Un om liber
Orice ar inventa inamicii lui, burleni care nu acceptă nici în ruptul capului că un om care a greșit o dată și și-a recunoscut greșeala are dreptul la o a doua șansă, gestul ex-căpitanului Barcelonei trebuie remarcat.
Subiectul e delicat, dar simt nevoia să-l abordez după ce am citit pe site-ul Gazetei părerea că, avându-l printre susținători pe Gică Popescu, Ionuț Lupescu riscă să rateze alegerile! De ce? Pasămite, pentru că prietenia cu un fost deținut, închis vreme de 20 de luni pentru înșelăciune și evaziune fiscală, i-ar face rău Kaiserului, nu bine. E o opinie pe care n-o împărtășesc.
Dimpotrivă, consider că alianța cu unul dintre cei mai mari fotbaliști tricolori din toate timpurile, Popescu având 115 prezențe în „naţională”, fiind multiplu campion în România, Olanda şi Turcia, câştigător al Cupei Cupelor cu Barcelona şi al Cupei UEFA cu Galatasaray, constituie un avantaj, nu un handicap.
Înainte de a dezvolta subiectul, deschid o paranteză. Pentru a preciza că, eliberat în octombrie 2015, cel supranumit Baciul avea interdicție de a activa în fotbal un an de la trecerea celor 3 ani, o lună și 10 zile de condamnare. Cum interdicția va expira în aprilie curent, Gică va putea lucra liniștit în calitate de consilier al premierului, post ce i-a fost oferit în ianuarie de către prim-ministrul Mihai Tudose. Ca atare, cei care bălmăjesc că Popescu încalcă legea, ba o și sfidează, să-și retragă cuvintele! N-au dreptate.
Deunăzi, după ce Viorica Dăncilă, succesoarea lui Tudose în fruntea Executivului, l-a confirmat în funcție, Gică Popescu a solicitat să devină consilier onorific din consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al premierului. Noua sa activitate nu va mai fi remunerată. Cu alte cuvinte, ca să spulbere orice dubiu și să pună capăt speculațiilor, Baciul a refuzat să primească bani publici.
Firește că doamna Dăncilă i-a aprobat cererea, Popescu urmând să se ocupe, pe lângă alte proiecte din sport, de organizarea turneului final al Europenelor de fotbal din 2020. Competiție pe parcursul căreia Bucureștiul va găzdui 4 meciuri.
Orice ar inventa inamicii lui, burleni care nu acceptă nici în ruptul capului că un om care a greșit o dată și și-a recunoscut greșeala are dreptul la o a doua șansă, gestul ex-căpitanului Barcelonei trebuie remarcat. I se cuvin laude. Astfel, cel în cauză i-a lăsat fără replică pe colportorii care, răuvoitori ori numai ignoranți, se grăbiseră să-l compătimească. Zvonind că, falit în afaceri, a ajuns să tragă barca pe uscat! Respectivii sunt rugați să se calmeze și, fără să le fie cu supărare, să-și aducă aminte de proverbul despre câinele care moare de drum lung.
Există unii, nu puțini, care apreciază că orice cetățean condamnat pentru fraudă, indiferent de CV-ul lui, n-ar trebui să reprezinte Executivul. Că și-a pierdut acest drept din clipa condamnării. E un punct de vedere pe care-l consemnez și-l respect, dar cu care nu sunt de acord. Tocmai deoarece, repet, insist, fiecare om are dreptul la încă o șansă. Gică Popescu a comis-o și a plătit cu vârf și îndesat pentru asta, de-acum e și trebuie socotit nevinovat. Om liber.
Știu că în lumea de azi, mereu în mișcare și adesea în criză, nimeni nu mai întrunește unanimitatea. Zău dacă n-ar fi monoton, chiar plictisitor, să judecăm toți la fel. Constat însă cu satisfacție, ba mă și bucur, că majoritatea participanților la un sondaj GSP (detalii aici) gândesc ca mine: 58 la sută dintre cei 47.808 de respondenți apreciază că Gică Popescu s-a reabilitat și poate deține o funcție oficială. Deși de etapă, o victorie tot așa se cheamă.