor acordate a crescut și în urma intervenției așa-zisului arbitru video.
Care ar fi trebuit, părere larg răspândită, să mai impună o lovitură de pedeapsă în partida Argentina-Islanda. Atunci, spre final, Arnason i-a agățat în careu piciorul abia introdusului Pavon, fault clar, însă „centralul” polonez Marciniak a refuzat ajutorul VAR!
Dacă, în ordine cronologică, au înscris de la 11 metri Griezmann în Franța-Australia, „cangurul” Jedinak în aceeași întâlnire și Modrici în Croația-Nigeria, atât Messi la surpriza Argentina-Islanda, cât și sud-americanul Cueva la Danemarca-Peru au ratat!
Pradă tristeții, unicul Messi a recunoscut că „Mă simt vinovat pentru remiză”. Dar unii, între care și subsemnatul, s-au necăjit mai puțin constatând că până și cel considerat ca fiind venit de pe altă planetă, legendă vie asemenea lui Cristiano Ronaldo, poate greși. Că rămâne unul dintre noi. Că e pământean, adică vulnerabil. Așa a și ratat aproape un sfert din penalty-urile executate în carieră, 25 din 107!
Nimeni să n-aibă însă impresia că VAR taie și spânzură! Nu, cei însărcinați să analizeze video fazele din toate unghiurile posibile îl sesizează pe arbitrul de centru că ar trebui să revadă o secvență ori alta. Apoi acesta, el și doar el, decide dacă se conformează. Altfel spus, omul hotărăște. Mai repede ca la Franța – Australia (uruguayanul Cunha), mai târziu ca la Danemarca – Peru (gambianul Gassama), dar exclusiv el.
Fără îndoială că, aflată abia la început, această ediție a Mondialelor va mai recurge la serviciile videoarbitrului, tehnică preluată din fotbalul american și, mai nou, din rugby. Să sperăm că de fiecare dată va fi în folosul jocului și al publicului.